И двете. Малко акции директно с идея да продам къси колци ако/когато отскочи. Премиите са доста добри, но за още по-добри трябва движение нагоре. Отделно малко повечко бичи кредитни спредове на 7,5/5 за малко кеш на момента.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеЩе ви фърля един бисер, па ако сакате го заровете у кочината:
METC
Инцидентът е без жертви (т.е. няма да има искове), мината е сравнително малка, въглищата са горивото на бъдещето. Става за дълго, става и за бърза игра.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jujo_si Разгледай мнениеЗдравейте мой приятел от Канада е купил акции в Сбербанк преди войната, сега акциите му са блокирани. Има ли някакъв начин да ги управлява в момента? Купуил е
Sberbank of Russia. ADR (SBRCY) на NYSE
- 1 like
Коментар
-
Още един интересен пазар който има страхотен потенциал. Става дума за пазара на лекарства за диабет и затлъстяване. Индустрия която процъфтява последните 20 години. Очакванията до 2030 е пазара да расте с CAGR мин. 6%. Залежаването, затлъстяването, индустриалната храна са фактори който ще помогнат за растежа тук.
Когато говорим за този пазар има поне за мен само две имена - НОВО Нордиск и Ели Лили. Лично аз бих предпочел НОВО /поради по солидния баланс/ и все пак водеща позиция. Нямат спад в приходите последните 5 години, смешно ниско ниво на дълг. При тях риска е че 70% от приходите им са свързани с този сегмент - те. доста тясна специализация за фарма компания. Това разбира се им помага когато перспективите пред бизнеса са положителни.
Лошото е че и акцията им не прави корекции и текущо е на доста високи нива и корекция може да се случи във всеки един момент.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеНищо не разбирам, признавам си. Обаче не е ли енергоемко?
Разбира се не съм още прекарвал рецесия с тази компания за да видим какво ще се случи, но предвид микса от приложения има леко дефенсив компонента. И най-важното е че за разлика от нефтения който е доста политизиран - този не е.
- 1 like
Коментар
-
Идея пак за нещо дългосрочно. Специфичен пазар - индустриални газове. За разлика от нефтения където имаме повече от дузина играчи този е много интересен пример за олигопол разпределен между има няма 3 компании. AIR LIQUIDE е 2рата най-голяма компания в света която се занимава с този бизнес. Ситуирана е във Франция, има солиден баланс с приемливо ниво на дълг предвид индустрията в която оперира. Стартира преди 100ина години като семеен бизнес.
Що се отнася до приходи и растеж - не е ИТ компания, но пазара на индустриални газове е прекрасно диверсифициран - въпросните имат приложение в голяма гама от отрасли - като започенеш от електроника, минеш през хранителната индустрия и спреш на фармацевтичната.
Това е бизнес с много високи прагове за навлизане на конкуренти, сравнително стабилни търсене - особено във фармацията и не на последно място много слабо податлив на технологични дисруптивни модели.
Най-сладката част с тази компания дивидентната политика която освен доста приличен годишен дивидент е допълнена и от даване на допълнителни акции през определен период от време. Последно го направиха тази година - преди това мисля беше или 18 или 19та. Самата компания е регистрирана като посредник и можеш да си отвориш директно акаунт през тях - доста удобно ако си с дългосрочен хоризонт.
В момента са на около 15% под върха и макар да е агресивно ниско като процентна корекция - аз бих влязъл. Така или иначе на мен въпросната компания ми формира най-голямата единична позиция текущо в портфолиото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениетоварим METC, BTU; дебнем VET за путове
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеКонкретна питанка, че не ми се чете като изоглавен.
Данъчно как се приема търговията в Осло?
Мнение за норвежката крона? Защо дълбае и има ли шанс да живне?
Благодаря предварително.
https://redtapepayments.blogspot.com...g-post_28.html
Според него зависи от кой сегмент ти е инструмента.
Трябва в сайта на борсата да намериш ексел с инструментите и сегмента и след това в ESMA да провериш дали MIC e Regulated Market или MFT.
От IB не можело да се разбере през кой сегмент е минала сделката, така че ако акцията се търгува само на 1 сегмент може да се приеме че на него е станала сделката.
По тази логика дори на XETRA може да се окаже че са облагаеми.
Но дори от НАП не казват никога конкретна акция на борса да е необлагаема.
Коментар
-
15.05.2022, 18:21
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеИмам немалко евраци и почвам леееко да се паникьосвам. Планът за седмицата е да ги ликвидирам. Дали още тази седмица ще стигнем до паритет?
На втори план - продължаваме играта на асансьор с нафтата. Всяко слизане там е BTFD.
Коментар
Коментар