Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
  Ти сериозно ли го мислиш това? И го вярваш?
  Нямам думи.
  Човече...ти някога правил ли си бизнес в България или за това си слушал само по телевизията или знаеш за бизнеса само от борсата?
  Ако това беше го казал някой авантюрист чужденец който управлява рисков капитал и търси да инвестира в развиващи се пазари - щях да го разбера. Но грамотен Българин който има от време на време добри разсъждения относно пазарите - не мога да разбера. Ако управляваш чужди пари - пак мога да те разбера но да управляваш собствени и да инвестираш на БФБ при положение че си поне финансово грамотен - това е абсурд още повече когато изтъкваш подобна причина. Ако беше казал причина - имам повече информация...или тук пазара ми е по познат...имам малко пари за инвестиране...и т.н пак имам доста контрааргументи но поне е логично.

  Ако някой мисли - че Българския пазар ще бъде по силно развиващ се от европейския - особенно към момента, ако този някой мисли че смешните компании в България на още по смешния български пазар имат поне малко шанс да бъдат истински компании в които някой да инвестира дори и един лев по дългосрочно от седмица....този някой има сериозни проблеми с икономическото си образование или знание.

  Ако някога си правил бизнес в България за да видиш не от телевизията с какъв пазар и с каква покупателна сила на този пазар разполагаш правейки този бизнес никога по ниаккъв начин няма да купиш никаква българска компания освен ако нямаш информация че цената и ще скочи краткосрочно за да я продадеш веднага и да се махнеш завинаги.

  И на фона на всички измами в България да инвестираш в БФБ където 90 % от компаниите са измама а другите нищо не струват и по лошото...нека са измама но да имат бъдеще...а те и бъдеще нямат...не може ума ми да го побере как някой човек който има себе си за финансово грамотен може да вземе подобно решение.

  Хайде ако нищо не разбираш...ако си чувал по телевизията че хората купуват акции...и ако Европа и САЩ ти са "недостъпни" или неясни пазари ....( не че БФБ ще ти е ясна ) и да кажем вземеш решение хайде и аз да купя някакви акции...пак до някъде мога да разбера...но осъзнато да търгуваш на тази смешна борса ...смешни компании ...със смешни печалби...със подсмешни възможности за развитие....това е просто глупост.

  Чакай малко...и за каква въобще търговия говоря? За оборот от 300 к долара на ден за цялата борса? Само моя оборт дневен понякога е колкото годишния на БФБ като цяло...а кой съм аз ? Никой.... За каква ликвидност говорим....да имаш акции и да няма на кой да ги продадеш дори да си на печалба виртуална....това е безумие момчета...

  За борса за която тук говорите че не можете да скъсите компаните че не може да правите милион неща...за какво по дяволите си губите времето...и най вече влагате знания...някакви....

  Какви са предимствата тук...? По ниски комисионни...не. По ясна картина на компаниите - не. По големи възможности за търговия - не. А да очакваш че БФБ и най вече българските компании ще имат някакво страхотно развитие при под 2 милиона работещо население което взима средно 1000 лв заплата - че не взима и толкова....това е наистна неоправдана наивност. Със смешната пазарана капитализация на компаниите нали не смятате че те имат и минимален шанс да станат международни талива истински за да може да има шанс да спечелите наиситна....

  Ако си брокер...ОК...поне ще събираш комисионни...и това ти е бизнеса...да караш хората да купуват и продават...но в да си в ъкъла си....да имаш някакви пари за управление, интернет да ти дава възможноста да търгуваш целия свят и ти да се забиеш в най-смотания пазар на планетата и най измамния...за това не виждам ниаккво оправдание.
  Аз съм и на българския и на други подобни пазари от вече повече от 15 години. И да съвсем сериозен съм. Какво се случва когато инфлацията ти расте, БВП ти расте и съответно печалбите ти растят. Всяка една оценка почва да изглежда ниска. Когато печалбите на компаниите растят с по 20-30% в продължение на години къде е нормалното ПЕ. Колко би било нормалното ПЕ на американска компания която расте така. Е на българските е малко по-ниско но пак е някъде между 30 и 40.

  А това е неизбежно - за икономиката като цяло. Имаш свободно движение на хора, стоки и капитали от там цените на факторите съвсем логично вървят към изравняване. Това което ти си мислиш че е реалистично е тотално далеч от логиката на реалността. Сега едни ще се облагодетелстват - други ще издухат супата - ама то и това е нормално. Аз точно за това чакам да тръгне отново този процес че да видя къде да вложа пари.

  Коментар


  • Междувременно от Гърция през последните часове идват противоречиви изявления. Правителственият говорител Габриел Сакеларидис увери, че страната ще направи всичко възможно, за да изплати дълговете си към МВФ. Усилията на властите били насочени към трайно решение с Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, като съвсем скоро се очаквало споразумение. Спорните точки в преговорите били размерът на ДДС, пенсиите, реформите на трудовия пазар и целите за т.нар първичен излишък. Говорителят на правителството отхвърли „мрачни сценарии“ и добави, че „просто няма шанс“ за налагането на капиталови ограничения. Освен това той отхвърли спекулациите, че правителството ще опита да погаси всички свои задължения към МВФ наведнъж.

   Още по темата
   Гърция иска да плати дълговете си, но се нуждае спешно от помощ
   ЕСМ: Гръцките ликвидни буфери са все по-малки

   За разлика от него обаче министърът на вътрешните работи Никос Вуцис отчаяно заяви, че през юни Гърция може да не изплати дължимия транш към МВФ в размер на 1,6 млрд. евро. На 5 юни е падежът на първата вноска в размер на 300 млн. евро. И за нея страната няма пари, заяви Никос Филис, говорител на парламентарната фракция на управляващата партия Сириза. ..

   Юни ще е труден месец за нас ,като борса и финансова система а за Гърция , Украйна и Хърватия като държава....
   Най интересно никой не прави нищо да избере нов шеф на централната банка....
   Безумци.....

   Коментар


   • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
    Казваш има предвидимост. Не ме карай да се смея.
    Къде е по голяма предвисимостта...в Тимаджии, в бившото ДС, в Божков или в Киро...
    Виж, питаш нещо и благодариш предварително. Реших, че е любезно да ти отговоря. Ако знаех, че ще репликираш с цял ферман и ще започнеш да ме поучаваш за неща, които знам може би по-добре от теб, то нямаше въобще да се захващам да изказвам мнение. Като цяло нямам нито нужда, нито полза от някаква дискусия по темата, която си провокирал. Успех.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
     Извинявайте че се намесвам но...слушам ви, гледам ви, чета ви и искам да задам само един въпрос...

     Дайте ми поне една основателна причина да инвестирате парите си в БФБ вместо да направите това в Европа, Америка или Азия.

     Благодаря.

     Питам от любопитство. Защото аз на която и за която причина да се сетя и мога да дам 5 аргумента против тази проичина...но е възможно да бъркам тъй като нямам ниаккъв опит или желание за такъв към пазар като България.
     Ив, ще ти дам една основателна (поне от моя гледна точка) причина.
     За мен бфб е като бекъп, дълбок резерв за инвестициите ми навън....особено ако нещата там отидат на майната си в един момент.
     А и като дивидентен фен мога да ти кажа че за някои активи няма съответните алтернативи навън, поне аз не ги виждам.

     Имах късмета на новобранеца да почна на борсата края на 2011 и 2 години бях само на бфб.
     За много неща си прав, но съмнява ме, дори съм сигурен че ако бях тръгнал направо на нисе нямаше да успея да си докарам толкова добри профити които направих тук за 2 години....
     НО...това е минало, в момента съм съгласен с теб че като цяло навън има много по добри възможности и по евтини при това.

     Коментар


     • Предвидимост

      Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
      Ще ти отговоря веднага. Нашата борса има две основни предимства като предвидимост и мудност. Ако разбереш законите и се напаснеш на правилата би могъл да изкараш доходност по-голяма от тази на западните пазари при значително по-малък риск. Освен това ти като българин - ако се разтърсиш - надали ще имаш достъп до информация (не говоря за вътрешна информация) някъде по света на по-високо ниво отколкото тук. Именно на това разчитат повечето от по-големите индивидуални инвеститори и спекуланти, които пишат тук. Те не биха успяли на западните пазари, защото там правилата са коренно различни. Затова и остават тук. Мен включая между другото. Това обаче ако имаш възходящ тренд. Ако трендът е плавно низходящ правилата както изглежда са още неписани.
      Казваш има предвидимост. Не ме карай да се смея.
      Къде е по голяма предвисимостта...в Тимаджии, в бившото ДС, в Божков или в Киро...

      За каква доходност говориш......ако връткаш 10 хил.....и имаш доходност 5 хил. това доходност ли е? Ще кажеш ок 50 % е.... ама щото не рабоиш с пари за инвестиции а с пари за казино. А когато имаш пари за инвестиции можеш ли да имаш толкова проценти...не можеш защото и да имаш няма на кой да ги продадеш щото ще сринеш пазара и пак няма да спечелиш. Това е като някой дето сложил 1000 лв във форекс с 1 към хикс левъридж и направил 200 лв и айде голям майстор - постигнал 20 % за един ден. Ако беше ги заложил на червено - черно на рулетката можеше и 100 % да има.

      Употреби думата "по-големите" - може ли да дефинираш какво означава голям и малък инвестотор или спекулат на БФБ?

      По малък риск....ако си правил бизнес в България ще знаеш че тук...това да си източиш печалбата през подизпълнители не е "престъпление" според нашите "бизнес" закони . Тук няма кой да те хване....щото няма нито данъчни нито политици нито...някой спазва и елементарни закони. Излиза някой дявол на борсата ...събира парите на баламурници и пенсионни фондове ...залъгва ги че прави нещо...пак си прибира истинската печалба странично....и ви остава там 100-200 к на година да се радвате че компанията е на +.

      Ти наричаш това "успех" че някой му дали 100 лв дивидент или че спечелил 10 хиляди на година...
      За това че виждаш че борсата отиваа надолу когато отива надолу....и да ннямаш нито един инструмент реален да си хеджираш риска...или да спечелиш от това движение освен да се примериш със загубата или да изчакаш да загубиш всичко....

      Абе КТБ не ви ли научи на нещо все пак се чудя? Или казваш това е....изключение...

      Като Българин да търся информация от мошенници....и да смятам че това ще ми помогне....това е просто жалко. Като Българин работил 20 години в реалния бизнес на България - ти казвам че трябва да се махнеш от тази борса с 300 км в час.

      Сега сложете си ръка на сърцето и ми кажете...верно ли вярвате че компанииите ( или поне аз тези които познавам че се търгуват - не познавам всички но познавам доста ) ...ще се развиват...ще печелят много...ще станат огромни...акциите им ще скочат и цялата шечалба ще я дадат на инвеститорите....или пък реално ще я инвестират?
      Може би ЦКБ ще отвори офис в щатите или в Германия....или пък ПИБ......или пък Трейси ще строи магистрали в Германия....и т.н. По вероятно е ако някоя не е добре със текушата власт да фалира от колкото да се развие.

      Или пък вярвате ли наистина че това което отчитат компаниите е това което печелят?

      Оххх...момчета...момчета...

      Коментар


      • Ти сериозно ли го мислиш това?

       Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
       Елементарно е - ценово равнище. Българското ценово равнище е на 40% от европейското. При конвергенция на икономиката това ще доведе до по-висока инфлация и съответно по-голям номинален растеж. По-висок номинален растеж по-висок ръст на цените на активите. Фиксиран курс на лева така че реално в евро растежа ще е доста значим. Доста голяма вероятност и да се балонизират и то за дълго време.

       В Европа с най-ниско ценово равнище са Сърбия, Румъния и България. Има сериозен шанс следващите 20 години това да са и най-бързо растящите пазари. Чист натиск от страна на чиста икономика. В Сърбия инвестициите са доста тегави - меко казано. Но в българия и румъния си е ок. Аз заради това гледам и в двете държави да държа по около 10% по принцип.

       Проблемът е че още го няма този номинален растеж и не се знае какво ще се случи преди да тръгне.
       Ти сериозно ли го мислиш това? И го вярваш?
       Нямам думи.
       Човече...ти някога правил ли си бизнес в България или за това си слушал само по телевизията или знаеш за бизнеса само от борсата?
       Ако това беше го казал някой авантюрист чужденец който управлява рисков капитал и търси да инвестира в развиващи се пазари - щях да го разбера. Но грамотен Българин който има от време на време добри разсъждения относно пазарите - не мога да разбера. Ако управляваш чужди пари - пак мога да те разбера но да управляваш собствени и да инвестираш на БФБ при положение че си поне финансово грамотен - това е абсурд още повече когато изтъкваш подобна причина. Ако беше казал причина - имам повече информация...или тук пазара ми е по познат...имам малко пари за инвестиране...и т.н пак имам доста контрааргументи но поне е логично.

       Ако някой мисли - че Българския пазар ще бъде по силно развиващ се от европейския - особенно към момента, ако този някой мисли че смешните компании в България на още по смешния български пазар имат поне малко шанс да бъдат истински компании в които някой да инвестира дори и един лев по дългосрочно от седмица....този някой има сериозни проблеми с икономическото си образование или знание.

       Ако някога си правил бизнес в България за да видиш не от телевизията с какъв пазар и с каква покупателна сила на този пазар разполагаш правейки този бизнес никога по ниаккъв начин няма да купиш никаква българска компания освен ако нямаш информация че цената и ще скочи краткосрочно за да я продадеш веднага и да се махнеш завинаги.

       И на фона на всички измами в България да инвестираш в БФБ където 90 % от компаниите са измама а другите нищо не струват и по лошото...нека са измама но да имат бъдеще...а те и бъдеще нямат...не може ума ми да го побере как някой човек който има себе си за финансово грамотен може да вземе подобно решение.

       Хайде ако нищо не разбираш...ако си чувал по телевизията че хората купуват акции...и ако Европа и САЩ ти са "недостъпни" или неясни пазари ....( не че БФБ ще ти е ясна ) и да кажем вземеш решение хайде и аз да купя някакви акции...пак до някъде мога да разбера...но осъзнато да търгуваш на тази смешна борса ...смешни компании ...със смешни печалби...със подсмешни възможности за развитие....това е просто глупост.

       Чакай малко...и за каква въобще търговия говоря? За оборот от 300 к долара на ден за цялата борса? Само моя оборт дневен понякога е колкото годишния на БФБ като цяло...а кой съм аз ? Никой.... За каква ликвидност говорим....да имаш акции и да няма на кой да ги продадеш дори да си на печалба виртуална....това е безумие момчета...

       За борса за която тук говорите че не можете да скъсите компаните че не може да правите милион неща...за какво по дяволите си губите времето...и най вече влагате знания...някакви....

       Какви са предимствата тук...? По ниски комисионни...не. По ясна картина на компаниите - не. По големи възможности за търговия - не. А да очакваш че БФБ и най вече българските компании ще имат някакво страхотно развитие при под 2 милиона работещо население което взима средно 1000 лв заплата - че не взима и толкова....това е наистна неоправдана наивност. Със смешната пазарана капитализация на компаниите нали не смятате че те имат и минимален шанс да станат международни талива истински за да може да има шанс да спечелите наиситна....

       Ако си брокер...ОК...поне ще събираш комисионни...и това ти е бизнеса...да караш хората да купуват и продават...но в да си в ъкъла си....да имаш някакви пари за управление, интернет да ти дава възможноста да търгуваш целия свят и ти да се забиеш в най-смотания пазар на планетата и най измамния...за това не виждам ниаккво оправдание.

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
        Извинявайте че се намесвам но...слушам ви, гледам ви, чета ви и искам да задам само един въпрос...

        Дайте ми поне една основателна причина да инвестирате парите си в БФБ вместо да направите това в Европа, Америка или Азия.

        Благодаря.

        Питам от любопитство. Защото аз на която и за която причина да се сетя и мога да дам 5 аргумента против тази проичина...но е възможно да бъркам тъй като нямам ниаккъв опит или желание за такъв към пазар като България.
        Ще ти отговоря веднага. Нашата борса има две основни предимства като предвидимост и мудност. Ако разбереш законите и се напаснеш на правилата би могъл да изкараш доходност по-голяма от тази на западните пазари при значително по-малък риск. Освен това ти като българин - ако се разтърсиш - надали ще имаш достъп до информация (не говоря за вътрешна информация) някъде по света на по-високо ниво отколкото тук. Именно на това разчитат повечето от по-големите индивидуални инвеститори и спекуланти, които пишат тук. Те не биха успяли на западните пазари, защото там правилата са коренно различни. Затова и остават тук. Мен включая между другото. Това обаче ако имаш възходящ тренд. Ако трендът е плавно низходящ правилата както изглежда са още неписани.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
         Извинявайте че се намесвам но...слушам ви, гледам ви, чета ви и искам да задам само един въпрос...

         Дайте ми поне една основателна причина да инвестирате парите си в БФБ вместо да направите това в Европа, Америка или Азия.

         Благодаря.

         Питам от любопитство. Защото аз на която и за която причина да се сетя и мога да дам 5 аргумента против тази проичина...но е възможно да бъркам тъй като нямам ниаккъв опит или желание за такъв към пазар като България.
         Елементарно е - ценово равнище. Българското ценово равнище е на 40% от европейското. При конвергенция на икономиката това ще доведе до по-висока инфлация и съответно по-голям номинален растеж. По-висок номинален растеж по-висок ръст на цените на активите. Фиксиран курс на лева така че реално в евро растежа ще е доста значим. Доста голяма вероятност и да се балонизират и то за дълго време.

         В Европа с най-ниско ценово равнище са Сърбия, Румъния и България. Има сериозен шанс следващите 20 години това да са и най-бързо растящите пазари. Чист натиск от страна на чиста икономика. В Сърбия инвестициите са доста тегави - меко казано. Но в българия и румъния си е ок. Аз заради това гледам и в двете държави да държа по около 10% по принцип.

         Проблемът е че още го няма този номинален растеж и не се знае какво ще се случи преди да тръгне.

         Коментар


         • Извинявайте че се намесвам но...

          Извинявайте че се намесвам но...слушам ви, гледам ви, чета ви и искам да задам само един въпрос...

          Дайте ми поне една основателна причина да инвестирате парите си в БФБ вместо да направите това в Европа, Америка или Азия.

          Благодаря.

          Питам от любопитство. Защото аз на която и за която причина да се сетя и мога да дам 5 аргумента против тази проичина...но е възможно да бъркам тъй като нямам ниаккъв опит или желание за такъв към пазар като България.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
           Поздравления за Гетов, поел е по-голям риск, държейки само една акция, който се е отплатил към момента. Въпреки спада на портфейла ми от последните 3 седмици той все още е на плюс за 2015 година. За съжаление не е това, което трябваше. По-интересното е, че "мечките", без Гетов, са на загуба...
           Да ти кажа честно не съм калкулирал да стане така. За 2015 г. щях да се радвам на една нула. Може би накрая и така ще стане. Интересно е обаче как може да се види една стратегия коренно различно по отношение на риска. Аз си мисля, че съм поел най-малко риск от всички. Стратегията ми е определено дефанзивна. Мислех си, че ако стане това, което си мисля, то мога да изляза от борсата с едно телефонно обаждане. В същото време вярвам, че моят кон е един от най-стабилните в момента и ще покаже мускули при евентуален спад. Другите ми варианти бяха Агрия и Биовет, които основно поради ликвидност отпаднаха. Оказа се, че и те щяха да ми донесат доходност доста над средната. Мисля, че от широко портфолио се излиза мудно и това води с времето до по-големи загуби. Особено ако бъдем изправени в паническа ситуация като тази отпреди една година. Това са ми аргументите, ако аз позная.
           Ако ти познаеш, то ще имаш предимството, че си в акции преди аз да съм изградил ударно портфолио. Т.е. аз ще изтърва първите около десетина процента от ръстта, в редки случаи до 15 %. Колко точно зависи от бързината на решенията, а слава богу имам способността да вземам доста бързи решения. Тези 10-15% обаче ги компенсирам от това, че инвестирам в горещите позиции, докато капиталът на широкото портфолио спи поне в 1/3 от състава си.
           В резюме мисля, че и при спад, и при ръст съм по-бърз и гъвкав. При спад това ми носи ползи, докато при ръст в най-лошия случай няколко процента пропуснати ползи. Затова ви се чудя на биковете защо ги стискате тези акции във времена като тези. Като поне още известно време винаги може да си ги купите. По простата причина, че никъде предлагането не е видимо изтъняло. Почнете да ги въртите пък ще видите как ще се вдигне ликвидността и ще настане купона.

           Коментар


           • Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
            Както преди се е в паника
            Не се изказваш точно.Не съм в паника а в темата за паниката за да ви я припомням .Прави разлика.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
             Абе какво стана с вождът от Чикаго,отдавна не съм чувал заклинанията му?
             Гледам играта драги и забелязвам че биците много изнервени.Изглежда че са се нагълтали с тиня .Няма страшно те са оптимисти и ще си стискат артиите.Забелязал съм че тези които са се накълвали и треперят са най-големите оптимисти

             Коментар


             • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
              По същия начин го бяха метнали Равния една сурия бици при пиб-а преди годинка...ма оттогава артията над 40% надоле и не спира..

              Само си търси неприятности, колко му е да извика кат хората UP 1000 и никой няма да му се кара..
              Викаш колко му е да се присъедини към пишмян оптимистите дето хем им се свива сърчицето хем ги е страх да продадат на загуба да не после да изтърват бързия влак от Елхово .

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
               Аз уважавам Равновесие, но по отношение на ПИБ изписа много глупости. Причината е, че има предубеждения и не чете отчетите им. Последното за което не исках да влизам в дълъг спор беше, че те обезценявали по-малко от средното за банковата система. Това не е вярно и при тях обезценките са за малко над средното. Дали трябва да има още е друг въпрос, който ние няма как да знаем, но цялата му концепция беше изначално грешна. Цената пада поради външна целенасочена кампания срещу банката, която беше трудно за предсказване събитие.
               Отделно мога да спомена, че българските ми активи се справят по-добре от неговите и по-зле от тези на Гетов. Направих твърде голяма диверсификация с много широк портфейл, което леко свали доходността. От днешна гледна точка го възприемам като грешка, която ще отстраня и ще покача леко концентрацията. Поздравления за Гетов, поел е по-голям риск, държейки само една акция, който се е отплатил към момента. Въпреки спада на портфейла ми от последните 3 седмици той все още е на плюс за 2015 година. За съжаление не е това, което трябваше. По-интересното е, че "мечките", без Гетов, са на загуба. Уж ние биковете трябваше да сме идиотите пък сме на малка печалба за 2015. На този етап е далеч от минималните 30 процента годишно, но имаме още седем месеца за наваксване. И това ще стане. Айде лека.
               Като не вярвам на отчети не ги чета Или по-скоро ги чета до момента в който реша че не им вярвам.

               Аз съм на минус от акциите ми в България. Тези -5% на минус са -5% върху 3% от активите ми. Останалите ми 97% са ми малко над 26% нагоре от началото на годината. 26% на 7% които би трябвало да са в България но не са.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                По същия начин го бяха метнали Равния една сурия бици при пиб-а преди годинка...ма оттогава артията над 40% надоле и не спира..

                Само си търси неприятности, колко му е да извика кат хората UP 1000 и никой няма да му се кара..
                Аз уважавам Равновесие, но по отношение на ПИБ изписа много глупости. Причината е, че има предубеждения и не чете отчетите им. Последното за което не исках да влизам в дълъг спор беше, че те обезценявали по-малко от средното за банковата система. Това не е вярно и при тях обезценките са за малко над средното. Дали трябва да има още е друг въпрос, който ние няма как да знаем, но цялата му концепция беше изначално грешна. Цената пада поради външна целенасочена кампания срещу банката, която беше трудно за предсказване събитие.
                Отделно мога да спомена, че българските ми активи се справят по-добре от неговите и по-зле от тези на Гетов. Направих твърде голяма диверсификация с много широк портфейл, което леко свали доходността. От днешна гледна точка го възприемам като грешка, която ще отстраня и ще покача леко концентрацията. Поздравления за Гетов, поел е по-голям риск, държейки само една акция, който се е отплатил към момента. Въпреки спада на портфейла ми от последните 3 седмици той все още е на плюс за 2015 година. За съжаление не е това, което трябваше. По-интересното е, че "мечките", без Гетов, са на загуба. Уж ние биковете трябваше да сме идиотите пък сме на малка печалба за 2015. На този етап е далеч от минималните 30 процента годишно, но имаме още седем месеца за наваксване. И това ще стане. Айде лека.

                Коментар

                Working...
                X