Първоначално изпратено от два_таралежа
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
по-лошо
глупавия бибит ме кара да набивам някакви гугъл кодове за аутентификация
и всеки път ми изписва "грешен код", като се опитвам да си изтегля парата
сега и милион да удари, няма да мога да осребря
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение57! Ратко ко стаааа? Само не казвай, че продаде при леката корекция (49>39).
глупавия бибит ме кара да набивам някакви гугъл кодове за аутентификация
и всеки път ми изписва "грешен код", като се опитвам да си изтегля парата
сега и милион да удари, няма да мога да осребряпрепоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнениетака се почва -
Преди малко една брокерка раздаваше реклами пред входа ни. Над 2000 евро за панел в София. Уж ми обясни, че няма имоти, всички искат да купят, лихвите са ниски, а накрая ме пита ако знам някой да си търси апартамент, да й се обадя, за да му продаде.
Отново говоря с брокери, които са честни и казват, че положението с продажбите е много спряло. Обадиха ми с предложение за заплащане на част от комисионната ако им доведа продавач или купувач. Никога досега не съм имала такава оферта
https://www.bg-mamma.com/?topic=1629007.255
Коментар
-
Тук ще се задава тона днес -20:00 NZD RBNZ Interest Rate Decision 5.50% 5.50% Last edited by unimog; 27.02.2024, 19:52.
Коментар
-
Bank of Montreal Cuts Exposure to Ultra-Long Mortgages in Canada- Loans that will take over 30 years to pay off are declining
- Banks have extended terms as borrowers hit trigger rates
Коментар
-
Latchezar Bogdanov
Вместо охлаждане и здрав разум - още "въздух в балона":
За пореден месец темпът на нарастване на ипотечните кредити се ускорява - вече е 21% на годишна база към края на януари;
В числа това изглежда така: допълнителни 3.5 милиарда лева са "инжектирани" от банките на пазара на жилища за последните 12 месеца; само за последните 3 месеца са над милиард лева;
И всичко това - при продължаващо абсурдно ниски лихви от средно 2.57%, при 4.0% за еврозоната, и над 4% в Германия, Нидерландия, Австрия, Италия и т.н.;
Това няма да свърши добре - нито за банките, нито за част от кувачите с кредит, а и в цялата верига на свързани с имотите и строителството дейности и услуги. Не е зле да припомним, че това не са фиксирани лихви за 20 или 30 годишен период, а плаващи - т.е. при промяна на лихвите по депозитите, длъжниците автоматично ще плащат значително по-висока вноска.
Отделно от това, видимо банките насочват ресурс към потребление, а не към инвестиции и стопански дейности - кредитът общо към домакинствата расте с 16.3% на годишна база, а за бизнеса - с едва 7.2% (а темпът се забавя), при това при средни лихви от между 4 и 5 процента
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнениеНе разбирам защо за тухладжиите е лошо да паднат цените.
......... ]
Като им отнемеш и това удоволствие - то какво остава?
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Thrace Разгледай мнение
Моя графика с лихвената статистика от БНБ. Питайте се кой има полза да мислите че сегашните лихви по жилищните кредити са устойчиви. А какво ще се случи като се пресекат линийките?
ПС. Тухладжиите да не се успокояват, че това са депозити в евро. Това са лихви по депозити в български лева (BGN), (Единствената национална валута на Република България до 2043г)
Практиката показва, че наемите са много по-устойчиви като ценово равнище, и излизат по-добри възможности на пазара. Аз лично бих се радвал изключително много да намалеят сделките (вече се случва) и да паднат цените. Просто се съмнявам да стане в голям порядък.
https://www.forbes.com/sites/qai/202...h=2d2fb411dbb0
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение
И не само те но много неща са си останали само цирков трик
- Научаването на папагал да говори не е променило света
- Научаването на AI да води привидно смислен разговор и да ви дава бърз отговор на неща дето не знаете няма да промени света, както го е променило електричеството
Автоматизацията (стартирала през 40/50те години в големите индустриални предприятия и с засилила се с бум от 70те насам) досега е била скъпа и изискващата ноу-хау и обем/мащаб. Като при всичко това е задължително условие да има минимални отклонения и максимална повтаряемост. Тоест, големите заводи и фирми правят големи инвестиции да редуцират персонал в определени монотонни дейности, като това се прави от подизпълнители в продължение на месеци с индустриални роботи и/или код. Освен това, самите фирми аутсорсват процеси на фирми, които специализират в автоматизация.
Така, какво предстои? Ще илюстрирам с най-мразения, шашав и криворазбран гений/индустриалец ЕЛОН МЪСК, дето спи по фабриките и се дрогира за да работи 26 часа на ден.
Видели сте неговия проект Тесла бот. Концепцията е изключително проста: хуманоиден робот, който чрез компютърно зрение и machine learning успява да навигира из пространството и да се обучава.
Целта е още по проста: да си купиш един такъв робот за 100К долара и в рамките на няколко работни дни да го обучиш като един човек от персонала. Само че този човек не спи, не яде и не взиима заплата.
Дейности, които са МНОГО трудни за автоматизация (защо смятате, че още хора прокарват кабели през каросерии в най-напредналите авто заводи), изведнъж ще бъдат "plug and play": показваш му и го пускаш да работи.
Когато това се случи и вземе да навлиза, ще бъде невероятен гейм чейнджър. Сега предстои да се случи във виртуален вид с много нискоквалифицирани, но трудно досега автоматизируеми дейности (BPO, което масово се прави в БГ, съпорт и т.н.)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеhttps://www.investor.bg/a/539-banki-...i-prez-yanuari
Лихвите по депозитите продължават да се вдигат и през януари !
ПС. Тухладжиите да не се успокояват, че това са депозити в евро. Това са лихви по депозити в български лева (BGN), (Единствената официална валута на Република България до 2043г)
Last edited by Thrace; 27.02.2024, 19:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
Утре като падне с 20 ще се снишиш.
Надявам се не си на повече от 16-17 години, иначе такова поведение би било страннопрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
Графиката на ИТ определено е стряскащо красноречива.
Коментар
Коментар