If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не знам каква схема си измислил но проблемите на БФБ са подобни да не кажа по сериозни от проблемите в държавата ни като цяло.
Един от съществените проблеми са самите компании. Една компания в България няма нищо общо с компания на запад. Както в държавата всичко е далавера...така и в нашите компании всичко е далавера.
Достатъчно дълго време съм в бизнеса в България от 90 те. ( и в един момент в по големия бизнес който продадох в последствие ) и както съм казвал повечето хора които ръководят или са собственици на голяма част от компанииите на БФБ ги познавам лично.
Освен компаниите, другия проблем е самата борса която пак е олицитворение на държавата.
Трети проблем, е че просто в България няма истински големи пари и няма да има в обозримо бъдеще. На пазар в който хронично няма пари...е невъзможно да изкараш много пари.
Малко хора сме, бедни сме, няма покупателна спосбност населението, няма пари да направим международен бизнес и в тези условия няма как да иамаме големи и много печеливши компании. Като добавим далаверите по източването на същите поради манталитета ни и пак поради бедността ни...не виждам силна светлина в тунела...дори не виждам светлина.
Принципа на бизнеса е прост...ако имаш гениалана идея и измислиш продукт който е много добър...е необходимо да го продадеш. Ако разполагаш с пазар от 7 милиона души и дори имаш 20 % пазарен дял...ти имаш потенциални клиенти от някакви смешни 1,4 милиона души - колкото едно село в Китай. За да станеш световна фирма - трябва да успееш първо в пазара който познаваш а това е собствения ти...когато поради принципни положения в собствения ти пазар ти не можеш да направиш ниаккви пари съезмирими със световни компании - ти си обречен на провал или на мижаво съществуване защото парите които направиш в собствения ти пазар са пренебрижими с парите които са необходими да станеш световна компания.
Да не говорим за трудноста по набиране на средства, манталитета на хората и т.н
Ако имаш идея...отиди в Щатите дори в Индия...и там я реализирай.
И това се отразява на БФБ. Няма ликвидност, няма играчи, няма борса като хората, няма и компании. Ако с част от моите пари аз изляза на БФБ ще бъда маркет мейкър...но няма пак как да печеля защото за да печели някой - трябва да има отсреща някой който и да губи.
Така е: на БФБ в моментът няма място за сериозни пари - трудно ще влезеш и още по-трудно ще излезеш. Гледам днес: измислили си цяла тема - що ПФ не инвестирали на БФБ... и аз се мъча да им обясня, че просто нямат в какво да. Има 4-5 читави компании, от които човекът може да цоца добри дивиденти - ама те просто няма как да поемат дори 1 МБ да речем, че и половин, без да се набалончат зверски. Дори на мен ми се налага да излизам навън, камо ли могъщ инвеститор да се намъкне вътре.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Ив-макс - зависи къде мислиш 5 години напред - защото за БФБ аз си измислих една схемичка за толкова години напред.
Навън - зная: по-трудно е това - да.
Не знам каква схема си измислил но проблемите на БФБ са подобни да не кажа по сериозни от проблемите в държавата ни като цяло.
Един от съществените проблеми са самите компании. Една компания в България няма нищо общо с компания на запад. Както в държавата всичко е далавера...така и в нашите компании всичко е далавера.
Достатъчно дълго време съм в бизнеса в България от 90 те. ( и в един момент в по големия бизнес който продадох в последствие ) и както съм казвал повечето хора които ръководят или са собственици на голяма част от компанииите на БФБ ги познавам лично.
Освен компаниите, другия проблем е самата борса която пак е олицитворение на държавата.
Трети проблем, е че просто в България няма истински големи пари и няма да има в обозримо бъдеще. На пазар в който хронично няма пари...е невъзможно да изкараш много пари.
Малко хора сме, бедни сме, няма покупателна спосбност населението, няма пари да направим международен бизнес и в тези условия няма как да иамаме големи и много печеливши компании. Като добавим далаверите по източването на същите поради манталитета ни и пак поради бедността ни...не виждам силна светлина в тунела...дори не виждам светлина.
Принципа на бизнеса е прост...ако имаш гениалана идея и измислиш продукт който е много добър...е необходимо да го продадеш. Ако разполагаш с пазар от 7 милиона души и дори имаш 20 % пазарен дял...ти имаш потенциални клиенти от някакви смешни 1,4 милиона души - колкото едно село в Китай. За да станеш световна фирма - трябва да успееш първо в пазара който познаваш а това е собствения ти...когато поради принципни положения в собствения ти пазар ти не можеш да направиш ниаккви пари съезмирими със световни компании - ти си обречен на провал или на мижаво съществуване защото парите които направиш в собствения ти пазар са пренебрижими с парите които са необходими да станеш световна компания.
Да не говорим за трудноста по набиране на средства, манталитета на хората и т.н
Ако имаш идея...отиди в Щатите дори в Индия...и там я реализирай.
И това се отразява на БФБ. Няма ликвидност, няма играчи, няма борса като хората, няма и компании. Ако с част от моите пари аз изляза на БФБ ще бъда маркет мейкър...но няма пак как да печеля защото за да печели някой - трябва да има отсреща някой който и да губи.
Практически е доказано, че ако човек играе достатъчно дълго време на борсата и не реализира печалба която да увеличава парите му като абсолютна стойност винаги идва момент в който губи.Няма вечни неща. Ако нещо се вдига то рано или късно - пада по каквито и да е причини.
Всички гледате Бъфет, обаче Бъфет е инвестирал в много от компаниите преди много години. Част от акциите му в кока кола, ибм и т.н са привелигировани...т.е той взима по висок дивидент. Дивидента при Бъфет е значителна част от печалбата му...който дивидент той инвестира отново. Милиярдите които управлява не му дават много опции за действие. Той може и да осъзнава че е сбъркал да кажем с ИБМ обаче няма какво да направи...ако тръгне да продава ИБМ, ИБМ ще падне до 50 $ и той ще загуби много повече.
Когато през ипотечната криза той трябваше да спаси Голдман,,, те му дадоха акции без пари + специален дивидент. Когато си Бъфет..а не си Мишо или Ив, такива сделки са възможни които са очевадно добри...обаче кога Мишо? Когато имаш пари в кеш.
Не можеш да се правиш на Бъфет или да го следваш...ако беше толкова лесно всеки щеше да купи портфейла на милиярдерите, поне е публичен, и да печели...ама не е така.
Те също губят. И ако те могат да чакат с години най-вече защото нямат избор..е глупаво малките пари да чакат с години на загуба.
Коментар