Първоначално изпратено от Longin
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
във всяка графика на инфосток - когато се зададе период 3 години или повече(над ~20 месеца ако се посочва От/До Дата ръчно), се променя автоматично базовата стойност от дневна на седмична,
Точен и изчерпателен си като (почти) швейцарски цасовник. Почти викам, защото в имената ви има известно сходство, а не пълно съвпадение.
За мен беше информативно и полезно.
Как да извъртим нещата, че да обадим и на Минчев
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
Допълнително въвеждате и наблюдения и разсъждения във връзка със седмични пълзящи средни величини. В коя точно графика на инфосток са представени седмични?
Съответно индикаторите МА200 и МА50 и техните пресичания в техническия анализ се коментират изключително на дневна база, и като такива дават сигналите си със закъснение 1-2-3 месеца, средна от 50те последни стойности обхваща 50 работни дни, два месеца и половина;
а средна от 50те седмици са вече година закъснение - и съответно са безполезни като анализ, след година всеки по борсите е разбрал че вятъра се е обърнал и индексите са с по -15 или -20 % .... а като гледам седмичните средни това се ползват в (позитивистките) материали на Инфостока
при седмична графика (като база) МА40 (40 седмици* 5 р.д ) би давала стойности близки до МА200-дневна (условно щото се губи информация - първо се осреднява до седмична стойност, после до МА);
най корекно е в използвания софтуер за анализ да може да се задава и периода, и базата (като в Метатрейдъра, StockCharts, TradingView и подобни), естествено при дълъг период и ниска база това ще произведе много стойности и ще претовари графиката ....затова предполагам Инфостока си го променя автоматично
пс.според мен МА200/50 дневна е възможно най консервативния показател
(спрямо другите в ТА - RSI,MACD, Momentum , etc плеяда недостижими за БГ Обемите),
МА обобщава най много данни и има смисъл на дори за индекс като Софикс с нисък обем и сменящ се състав, ...а именно за отделна компания не е приложим - където има цели дни без сделки и много по явни фактори за манипулацияLast edited by Longin; 15.01.2019, 16:50."the trend is your friend until the end..."
Коментар
-
Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнениеИли изказаното мнение че на БФБ препоръките на индикаторите да се приемат обратно ....
Казваш го в един символичен и шеговито шаржиран маниер и при това, надявам се, си напълно добронамерен.
Аз също се опитвам да го играя добронамерен, но понеже тръгнах по пътя на формално логически анализ на съжденията и препоръките на човек, който видимо има самочувствие и претенции да познава темата, се усещам едва ли принудително провокиранда продължа с реториката.
Ако изходим от налагащото се твърдение, че на БСЕ нещата стоят по обратния на общоприетото начин, то може ли да се изведе твърдение, че БСЕ не е точно фондова борса в общоприетия смисъл на думата?!
- 1 like
Коментар
-
Цитираният Investing.bg за Софикс-а: Technical Summary
Май тук трябва да кажа - не е препоръка.Moving Averages Strong Sell Strong Sell Neutral Technical Indicators Strong Sell Sell Strong Sell Summary Strong Sell Strong Sell Sell
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Аз не бих правил ТА на Софикс поради простата причина, че на всеки 6 месеца се сменят компаниите в него. По-добре прави ТА на определена акция, която те интересува. Малко повече смисъл виждам.
Ще отида още по далеч и ще си призная, че познанията ми за ТА въобще са скромни и нямам никакви претенции.
Основно ги ползвам за да тествам изказаните мнения на хора със самочувствие, без в това да влагам и грам ирониья.
Гледам графики, ползвам здравия си разум и доколкото знам нещо констатирам, че е прегледно и полезно.
Формално-логическият извод след прочитане на поредната статия на Минчев ме сепна.
Продължавам да си стоя в сепнато състояние
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеВ коя точно графика на инфосток са представени седмични?Не знам как подобни творения изобщо може да се обсъждат, но единственото, което се вижда на графиките е, че поради силната инерционност на БФБ пресичането на цената на 50 седмичната СМА може да се ползва за някакъв/макар и късен според мен/ сигнал за вход и изход.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеКолеги, моля да бъде внесена малко яснота от "техниците".
В статията си от 14.01.19 Т. Минчев разсъждава на база:
- графично представяне промените в индекса - дефиниране на периоди на корекции, тренд, консолидация,
- 50-дневната пълзяща средна величина,
- 200-дневната пълзяща средна величина.
Нямам подозрение, че става дума за дневни, доколкото са изписани в текста му с думи.
Извежда се едно на пръв поглед изненадващо твърдение, че моментът на пресичането на SMA(50), която минава под стойността на SMA(200) през април 2016, известна в теорията на техническия анализ като "смъртоносно пресичане", вещаещо трайно низходящ тренд, в българските условия и на примера на БСЕ е бил едва ли не индикатор за точно обратното предстоящо движение? Респективно, това е бил МОМЕНТЪТ за влизане.
Какво ни казва авторът - че на БСЕ техническият анализ следва (вероятно) да се интерпретира по обратен на класическия начин ли? Не ме разбирайте криво, Минчев не е изрекъл тези думи, но формалният и вероятно мой спекулативен прочит на думите му, води към подобни неприемлими заключения.
Допълнително въвеждате и наблюдения и разсъждения във връзка със седмични пълзящи средни величини. В коя точно графика на инфосток са представени седмични?
Коментар
-
Колеги, моля да бъде внесена малко яснота от "техниците".
В статията си от 14.01.19 Т. Минчев разсъждава на база:
- графично представяне промените в индекса - дефиниране на периоди на корекции, тренд, консолидация,
- 50-дневната пълзяща средна величина,
- 200-дневната пълзяща средна величина.
Нямам подозрение, че става дума за дневни, доколкото са изписани в текста му с думи.
Извежда се едно на пръв поглед изненадващо твърдение, че моментът на пресичането на SMA(50), която минава под стойността на SMA(200) през април 2016, известна в теорията на техническия анализ като "смъртоносно пресичане", вещаещо трайно низходящ тренд, в българските условия и на примера на БСЕ е бил едва ли не индикатор за точно обратното предстоящо движение? Респективно, това е бил МОМЕНТЪТ за влизане.
Какво ни казва авторът - че на БСЕ техническият анализ следва (вероятно) да се интерпретира по обратен на класическия начин ли? Не ме разбирайте криво, Минчев не е изрекъл тези думи, но формалният и вероятно мой спекулативен прочит на думите му, води към подобни неприемлими заключения.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
не съм сигурен - но и в твоята графика, и в тая от Инфосток сякаш МА200 не е 200-дневната средна, а 200-седмична МА?
щото 200 дневната средна е класическият индикатор при ТА на трендовете, не си ли съгласенLast edited by hamorphis; 15.01.2019, 11:21.
- 1 like
Коментар
Коментар