Първоначално изпратено от kubrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Честно казано не мога да си представя да балансирам акции с облигации в този момент. Каквито и рискове да има при акциите виждам двойно по-големи рискове при облигациите. А не мисля, че и златото ще се представи добре.
Късите при акциите пък не виждам за какво служат освен дългосорчно да намаляват възвръщаемостта, а ние говорим за дългосрочно.
За по-суфистицирани инвеститори като kubrat и тебе сигурно има и други продукти. Но аз предпочитам to keep it simple.
Коментар
-
Честно казано не мога да си представя да балансирам акции с облигации в този момент. Каквито и рискове да има при акциите виждам двойно по-големи рискове при облигациите. А не мисля, че и златото ще се представи добре.
Късите при акциите пък не виждам за какво служат освен дългосорчно да намаляват възвръщаемостта, а ние говорим за дългосрочно.
За по-суфистицирани инвеститори като kubrat и тебе сигурно има и други продукти. Но аз предпочитам to keep it simple.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеРавен Ти нещо от рода на перманентно портфолио ли предлагаш, което да се ребалансира ? Акции и облигации
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
при акции няма как да стане. При спад корелацията на всички акции се вдига рязко - дори и при ръст да е слаба. Или държиш къси или държиш облигации. За нормалния дългосрочен инвеститор облигациите са много по-подходящи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеАми златото? Какво мислиш за него...
Коментар
-
при акции няма как да стане. При спад корелацията на всички акции се вдига рязко - дори и при ръст да е слаба. Или държиш къси или държиш облигации. За нормалния дългосрочен инвеститор облигациите са много по-подходящи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Което е груба грешка. Нашият пазар е значително по-лесен за правене на пари, мащабът е това, което го ограничава, но за 6 цирени портейли си е супер, а запознаването с компаниите е въпрос на елементарно желание.
А със спекула не ми се занимава.
Коментар
-
Ти не знаеш нищо и за западните компании. Това което излиза по медиите винаги е от селл страната. Докато пазара върви нагоре всички са доволни от тези изключително неадекватни анализи. Когато нещата обаче почнат да се сгъбясват бай-страната си мълчи. това което излиза като причина за спадове по медиите никога не е истинската причина. Това вкарва хората в спирала на тотална несигурност, защото някой олигофрен по снбс им обяснява защо пада пазара - без самия той да си има ни най-малка представа какво точно се случва. Народа слуша тези обяснения и си мисли - хе че то това не е страшно аз мога да си ги държа акциите. А те падат ли падат и по някое време човек почва да се съмнява в себе си. Особено когато по някое време нещата наистина почнат да се сриват яко. Тогава вече повече хора са схванали защо пада пазара, но продължават да си мълчат. А средния ритейл инвеститор гледа и не вярва на очите си. По някое време идват паник атаките. Той устоява още малко. И най-накрая - точно на капитулацията продава. То за това се нарича капитулация, защото ритейла а и доста пишман професионалисти капитулират емоционално тогава. И точно като продадат и пазара ксача нагоре. Но те вече са се прецакали емоционално, тотално са изстискали всичките си сили и не участват в движението.
Ако човек направи само три такива глупости в животи си - буквално три дена от целите му 30-40 години инвестиране - и печалбата му я пиши бегала за целия живот. Щеше да е бил по-добре просто да си беше държал парите на депозит.
Коментар
-
За СОФИКС ако не се продава на под Ц/П 7-8 не бих взел нищо. Ама аз и почти нищо не знам за компаниите там, де.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
Равен, дай пример с някой обратно корелирани акции, които при спад на пазара, рецесии растат.
- 1 like
Коментар
-
За СОФИКС ако не се продава на под Ц/П 7-8 не бих взел нищо. Ама аз и почти нищо не знам за компаниите там, де.
Ако човек направи само три такива глупости в животи си - буквално три дена от целите му 30-40 години инвестиране - и печалбата му я пиши бегала за целия живот. Щеше да е бил по-добре просто да си беше държал парите на депозит.
Коментар
-
Аз за това казвам че спокойствието на ума е най-важното. Ако е на 100% в корелирани активи човек просто се вкарва в як филм когато нещата почнат да падат. Защото е пълна истина че акциите се катерят по стълби, но слизат с асансьора. Ако човек гледа спокойно на нещата може да държи акции през цялото време - което е и нормално най-добрата стратегия. Но за да ги държи през цялот овреме трябва да има нещо несвързано или дори обратно корелирани с акции, че като падат да смекчава напрежението и да може да ребалансира на ниското.
- 1 like
Коментар
Коментар