Първоначално изпратено от Selena2024
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнениеОще да разкажа.
Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.
На 30 години съм вече, живея в София под наем, 900 лв. на месец. за двустаен.
В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.
Имам все още леки колебания, дали да купувам де.
Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.
И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.
После според новите шибани обстоятелства ще го мислиш ако имаш тази възможност какво да правиш.
Дотогава ИНВЕСТИРАШ (както можеш) и трупаш АКТИВИ - акции, злато, кеш.
Пробваш задължително и самостоятелен бизнес - нещо покрай хоби. Ако с това почнеш да изкарваш повече от заплатата НАПУСКАШ. Изчисляваш на годишна база.
Купуването на имот също е инвестиция. Доходността почва под 200 наема. Над това си на ЗАГУБА. Повтарям ЗАГУБА
Или за твоя случай при 900лв наем ако можеш да си купиш подобен имот за 90к€ си струва да се ЗАМИСЛИШ влизаш в такава инвестиция.
Има и друго за оценка на възможностите - 5 годишни доходи. За пазара на имоти са средните за града, за теб са си твоите.
Или максималната цена която можеш да си позволиш за ИМОТ е 60х6000=360 000 ЛЕВА=180к€.
Всеки който не е следвал тези простички правила СТРАДА, много страдат ФАТАЛНО - и до самоубийства стигат.
Колкото до дилемата 2-3ен. 2-ен си е чиста гарсониера. Идва от френски и значи бърлога на ЕРГЕН за креватни гимнастики. Ако мислиш да създаваш семейство/ДОМ си за 3-ен че и отгоре.
Предполагам че и дистанционно работиш. ПОМИСЛИ МНОГО СЕРИОЗНО ЗА ИМОТ на 20-30км че и на 50км ИЗВЪН мизерията на София. Разходите за гориво са колкото наем на гараж и то ако има !?!?!?
Разходите за детска градина - 1000+ лева МЕСЕЧНО срещу БЕЗПЛАТНО. Това са 50-100км разстояние според харча на колата. Може да си позволиш и в ПАЗАРДЖИК ДА ЖИВЕЕШ вместо да плащаш за детска градина !?!?!?!?Last edited by bota156; 17.08.2024, 07:47.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.
В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.
Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.
И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.Last edited by Selena2024; 17.08.2024, 06:22.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение
На 30 години и търсите жена и апартамент и не можете да решите в какъв ред да ги намерите. Това реално ли Ви изглежда ? Ако Ви вдигнат заплатата с 1000 лева ще бъде 18 % повишение. Защо ще Ви го дадат сега а не Ви го дадоха когато инфлацията беше 30% и все още имаше търсене на програмисти ? На 30 години отдавна би трябвало да сте синиър и повишенията да се случват на 6 месеца или максимум на година, но всяка година. Така че би трябвало да сте в ерията на 8000 заплата. Разбира се ако наистина сте в бранша а не само да сте чували че програмистите взимат 5000 лева заплата Това са малко стари данни.
Какъв програмист сте ? С какво се занимавате по-точно ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнение
Съвсем реален съм си, от доста време влизам да чета темата. Повечето време само спорите за глупости, но от време на време изписвате и нещо полезно.
Какъв програмист сте ? С какво се занимавате по-точно ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Плямпаха паниките че войната ще доведе до огромен скок на железо и пр...аз никога не съм залагал за повече от година на спекулации.
Аз няма да строя ако обезщетя дебело и не мога да продам другото. Затова и няма строителство в определени райони. И цените са високи, търсене има, но не от хора които определят пазара в Бг. Нито те, нито чакалите за 500€ които не купуват определят пазара. От лукс сегмента не се вадят изводи. Лукс сегмент не означава луксозно жилище, само да уточня. Лукс сегмента се определя от куп други фактори - локация, сгради, ограничено търсене.
Коментар
-
Вие разбирате, че това е фалшив акаунт, нали ?
- 1 like
Коментар
-
Вие разбирате, че това е фалшив акаунт, нали ?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Цените се определят от търсенето а не от себестойността. Няма значение какъв % е обезщетението, каква е цената на желязото и тухлите, важно е дали има търсене. Ако се опре до себестойност никой няма да се занимава. Ако няма търсене и цената трябва да слезне надолу ще се намери начин да бъде намалена. Преди година тук говорехте как цената на стоманата е нагоре значи имотите ще са само нагоре. Сега стоманата май е наполовина. Защо цените не падат ? Защото има евтини пари и те подкрепят търсенето.
ПП Наемите в България се повишават заради повишаването на доходите в абсолютна стойност , но не мисля че настига инфлацията. Доходността от наеми намалява защото цените растат по-бързо от наемите. Аз смятам доходността спрямо пазарната цена а не покупната.
Аз няма да строя ако обезщетя дебело и не мога да продам другото. Затова и няма строителство в определени райони. И цените са високи, търсене има, но не от хора които определят пазара в Бг. Нито те, нито чакалите за 500€ които не купуват определят пазара. От лукс сегмента не се вадят изводи. Лукс сегмент не означава луксозно жилище, само да уточня. Лукс сегмента се определя от куп други фактори - локация, сгради, ограничено търсене.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Имаш спестени, няма да искаш 100% финасиране от банка. Ако е за себе си, сега е момента, преди да си се обвързал. Ако се обвържеш тогава ще имаш и друга стратегия.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.
Какво се плашиш, никой не знае дали ще остане на работа в следващите години, дори аз на твоята възраст съм го мислил. Ако се закучи нещо продаваш и готово, все ще погасиш ипотечния кредит. Не знам дву или тристаен, ти си преценввай.
Постави условие на работодателите, не е практика, но някои в частния сектор го правят. На мен са ми предлагали да ми купят жилище и да работя за тях. Не, отказах. Но при мен е друго, все повече няма кой да работи - правят гимнастики от които ки се драйфа. Такава е конюнктурата в момента. Но тя се променя понякога драстично.
Та и ти можеш да лавираш - Купи ми, финансирай ме за жилище и ще поработя за теб около 5 години. Не вземай кредит за повече от 8-10 години.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Наемният потенциал, заетост, дори в момента да има натиск наемите се променят с доходите и средна величина от търсене/възможност за наемане и от друг сегмент наематели определят цените на имотите. А в зони с ограничено предлагане и липса на възможност за ново застрояване или ако има такова то ще бъде скъпо с оглед парцела ако изобщо се купи, по-скоро с обезщетението на собствениците което минава 50% от РЗП на новите проекти в много случаи определя цените да са безбожно скъпи. И тези имоти не се съобразяват с доходите ама хич. А щом държат цени значи казват хич не си за тук, аз не продавам на всяка цена. Тях не ги купуват масите. Но явно се купуват, изключвам най-скъпите сегменти. Ми то и чужбина имоти за няколко милиона се оферират дълго, после се купуват с около 20% надолу. Така се прави.
ПП Наемите в България се повишават заради повишаването на доходите в абсолютна стойност , но не мисля че настига инфлацията. Доходността от наеми намалява защото цените растат по-бързо от наемите. Аз смятам доходността спрямо пазарната цена а не покупната.Last edited by rverb; 17.08.2024, 00:19.
Коментар
-
В повечето страни в Европа цените на имотите паднаха а наемите не, така че доходността от наеми не е паднала а може дори да се е качила. Цените на имотите зависят от цената на кредита а наемите от доходите и са в директна релация с цената на кредита , Не съм чул за намаляване на заплати в Европа а кредитирането се оскъпи , което от една страна намалява броя на покупките и намалява цените от друга увеличава търсенето на наеми и ги повишава. Така че е нормално доходността от наеми да се е качила Лихвите определят достъпа до капитал и всичко зависи от тях. В България съществуват и други източници на пари и се размиват нещата.До година трябва да се почне да се изяснява какво ще се случва.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Още да разкажа.
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.Last edited by ockobocko; 16.08.2024, 23:56.
Коментар
Коментар