Първоначално изпратено от pipbel
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от representjah
Класика в жанра. Абсолютна класика. Не го казвам за да се подигравам, нито завиждам за резултатите. Ще покажа масово заблудите на 99.9% от хората които се знаимават с финансови пазари/тото/залагания/игри на щастието.
1. Наблюдения? Всеки човек смята, че неговите на наблюдения и опит е правилен. НО всички знаем, че те не струват нищо, има десетки оптически и ментални заблуди на които не можеш да влияш и да промениш по никакъв начин. Представи си жена със повдигащ сутиен - знаеш че е изкуствено, но не можеш да промениш реакцията в себе си - кефи те и те възбужда. Вмести наблюдения ти трябва друго - статистика, много много статистика и то ТОЧНА. Това е огромния проблем на всички пазари. Казвам ти го от опит, преди няколко години ми се наложи да обобщавам и занимавам с около 300 GB (gigabyte) CSV файлове. Милиарди и милиарди редове от спортни състезания. Ревеше ми се - нещата се оказаха много по-интересни отколкото си мислех.
2. Човек предпочита да печели по малко, но редовно 99 дни, но да изгуби един ден, въпреки че тази еднодневна загуба ще бъде по-голяма от всичките му натрупани печалби до момента. Печелиш 99 дни по 100 долара, но накрая в един ден губиш 10 200 Долара. Никога нито един човек до момента не ми е давал разумен отговор защо го прави. Но то е ясно - защото се чувстваш като Бог 99 дни и като лайно един. И аз съм го правил, но бързо си научих урока.... започнах да правя обратното. Губех малко но редовно, за сметка на редките и огромни печалби. Проблема е да се научиш да си лягаш всяка вечер със загубите. Но когато математиката (вероятностите) са на твоя страна не е толкова трудно. Една-две печеливши сделки ми вадят тримесечието, а дори не се занимавам с вероятности по големи 1 на 500.
3. Когато му дойде времето - Ясно е че нямаш краен срок или крайна цел. Ще направиш точно както в следващото мнение - въпреки че си на загуба, ако не си продал акциите не си на загуба. Щом ги "държиш" всичко е наред. Нарича се mental accounting. Всяко стратегия трябва да има ясен изход/цел. Дали ще е е удвояване на капитала, дали ще е 13 месеца, дали ще е достигане на определена цена или подобно.
4. Щом една компания ми е донесла много пари, то тя пак ще ми донесе. Не казвам, че конкретната компания е лоша, но ако наистина виждаше потенциал в нея, не ни трябвало да я махаш изобщо на първо място. Щеше още да си я държиш...
5. Ако - най-опасната дума на финансовите пазари. Няма такива филми в сделките. Първо мислиш, след това действаш. И никъде, ама никъде след това не се съмняваш в действията си. Да, задължително е през определен период от време да преоценяваш какво си направил, какво си мислил в онзи момент, какво мислиш сега, светът се променя постоянно. И бъдещото ще покаже че поне 50% от нещата в които вярваме днес, са пълни глупости (грешни). Думата е полезна, само когато я използваш ПРЕДИ да направиш нещо, като разглеждане на различните варианти и оценяваш техните вероятности да се случат.
Като цяло цялата тая фондова борса си е голяма зарибявка. Гледаш по цял ден едни движения, пада, качава се, едни червени зелени цифри, въобщо като на увеселително влакче е. Ужасно пристрастяващо, адреналина е винаги у небесата. Ама мен не ме кефи. Предпочитам на 200К да получавам 5-6% годишна доходност (чиста), да не ми се налага да гледам някакви картински всеки ден, а само когато си попълвам данъчната декларация. И точно това ми е идеята - смятам че в близките 2-3 години ще има изключителни сделки и супер компании на невероятни цени.
Общо взето скучно работа - слагаш едни пари и се надяваш да си прав след 20-30 години.
т.2 за загубите е може би най-важния урок! Никой не иска да губи и затова аматьорите взимат малки печалби и държат големи загуби, докато занулят сметките. Като допълнение ще вметна, че е правено изследване на голяма извадка успешни инвеститори и при всички се наблюдава един и същ феномен – малък дял от успешните сделки формира голяма част от цялостното представяне на портфейла. Разликата с правилото на Парето (80/20) е че при инвеститорите делът е дори много по-екстремен 90/10.
т.5 Най-ефективния начин да се подобрява човек е като се учи от грешките, а най-добрия начин да се учим е като се наблюдаваме отстрани. Най-ефективния начин е като поддържаме ДНЕВНИК с история на това което сме правили.
- 3 Харесвания
Коментар
-
От 3 май до сега ако просто си беше държал SPY щеше да си на +19.8%
Ако беше надушил, че в технолигичните е истината и беше взел QQQ или XLK щеше да си на +29.8%
С по-малко риск и без да губиш време в трейдинг
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
От края на април когато влязох на американската борса съм с 19 % ръст.В момента имам акции дългосрочно ако може да се каже така само в една компания която дебна от много време от която изкарах страхотна доходност и купих отново когато падна,но тя реши още да падне та сега я държа.Иначе всичко друго ми е кеш.Ако го бях ударил само на спекула резултата щеше да е супер ама късно е либе за китка .Last edited by Money; 10.09.2020, 09:14.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
А тотала?
като %
и като % от началото на годината
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
Ако съм като повечето хора ще да е 100-200 $ на ден.Само че при чен е друга ситуацията.Не само до високата вола.Трябва и актл и наблюдения,а също и много други неща.Най-малкото е да имаш разрешен дей-трейдинг иначе си скопен.Няма моментни неща само в трейдинга.Има опит,дисциплина и наблюдение.Много много наблюдение.Вие държите акциите със седмици дори месеци за да сте 1200 $ на плюс.А аз си взимам по-малко всеки ден от спекулата и чакам да се насере пазара за да вляза на ниското.Като му дойде времето ще ти покажа и ще го напиша.
като %
и като % от началото на годината
Коментар
-
Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение
При висока вола и баба знае. Всичко е моментно.
А на колко оценяваш времето, което отделяш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнениеА на тия които казват,че от спекула не се вадели пари и повечето фалирали да дойдат да им покажа как става
А на колко оценяваш времето, което отделяш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
добре я нацели. Още можеше да изчакаш със закриването ама то па човек как да знае....? Не била толкова oпасна все пак а
Коментар
-
Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
Май грешно четеш евангелието
Всъщност друго има предвид човека (и не само той)
"You cannot be successful if you are betting with the consensus. In order to be successful in the markets or be successful as an entrepreneur, one has to be an independent thinker who bets against the consensus and is right because the consensus is built into the price"
Ако цепиш всяка буква от казаното то това означава да инвестираш/спекулираш само контрарно. Не отричам че има място и за такова, ама поне на мен не ми харесва да е основната ми стратегия.
Най добрите си профити съм видял от моментума, факт. Тоест от консенсуса
Всъщност добре е едно портфолио да не е като кон с капаци, а да ползва различни прийоми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеСега пък наобратно. Голо, без хедж.
Да видим ще ям ли дървото тоя път с тая спекулка или ще умножа резултата от предната.
SPY Jan 2021 350.000 call
х 11.60 $
14.84+3.46 (+30.40%)
As of 2:18PM EDT. Market open.
Господ че е Бългериън си го знаем, ама когато и помага, и то навреме...що да кажем
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнениеСладка мамина Никола.Покрих акциите на брокера.За днес много добра печалба и може да пийна едно кафенце.
Коментар
Коментар