IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спасение от ИНФЛАЦИЯТА

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Аз съм почти на твоите години (на 43 г.) и също помня нещата, за които разказваш през 90-те години и през Новото време.

Все пак, тази инфлация не гризка толкова много от парите ни за сега.
    И аз не гладувам, но 7,7% си е още един данък. За обикновенните хора - спестители. Да не говорим, че има хора, на които личната им инфлация е 20%...

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

Знам. Впечатлен съм от брата на жена ми. Има 4 двуетажни къщи в южното. Всеки етаж на всяка къща с отделен вход и е като самостоятелен апартамент. Докато всички ревяха как заради пандемията две лета били намалели туристите, той се разцепи със 100% заетост! Но това си иска занимавка - пича е хванал да експоатира дядото - цяло лято е там да наглежда, да сменя бельото и т.н. За пенсионер може би е добре да се занимава с нещо, но аз не бих експоатирал родителите си. Бачкали са достатъчно - нека почиват сега. А на чужди хора да ми въртят "хотел" вяра нямам... Но все едно, защото хотелиерството не е съсвем пасивна инвестиция, към каквато съм се насочил.
      Аз съм почти на твоите години (на 43 г.) и също помня нещата, за които разказваш през 90-те години и през Новото време.

Все пак, тази инфлация не гризка толкова много от парите ни за сега.

Коментар

И на Северното черноморие се отдават хубаво вилите на румънци.

При нас една вила (с басейн и уникална гледка и розариум) се отдава цяло лято на млади румънски двойки, а късно през нощта леглата често скърцат,
        Знам. Впечатлен съм от брата на жена ми. Има 4 двуетажни къщи в южното. Всеки етаж на всяка къща с отделен вход и е като самостоятелен апартамент. Докато всички ревяха как заради пандемията две лета били намалели туристите, той се разцепи със 100% заетост! Но това си иска занимавка - пича е хванал да експоатира дядото - цяло лято е там да наглежда, да сменя бельото и т.н. За пенсионер може би е добре да се занимава с нещо, но аз не бих експоатирал родителите си. Бачкали са достатъчно - нека почиват сега. А на чужди хора да ми въртят "хотел" вяра нямам... Но все едно, защото хотелиерството не е съсвем пасивна инвестиция, към каквато съм се насочил.

Коментар

Вярно е. Аз искам отдавна, но тя не се чувствала сигурна тук все още за деца. Последните години тъкмо почна да се навива и не щеш ли пандемия... Сестра ми също не искаше да ражда тук, но замина с приятеля си преди години в Монреал и има три деца сега родени там. Може би трябваше и аз да замина... И не съм млад, а на 44. Иначе активите може и повече от 2 м да са, но аз живея сравнително скромно, без да се лишавам, разбира се. Рядко се глезя със скъпи напитки, но жената ми е слабост и примерно за рд наскоро и купих сгъваем телефон за 3.8к , което напълно осъзнавам каква тъпотия е! За себе си стотинка не давам за телефони и лаптопи - ползвам си служебните. Но стига толкова оф-топик. Не виждам как с детайлите на моя профил, тази тема би била полезна и за други обикновенни хора, които работят и спестяват, а инфлацията ги краде по безобразен начин.
          + 100

Но и да купуваш боклуци (имоти с лоша локация, акции, junk bonds, лоша земя) и после да не могат да се продадат......не си е работа.

Коментар

Това го кажи на българките, които раждат късно и малко......

И се чудим къде да ги намерим.
            Вярно е. Аз искам отдавна, но тя не се чувствала сигурна тук все още за деца. Последните години тъкмо почна да се навива и не щеш ли пандемия... Сестра ми също не искаше да ражда тук, но замина с приятеля си преди години в Монреал и има три деца сега родени там. Може би трябваше и аз да замина... И не съм млад, а на 44. Иначе активите може и повече от 2 м да са, но аз живея сравнително скромно, без да се лишавам, разбира се. Рядко се глезя със скъпи напитки, но жената ми е слабост и примерно за рд наскоро и купих сгъваем телефон за 3.8к , което напълно осъзнавам каква тъпотия е! За себе си стотинка не давам за телефони и лаптопи - ползвам си служебните. Но стига толкова оф-топик. Не виждам как с детайлите на моя профил, тази тема би била полезна и за други обикновенни хора, които работят и спестяват, а инфлацията ги краде по безобразен начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
              Не е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...

Това да си млад, да имаш куп имоти, включително ваканционни, да си женен, със 100 хил. еврака, които няма какво да правиш и се чудиш къде за ги завреш.... и в същото време да нямаш деца е някакво безумие.

За какво, за Бога, са тези имоти и пари. Активи и кеш за ок. 2 млн. и главната идея е да се набият в някакви цифрички на екрана.
              Това го кажи на българките, които раждат късно и малко......

И се чудим къде да ги намерим.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                Не е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...

Това да си млад, да имаш куп имоти, включително ваканционни, да си женен, със 100 хил. еврака, които няма какво да правиш и се чудиш къде за ги завреш.... и в същото време да нямаш деца е някакво безумие.

За какво, за Бога, са тези имоти и пари. Активи и кеш за ок. 2 млн. и главната идея е да се набият в някакви цифрички на екрана.
                НАИСТИНА, прав си! Да си родини отгледа две-три дечица, да го радват, а там-там, ще намери къде да инвестира.

Коментар

• Не е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...

Коментар

• Инфлацията е лечебното хапче, което липсваше над 10 г. в Б-я.
                    Тя е като магията дето я казват, как щяли да се вдигнат приходите в НАП - ами от по-високите цени, идва по-вече пари от ДДС - автоматично
                    Елементрано Уотсън

Коментар

Дали настъпи моментът за покупка? Вече би трябвало всички страхове за вдигане на лихви и започване на войни да са калкулирани в цената на индексите? Точа лиги по VWCE, който вече е паднал прилично. Да го чакам ли още да пада или да го почвам? Става въпрос за 200к на старта и по 3к всеки следващ месец. Дългосрочен съм - само ще купувам до “пенсия”.
                      Сега е момента .Купувай смело.

Коментар

Благодаря ти, но ако тръгна в посока морски туризъм, съм по-склонен на македонската част на Гърция, с отдаване през Airbnb. Там не само ми е по-близко като километри от София, но и всички, които познавам го предпочитат пред нашето море по много различни причини.
                        И на Северното черноморие се отдават хубаво вилите на румънци.

При нас една вила (с басейн и уникална гледка и розариум) се отдава цяло лято на млади румънски двойки, а късно през нощта леглата често скърцат,

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Закъсня с едни 10ина години, ма пак е по-добре от Б-стан
                          Ботя греши дълбоко в стратегията си анти-инфлационно. Взимат се евтини кредити и се купуват активи с добра доходност, пълно е! И не, не са тухли хахахаха, освен в редки случаи
                          Хората са бедни и затова не са наясно, че заемът насред хиперинфлация е АКТИВ, а не пасив.

Коментар

Благодаря ти, но ако тръгна в посока морски туризъм, съм по-склонен на македонската част на Гърция, с отдаване през Airbnb. Там не само ми е по-близко като километри от София, но и всички, които познавам го предпочитат пред нашето море по много различни причини.
                            Закъсня с едни 10ина години, ма пак е по-добре от Б-стан
                            Ботя греши дълбоко в стратегията си анти-инфлационно. Взимат се евтини кредити и се купуват активи с добра доходност, пълно е! И не, не са тухли хахахаха, освен в редки случаи

Коментар

На морето, през 2 къщи от нас се продава вила стабилно строителство, направена за около 100 000 евро продажна цена.

Всичко е готово да се живее в нея, чиста, подредена, интериорът е малко от 2000 -2005 г., тогава е стягана. Може и да замине в скоро време предвид хубавата локация.

И ако я купиш, може да си пестите от море цял живот и да ви се изплати,

Коментар

Благодаря много на всички за идеите и съветите!

Evgo
                                Семеен съм. Жената също програмира. Нямам деца за сега, но планирам по-натам едно или две.
                                Имам достатъчно имоти. Не съм горд собственик на ипотечен кредит, мои са си. Не съм наемател, а наемодател. И вилите са достатъчно. Не ми се иска да увеличавам и без това огромната си експозиция (като процент от портфейла) в още имоти. Особено сега, когато коефициента (цена на имота разделен на годишния му наем) е толкова висок. Отделно се очаква ръст на лихвите, което би трябвало да смъкне цените. И не на последно място - в държава с демографска катастрофа.
                                Имам много малко злато. То обаче само запазва стойността на парите, не е точно инвестиция. Но да, бих купил малко монети.
                                Професията ми ангажира работния ден. Не бих могъл да си разкъсам вниманието правейки и бизнес, дори да е малък. За това си търся дългосрочна пасивна инвестиция с умерен риск и умерена доходност.
                                Повечето ми колеги са в тази ситуация. С единствената разлика, че едни нямат жена, а други имат едно или две деца. Болшинството набиват ежемесечно в световни или американски индекси.

Pyramid
                                Забелязах някои от бизнес идеите ти в темата за електричките. Не бих си позволил да се присмивам или да хуля български предприемач. Не са много и трябва да си ги уважаваме! Но не бих си позволил и да инвестирам в подобни начинания. Риска и неизвестността са ми в повече. Печалбата с твоите идеи сигурно ще е по-голяма от на международните индекси, но и риска ще е по-голям. Търся нещо пасивно, ликвидно, конвертируемо, сравнително стабилно и предсказуемо в дългосрочна перспектива. На теб желая успех и съм сигурен, че ще покоряваш все по-големи върхове.

petrg5s
                                Благодаря! Продължавам да чакам на полусъединител по-голямо дъно. Но не държа да хващам най-голямото дъно. Дългосрочен съм и не съм много алчен За момента и предишния ти коментар, от преди повече от месец по тази тема, където ме посъветва да стискам кеша още, се оказа най-добър, колко и да е абсурден наистина. Още веднъж ти благодаря за прозорливия съвет!
                                На такъв човек с такова отношение, мога също да пожелая късмет. Живот и здраве, след време, да видим кое-как.

Коментар

Working...
                                X