IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спасение от ИНФЛАЦИЯТА

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
    Благодаря много на всички за идеите и съветите!

Evgo
    Семеен съм. Жената също програмира. Нямам деца за сега, но планирам по-натам едно или две.
    Имам достатъчно имоти. Не съм горд собственик на ипотечен кредит, мои са си. Не съм наемател, а наемодател. И вилите са достатъчно. Не ми се иска да увеличавам и без това огромната си експозиция (като процент от портфейла) в още имоти. Особено сега, когато коефициента (цена на имота разделен на годишния му наем) е толкова висок. Отделно се очаква ръст на лихвите, което би трябвало да смъкне цените. И не на последно място - в държава с демографска катастрофа.
    Имам много малко злато. То обаче само запазва стойността на парите, не е точно инвестиция. Но да, бих купил малко монети.
    Професията ми ангажира работния ден. Не бих могъл да си разкъсам вниманието правейки и бизнес, дори да е малък. За това си търся дългосрочна пасивна инвестиция с умерен риск и умерена доходност.
    Повечето ми колеги са в тази ситуация. С единствената разлика, че едни нямат жена, а други имат едно или две деца. Болшинството набиват ежемесечно в световни или американски индекси.

Pyramid
    Забелязах някои от бизнес идеите ти в темата за електричките. Не бих си позволил да се присмивам или да хуля български предприемач. Не са много и трябва да си ги уважаваме! Но не бих си позволил и да инвестирам в подобни начинания. Риска и неизвестността са ми в повече. Печалбата с твоите идеи сигурно ще е по-голяма от на международните индекси, но и риска ще е по-голям. Търся нещо пасивно, ликвидно, конвертируемо, сравнително стабилно и предсказуемо в дългосрочна перспектива. На теб желая успех и съм сигурен, че ще покоряваш все по-големи върхове.

petrg5s
    Благодаря! Продължавам да чакам на полусъединител по-голямо дъно. Но не държа да хващам най-голямото дъно. Дългосрочен съм и не съм много алчен За момента и предишния ти коментар, от преди повече от месец по тази тема, където ме посъветва да стискам кеша още, се оказа най-добър, колко и да е абсурден наистина. Още веднъж ти благодаря за прозорливия съвет!
    На морето, през 2 къщи от нас се продава вила стабилно строителство, направена за около 100 000 евро продажна цена.

Всичко е готово да се живее в нея, чиста, подредена, интериорът е малко от 2000 -2005 г., тогава е стягана. Може и да замине в скоро време предвид хубавата локация.

И ако я купиш, може да си пестите от море цял живот и да ви се изплати,

Коментар

• Благодаря много на всички за идеите и съветите!

Evgo
      Семеен съм. Жената също програмира. Нямам деца за сега, но планирам по-натам едно или две.
      Имам достатъчно имоти. Не съм горд собственик на ипотечен кредит, мои са си. Не съм наемател, а наемодател. И вилите са достатъчно. Не ми се иска да увеличавам и без това огромната си експозиция (като процент от портфейла) в още имоти. Особено сега, когато коефициента (цена на имота разделен на годишния му наем) е толкова висок. Отделно се очаква ръст на лихвите, което би трябвало да смъкне цените. И не на последно място - в държава с демографска катастрофа.
      Имам много малко злато. То обаче само запазва стойността на парите, не е точно инвестиция. Но да, бих купил малко монети.
      Професията ми ангажира работния ден. Не бих могъл да си разкъсам вниманието правейки и бизнес, дори да е малък. За това си търся дългосрочна пасивна инвестиция с умерен риск и умерена доходност.
      Повечето ми колеги са в тази ситуация. С единствената разлика, че едни нямат жена, а други имат едно или две деца. Болшинството набиват ежемесечно в световни или американски индекси.

Pyramid
      Забелязах някои от бизнес идеите ти в темата за електричките. Не бих си позволил да се присмивам или да хуля български предприемач. Не са много и трябва да си ги уважаваме! Но не бих си позволил и да инвестирам в подобни начинания. Риска и неизвестността са ми в повече. Печалбата с твоите идеи сигурно ще е по-голяма от на международните индекси, но и риска ще е по-голям. Търся нещо пасивно, ликвидно, конвертируемо, сравнително стабилно и предсказуемо в дългосрочна перспектива. На теб желая успех и съм сигурен, че ще покоряваш все по-големи върхове.

petrg5s
      Благодаря! Продължавам да чакам на полусъединител по-голямо дъно. Но не държа да хващам най-голямото дъно. Дългосрочен съм и не съм много алчен За момента и предишния ти коментар, от преди повече от месец по тази тема, където ме посъветва да стискам кеша още, се оказа най-добър, колко и да е абсурден наистина. Още веднъж ти благодаря за прозорливия съвет!

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

А пък в периода 2002 -2007г баща ми имаше ферма (няколко фирми) и се занимаваше със земеделие: кози, крави, овце, пчели, прасета и лозя.

С доста инвестиции и работници, но нямаше успех. Не можа да получи никакво финансиране от програми, на местна почва много го крадяха, няма пласмент за продукцията. Имаше лош мениджмънт и счетоводство.

И за 5г му мина мерака и се кротна.
        За стари бизнеси трябват субсидии. От тях не се печели, ама се поддържат щот не може без тях. Такъв е и строителството, освен папуту. И понеже държавата е отебала жилищното се толерират измамите - т.нар покупки на зилено.
        От инфлация НЯМА спасение. Има повече РАБОТА и ИЗКАРВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ПАРИ, ако може много повече
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Evgo гаражните фирми са умряла работа. Можело е преди 100 години, за БГ преди 20-30г. Сега са така наречените стартъпи - ака услуги на големи фирми, че може и НОВА услуга да им измислиш. И аз си разработвам ама съм много скептичен че може да се продаде без връзки. Още мисля как да го направя - хем да е универсално, хем широко приложимо, хем и ПОЛЕЗНО за фирмите и манагерчетата. Ей тез последните еле па в БГ са тотал щета. Те не управляват бизнес, а headcount. И колкото повече добитък под тях, който да работи за тях а не за просперитет, ефективност толкова по добре
          А пък в периода 2002 -2007г баща ми имаше ферма (няколко фирми) и се занимаваше със земеделие: кози, крави, овце, пчели, прасета и лозя.

С доста инвестиции и работници, но нямаше успех. Не можа да получи никакво финансиране от програми, на местна почва много го крадяха, няма пласмент за продукцията. Имаше лош мениджмънт и счетоводство.

И за 5г му мина мерака и се кротна.

Коментар

Прав си, но в България фирмичките са малки и бизнесът е микро.

Не може да се печели като в Америка.
            Evgo гаражните фирми са умряла работа. Можело е преди 100 години, за БГ преди 20-30г. Сега са така наречените стартъпи - ака услуги на големи фирми, че може и НОВА услуга да им измислиш. И аз си разработвам ама съм много скептичен че може да се продаде без връзки. Още мисля как да го направя - хем да е универсално, хем широко приложимо, хем и ПОЛЕЗНО за фирмите и манагерчетата. Ей тез последните еле па в БГ са тотал щета. Те не управляват бизнес, а headcount. И колкото повече добитък под тях, който да работи за тях а не за просперитет, ефективност толкова по добре
            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

Ето какво било. А аз се чудя какъв бил начина.

И аз искам да ти дам един съвет - може да си направиш един по-голям бизнес, желателно с малки инвестиции, който да ти "събира добра сума"

Спокойствие и само спокойствие!
              Прав си, но в България фирмичките са малки и бизнесът е микро.

Не може да се печели като в Америка.

Коментар

Здравей Цецо,

..........

Може да направиш няколко бизнеса, които не изискват големи инвестиции и да носят малък постоянен поток всеки месец. И сумарно да се събира добра сума.

.....

Поздрави
                Ето какво било. А аз се чудя какъв бил начина.

И аз искам да ти дам един съвет - може да си направиш един по-голям бизнес, желателно с малки инвестиции, който да ти "събира добра сума"

Спокойствие и само спокойствие!

Коментар

• Здравей Цецо,

не си дал много инфо за теб (дали си семеен и дали имаш деца), но да те посъветвам и аз.

Не се занимавай с акции, облигации, борси и т.н.

Ако си нямаш апарт в София и вила на морето си купи. Може да инвестираш в златни инвестиционни монети, да си подновиш гардероба и да си направиш ремонт у вас.

Може да инвестираш в образованието на децата си и малко в половинката си.

Може да направиш няколко бизнеса, които не изискват големи инвестиции и да носят малък постоянен поток всеки месец. И сумарно да се събира добра сума.

За сега това е от мен.

Поздрави

Коментар

Здравейте инвеститори. Моля за мнение или съвет към всички аматьори, какъвто съм и аз. От както развързаха печатниците много я мисля тази тема. Как обикновените хора да се спасим от инфлацията? Рядко имам време, но чета форума с интерес. Понеже тук сте много сериозни играчи - метали, фючърси, крипто, копачи, форекс, марджини, дей трейдъри, даже и лектори. Искам на кратко да обясня болката, която създава инфлацията на обикновения човек. Всеки ден превиваме гръб над нивата за насъщния. Лишаваме се ежедневно, за да заделим нещо настрана за черни дни. Също и за старини, защото с тази демография е ясно, че няма да има пенсия. Но в крайна сметка ни ограбват печатарите. Не като Робин Худ - защото той е взимал от богатите, за да даде на обикновените хора. Тези алчни гадове - печатарите, крадат от обикновените хора, за да натъпчат и без това преялите гуши на богатите. Обикновеният работещ човек, няма време да следи ежедневно котировки и индекси, нито да чете коментари и анализи. За това си мисля за някакъв вид пасивна инвестиция. Опитвал съм Софикс през договорен фонд на Елана през 2006-та. Едвам се измъкнах на нула след 3 години. Пълна загуба предвид, че лихвите бяха 5-6% по това време. Пак в същите години майка ми получи обезщетение от Петрол за земя. Вместо с вестници я обезщетиха с акции. Посъветвах я да не ги продава. Бяха по 4 лева тогава. Казвах и - акциите само си вдигат цената през годините, не продавай. Гледам ги сега ПЕТ и ми се плаче. Баща ми го изяде през 1996-та. Беше ме предупредил - днес е банка, а утре е плод и зеленчук. Така и стана. Имал си гущери - връщат ти вестници. Не го послушах. Изядох го с корпоративна през 2014-та. Всъщност изядохме го всички данъкоплатци. Защото на мен ми върнаха главницата гущери (във вестници) заедно с 6.5% лихва. А гаранционният фонд остана на сухо. Даже се наложи бюджета да го спасява. Заедно с една богопомазана. А клонът стана плод и зеленчук. Отново. В началото на 2017-та се включих в строителния бум. Включих се със закъснение. Понеже обикновените хора нямаме време да следим ежедневно котировки и индекси, нито да четем коментари и анализи. Въпреки това за следващите 3 години имаше 12 Р/Е. Повече от 8% печалба. Тук не броим капиталовата. Тя се брои само при продажба. Само че после измислиха вируса и чужденците си заминаха. Останаха само нашенците. Но с тази демография се качих над 14 Р/Е. Смятано при входа от преди 5 години. Месечната печалба надолу, а цените на имотите само нагоре. Сега ако купя на тези цени ще съм на 20 Р/Е. Което всъщност ще е по-добре от френската, където съхна от 2 години на 0.2% лихва. Но пък във френската главницата е гарантирана от друг фонд - френски. Той не е на сухо. За сега. При имотите обаче бъдещето на главницата е ясно - демография. И при френската бъдещето на главницата е ясно - инфлация. Не знам как да се спасят обикновените хора като мен. Гледам тубата - аналитици ми казват VOO енд чил. Добре, но Р/Е на компаниите от Ес-енд-Пи 500 е по-зле от това на имотите у нас. Други ми говорят за крипто и тоукъни. Ми то по-добре да търкам билетчета. То и форекса е така. Но главницата не ми е паднала от небето, а е напоена с пот от бачкане и не се опуква така лесно за хазарт. Направих си даже интерактивен брокер при маджарите. Но още не смея да скоча на VWCE или поне на VUAA. Търгуват се в евро - няма такси за превалутиране. Търгуват се на европейска борса - няма данък при капиталова печалба. Акумулиращи са - няма данък дивидент. Единият покрива целия свят, а другият най-големите измежду краварите. Но цените са в космоса. От 2-3-4-5-6 години ол-тайм-хай. Не искам дъно за включване. Не съм чак толкова алчен. Но не искам и да се набутам на върха и после да чакам с години да се върна на нула. За собствен бизнес нямам желание. С 8 часов работен ден и платена отпуска плюс уикендите, не ме влече заробването на частно. Въпросът е какво да правя главницата? Изядоха я алчните гадове. Поне да си я бях изпил с приятели! А и отделно от главницата спестявам всеки месец. Всякакви идеи за пасивен доход са добре дошли. Не само къде да набутам (и да набутвам ежемесечно) кеша, но и КОГА? Дългосрочно и пасивно. Не съм алчен - всичко, което спасява инфлацията е добре. За инкремента си имам професия и спестявам с бачкане. Вярвам, че с идеите и съветите си ще бъдете полезни не само на мен, но и на много други обикновени хора, които следят форума с интерес.
                    От години, тук, на ТОЗИ форум, представяме редица печеливши, уникално жизнени проекти, а "умниците", се скъсаха да се присмиват, да хулят, да ни нападат и да ни обвиняват в какви ли не "грехове", че сме били искали да "вземем едни пари", да сме ги били "изядяли и изпили" че, вече не мога, без основателно безразличие да се отнасям към "търсещи спасение". Няма смисъл. Темата е мъртва, от преди да се роди.
                    Last edited by Pyramid; 23.02.2022, 12:38.

Коментар

Дали настъпи моментът за покупка? Точа лиги по VWCE
                      Нет

Коментар

• Дали настъпи моментът за покупка? Вече би трябвало всички страхове за вдигане на лихви и започване на войни да са калкулирани в цената на индексите? Точа лиги по VWCE, който вече е паднал прилично. Да го чакам ли още да пада или да го почвам? Става въпрос за 200к на старта и по 3к всеки следващ месец. Дългосрочен съм - само ще купувам до “пенсия”.

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                          Закъснял си много. Няма спасение. С вдигането на лихвите би трябвало да видим отлив на пари с по-ниска рентабилност от високоликвидните активи към банките. В тази връзка не бих имал доверие на акции ценни книжа и криптоси в глобален аспект, но аз ако съм в тази ситуация колкото и странно да звучи, бих подбрал портфейл на БФБ. Не ми се пише, защо че ще стане много дълго, да кажем, че за мен рискът е далеч по-приемлив.
                          Това е първа точка.
                          Така излъгаха и българите. В началото на хиперинфлацията.
                          Човекът пита, с търкане на билетчета от "Националната лотария", ли ще си спаси капитала. Според него-главница.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Храни коня редовно и мажи колелета на каруцата че като те изгонят да има с кво да стигнеш до границата....Ма то такива индивиди като тебе немците ги пращат в газови камери
                            Коне с каруци съм виждал последно из плевенските села - на филмче как живеете по катуните

Коментар

• Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

Сигурно и ти пращаш ама от диванчето в плевенско. От същото диванче громиш мутрите и гониш американците с базите им.
                              Май се напика

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Храни коня редовно и мажи колелета на каруцата че като те изгонят да има с кво да стигнеш до границата....Ма то такива индивиди като тебе немците ги пращат в газови камери
                                Сигурно и ти пращаш ама от диванчето в плевенско. От същото диванче громиш мутрите и гониш американците с базите им.

Коментар

Working...
                                X