Първоначално изпратено от Kildirim_Bei
Разгледай мнение
Аз обаче имах предвид друго нещо. Френският народ по онова време тъне в мизерия. Мария Антоанета яде пасти. Натрупва се силно социално напрежение породено от големия икономически дисбаланс между класите. И циреят се пука.
В същото време английската аристокрация все пак мисли как ще се възпроизвежда долната класа и хитро насочва бедните класи към колониите. Като резултат там съответната “революция” е малко по-различна и не така кървава.
Връщайки се към първия ти пост, според мен, уви, понастоящем вървим по-скоро към “френски” модел. Парите са изсмукани от върхушката. Цяла латинска америка, а и въобще “периферията” се клати, защото не може да плаща дълга. Няма начин това рано или късно да не се отрази и на “центъра”. Сега интересното е, че докато в миналото е ставало дума за отделни държави, то днес говорим за ПЛАНЕТАТА.
Интересно е и как мащабите и ускорението на технологиите как ще повлияят на този процес. За мен лично си вървим към сериозна стагфлация.
И още нещо, мислиш ли, че днешните тълпи са доволни?
Циреят пак е на път да се пукне.
Интересното към днешния момент е, че имаш два все по-ясно оформящи се хегемона - САЩ и Китай. Дали са двете лица на един и същ “Янус” или два конкурентни модела на нашето бъдеще предстои да разберем.
Коментар