If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Какво става с цените братчеди- да купувам ли, да чакам ли Ако ще се купува- старо-панелка или ново - и да псувам до 9 коляно строителя. Дайте акъл за варна
Какво става с цените братчеди- да купувам ли, да чакам ли Ако ще се купува- старо-панелка или ново - и да псувам до 9 коляно строителя. Дайте акъл за варна
Цените на всичко са 1 към 1. Храната в БГ е даже по-скъпа вече.
С 3500 Евро в Германия живееш много по-добре, отколкото с 3500 лева в БГ. Съотношението 1:2 важеше до преди 4-5 години. Вече не е така.
И да, в Германия новото строителство се издава напълно завършено. С кухни, бани и всичко. Каквото си го поръчаш.
Храната в магазина може и така да е, макар че съм сигурен не важи за абсолютно всичко. Но например храната в заведенията не е по-скъпа тук.
Да кажем, че за вносните стоки не важи това, защото едно е да спестяваш за нов автомобил, който струва примерно 40к евро с 3500 лв месечна заплата в България и с 3500 евро месечна заплата в Германия.
Т.е. тук в България излиза, че храната ни е изцяло вносна?
Е, хайде сега - в Манастирски ливади има и други комплекси (освен Кошер), където цените са около 2к евро/м2. Затова се гледа средна цена - за Берлин това също е средна, а не някакви изключения.
За обзавеждане не знам защо се говори, за Германия статистиката и обзавеждане ли включва и ако да, какво е това обзавеждане?
Иначе защо да не се сравнява? Пак казвам, в примера, който дадох, сравнявахме доходи на двама човека работещи на висококвалифицирани длъжности (не мениджъри/шефове/директори/собственици и т.н.). Стандарта на живот не се различава чак толкова, ако в България изкарваш 3.5к лв чисто, а пък в Германия изкарваш 3.5к евро чисто. Това ми беше мисълта.
Цените на всичко са 1 към 1. Храната в БГ е даже по-скъпа вече.
С 3500 Евро в Германия живееш много по-добре, отколкото с 3500 лева в БГ. Съотношението 1:2 важеше до преди 4-5 години. Вече не е така.
И да, в Германия новото строителство се издава напълно завършено. С кухни, бани и всичко. Каквото си го поръчаш.
Е, хайде сега - в Манастирски ливади има и други комплекси (освен Кошер), където цените са около 2к евро/м2. Затова се гледа средна цена - за Берлин това също е средна, а не някакви изключения.
За обзавеждане не знам защо се говори, за Германия статистиката и обзавеждане ли включва и ако да, какво е това обзавеждане?
Иначе защо да не се сравнява? Пак казвам, в примера, който дадох, сравнявахме доходи на двама човека работещи на висококвалифицирани длъжности (не мениджъри/шефове/директори/собственици и т.н.). Стандарта на живот не се различава чак толкова, ако в България изкарваш 3.5к лв чисто, а пък в Германия изкарваш 3.5к евро чисто. Това ми беше мисълта.
при германците - ако в градовете (големите) позволят да се строи както в нашите големи градове = пазарът ще е чал след 4 години....
това също го пропускаш - тук се строи където може само да си платиш комисионното, което вече е с фактура - просто те пращат при фирми да ти движат документацията.... обаче се строи и това се калкулира на купувачите.
в германия/холадния/франция/белгия и тн има дефицит на жилища в големите градове и това е фактор
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
2670 ама друг път. Ако се върнеш назад в темата, ще видиш примери от Ливади - к-с Кошер, където на зелено е 3500 евра при това на главен булевард, това като махнеш общите части отива 4500 евра, свестен ремонт и обзавеждане +1000 евра (мин) отиде на 5500. Няма балон.
П.С да сравняваш Германия с България е все едно да сравняваш 5* луксозен хотел (да кажем с нощувка 1000 евро) с няква почивна станция на Социалното министерство с нощувка 30 лв.
Е що така тоя ИТ сектор ?
Голям рев голямо нещо?!
Айде разкарайте хора на макс и здрави орязвания до кокал !
Ха ха
Доброслав Димитров, БАСКОМ: В софтуерния сектор идва отрезвяване, каквото не сме виждали от 15 години насам Председателят на УС на IT асоциацията за пазара на труда, изкуствения интелект и данъчната политика на България
ИТ търтеите ще останат без работа Ауу каква трагедия !
Не се радвай като играе мечка при съседа, щото ще дойде и при тебе и краденето на домати и вода няма да ти помогне , ама хич !
better,
мисли му за реализацията на новото във Варна
Варналии са майстори на хайпа по пирамиди, въздушни замъци и тн.. при тях се усети.. то още със свободните имоти за под наем се усети - прекалиха.
Новото го обзавеждам, старото ще го продавам, но както съм казвал и преди, купено е изгодно преди 10 ина год, отделно съм живял в него толкова време. 100% горница за 10 год ме устройват.
Откога казвам, че Вн е блокирала, то няма и как да е, тук освен бетон няма нищо. А на тва дет му викат "туризъм" е има няма 50 дена. Някои хора виждам, че ще ядат бетон следващите 20-30 год.
Това е интересно, аз имам коментар по темата:
- Берлин е "ляв" град и има изключително много държавни регулации именно в сектор недвижими имоти. Според мен е реално да се гледа Мюнхен, предполагам, че в статията неслучайно е споменат именно той като база за сравнение.
- Наскоро сравнявахме доходите на приятел в Германия и моите - изводът е, че това което аз получавам чисто в България е горе-долу това, което той получава чисто в Германия, само че в евро.
- За мен горното твърдение е доказано и като се вземе то предвид - 5340 евро/м2 в Берлин е равно на около 2670 евро/м2 в София. Мисля, че в момента цените в София вървят горе-долу в този диапазон.
- Така погледнато не изглежда да има някакъв страшен балон в България или поне не на фона на останалите европейски държави.
ПС. за мен в момента също изглежда много скъпо и непосилно да се закупи жилище в столицата, въпреки че работя високо-квалифициран труд. Това, което се опитвам да изразя с този коментар е по-скоро, че в западна Европа НЕ е по-лесно да се живее в този момент.
2670 ама друг път. Ако се върнеш назад в темата, ще видиш примери от Ливади - к-с Кошер, където на зелено е 3500 евра при това на главен булевард, това като махнеш общите части отива 4500 евра, свестен ремонт и обзавеждане +1000 евра (мин) отиде на 5500. Няма балон.
П.С да сравняваш Германия с България е все едно да сравняваш 5* луксозен хотел (да кажем с нощувка 1000 евро) с няква почивна станция на Социалното министерство с нощувка 30 лв.
Коментар