Ravnovesie, всички помним това което описваш, но то не беше причина а повод. Според мен причината беше тотална загуба на доверие и неработещ междубанков пазар в продължение на около година. Първите интервенции на ФЕД на междубанковият пазар бяха още през 2007 ма. Проблема беше в прекалено големият ливъридж в американските инвестиционни банки. Това пораждаше недоверие, че нищожна загуба може да изтрие целият собствен капитал. Какъв би бил повода е без значение. Когато ФЕД насилствено рекапитализираха систамата можаха да върнат доверието и кризата на доверие приключи още през 2009 та. Проблемите в европейските банки продължиха да се точат.
За мен през 2000 година модела за растеж, свързан с глобализация и либерализиране на икономиките, беше изчерпан и след това се натрупа ливъридж за да се расте. 2008-2009 фед изчисти ливъриджа и постепенно се намери новият модел за растеж дигитализация и биг дейта. Продължавам да вярвам, че бизнес цикъла ще се смени, когато този модел се изчерпи. До тогава ще има дребни корекцийки като тази от началото на 2016 година, но ще са буря в чаша вода.
Този страх, който тресе публиката, е добър индикатор. Според мен инфлационните страхове, които тресат всички е малко вероятно да се случат, но и това е дълго за писане.
За мен през 2000 година модела за растеж, свързан с глобализация и либерализиране на икономиките, беше изчерпан и след това се натрупа ливъридж за да се расте. 2008-2009 фед изчисти ливъриджа и постепенно се намери новият модел за растеж дигитализация и биг дейта. Продължавам да вярвам, че бизнес цикъла ще се смени, когато този модел се изчерпи. До тогава ще има дребни корекцийки като тази от началото на 2016 година, но ще са буря в чаша вода.
Този страх, който тресе публиката, е добър индикатор. Според мен инфлационните страхове, които тресат всички е малко вероятно да се случат, но и това е дълго за писане.
Коментар