Първоначално изпратено от Frosty
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
С кой брокер търгувате на чуждите борси?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от lyke Разгледай мнениеВъзрастен роднина иска да му помогна да вложи пари в ЕТФ-и. Не говори английски, но ползва интернет. Живее във Варна. Явно е с убеждението, че брокерите са като банки и иска да отиде в офис, ама като гледам май само Елана има офис във Варна. Някой да знае за друг?
Мисля, че ще се навие и за онлайн-only брокер стига да има интерфейс на български.
Кой може да препоръчате?
Няма да има много сделки - ще купи ЕТФ-и и ще ги държи. Ще са деноминирани в евро и ще са търгувани на борси в ЕС. Така, че не очаквам да има такси за превалутиране. Също, ще гледам да му избера акумулиращи ЕТФ-и за да няма бумащина за данъци в/у дивиденти.
Избрал съм му 3 ЕТФ-а:
(1) CL2 Amundi Leveraged MSCI USA (ISIN FR0010755611)
(2) LQQ Lyxor Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF - Acc (ISIN FR0010342592)
(3) LYMS/UST Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF - Acc (ISIN LU1829221024)
Проверих, че Елана ги има.
Бих искал да му сложа и някакъв крипто ETF/ETP, ама гледам, че Елана няма такива и не очаквам други БГ брокери да предлагат такива
Благодаря предварително за съвети и препоръки.
Тези двата, които си избрал са само за професионални трейдъри.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от Middle Разгледай мнение(Трейдинг 212) беше упоменато, че Сделките се сключват само между мен и тях, като насрещна страна. Така наистина си обречен да загубиш. Но все пак си мислех, че след като имат реални котировки за всички акции и то на толкова добре изпипана платформа, въпреки че те са насрещната страна, би трябвало да си отразяват тези сделки на реалните чуждестранни борси, за да не се оказва посредникът в губеща позиция.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от xlxl Разгледай мнениеЗдравейте, решил съм да купя акции , които се търгуват на франкфуртската борса , с цел дългосрочна инвистиция и дивиденти.
Насочил съм се към IBKR чрез Карол, въпросът ми е има ли някоя читава платформа с добри условия в която мога да си направя сметка в евро и да търгувам с евро да не се минава през това превалутиране, че е набутвация?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от lyke Разгледай мнениеВъзрастен роднина иска да му помогна да вложи пари в ЕТФ-и. Не говори английски, но ползва интернет. Живее във Варна. Явно е с убеждението, че брокерите са като банки и иска да отиде в офис, ама като гледам май само Елана има офис във Варна. Някой да знае за друг?
Мисля, че ще се навие и за онлайн-only брокер стига да има интерфейс на български.
Кой може да препоръчате?
Няма да има много сделки - ще купи ЕТФ-и и ще ги държи. Ще са деноминирани в евро и ще са търгувани на борси в ЕС. Така, че не очаквам да има такси за превалутиране. Също, ще гледам да му избера акумулиращи ЕТФ-и за да няма бумащина за данъци в/у дивиденти.
Избрал съм му 3 ЕТФ-а:
(2) LQQ Lyxor Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF - Acc (ISIN FR0010342592)
Бих искал да му сложа и някакъв крипто ETF/ETP, ама гледам, че Елана няма такива и не очаквам други БГ брокери да предлагат такива
DE000A27Z304 BTCE GY BTCetc - ETC Group Physical Bitcoin
- 1 like
Коментар
-
Възрастен роднина иска да му помогна да вложи пари в ЕТФ-и. Не говори английски, но ползва интернет. Живее във Варна. Явно е с убеждението, че брокерите са като банки и иска да отиде в офис, ама като гледам май само Елана има офис във Варна. Някой да знае за друг?
Кой може да препоръчате?
Избрал съм му 3 ЕТФ-а:
Коментар
-
Здравейте, решил съм да купя акции , които се търгуват на франкфуртската борса , с цел дългосрочна инвистиция и дивиденти.
Насочил съм се към IBKR чрез Карол, въпросът ми е има ли някоя читава платформа с добри условия в която мога да си направя сметка в евро и да търгувам с евро да не се минава през това превалутиране, че е набутвация?
Коментар
-
Платформата е чужбинска но... Оказа се че 4/7 -контролния пакет на "новата" компания е собственост на същия балканския субект. Преди използваха автоматизиран слипидж. Примамливото на един етап беше възможността за търгуване на единични барели петрол.Last edited by Кисимов; 17.09.2021, 16:28.
Коментар
-
Това, което казва г-н Лъки Ю, изглежда вярно. Защото и в самия договор на тези с CFD (Трейдинг 212) беше упоменато, че Сделките се сключват само между мен и тях, като насрещна страна. Така наистина си обречен да загубиш. Освен това те станаха вече англичани. Да не би да има някаква разлика в условията от преди и сега?
Що се отнася до въпроса дали посредникът да е американски, голям европейски или дори български (което е определено за предпочитане), все пак не е толкова от значение, важното е реално да сключва сделките (със съответните банки/посредници и на съответните борси, с които коренспондира). Още по-важното, разбира се, е да е коректен, безпристрастен и да държи на клиентите си, а не да ги клати само както му е угодно. Иначе пак може човек да се заблуди.
Коментар
-
Трейдинг 212 никога повече няма да ми бъдат посредник, ако ще и да ме обесите! Изследвал съм ги до дупка за последните цели 10 години и смятам, че няма какво да се търси там от който и да е разумен играч. Язък за толкова добре направената им платформа. Това, за което единствено донякъде съм притеснен, е за всичките онези риби, които са лапнали куката при тях, как я карат? Добре и “спокойни” ли се чувстват? Или те просто не са разбрали какво ги чака или какво може да ги сполети в даден момент? Както и да е, там вече съм приключил.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Inactivity Fee аз нямам. Нула. През Карол съм.
Комисионната на европейските борси (поне за ЕТФ-и) е 0.1% of trade value Min: EUR 6.00 Max: EUR 29.00.
Може да минете на тарифен план tiered, ако се регистрирате директно. Тогава комисионната ще бъде малко над 0,05% за Xetra (вместо 0,1%). И има по-нисък минимален праг на комисионните.
Проблемът с български ИП е, че продажбите участват във формиране на оборот за ДДС регистрация по чл. 96, ако продажбите се разглеждат като дейност по занятие и ако продажбите представляват "основна дейност". При продажба чрез чужд ИП риск от формиране на оборот за регистрация по чл. 96 няма.
Недостатък да се ползва чужд ИП е това, че може да се наложи да попълвате СПБ-8.
За инвестиране на големи суми - Interactive Brokers.
За инвестиране на малки суми месечно - Trading212. След като се натрупа достатъчно голяма сума - продажба и прехвърляне при Interactive Brokers.
Основният проблем, поради който не препоръчвам инвестиране на големи суми в Trading212, е това че при продажба няма сигурност от къде ще мине. Ако мине през европейска борса печалбата от продажбата (но загубата също) не участва във формиране на данъчната основа. Но може продажбата да мине извънборсово и тогава продажбата се облага в България. (Как минава покупката не е от значение.)
Ако така или иначе смятате да инвестирате в активи, търгувани на други борси - горното не ви засяга. Но все пак помислете дали не е по-изгодно да намерите същите активи на някоя от европейските борси. Много от акциите от САЩ са достъпни на Xetra и Frankfurt.
Бих избягвал и да купувам (през Trading212) активи, които изплащат дивиденти, защото не ми се чете целия текст на общите условия и не искам да се чудя "дивидентите" дивиденти ли са по смисъла на ЗДДФЛ. За проблема с "дивидентите", които не е ясно дали са дивиденти писах в друг контекст тук.
Иначе за инвестиране на дребни суми месечно Trading212 няма по-изгодна алтернатива. За дребни суми е подходяща тази стратегия - купуване на дялове от SXR8 месечно и после като се натрупа по-голяма сума продажба и теглене, прехвърляне на парите в Interactive Brokers и покупка там.
Ако ви трябва ИП без комисионни, но с относително голям избор от акции - TastyWorks. Недостатък: само борсите в САЩ. И преводите са скъпи (ако нямате банкова сметка в САЩ трябва да плащате скъпите SWIFT преводи). Има отзиви от европейци, че може да се инвестира в ETF-и от САЩ, които през европейските ИП не са достъпни за европейци, поради европейските регулации.Last edited by vstoykov; 05.09.2021, 13:12.
Коментар
-
Дори мисля, че българските брокери са за предпочитане пред европейските, американските или австралийските, най-вече понеже може да се разбереш на един и същ език с тях и да бъдеш в по-тесни отношения, по-наблизо са ти и т.н. Важно е обаче също така брокерът ти да бъде коректен и точен, безпристрастен най-вече и стабилен. Не да ми действа като новобранец съобразно емоциите си или да подвежда клиентите си. В началото съм имал и такива случаи.
- 1 like
Коментар
-
ако проблема е в брокера винаги може да го смениш ....от австралийски американски или европейски ... сменяш брокера и продължаваш ...брокери болл ...дори може и американски фучерсен брокер да избереш ..регулиран отвсякъде и свързващ купувачи и продавачи ...без конфликт на интереси и т.н. въпроса е дали това ще ти помогнеPip master
Коментар
-
Първоначално изпратено от trade Разгледай мнениеискаш да кажеш че ако всички се откажат от брокери предлагащи CFD И си изберат брокер с голямо име и сериозна регулация ще станат печеливши ? Тогава защо просто не се реши проблема за една нощ само с едното прехвърляне на средства от брокер със cfd до американски или друг по голям европейски брокер
за другите глупости с блокиране на акаунти и тн въобще не коментирам“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
Коментар