Първоначално изпратено от Misho ILIEV
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеМи не, спекулантите в България са доста малко. Голяма част от хората си нямат идея какво правят, което е нормално. Но в период на подем блъскат всичко в акции защото са повярвали на дългосрочната печалба. 2006 2007 съм разубеждавал приятели да взимат ипотечни кредити или пари от продадени имоти които да влагат на борсата. Никой от тях не беше спекулант, но всички бяха обхванати от магията на парите от небето.
Коментар
-
Ми не, спекулантите в България са доста малко. Голяма част от хората си нямат идея какво правят, което е нормално. Но в период на подем блъскат всичко в акции защото са повярвали на дългосрочната печалба. 2006 2007 съм разубеждавал приятели да взимат ипотечни кредити или пари от продадени имоти които да влагат на борсата. Никой от тях не беше спекулант, но всички бяха обхванати от магията на парите от небето.
Коментар
-
Не можеш да знаеш как ще реагираш докато не видиш няколко дена под ред по над 10% спад на портфейла си. И тези които продават на дъното рядко са спекуланти - те се кефят на волатилност. Но нормалния дългосрочен инвеститор мрази волатилността и в момента в който тя се появи се панира. Като почнат да го стягат гърдите от обзелите го паник атаки и вече нищо друго няма значение освен да продава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДиверсификацията дава спокойствие на ума и намалява шанса човек да прави глупости.
Защото естественото състояние на човешкото съзнание е страхът да е много по-мощен мотиватор от всичко друго. И като му се разтреперат мартинките на дългосрочния инвеститор и за два дена може да загуби това което е спечелил за години преди това.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Заеби тази работа, всички са дългосрочни докато не стане мечи пазар. След това - поне от моя опит - всички стават краткосрочни и продават около дъното.
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениепоследния път - към 2009 и след това 2012 с европейската криза всеки държеше кеш и поне като съм си приказвал с хора никой не можеше да разбере защо точно тогава аз блъсках първия път на 100% в акции, а втория път почти всичко в европейски банки
1. ще купуват, и
2. ще нацелят дъното.
При европейската криза си взех ДАКС на под 6000. Беше готино, но не го задържах и направих доста мизерна печалба в сравнение с това къде е ДАКС сега.
Коментар
-
Диверсификацията дава спокойствие на ума и намалява шанса човек да прави глупости.
Защото естественото състояние на човешкото съзнание е страхът да е много по-мощен мотиватор от всичко друго. И като му се разтреперат мартинките на дългосрочния инвеститор и за два дена може да загуби това което е спечелил за години преди това.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Парите в акции трябва да такива, които няма да ти трябват 20г. поне.
А тук в темата, като цяло, говорим и за 30г. период.
последния път - към 2009 и след това 2012 с европейската криза всеки държеше кеш и поне като съм си приказвал с хора никой не можеше да разбере защо точно тогава аз блъсках първия път на 100% в акции, а втория път почти всичко в европейски банки
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
ама може точно когато ти рябват пари да са 40% надолу
А тук в темата, като цяло, говорим и за 30г. период.
Коментар
-
ravnovesie, ED, pipbel
За конкретния период магията е балонът при златото. Така заложен период, който свършва на 1 януари 1980 с 25% злато наистина дава невероятни резултати като за един период на стагфлация.
Най-добре е било човек дори да е само в злато и нищо да не ребалансира. Но това можем да го кажем сега от дистанцията на времето.
Коментар
-
Гледам сега за периода 1 януари 1970 - 1 януари 1980 за облигациите и резултатите за мен не са впечатляващи.
При 30г. облигации възвръщаемостта с реинвестирана лихва е 3.8%
- ако променим срока с една година 1 януари 1971 - 1 януари 1981 CAGR пада на 1.81%.
При 20г. облигации CAGR е 3.95%
- ако променим срока с една година 1 януари 1971 - 1 януари 1981 CAGR пада на 2.19%.
При акциите възвръщаемостта е за периода 1 януари 1970 - 1 януари 1980 е 4.64%.
Като се има предвид, че през 70-те години средногодишната инфлация е над 7% изилизаме на минус и при акциите и при облигациите. Така ли е? Или калкулатора изключва инфлацията?
Ако човек е много навътре може да успее да направи портфейл и от слабо корелирани активи и без да използва облигации - но това изисква наистина доста повече усилия и знания. И е доста по опасно в повечето случай. За това и стандарта си е 60/40 акции облигации и ребалансиране по някакви правила
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Мишо, а за тебе един балансиран портфейл само акции и дцк ли има ?
Я виж за посочените от теб периоди дали няма и още нещо с gagr от порядъка на 20-30%...
Ако имаш силни проинфлациони очаквания си е задължително да го имаш.
Макар че с тая демография, ИИ, роботизация и прочие надали някой очаква скоро да има нещо близо до цитираната от теб 7% инфлация.
Коментар
-
Гледам сега за периода 1 януари 1970 - 1 януари 1980 за облигациите и резултатите за мен не са впечатляващи.
При 30г. облигации възвръщаемостта с реинвестирана лихва е 3.8%
- ако променим срока с една година 1 януари 1971 - 1 януари 1981 CAGR пада на 1.81%.
При 20г. облигации CAGR е 3.95%
- ако променим срока с една година 1 януари 1971 - 1 януари 1981 CAGR пада на 2.19%.
При акциите възвръщаемостта е за периода 1 януари 1970 - 1 януари 1980 е 4.64%.
Като се има предвид, че през 70-те години средногодишната инфлация е над 7% изилизаме на минус и при акциите и при облигациите. Така ли е? Или калкулатора изключва инфлацията?
Жокер - не гледай възвръщаемостта като най-важния показател. Хората в бизнеса сравняват алтернативите на базата на рисково пререглена възвръщаемост (risk adjusted return).
Коментар
-
Мишо, а за тебе един балансиран портфейл само акции и дцк ли има ?
Я виж за посочените от теб периоди дали няма и още нещо с gagr от порядъка на 20-30%...
Ако имаш силни проинфлациони очаквания си е задължително да го имаш.
Макар че с тая демография, ИИ, роботизация и прочие надали някой очаква скоро да има нещо близо до цитираната от теб 7% инфлация.
Коментар
Коментар