Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
  ОСП не е политическа в смисъла, който влагаш. Субсидират селското стопанство, защото в първата половина на 20 век се смятало за стратегически отрасъл и защото след Втората световна война в Европа е имало недостиг на храни. Затова една от първите работи на ЕИО е да въведе ОСП и земеделските субсидии. Парадоксът е, че по-малко от 10г. след въвеждане на субсидиите вече има излишъци, които се чудят какво да правят. Въвеждат експортни субсидии, но и това не помага на ЕС, но пък прецаква земеделците от по-бедните страни.

  Проблемът е, че земеделците са много силно лоби и веднъж като им дадеш субсидии много трудно можеш да им ги вземеш.

  Но всичко това не е заради Куба. Чисто вътрешни причини на Е(И)О, сега ЕС.
  Въпросът е къде при тези условия е пазарната икономика?

  И знам, че не е заради Куба или Африка, или Южна Америка ....но те пък, са усетили последствията ))
  ______

  Ив Макс, като добавка и моето мнение - благодаря, че споделяш от времето си и пишеш дълги коментари с много примери в тях. За четящите остава само лекото усилие да концентрират мисълта си, дори да я провокират, ако нещо не е увредило тотално тази способност

  Коментар


  • ОСП не е политическа в смисъла, който влагаш. Субсидират селското стопанство, защото в първата половина на 20 век се е смятало за стратегически отрасъл и защото след Втората световна война в Европа е имало недостиг на храни. Затова една от първите работи на ЕИО е да въведе ОСП и земеделските субсидии. Парадоксът е, че по-малко от 10г. след въвеждане на субсидиите вече има излишъци, които се чудят какво да правят. Въвеждат експортни субсидии, но и това не помага на ЕС, но пък прецаква земеделците от по-бедните страни.

   Проблемът е, че земеделците са много силно лоби и веднъж като им дадеш субсидии много трудно можеш да им ги вземеш.

   Но всичко това не е заради Куба. Чисто вътрешни причини на Е(И)О, сега ЕС.

   Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
   Пазарна ли е пазарната икономика? Колко е пазарна?
   За Европа - държвано субсидирани цени - възобновяемите енергийни източници и др., големи сектори от икономиката, движени изцяло от субсидии и правила, наложени от тях, не от пазара (случаят на щастливите кокошки ) - селското стопанство...Преди години професорът ми по международна икономика казваше - "Европа отдава по-голямо значение на политическите, пред относителните предимства на Рикардо. По тази причина субсидира в пъти по-висока цена на захарта, отколкото да се купува от Куба".... примери много...
   Какво е глобална и какво пазарна?
   Last edited by Money; 21.04.2018, 17:03.

   Коментар


   • Ив макс,
    Пишете страшно дълги постове, в които се размива основното за което говорите.

    Затова бих искал да ви помоля да вземете отношение по въпроса за разликата между капитализъм и пазарна икономика?

    И друго - споменавате че

    А директно.....това което казах 100 пъти е че смятам че социализма и плановата икономика...съчетана с държавен монопол при големия бизнес и капитал и успоредно частна собственост и бизнес...предполага много по бърз растеж от капитализма или пазарната икономика.
    Как бихте разграничили големия бизнес за да му наложите държавен монопол от малкия бизнес?
    Чудя се какво взимате за изходна позиция, дали вече съществуващ "голям бизнес", защото има и развитие на малкия бизнес който бързо може да се превърне в голям? Какво би било решението в този случай? Вземете например Майкрософт... Бихте ли го одържавили, т.е. експроприирали?

    Имате ли пример който да показва че
    предполага много по бърз растеж от капитализма или пазарната икономика.
    ПП
    За извънземните - друг път.
    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

     Далеч съм от мисълта да ти продавам краставици. Давам двата примера защото темата беше коя е по-успешната система с присъщите й характеристики, а при твоите изказвания хващам противоречие.

     В началото ти изложи тезата, че за теб по-успешна е системата на социализма whaever that means. Но във всичките си постове хвалиш по-скоро характеристики на капитализма. Работа под стрес в неговите индустрии, новаторство и т.н.

     И не става много ясно коя система харесваш повече.

     Аз лично съм привърженик на нещо по-средата между двете именно, за да ги няма крайностите. Виж тази третата на 77 свързваща държавата с гражданите във Флоренция ми хареса. Към нея ако се прибавят и много кооперации и взаимноспомагателни каси, дори под формата на банкиране би било идеално.
     Една от причините да съм тук....е да чувам аргументи и мнения. От различни хора в различни сфери. Въпреки че не те питам в коя сфера работиш.

     Това което ме интересува чисто научно....е до колко емоциите на хората са в състояние да променят живота на човека и качеството му.
     Обикновенно някой като чуе емоция....и я свързва с чуства като любов, състрадателност, чуство за справедливост, омраза и т.н.
     Само че емоцията не е само това...емоцията е неразделна част от всеки и се проявява непрекъснато. Въпроса който ме вълнува е до колко решенията които взимат хората всеки ден и най вече начина им на мислене е предопределен от емоциите и колко от разума или рационалното мислене. Опитвам се да установя до колко това е свързано с личната реализация на всеки човек.
     Според една наука за хипнотичното въздействие...ама не НЛП....говоря за друго....когато на човек му дадеш повече от два избора да избира се включва емоционалната част на мозъка.....и той избира ирационално. Ако му дадеш само две възможности - се включва рационалното мислене и се подтиква разума. Проблема е че при някой хора дори и при два избора...емоциите наделяват. Щото всъщност живота им е толкова подвластен на емоцията че те са забравили как се мисли рационално. И от тук...искам да извадя някакви изводи до колко този факт има влияние на качеството на живота на човек. Мои си работи с две думи. Ама няма лошо да ги кажа.

     Междудругото ще ти кажа една техника за манипулация.....щото бая съм запознат в тая насока....в духа на това което казах по горе. Ако искаш някой да направи нещо което ти искаш....в разговора сведи решението което трябва да вземе отстрещния само до две възможности като едната в процеса на разговара я направиш ясно неприемлива за него. Може пък тая техника да ти е полезна в личния живот или в бизнеса който бачкаш. Пък и не само на теб.

     Да видим сега кой емоционално ще реагира...колко е гадно да си манипулатор...подобно на колко е гадно да си егоист....Щото дали някой се е замислял всъщност живота който водим дали е нещо по различно от нон стоп манипулация? Затова можем спокойно да си говорим с часове за манипулацията......

     Та ти намираш противоречие в думите ми и това което мисля.....

     Добре, Когато говорим за педимствата на дадени системи.....според теб говорим кво искаме да е...? Или говорим какво е?
     Защото Селена, ние би трябвало да говорим какво е в действителност в зависимост от това какво мислим. А ти говориш какво искаш ти.....затова ти се струва че си противореча. Щото не можеш да допуснеш че аз може да обичам много краставици.....обаче при наличието само на портокали да си ям портокали. Не можеш да допуснеш че ако краставиците струват 100 пъти повече....от портокалите...аз може рационално да се науча да ям портокали щото просто преценявам че колкото и да обичам краставици те не са по моя джоб и затова предпочитам да променя моите вкусови качества под влияние на рационално мислене и по тоя начин оставайки ми пари за друго да подобря качествоот си на живот. Т.е ако аз се подам на това което искам и обичам...краставиците...преценявам че цената която ще платя ще бъде към даден момнет твърде висока за мен и се отказвам от тях не по принуда...щото са скъпи ...а поради убеденост че така е най разумно и полезно към даден момент.

     Дали тоя пример на прима виста дет ми дойде ще ти помогне да разбереш кво искам да кажа...или просто не е подходящ не знам. Идва ми в притчи да кажа нещо щото директно явно не е подходящо.


     А директно.....това което казах 100 пъти е че смятам че социализма и плановата икономика...съчетана с държавен монопол при големия бизнес и капитал и успоредно частна собственост и бизнес...предполага много по бърз растеж от капитализма или пазарната икономика. ( не ми се влиза в разликите които ги има между капитализъм и пазарна икономика ) . И дадох достатънчо много аргументи на които отговор сериозен нямаше освен....примери със социализма квото е било...или научни трудове и статистики базирани и смятани на основата на съвсем друга основа. Като преценявам че и двата типа отговор са по скоро емоционални.

     А относно всички други постове свързани с "капитализма" говоря за това което е и в което живеем.

     Никога и за секунда не съм казвал какво искам аз...ако си забелязала. Аз говоря какво Е в действителност според моя начин на мислене.

     Ако искаш да си говорим...каква система е да кажем близка до иделаната....като уточним за кого идеалната? ....това е въпрос на съвсем друг разговор.

     А почнах с тоя увод за емоцията ....сещаш се що....

     Коментар


     • Социализъм, понятието днес се ползва, по-скоро, за хибридна война, отколкото да се очертаят ясни постановки от съдържание и програма на държавна политика с ясни очертани действия и посока на икономическо развитие. Размива се, когато е част от политика на водеща държава... Размахва се назидателно срещу правителства и личности, които се приемат за "неудобни" и неследващи официалнта "линия".
      Показателно е как във форума, социализъм се свързва с годините преди 1990-та и се отхвърля без ниаккъв задълбочен поглед на същността.
      Начев , благодаря за отговора ти, оценявам усилията да се теоретизират неща, които днешната "глобална" система отказва. Особено за страните от ЦИЕ, които излязоха от едни съюзи и политическа система, но влизайки в новите, старите формулировки, валидиращи положението преди 30 години се пазят, без промяна ...сякаш за въздействие върху масите и "плашило" за недоволните от реалната днешна политическа система.
      Заклинанието "те са комунисти или това е комунизъм" е достатъчно, за да се отхвърля и от друга страна, без значение при лоялност....

      Коментар


      • Пазарна ли е пазарната икономика? Колко е пазарна?
       За Европа - държвано субсидирани цени - възобновяемите енергийни източници и др., големи сектори от икономиката, движени изцяло от субсидии и правила, наложени от тях, не от пазара (случаят на щастливите кокошки ) - селското стопанство...Преди години професорът ми по международна икономика казваше - "Европа отдава по-голямо значение на политическите, пред относителните предимства на Рикардо. По тази причина субсидира в пъти по-висока цена на захарта, отколкото да се купува от Куба".... примери много...
       Какво е глобална и какво пазарна?

       Коментар


       • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

        Сал пълен тъпак мое се занимава с фейсбук
        На пръв поглед е точно така
        Но, мащабите, които имат дават предимства, дори отнемат такива, ако не ги ползваш в днешния глобален и технологичен пазар. Имам предвид и Инстаграм - собственост на Фейсбук, Туитър, Гугъл....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
         Сициалната държава на Ив Макс няма да допусне да се създадат компании като Фейсбук и Гугъл защото те биха направили 100 човека милионери, но това би увеличило неравенството спрямо другите в държавата, и по неговите закони тяхното благосъстояние ще бъде отнето в полза на народа.
         Трудно вдяваш, или що? Неравенството е естествено. Въпросът е, да не се разгаря с държавни "политики". Някой бил забогатял? НЕКА! Ама без т.ъпи заговори и "политика на конкурентност" за сметка на бедни работещи. Забогатяването на допринесли не върви задължително с обедняване на всички останали", капИш?
         Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

         Коментар


         • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
          Сициалната държава на Ив Макс няма да допусне да се създадат компании като Фейсбук и Гугъл защото те биха направили 100 човека милионери, но това би увеличило неравенството спрямо другите в държавата, и по неговите закони тяхното благосъстояние ще бъде отнето в полза на народа.
          Сал пълен тъпак мое се занимава с фейсбук

          Коментар


          • Сициалната държава на Ив Макс няма да допусне да се създадат компании като Фейсбук и Гугъл защото те биха направили 100 човека милионери, но това би увеличило неравенството спрямо другите в държавата, и по неговите закони тяхното благосъстояние ще бъде отнето в полза на народа.
           Last edited by intint; 21.04.2018, 14:59.

           Коментар


           • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
            От гледна точка на "елита" от олигарси тези хора са точно сульовци. На никого не са приятели. И как са посмяли да си повярват, че ще успеят, когато всичко е заето вече от големите. Не може така

            Виж видеото с един руснак, дето бях пуснал. В Русия в провинцията не можеш да станеш провайдър на интернет, защото влизаш в конкуренция със сина на губернатора или приятел на не знам кой си, камо ли да правиш нещо по-технологично. И затова интернета там в провинцията е скъп и бавен.
            Олигархията е ракът на руската икономика, факт. Ама и на нашата е. Пак факт.
            Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

            Коментар


            • От гледна точка на "елита" от олигарси тези хора са точно сульовци. На никого не са приятели. И как са посмяли да си повярват, че ще успеят, когато всичко е заето вече от големите. Не може така

             Виж видеото с един руснак, дето бях пуснал. В Русия в провинцията не можеш да станеш провайдър на интернет, защото влизаш в конкуренция със сина на губернатора или приятел на не знам кой си, камо ли да правиш нещо по-технологично. И затова интернета там в провинцията е скъп и бавен.

             Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

             За да стане факт това, със "Сульо и Пульо", трябва да са налице определени натрупвания и иновативни традиции в страната които, у нас, просто липсват. И причината е в социума и манталитета на масите. Андрешковщина, бай-Ганювщина и т.н. Тези неща се култивират или се изкореняват ... И пример за нашенското изкореняване е опростачването на принципа на "киселото грозде". Щото нито Бил Гейтс, нито Стив Джобс, нито Лари Пейдж, нито Сергей Брин, нито Мъск, Цукерберг или Безос са "Сульо-Пульовци", а истински визионери...попаднали навреме на платежоспособен и разчупен откъм мислене пазар.
             Накратко, твърдението е безпочвено, а постоянно повтарящите го - папагали, да ме прощават.
             Last edited by Money; 21.04.2018, 14:17.

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

              Да не забравяме и ,, сулиото,, Джон Атанасов . Който е част от веригата и процеса на иновации. Без такива като него споменатите по горе никой нямаше да ги знае. Просто той е в основата на процеса и е изпреварил времето си, и някой друг бере плодовете подобно на случая с Гутенберг. Поздрави .
              Джон Атанасов е АМЕРИКАНСКИ инженер и учен с български произход но, до там. Той израства и учи в Америка и работи не точно сам и не точно в гаража и не точно и не само, воден от ентусиазъм а, по поръчка на Пентагона. Дайте да дадем мир на праха му и да не раздухване легенди че, видиш ли, България... България - и това, което е било тогава на власт тук - са прогонили родителите му, а Америка е дала шанс на будния младеж. Тук и по онова време, и той, едва ли би се справил. И, ако не той, друг Джон-някой-си,щеше да го стори. Там, където СВОЕВРЕМЕННО, би получил нужната подкрепа. ТОВА е Традицията, за която говоря. Затова,КОМПЮТЪРЪТ Е АМЕРИКАНСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ. А дребният БГ еснаф се чуди, към какво да се присламчи, осъзнавайки собствената си...неспособност.
              Last edited by Pyramid; 21.04.2018, 13:46.
              Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

               За да стане факт това, със "Сульо и Пульо", трябва да са налице определени натрупвания и иновативни традиции в страната които, у нас, просто липсват. И причината е в социума и манталитета на масите. Андрешковщина, бай-Ганювщина и т.н. Тези неща се култивират или се изкореняват ... И пример за нашенското изкореняване е опростачването на принципа на "киселото грозде". Щото нито Бил Гейтс, нито Стив Джобс, нито Лари Пейдж, нито Сергей Брин, нито Мъск, Цукерберг или Безос са "Сульо-Пульовци", а истински визионери...попаднали навреме на платежоспособен и разчупен откъм мислене пазар.
               Накратко, твърдението е безпочвено, а постоянно повтарящите го - папагали, да ме прощават.
               Да не забравяме и ,, сулиото,, Джон Атанасов . Който е част от веригата и процеса на иновации. Без такива като него споменатите по горе никой нямаше да ги знае. Просто той е в основата на процеса и е изпреварил времето си, и някой друг бере плодовете подобно на случая с Гутенберг. Поздрави .

               Коментар


               • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                Сблъсъкът на "егозима" на отделните индивиди, който води до това всички да са по-добре като цяло, е в основата на пазарната икономика (капитализма) - Адам Смит.

                Ив, на тебе какво тогава не ти харесва в "капитализма"? Правилата и равнопоставеността пред закона ли. И това, че сульо и пульо могат да почнат бизнес от студенсткото общежитие и да направят Гугъл, Амазон или Фейсбук? Ти беше казал, че би отишъл да правиш бизнес в Русия ако Путин ти е приятел и ти позволи да правиш пари.

                Как ги виждаш нещата? И защо системата на индулгенции от Путин е по-добра от Гугъл и Фейсбук?
                За да стане факт това, със "Сульо и Пульо", трябва да са налице определени натрупвания и иновативни традиции в страната които, у нас, просто липсват. И причината е в социума и манталитета на масите. Андрешковщина, бай-Ганювщина и т.н. Тези неща се култивират или се изкореняват ... И пример за нашенското изкореняване е опростачването на принципа на "киселото грозде". Щото нито Бил Гейтс, нито Стив Джобс, нито Лари Пейдж, нито Сергей Брин, нито Мъск, Цукерберг или Безос са "Сульо-Пульовци", а истински визионери...попаднали навреме на платежоспособен и разчупен откъм мислене пазар.
                Накратко, твърдението е безпочвено, а постоянно повтарящите го - папагали, да ме прощават.
                Last edited by Pyramid; 21.04.2018, 12:28.
                Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

                Коментар

                Working...
                X