Влияе разбира се- през безрисковата доходност, през по-ниските разходи за лихви и явно върху рисковия апетит на инвеститорите, но последната част е изцяло ирационална и може да се използва за генериране на доходност.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балонът във всичко
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеИ още нещо- така погледнато ниските лихви не само не свалят, а увеличават рисковите премии, защото възможните грешки стават доста над средното историческо ниво..
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Рисковата премия не е толкова зависима от лихвата. Тя е съвкупност е неспобността ни да прогнозираме точно лихвите, паричните потоци, психологически фактори и кой знае какво още...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
А откъде преценяваш колко трябва да е риск премията? Гледаш статистика от миналото? Според мене отново приемаш, че лихвите ще скачат по-бързо от очакванията на пазара.
Идеята е, че риск премията няма как да е висока, ако знаеш предварително, че лихвата ще е нула в следващите 50г. В този случай СиП просто си скача на Ц/П 200.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Аз съм доста елементарен човек За да ме разбереш, трябва да си представиш, че сега си на 20 години и си получил наследство от примерно 100к евро. Нямаш работа и професия и трябва да започнеш някакъв бизнес за да се изхранваш, че и да печелиш и да създаваш семейство и т.н Как би разсъждавал при това положение? От една страна ще е страха да не загубиш наследството а от друга ще е алчността да спечелиш много пари. Та и аз така. На първо място ще гледам да се хвана с някакъв перспективен бизнес, който би могъл да ме направи богат. На второ място ще мисля как да го направя, така че ако нещо се обърка да не загубя парите си. Питаш за какъв период бих смятал да забогатея? Мисля че би било малко нагло и високомерно да си давам срокове. Няма как да знам всички бъдещи пречки и проблеми в бизнеса, както и разбира се някои евентуални приятни изненади за да мога да прогнозирам по дати цялото си развитие По същият начин разсъждавам и за борсата. Но как да стане това? Определено такова решение не може да се вземе за ден или седмица. Нито пък такава схема може да се сглоби за такова време. А и такива възможности не излизат всеки ден. Това обаче в никакъв случай не трябва да е повод да се отказвам и да търся. Може да отнеме и години, но човек трябва да си следва пътя и да си носи последствията от избора на този път. При мен поне се е получавало до сега. Имал съм случаи да умножавам и по 100. Защо да не се получи и за напред?
Иначе ако говорим за увеличение от три пъти, не може да няма поне 30 компании в СиП, които ще скочат 3х в следващите 10 години, дори човек да ги вземе на сегашните цени и дори да има нова криза. Така че времевия хоризонт е от значение.Last edited by Misho ILIEV; 10.06.2017, 12:33.
Коментар
-
Не знам дали това не идва пак от прекалено многото формули.
Но нещата са по-ясни, когато човек си ги престави реално. Кока-Кола правят IPO през 1919 на $40 на акция. Сега една такава акция на Кока Кола (нацепена междувременно на хиляди акцийки) е $2-3 милиона. Да речем, че с машина на времето се връщаме в 1919г. и публично обявяваме, колко успешна ще е Кока Кола в бъдеще с конкретни числа. Пита се в задачата, колко ще е справедливата риск премия на Кока Кола през 1919г. в светлината на тази нова информация?Last edited by Misho ILIEV; 10.06.2017, 11:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
По-скоро нисък VIX. ниската волатилност сама по себе си не показва нищо, ако цената на застраховката срещу вдигане на волатилността е висока. Нивата на викс към момента са безумно ниски. Не знам дали показва оптимизъм или глупост само. Защото липсата на страх в система е в много по-висока степен глупост, отколкото оптимизъм. А липсата на страх е глупост, защото от акции се печели всъщност заради рисковите им премии. Като си купува човек акции, реално си купува риска свързан с тези акции или индекси, все едно е. Ако обаче се купуват акции при изключително ниски рискови премии, то реално няма как да се печели от тях - освен ако риска все повече не намалява. Ама на къде да намалява като VIX е на 10-12. Та ако не се случи чудо купуващите сега почти сигурно ще загубят. Естествено може да се случи чудо.
Идеята е, че риск премията няма как да е висока, ако знаеш предварително, че лихвата ще е нула в следващите 50г. В този случай СиП просто си скача на Ц/П 200.Last edited by Misho ILIEV; 10.06.2017, 11:46.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнениеMechanically, we expect that as the realized volatility of a stock drops, more passive "low vol" strategies buy the stock, pushing up the return and dampening downside volatility. The fear is that if fundamental events cause volatility to rise, these same passive vehicles will sell and exacerbate downside volatility.
Мисля, чи при ФАМГ си има истински инвестиорски ентусиазъм. А тази "механика", която описват Голдман дава допълнителен тласък на оптимизма.
Коментар
-
Може ли наистина ниската волатилност да се приравни на оптимизъм?
И какво да кажем за падането на пазара февруари месец миналата година? Тогава беше трудно дори да се каже защо се случи, което за мене е индикация, че и най-малката несигурност поражда доста силна разпродажба.
Обаче, виж какво се случи днес, след като Голдман изока това:
While not exactly a Fields Medal worthy observation, we note that FAAMG is positively correlated with Growth and Momentum and this relationship has strengthened in recent months. The bigger anomaly, however, is that FAAMG is almost as highly correlated with Low Vol (as measured by standard deviation of 1Y daily price returns), which is not a characteristic typically associated with cyclically driven TMT names.
If FAAMG was its own sector, it would screen as having the lowest realized volatility in the market. How can low vol create a problem? Investors are increasingly focused on "volatility-adjusted" returns as they are deciding which stocks to invest in. We believe low realized volatility can potentially lead people to underestimate the risks inherent in these businesses including cyclical exposure, potential regulations regarding online activity or antitrust concerns or disruption risk as they encroach into each other's businesses.
Mechanically, we expect that as the realized volatility of a stock drops, more passive "low vol" strategies buy the stock, pushing up the return and dampening downside volatility. The fear is that if fundamental events cause volatility to rise, these same passive vehicles will sell and exacerbate downside volatility.
Коментар
-
Може ли наистина ниската волатилност да се приравни на оптимизъм?
И какво да кажем за падането на пазара февруари месец миналата година? Тогава беше трудно дори да се каже защо се случи, което за мене е индикация, че и най-малката несигурност поражда доста силна разпродажба.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеОсвен това Федът е казал, че в дадената обстановка техен приоритет е да напомпат липсващия оптимизъм. И че са готови да направят whatever it takes and believe me it will be enough. Това са думите да Марио Драги, но реално посланието на Бернанке беше абсолютно същото.
бтв видяхте ли днес как тесла задмина бмв по капитализация? голяма работа е тоя мъскdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Благодаря Ще отделя един ден идната седмица да чета по въпроса. Може пък да изскочи заек, въпреки че на първо четене ми се види противоречиво че хем я строят за да я продадат, хем трябва да им вярваме на прогнозите.
за прогнозите не им вярвам винаги си правя свои изчисления. то всеки мениджмънт си рекламира стоката, например миналата седмица тоя на банко популар казваше как всичко е ок, а тази седмица ги купуват за едно евроdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
защото имат лиценз за един от най-големите неразработени проекти в щатите. в момента около 4 милиона унции, с копаенето тази година през септември може да ги повишат на 8 милиона. при положение, че средната цена в света за копаене и откриване на злато в момента е около 60 долара на унция. да кажем че някой като нюмонт или барик плати по 60 за унция за да ги придобие, това прави 60*8=480 милиона или над три пъти от това което струват в момента. споменах ли че имат нужните разрешителни за мина? защото ако почваха от нулата, щеше да им отнеме към 10 години докато ги получат. Това е компания която в момента я строят за да я продадат. самият мениджмънт говори за оценка 1-2 милиарда което щеше да ми се стори невероятно ако вече не го бяха правили няколко пъти - например Ventana Gold - 9300% за две години, продадена за над 1.5 милиарда. това е warke, другия голям в екипа е panneton който разви Detour от 1.5 милиона унции на 16 милиона и ги превърна в една от най-големите златни компании в канада
https://seekingalpha.com/article/400...uty-california
трудно може да се намери по-добър мениджмънт в сектора и проекта е суперАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
Коментар