Първоначално изпратено от Hermes73
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балонът във всичко
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
А и супер ниските лихви не са в интерес на банките. Така че не знам в чий "свой" интерес го правятLast edited by Hermes73; 11.06.2017, 15:44.
Коментар
-
Приемаш, че те могат да определят лихвените проценти както им падне, което не е така. Примерно спадането на лихвите по 10-годишните облигации преди кризата е дългосрочна тенденция, която няма много общо с това, което прави Федът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
Много идиализираш нещата.Изпускаш момента че лихвената политика се провежда от група хора изключително в техен интерес ...................
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
Много идиализираш нещата.Изпускаш момента че лихвената политика се провежда от група хора изключително в техен интерес ...................
Коментар
-
Т.е. основният лихвен процент, като инструмент за насочване на бизнес цикъла. Който лихвен процент е и база за формиране на лихвата по конкретните кредити.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеа лихвата за всички е една.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
Ако има примерно 20% задължителен минимум за самоучастие това не ограничава ли покупките? Предполагам че и в Швеция лихвите по ипотеките са рекордни ниски? и повечето лихви са плаващи или?
Ето тука гледам накакъв пресен докрад на техния регулатор на английски, при това. Казват, че нещата в момента се стабилизират.
http://www.fi.se/contentassets/2a466...n_2017_eng.pdf
Принципно, ако цените на недвижимите имоти растат с 10%, за да издиша балона, ЦБ трябва да вдигне лихвата толкова, че банките да увеличат лихвите по ипотечните кредити малко над 10%. Иначе мотивацията да се теглят кредити остава. Мисълта ми е, че за ЦБ е голям проблем това, че различните сектори и активи в икономиката се движат с различна скорост, а лихвата за всички е една.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеПроблемът на централните банки от край време е как да спрат спекулативното кредититране без да задушат инвестициите в продуктивни бизнеси.
Пример: Риксбанк в Швеция иска да спре балона на недвижимите имоти, но не иска да задуши кредитирането на шведския бизнес, който по тяхна преценка не в степен на пренагряване. Какво правят? Опитват се с някакви macro-prudential мерки да спрат балона на недвижимите имоти. Като примерно се опитват да въведат минимално loan-to-value ratio. За сега не е дало резултат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеПроблемът на централните банки от край време е как да спрат спекулативното кредититране без да задушат инвестициите в продуктивни бизнеси.
Пример: Риксбанк в Швеция иска да спре балона на недвижимите имоти, но не иска да задуши кредитирането на шведския бизнес, който по тяхна преценка не в степен на пренагряване. Какво правят? Опитват се с някакви macro-prudential мерки да спрат балона на недвижимите имоти. Като примерно се опитват да въведат минимално loan-to-value ratio. За сега не е дало резултат.
Коментар
-
Проблемът на централните банки от край време е как да спрат спекулативното кредититране без да задушат инвестициите в продуктивни бизнеси.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеАко някой ми каже този дълг как може да се намали до по разумни нива спрямо БВП?
https://www.forbes.com/sites/johnmau.../#1cb416d87f40
Иначе не виждам как ще спреш хората да искат да живеят в центъра на Лондон или Париж, по възможност близо до парк. Принципно аз бих могъл да плащам двойно по-нисък наем, но ми се живее в готин квартал с много заведения, ресторанти, парк наблизо и магазини.Last edited by Misho ILIEV; 11.06.2017, 13:26.
Коментар
-
Много интересна тема се е получила. Поздравления на пишештите.
Мисля че голяма част от песимизма се дължи на факта, че пазарите се задържаха бичи за доста дълго. И сега просто е време за корекция :-)
Сегашната ситуация е някак комбинация от ниска инфлация, породена от ниски цени на петрола и много силен технологичен сектор. При петрола се съмнявам да има големи движения нагоре, основно заради шистовите добиви, но и заради алтернативните енергии. Технологичните компании, за разлика от 2000 година, сега печелят пари и техните продукти наистина добавят стойност за хората и компаниите. Това си мисля аз е в основата на ралито. Колко дълго ще продължи никой не знае, но примери за дълги възходящи цикли има много. Пример Китай. По-назад във времето може да се видят и 100 годишни възходящи цикли. Дълги периоди на стегнация също има - Япония.
С това искам да кажа, че да се чака срив само защото му е време, е необосновано. Иначе, рисковете са много и те са най-вече политико-социални. Вторачването във финансови индикатори и лихви, рядко помага да се предвидят краховете.
Коментар
-
Тази статия е от Април 2016 и е на база данни от 2015 а от тогава дългът се увеличил още
Ако някой ми каже този дълг как може да се намали до по разумни нива спрямо БВП? Иначе съм си оптимист по душа но имам едно на ум
The Federal Reserve, the European Central Bank, the Bank of Japan, and the People’s Bank of China have been unable to gain traction with their monetary policies…. Excluding off balance sheet liabilities, at year-end the ratio of total public and private debt relative to GDP stood at 350%, 370%, 457% and 615%, for China, the United States, the Eurocurrency zone, and Japan, respectively…. The debt ratios of all four countries exceed the level of debt that harms economic growth. As an indication of this over-indebtedness, composite nominal GDP growth for these four countries remains subdued. The slowdown occurred in spite of numerous unprecedented monetary policy actions—quantitative easing, negative or near zero overnight rates, forward guidance and other untested techniques.
US Nonfinancial Debt Rises 3.5 Times Higher than GDP
https://www.forbes.com/sites/johnmau.../#1cb416d87f40
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
само да не се окаже след време че залогът е ALL IN и тогава................. не ми се мисли за последиците
Коментар
Коментар