IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
    Преди години животът ме отвя в чужбина (Западна Европа) и наскоро с жената купихме апартамент (чакаме дете и т.н.). Надцаквахме се с институционални инвеститори и богаташи, които са доволни на 1% - 2% наемна доходност, предвид облигации около %, не смятам даже инфлацията. Мн мислех струва ли си рискът с ипотека за 30 години, ама поне лихвата е фиксирана за 25 години под 2%.
    Много спорих с тъста дали е добра инвестиция и той изтъкваше, че може да се дава под наем, но според мен след 20 години си трябва сериозен ремонт, който ще изяде поне половината от тая акумулирана доохдност. А тая доходност не е 2%, а 1.2-1.4% след данък, според засиси другите ти приходи.
    Та увереността ми в инвестицията апартамент е сериозно разклатена като гледам колко струват ремонтите - тук не минава с ламинат и кофа латекс.
    Навих се, щото ще живеем в него и мисля, че централните банко са идиоти, но потенциалната наемна доходност ако закъсаме изобщо не я смятам в cost / benefit анализа.
    Ако си го взел дори само след 5 години ще го отчетеш като едно от най важните положителни решения които си взел

На запад покупката на жилище почти винаги изглежда безсмислена като се сравни цената с наемите към момента и тн.

Обаче цените само в рамките на няколко години могат така драстично да се променят че от привидно лоша сделка става едно от най добрите неща дето си направил

Коментар

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
      Страшната истина за панелките и новото

https://blitz.bg/obshtestvo/regioni/...ews754652.html
      От статията:
      “ … Строители твърдят, че при новите кооперации е необходимо поне 1-2 години
      жилищата да стоят празни, за да изсъхне бетонът и мазилката. …”
      ”… Слагаш бойлер и стената пада - това често се получава при сградите,
      които наскоро са получили Акт 16. …”

Българският бетон - най-мокрият бетон в света.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Интересно как ги смяташ разходите. Да кажем че двете маломерки му струват по 100,000 лева, че се смята по- лесно. Само таксата за асансьор, чистачка, ремонти на входа са минимум 20 лв на месец. по 12 = 240 по 2( за двете маломерки) 480лв. на година, данък поне 200 лв за двете станаха 680лв. Ако има парно зимните месеци поне по 100 лв. на месец за сградна инсталация. станаха още 1000 лв за двете. До тук 1700 на година. по 4 години = 6,800 лв. Което е 6.8 процента, а не 0.1. Добави инфлацията поне по 3 процента на година станаха 12+ 7= 19 %. и това говорим като е хванал период на растеж на цените, и ако не се живее в маломерките, а ако се живее сметките са ти по 100 кинта на маломерка месечно и съвсем не излиза сметката...
        yalokin и Аз ти говорим за капиталова загуба от по 25 000 евро на апартамент + 10 000 евро от наеми

Ти ми смяташ такса асансьор - Колко мъка има по тоя свят господи колко мъка

Коментар

Интересно как ги смяташ разходите. Да кажем че двете маломерки му струват по 100,000 лева, че се смята по- лесно. Само таксата за асансьор, чистачка, ремонти на входа са минимум 20 лв на месец. по 12 = 240 по 2( за двете маломерки) 480лв. на година, данък поне 200 лв за двете станаха 680лв. Ако има парно зимните месеци поне по 100 лв. на месец за сградна инсталация. станаха още 1000 лв за двете. До тук 1700 на година. по 4 години = 6,800 лв. Което е 6.8 процента, а не 0.1. Добави инфлацията поне по 3 процента на година станаха 12+ 7= 19 %. и това говорим като е хванал период на растеж на цените, и ако не се живее в маломерките, а ако се живее сметките са ти по 100 кинта на маломерка месечно и съвсем не излиза сметката...
          Така, така, ама тролчетата си знаят само опорката “апартамент хляб и вода не щял”
          и колкото и доводи да им дадеш, ще ги неглижират, защото не им пасват на мантрите.

Коментар

Това за панелките съм го разправял на много хора. За всяка сграда като се построи се предвижда експлоатационен срок. Мантрата е че на панелките им изтичал живота( експлоатационния срок) но никой не казва, че новото строителство също има експлоатационен срок. Та общо взето ако се поддържа " панеляка"( ремонтира се покрива, смени се водопровода, дограмата и му се направи изолация) може да изкара хиляди години и според мен ще надживее голяма част от " новото" строителство.
            Направо мелеони години ще изкара, няма що. Особено ако го сринеш и построиш наново през всеки 60 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
              Страшната истина за панелките и новото

Това за панелките съм го разправял на много хора. За всяка сграда като се построи се предвижда експлоатационен срок. Мантрата е че на панелките им изтичал живота( експлоатационния срок) но никой не казва, че новото строителство също има експлоатационен срок. Та общо взето ако се поддържа " панеляка"( ремонтира се покрива, смени се водопровода, дограмата и му се направи изолация) може да изкара хиляди години и според мен ще надживее голяма част от " новото" строителство.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

НЯМА ДА КУПЯ ДОКАТО НЕ ДОЙДЕ 7% ДОХОДНОСТ. А нормалната на ВСЕКИ ЕДИН ИМОТ стане 5%.
                Откакто си продал доходността от апартамент в София винаги е над 7%, даже над 10%. Миналата година само капиталовата е 10%. Ще падне до 7% след 2-3 години.

Коментар

• Страшната истина за панелките и новото

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Тези с под 2% наемна доходност бяха в Азия, но явно и в Европа на някои места е станало подобно....взел си скъп имот / на скъпо място. При тях са ниски процентите.
                    Инвестицията апарт поне за мен никога не е била с цел наем / ако има е добре/. Други са ползите....
                    Не мисля че си сгрешил с покупката макар и 30 години ипотечка да не е шега работа / стават много чудеса в живота на хората за толкова време... и лоши/ Като най-голям недостатък е че вече си вързан за имота и .... за работата и за страната вероятно.... А като го изплатиш е доста вероятно пенсията да искаш да я караш в друга страна и малко по-късно децата ти ще трябва да платят едни 20-30% данък наследство....
                    Притежаването на имот на запад не е толкова безгрижно като у нас....
                    Прав си за всичко:
                    - Има вариации в доходността според локацията, но никъде не е блестяща, заради държавни интервенции в наемните отношения.
                    - За връзването: предимно да, но в някоя конкретика не. Ако се отвори възможност за качествено подобрение в доходите ще сменяме държавата, въпреки ипотеката. Има сигурно конкретна заплата, при която ще се вържат сметките. Но е по-сложно.
                    - Данъкът наследство е сериозен потенциален проблем. Лошото е, че на запад по-малък % от хората имат имоти и социалният отпор срещу идеята за такъв данък няма да е мн силен. Нещо, което ще го мисля през годините. Дано не дойде изневиделица и да има време за реакция.
                    - Забравих да кажа 11% транцакционни разходи. Ужас
                    Ракията в дисагите и туй е.
                    Ще се окаже, че единствената ползва е от потенциалното поскъпване на имота през годините, но визията ми за света в дългосрочен план е предимно дефлационна, та и това е под въпрос.
                    Добре, че Европа е заглъзнала в кредити, та ЕЦБ ще работят на 3 смени. Но нещата са свързани. Ако парите продължат дс се обезценяват народът ще се разбунтува и шансът за данъци на такива като мен с имот се увеличава.

Коментар

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
                      Преди години животът ме отвя в чужбина (Западна Европа) и наскоро с жената купихме апартамент (чакаме дете и т.н.). Надцаквахме се с институционални инвеститори и богаташи, които са доволни на 1% - 2% наемна доходност, предвид облигации около %, не смятам даже инфлацията. Мн мислех струва ли си рискът с ипотека за 30 години, ама поне лихвата е фиксирана за 25 години под 2%.
                      Много спорих с тъста дали е добра инвестиция и той изтъкваше, че може да се дава под наем, но според мен след 20 години си трябва сериозен ремонт, който ще изяде поне половината от тая акумулирана доохдност. А тая доходност не е 2%, а 1.2-1.4% след данък, според засиси другите ти приходи.
                      Та увереността ми в инвестицията апартамент е сериозно разклатена като гледам колко струват ремонтите - тук не минава с ламинат и кофа латекс.
                      Навих се, щото ще живеем в него и мисля, че централните банко са идиоти, но потенциалната наемна доходност ако закъсаме изобщо не я смятам в cost / benefit анализа.
                      Тези с под 2% наемна доходност бяха в Азия, но явно и в Европа на някои места е станало подобно....взел си скъп имот / на скъпо място. При тях са ниски процентите.
                      Инвестицията апарт поне за мен никога не е била с цел наем / ако има е добре/. Други са ползите....
                      Не мисля че си сгрешил с покупката макар и 30 години ипотечка да не е шега работа / стават много чудеса в живота на хората за толкова време... и лоши/ Като най-голям недостатък е че вече си вързан за имота и .... за работата и за страната вероятно.... А като го изплатиш е доста вероятно пенсията да искаш да я караш в друга страна и малко по-късно децата ти ще трябва да платят едни 20-30% данък наследство....
                      Притежаването на имот на запад не е толкова безгрижно като у нас....
                      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 31.05.2021, 15:26.

Коментар

• Преди години животът ме отвя в чужбина (Западна Европа) и наскоро с жената купихме апартамент (чакаме дете и т.н.). Надцаквахме се с институционални инвеститори и богаташи, които са доволни на 1% - 2% наемна доходност, предвид облигации около %, не смятам даже инфлацията. Мн мислех струва ли си рискът с ипотека за 30 години, ама поне лихвата е фиксирана за 25 години под 2%.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Малко се унасяш с цифрите / амортизацията е по-малко/, но с посоката на мисълта нямам противоречие. Затва многократно съм писал, че няма смисъл да се отдава под наем под определено ниво освен ако не си се хванал на хорото по-рано. За нови покупки и ремонти обаче е ясно / поне за мен/, че 4% бруто е минимума необходим за да си на нула.... У нас и към момента на база настоящи цени на имотите. Колкото са по-скъпи толкова процента пада... защото износващите се неща са с по-малка тежест.
                          Очакванията ти за възвръщаемост от наем съм убеден, че кажи речи никога няма да се случат.... поне не в близките 20-30 години.... Има много държави където тч е ПОД 2%, а във всички развити за нормални градски имоти е под 4%. За САЩ е повече, но там данъка като ти е 1-2% и други детайли пак се стига до същите нива....
                          За наема отдавна съм писал че е по-изгодно особено от ипотечка.... При наличие на кеш са дискусионни нещата....
                          Мислиш ли че има и 1 имот дето да не е за изриване след 30г ползване?
                          Колко струва едно изриване? Аз ти гарантирам половината цена и пак ще имаш най-много стара лачена чанта, дето след 10г ще е грохнала старица и нова пълна промяна и е нужна
                          Дали ще е останало нещо читаво от дограма, тапети, латекс, ламинат, плочки, кабели, тръби .....? За движимото - мебели, техника нямат и 10 години живот, и по често 5-6
                          Дали новите кооперации ще изкарат и 20 години, като знам как протичат на 5-тата....
                          То и сега е видно с просто око че тези от 60-80г са по добре изглеждащи от тези 90-2000г
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Много правилно ги смятам, Ботича, ако не го е срам, ще потвърди.

А инфлацията я смятаме ако парите са реинвистирани веднага, в този случай стоят на депозит или под дюшека

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

Данъците на тези коптори вероятно са 0.1% от цената, сложи още толкова за сметки (въпреки че това е многоо щедро предположение).
                              Пак е под 1% за четири години

Разходи при продажбата има винаги (обиконовено ги плаща купувача).

Коментар

Смяташ само печалбата и то ако има ръст, но както може да има ръст, така може да има и спад. Сметни инфлацията за времето докато седят заключени, разходите по тях( сметки, данъци...) добави и данъци и такси при самата продажба... Така процентите могат да се окажат доста по- малко.

Данъците на тези коптори вероятно са 0.1% от цената, сложи още толкова за сметки (въпреки че това е многоо щедро предположение).
                                Пак е под 1% за четири години

Разходи при продажбата има винаги (обиконовено ги плаща купувача).

Коментар

Working...
                                X