IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Балонът във всичко

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
    По-точно е да се каже, че след толкова ръст малката разпродажба ще предизвика силна разпродажба.
    Това мисля, важи напълно за отделни акции. Но за американския пазар като цяло, като че ли не чак толкова. Защото няма подходяща алтернатива. Европейски акции може би, но не е същото.

Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
    Иначе ниската волатилност определено може да се приравни на оптимизъм, липса на несигурност си е = оптимизъм..
    Т.е. дори и леко негативните ежедневни новини трябва да водят до по-големи разпродажби? Щом това не се случва, значи хората са оптимисти и нищо не може да ги разколебае. Не приемат насериозно лошите новини.

А примерно ЕТФ-те и безалтернативността не могат ли да са другата причина? Балон във всичко, както гласи темата. Няма къде да се скриеш. Освен в злато (но то ще падне или поне няма да се качва, лихвите като тръгнат нагоре и търсенето намалее).

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Може ли наистина ниската волатилност да се приравни на оптимизъм?

И какво да кажем за падането на пазара февруари месец миналата година? Тогава беше трудно дори да се каже защо се случи, което за мене е индикация, че и най-малката несигурност поражда доста силна разпродажба.
      По-точно е да се каже, че след толкова ръст малката разпродажба ще предизвика силна разпродажба. Иначе ниската волатилност определено може да се приравни на оптимизъм, липса на несигурност си е = оптимизъм..

Коментар

Значи оптимизъм нямало, че това какво е тогава?- https://twitter.com/JeffreyKleintop/...19769687887872
        Може ли наистина ниската волатилност да се приравни на оптимизъм?

И какво да кажем за падането на пазара февруари месец миналата година? Тогава беше трудно дори да се каже защо се случи, което за мене е индикация, че и най-малката несигурност поражда доста силна разпродажба.

Коментар

• http://www.businessinsider.com/jim-r...-coming-2017-6
          JIM ROGERS: The worst crash in our lifetime is coming

So when is this going to happen?

Rogers: Later this year or next.

Blodget: Later this year or next?

Rogers: Yeah, yeah, yeah. Write it down.

Blodget: And what will trigger it?

Rogers: Well, it’s interesting because these things always start where we’re not looking. In 2007, Iceland went broke. People said, ‘Iceland? Is that a country? They have a market?’ And then Ireland went broke. And then Bear Stearns went broke. And Lehman Brothers went broke. They spiral like that. Always happens where we’re not looking. I don’t know. It could be an American pension plan that goes broke and many of them are broke, as you know. It could be some country we’re not watching. It could be all sorts of things. It could be war. Unlikely to be war but it’s going to be something. When you’re watching Business Insider and you see, ‘That’s so interesting. I didn’t know that company could go broke.’ It goes broke. Send me an email and then I’ll start watching.

Blodget: And how big a crash could we be looking at?

Rogers: It’s going to be the worst in your lifetime.

Blodget: I’ve had some pretty big ones in my lifetime.

Rogers: It’s going to be the biggest in my lifetime and I’m older than you. No, it’s going to be serious stuff. We’ve had financial problems in America -- let’s use America -- every four to seven years, since the beginning of the republic. Well, it’s been over eight since the last one. This is the longest or second longest in recorded history, so it’s coming. And the next time it comes -- you know, in 2008, we had a problem because of debt. Henry, the debt now -- that debt is nothing compared to what’s happening now. In 2008, the Chinese had a lot of money saved for a rainy day. It started raining. They started spending the money. Now, even the Chinese have debt and the debt is much higher. The federal reserves, the central bank in America, the balance sheet is up over five times, since 2008. It’s going to be the worst in your lifetime, my lifetime too. Be worried.

Blodget: I am worried.

Rogers: Good. Good.

Blodget: Can anybody rescue us?

Rogers: They will try. What’s going to happen is they’re going to raise interest rates some more. Then when things start going really bad, people are going to call and say, ‘You must save me. It’s Western civilization. It’s going to collapse.’ And the Fed, who is made up of bureaucrats and politicians, will say, ‘Well, we better do something.’ And they’ll try but it won’t work. It’ll cause some rallies but it won’t work this time.

Blodget: And we are in a situation where Western civilization already seems to be possibly collapsing, even with the market going up all the time. Often when you do have a financial calamity, you get huge turmoil in the political system. What happens politically if that happens?

Rogers: Well, that’s why I moved to Asia. My children speak Mandarin because of what’s coming. You’re going to see governments fail. You’re going to see countries fail, this time around. Iceland failed last time. Other countries fail. You’re going to see more of that. You’re going to see parties disappear. You’re going to see institutions that have been around for a long time -- Lehman Brothers had been around over 150 years. Gone. Not even a memory for most people. You’re going to see a lot more of that next around, whether it’s museums or hospitals or universities or financial firms.

destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Значи оптимизъм нямало, че това какво е тогава?- https://twitter.com/JeffreyKleintop/...19769687887872

Коментар

• Г-н Груев, при определянето на балон да се взема само поскъпването спрямо предходна база е дълбоко погрешно. Идеята, че е балон защото е поскъпнало много би довела до грешни изводи. Представяте ли си какъв балон биха изглеждали по вашата логика американските акции на дъната си от 2001 и 2009 та година като се сравняват с примерно 1980.
              Пазарните настроения за България са ясни. Шепа болни оптимисти в чиито ръце са окрупняват пакетите и широката публика която не е чувала за акции или ги презира. Всичко се лудва за имоти защото го е страх да не изтърве далаверата. Определено имотите изглеждат като в ранна фаза на балон, но до спукването има още време.
              За външните пазари много удобно се виждаше сентимента в темата за NYSE. В общи линии само Мишо Илиев беше оптимист. Дори и в моя оптимизъм имаше голяма доза умереност. Всички го нареждаха с години, пък пазарите бавно си пъплят нагоре.
              В момента единственото място където се вижда еуфория са крипто валутите. Там участниците не са от финансовите среди. Основно случайно попаднали програмисти. Имам познат военен който копае някакви монети. Казва ми колко струват. Питам го дали ще ги продава. Той ми казва, че още не можело. Аз го питам от къде знае колко струват след като не може да ги продаде. Той ми казва, че не било така. Аз нещо не съм разбирал. Там ако една крипто валута стане стандарт приет от всички тя ще има стойност но дали? Гледам с интерес.
              Последният път когато наблюдавахме тотален балон и психоза беше златото през зимата на 2011-2012 година. Куцо и сакато ми говореше как долара бил хартийки, как акциите не ставали, как щяло да да стихне до края на месеца 2500 долара пък догодина 10 000 за тройунция.
              Точно преди да се обезцени на половина рублата едно хлапе ми обсняваше как рубалата щяла да събори долара. Един дърводелец го говори на мой приятел финансист.
              Добре е човек да обръща внимание и на психологията на пазара. За сега в широките маси преобладава песимизма. Спрете някой човек навън и го питайте каво мисли за българската икономика и за тези на западните държави. Според мен в главите на публиката кризата продължава.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Ми ка а тъ разбере бе пич.Извинявай ама в главата ти има само бръмбари.....На 20г нямаш работа нямаш професия не учиш....Ма искаш да си богат.Да се смея ли да плача ли....Боже отде се взимате бе всеки ден все по кухи лейки.Най вероятно ще си загубиш парите щото куги на човека му е празна главата нема как да има пари.На тебе акъла ти стига най много да хванеш некоя манекенка за два три месеца и кат свършиш парите да те изрита.....Извинявай че съм толко директен не искам да обиждам дано си ме разбрал.
                Нищо не разбрах с изключение на това че съм куха лейка ама аз това си го знам и без да ми го казваш Не си разбрал поста ми който беше към Мишо. Мишо просто разчита на професията си да вади пари и тези пари ги спестява в акции и затова му е трудно да схване начина ми на разсъждение Аз пък разчитам изцяло и единствено на инвестиции и така вече 20 години. Точно това е причината да имаме огромна разлика в мисленето с него.
                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

И защо точно те? Златото ще става 100 к евро ли? ПК е 10 пъти на СК, ама викаш да не ми пука?
                  защото имат лиценз за един от най-големите неразработени проекти в щатите. в момента около 4 милиона унции, с копаенето тази година през септември може да ги повишат на 8 милиона. при положение, че средната цена в света за копаене и откриване на злато в момента е около 60 долара на унция. да кажем че някой като нюмонт или барик плати по 60 за унция за да ги придобие, това прави 60*8=480 милиона или над три пъти от това което струват в момента. споменах ли че имат нужните разрешителни за мина? защото ако почваха от нулата, щеше да им отнеме към 10 години докато ги получат. Това е компания която в момента я строят за да я продадат. самият мениджмънт говори за оценка 1-2 милиарда което щеше да ми се стори невероятно ако вече не го бяха правили няколко пъти - например Ventana Gold - 9300% за две години, продадена за над 1.5 милиарда. това е warke, другия голям в екипа е panneton който разви Detour от 1.5 милиона унции на 16 милиона и ги превърна в една от най-големите златни компании в канада

https://seekingalpha.com/article/400...uty-california

трудно може да се намери по-добър мениджмънт в сектора и проекта е супер
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Може да изглеждат по-умни, но понеже не познават са по-нещастни и по-бедни
                    Дори да са прави, че пазарът е тотално шантав и ирационален, шортенето не е много разумна стратегия

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                      И още един психологически фактор: хората, които предвиждат страшна криза изглеждат по-умни от тези, които са по-оптимистично настроени. Вторите изгеждат наивни. Това винаги е така, но в пост-краш средата е засилено като феномен.
                      Може да изглеждат по-умни, но понеже не познават са по-нещастни и по-бедни

Коментар

• И още един психологически фактор: хората, които предвиждат страшна криза изглеждат по-умни от тези, които са по-оптимистично настроени. Вторите изгеждат наивни. Това винаги е така, но в пост-краш средата е засилено като феномен.

Коментар

• Нещата са странно навързани. Силният песимизъм за бъдещето води до ниски лихвени проценти, което подхранва пост-краш икономиката, което води до още по-силен песимизъм.

Коментар

• В момента хората страдат от синдрома на пост-травматичния стрес от кризата 2008-2009. Освен това, хората откърмени с формулите от стандартните учебници по икономика много трудно могат да разберат нетрадиционните мерките, които се прилагат по време на криза (и то не защото са глупави). Също така нашата интуиция за икономиката е силно повлияна от ежедневието и личния опит, т.е. ние имаме силен уклон към манталитета на магазинера.

Т.е. комбинацията от пост-травматичния стрес и пост-краш икономиката логически водят до силен песимизъм.
                            Last edited by Misho ILIEV; 09.06.2017, 17:50.

Коментар

• Татко Щърк, нека аз да кажа, може ли
                              Виж сега, сравняването с миналото е хм...., нека го наречем избирателно, в смисъл че едни неща може да се случват като преди и да се търси логика в тяхната повтаряемост, а за други - не. Въпрос на интерпретация е кое може да се търси като повтаряемост, а кое - не.

Конкретно - викаш, че нямало еуфория и нямало яко ъъъъъп, ама как да го няма, като щатските акции качиха 3 пъти от дъното си за 9 години и подминаха с 50% нивата си от балона тогава през 2007, а нашенските - също качиха изведнъж по 100-200% за има-няма 7-8 месеца, заради екпатя и няколко надувани от (хайде да не казвам кого) хорица. Та тук има определено повторение на сценариите отпреди 10 години, даже са още по-големи.

Сега, дали балонът е балон спрямо кеша, дето се измисли от нищото - ми най не е, ама самият кеш си е балон сам по себе си, та с това влече и индексите да ги наричаме балон. Иначе казано, зависи от базата за сравнение - веднъж една сервитьорка с банка рече, че 50 били новото 30 и за нея сигурно е така, ама аз си предпочитам 30 годишни пред 50, нали ме разбираш Та ако всички са на по 50 години - ми ок, значи 50 е новото 30, ама пусто си има и 30 годишни, че и по-млади напират да се покажат, та затова и няма как 50 да е новото 30, освен в нечия сервитьорска глава Та и с акциите е така - ако погледнеш количеството кеш, дето се изсипа, чисто инфлационно акциите са си ок, ама суровините - нъцки, златото - още по-нъцки, а па инфлацията официално уж никаква я няма, макар аз да си купувам шоколад Линдт вече по 11 кинта, а едно време беше по 7...

Обаче идва и другото - викаш, нямало хорица, дето да се прехласнат по балона и да го кометират по бг-мама, дето играеха на една игра, която и викаха кобукс, или пък не е основна тема по бакшишките сбирки. Така е, факт, сега там се обсъжда биткойна и винаги ще бъде така - обсъжда се само нещо ново, другото - ами трябва да е много познато. Ето, пак се обсъждат имотите, нищо, че са поскъпнали с една 20-30% от дъното, ама имотите са познати, туй акцията ни се яде, ни се пие, нито даже е хартийка, че да го видиш какво е Отделно пък докато не гръмна КТБ, си се лапаха тлъстите лихви и пей сърце - за какво ти е да се мориш, като имаш 8% гарантирана доходност?

И за финал - каеш, че нямало сега този ентусиазъм, много апокалиптоси имало - така е, причините са простички - има интернет, т.е. хората са много по-добре информирани, искам да кажа, че имат повече достъп до информация (друг е въпросът доколко е достоверна), а втората причине се корени отново в интернет и възможността да си кажеш мнението, та затова и ти виждаш апокалиптосите, които иначе не би видял на сбирките за оптимисти, където всичко е ако не ъп, то поне реално оценено

Толкова от мен, дано съм се изразил правилно. Лека и доходна!
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Ми ка а тъ разбере бе пич.Извинявай ама в главата ти има само бръмбари.....На 20г нямаш работа нямаш професия не учиш....Ма искаш да си богат.Да се смея ли да плача ли....Боже отде се взимате бе всеки ден все по кухи лейки.Най вероятно ще си загубиш парите щото куги на човека му е празна главата нема как да има пари.На тебе акъла ти стига най много да хванеш некоя манекенка за два три месеца и кат свършиш парите да те изрита.....Извинявай че съм толко директен не искам да обиждам дано си ме разбрал.
                                На 20г., току що напуснал Харвард след една скучна година сред децата на милиардерите... Звучи ми като кухите лейки Цукърбърг или Джобс

Коментар

Working...
                                X