Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спасение от ИНФЛАЦИЯТА
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
Знам. Впечатлен съм от брата на жена ми. Има 4 двуетажни къщи в южното. Всеки етаж на всяка къща с отделен вход и е като самостоятелен апартамент. Докато всички ревяха как заради пандемията две лета били намалели туристите, той се разцепи със 100% заетост! Но това си иска занимавка - пича е хванал да експоатира дядото - цяло лято е там да наглежда, да сменя бельото и т.н. За пенсионер може би е добре да се занимава с нещо, но аз не бих експоатирал родителите си. Бачкали са достатъчно - нека почиват сега. А на чужди хора да ми въртят "хотел" вяра нямам... Но все едно, защото хотелиерството не е съсвем пасивна инвестиция, към каквато съм се насочил.
Все пак, тази инфлация не гризка толкова много от парите ни за сега.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
И на Северното черноморие се отдават хубаво вилите на румънци.
При нас една вила (с басейн и уникална гледка и розариум) се отдава цяло лято на млади румънски двойки, а късно през нощта леглата често скърцат,
- 1 like
Коментар
-
Вярно е. Аз искам отдавна, но тя не се чувствала сигурна тук все още за деца. Последните години тъкмо почна да се навива и не щеш ли пандемия... Сестра ми също не искаше да ражда тук, но замина с приятеля си преди години в Монреал и има три деца сега родени там. Може би трябваше и аз да замина... И не съм млад, а на 44. Иначе активите може и повече от 2 м да са, но аз живея сравнително скромно, без да се лишавам, разбира се. Рядко се глезя със скъпи напитки, но жената ми е слабост и примерно за рд наскоро и купих сгъваем телефон за 3.8к , което напълно осъзнавам каква тъпотия е! За себе си стотинка не давам за телефони и лаптопи - ползвам си служебните. Но стига толкова оф-топик. Не виждам как с детайлите на моя профил, тази тема би била полезна и за други обикновенни хора, които работят и спестяват, а инфлацията ги краде по безобразен начин.
Но и да купуваш боклуци (имоти с лоша локация, акции, junk bonds, лоша земя) и после да не могат да се продадат......не си е работа.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Това го кажи на българките, които раждат късно и малко......
И се чудим къде да ги намерим.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеНе е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...
Това да си млад, да имаш куп имоти, включително ваканционни, да си женен, със 100 хил. еврака, които няма какво да правиш и се чудиш къде за ги завреш.... и в същото време да нямаш деца е някакво безумие.
За какво, за Бога, са тези имоти и пари. Активи и кеш за ок. 2 млн. и главната идея е да се набият в някакви цифрички на екрана.
И се чудим къде да ги намерим.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеНе е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...
Това да си млад, да имаш куп имоти, включително ваканционни, да си женен, със 100 хил. еврака, които няма какво да правиш и се чудиш къде за ги завреш.... и в същото време да нямаш деца е някакво безумие.
За какво, за Бога, са тези имоти и пари. Активи и кеш за ок. 2 млн. и главната идея е да се набият в някакви цифрички на екрана.
- 1 like
Коментар
-
Не е отговор на въпроса, но просто сега видях поста със семейното и финансово състояние на автора...
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнениеДали настъпи моментът за покупка? Вече би трябвало всички страхове за вдигане на лихви и започване на войни да са калкулирани в цената на индексите? Точа лиги по VWCE, който вече е паднал прилично. Да го чакам ли още да пада или да го почвам? Става въпрос за 200к на старта и по 3к всеки следващ месец. Дългосрочен съм - само ще купувам до “пенсия”.
Коментар
-
Благодаря ти, но ако тръгна в посока морски туризъм, съм по-склонен на македонската част на Гърция, с отдаване през Airbnb. Там не само ми е по-близко като километри от София, но и всички, които познавам го предпочитат пред нашето море по много различни причини.
При нас една вила (с басейн и уникална гледка и розариум) се отдава цяло лято на млади румънски двойки, а късно през нощта леглата често скърцат,
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Закъсня с едни 10ина години, ма пак е по-добре от Б-стан
Ботя греши дълбоко в стратегията си анти-инфлационно. Взимат се евтини кредити и се купуват активи с добра доходност, пълно е! И не, не са тухли хахахаха, освен в редки случаи
Коментар
-
Благодаря ти, но ако тръгна в посока морски туризъм, съм по-склонен на македонската част на Гърция, с отдаване през Airbnb. Там не само ми е по-близко като километри от София, но и всички, които познавам го предпочитат пред нашето море по много различни причини.
Ботя греши дълбоко в стратегията си анти-инфлационно. Взимат се евтини кредити и се купуват активи с добра доходност, пълно е! И не, не са тухли хахахаха, освен в редки случаи
Коментар
-
На морето, през 2 къщи от нас се продава вила стабилно строителство, направена за около 100 000 евро продажна цена.
Всичко е готово да се живее в нея, чиста, подредена, интериорът е малко от 2000 -2005 г., тогава е стягана. Може и да замине в скоро време предвид хубавата локация.
И ако я купиш, може да си пестите от море цял живот и да ви се изплати,
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнениеБлагодаря много на всички за идеите и съветите!
Evgo
Семеен съм. Жената също програмира. Нямам деца за сега, но планирам по-натам едно или две.
Имам достатъчно имоти. Не съм горд собственик на ипотечен кредит, мои са си. Не съм наемател, а наемодател. И вилите са достатъчно. Не ми се иска да увеличавам и без това огромната си експозиция (като процент от портфейла) в още имоти. Особено сега, когато коефициента (цена на имота разделен на годишния му наем) е толкова висок. Отделно се очаква ръст на лихвите, което би трябвало да смъкне цените. И не на последно място - в държава с демографска катастрофа.
Имам много малко злато. То обаче само запазва стойността на парите, не е точно инвестиция. Но да, бих купил малко монети.
Професията ми ангажира работния ден. Не бих могъл да си разкъсам вниманието правейки и бизнес, дори да е малък. За това си търся дългосрочна пасивна инвестиция с умерен риск и умерена доходност.
Повечето ми колеги са в тази ситуация. С единствената разлика, че едни нямат жена, а други имат едно или две деца. Болшинството набиват ежемесечно в световни или американски индекси.
Pyramid
Забелязах някои от бизнес идеите ти в темата за електричките. Не бих си позволил да се присмивам или да хуля български предприемач. Не са много и трябва да си ги уважаваме! Но не бих си позволил и да инвестирам в подобни начинания. Риска и неизвестността са ми в повече. Печалбата с твоите идеи сигурно ще е по-голяма от на международните индекси, но и риска ще е по-голям. Търся нещо пасивно, ликвидно, конвертируемо, сравнително стабилно и предсказуемо в дългосрочна перспектива. На теб желая успех и съм сигурен, че ще покоряваш все по-големи върхове.
petrg5s
Благодаря! Продължавам да чакам на полусъединител по-голямо дъно. Но не държа да хващам най-голямото дъно. Дългосрочен съм и не съм много алчен За момента и предишния ти коментар, от преди повече от месец по тази тема, където ме посъветва да стискам кеша още, се оказа най-добър, колко и да е абсурден наистина. Още веднъж ти благодаря за прозорливия съвет!
- 1 like
Коментар
Коментар