Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Бяхме привлекателни с ниски данъци и евтина работна ръка, а а тя вече не еевтина и я няма.
- 1 like
Коментар
-
Бертрам и Джони са казали доста истини. А криза при IT-тата има и се задава още по-голяма. Годеницата ми работи в най-големия коуъркинг в София и там ежеседмично се освобождават хора от сектора, без да постъпват реципрочно също толкова много. Който не си е направил сметката, няма буфер или фамилия, която да му помогне, ще влезе в дяволската банкова спирала. Това за последното ловене на шарани помислили се за лъвчета, също е вярно. Като добавка слагам и че критерия на банките също пада, т.е. Не си подбират така щателно кредитополучателите, което пък малко напомня на проблема с кризата 2008 (тогава също се раздаваха кредити на куцо, кьораво и сакато).
Коментар
-
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнениеЯвно местоположението е важно, на някои места няма такива колебания. Ама повечето хора си имат имоти за живеене. Мен не ме интересува колко паднал или се качил имота, той е за ползване и такива като теб или мен са много, които не бързат за никъде.
Гледах Юли Тонкин, може би 2021г. договорил 20 апартамента на зелено, за Централна ЖП Гара, с приятелите си общо 80 бр. Е, някой от тях ще излязат на вторичния пазар.препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Не е истина..... Дори и при тези лихви 2/3 от жилищата продължават да поскъпват ...т.е. генерално цените растат.....
Кога ще дойде този пусти спад и лихвите 16% ли требе да станат ....Упс ама то и тогава имотите поскъпват / справка Турция/
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Ние сме КОЛОНИЯ на ес и сатанато. и ТЕ НИ СМУЧАТ и ни залъгват с дрънкулки(фондове) които лакеите - колониална администрация КРАДАТ.
От цялата тая простотия имаме САМО И ЕДИНСТВЕНО ЩЕТИ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от tetris12 Разгледай мнение
Няма страшно, банката ще им го разсрочи, пак ще плащат 1750 само че 40 години.
Стане ли на 7,5% - край, умират тарикатите, тръгнали с напечатани пари да купуват имот. Всяко едно нещо се връща тъпкано с лихвите.Last edited by ejonny2376; 06.07.2023, 17:52.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Мани ти средната ипотека. Единият е теглил 10.000 лева, другият е теглил милион. Гледаме средностатистическо младо семейство с ново жилище купено последните 2 години. Не са никак малко точно тези жертви.
Та вземи семейство (да речем дори малко над средна класа) с общ доход 4000-5000 лева, което е купило във Вади и Ливади тристаен апарт с 10% самоучастие (дадено от родата) + още толкова за брокераст и изповядване + още X за ремонт и обзавеждане. Сам знаеш какви са цените сега за подобно жилище, че и паркомясто. 300к общо не им мърдат. 200к Евро ипотека са даже малко. Тези хорица досега плащат 2,5% лихва, което прави 1750 лева вноска. При 7,5% лихва вноската става 2900 лева. Направо са си за гробищата при това положение. А при вноска 1750 са били "големите богаташи", можещи да си позволят "собствен дом".
Сега приеми X броя такива семейства (пак не говорим за осредняване, няма смисъл) които се изпържат, това са X имота допълнително на пазара. Можем да спекулираме колко е X, според мен е четирицифрено число само за София. Сам смятай когато тези X имота излезят на пазара с банка-продаващ, целяща да ги разкара максимално бързо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Не, не съм продал, защото моите имоти са за живеене, но ако имах "инвестиционен" т.е купен за 1000 евра (примерно), още мин год бих го джитнал на 2500 евра. По мои груби сметки на същия този имот в момента бих могъл да взема не повече от 1800 евра. Според същия имот есента вече трудно може да се продаде и за 1600.... Тва са моите размишления, може о да греша, разбира се.
Гледах Юли Тонкин, може би 2021г. договорил 20 апартамента на зелено, за Централна ЖП Гара, с приятелите си общо 80 бр. Е, някой от тях ще излязат на вторичния пазар.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Питай го и него от колко години ЩЕ-ка
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Айдее... поредния ясновидец с ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ
- 4 Харесвания
Коментар
-
Уцели щото имаше ковид и бясно печатане....и точно заради това печатане сега ще паднем от много високо, а болката ще е голяма ...Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първо средната ипотека далеч не е 200К евро / 234 хил. лева,за 2022 за София и много по-малко назад/ и не пиша колко е вноската , а с колко ще се увеличи при повишаване на лихвата с 3% което няма и да стане от веднъж и за 1 година, а ще е процес 2-3 години/ от 3 ГПР на 6/
Средната сума за ипотечки /всички/ по оставащи главници в софия е не повече от 100К ЛЕВА при 3% увеличение / отново това ще е дълъг процес поради начина на формиране на лихвата по ипотечките който е производна на депозитната лихва/ кръчмарската сметка дава 250 лева средно на вноска. на месец
Средната заплата за София за 3 години ще нарасне с повече от 250 лева на месец....
Та вземи семейство (да речем дори малко над средна класа) с общ доход 4000-5000 лева, което е купило във Вади и Ливади тристаен апарт с 10% самоучастие (дадено от родата) + още толкова за брокераст и изповядване + още X за ремонт и обзавеждане. Сам знаеш какви са цените сега за подобно жилище, че и паркомясто. 300к общо не им мърдат. 200к Евро ипотека са даже малко. Тези хорица досега плащат 2,5% лихва, което прави 1750 лева вноска. При 7,5% лихва вноската става 2900 лева. Направо са си за гробищата при това положение. А при вноска 1750 са били "големите богаташи", можещи да си позволят "собствен дом".
Сега приеми X броя такива семейства (пак не говорим за осредняване, няма смисъл) които се изпържат, това са X имота допълнително на пазара. Можем да спекулираме колко е X, според мен е четирицифрено число само за София. Сам смятай когато тези X имота излезят на пазара с банка-продаващ, целяща да ги разкара максимално бързо.
Коментар
-
И преди съм ти казвал. ... Живееш в някъв си твой свят и не желаеш да видиш реалната дествителност.
Семеен доход малко над 4 с ипотека за 150 - 200К лв никак не са изключение особено в София.
Тези са първите удавници. Логиката им е " защо да плащам наем 1000, като мога да плащам вноска 700, те лихвите няма да се вдигнат години". Тези 700 обаче при лихва 7 % стават 1000 и колата се обръща. ДА не говорим, че имаме и един потребителски 20000 лв изтеглен на 5, а става 10%
Демографската ситуация няма да се промени, но това няма да попречи на безработицата, когато се завърти колелото.
тези, които пляскат на повишенията сега ще се чудят кой ще им наема след години.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Както и преди - поживем и увидим след неколко години...
От предният път собственият ми свят изглежда уцели :-)
Аре стига ми писане за следващите неколко месеца :-)Last edited by polax; 06.07.2023, 15:45.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар