IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
    Почнах с AES на 16,95. Ще пазарувам по 50 акции на всеки 0,25 спад.

Продължавам да не виждам вариант за голям сур. Вероятността от голямо рипане обаче е значителна.

... иначе забравих да си призная, че продадох loma преди голямото катерене от последните дни.
    Добре дошъл в клуба!

Виж къде е Елиор (elior). Тъпите, смотани французи решиха, че след две години и половина мотаене нагоре, и предимно надолу, вече е време да отиват в правилната посока. 'Ми прав им път! Дадох ли ги на 3.84? Да.

Коментар

• Само да кажа, че последната година е най-успешна за борсата. Точно 40% на СиП за година. Може ли да си го представите какво означава това. Аз още не мога да се опомня, това буквално ми промени живота. Има го и другото - какво се случва с хората без активи? Ми то всеки под 25 години без гръб е така. Как се наваксва такова нещо? Всеки дебил направи пари и се мисли за умен.

Click image for larger version

Name:	Screenshot 2024-10-26 001531.jpg
Views:	1
Size:	44.4 КБ
ID:	4218961

Коментар

• Почнах с AES на 16,95. Ще пазарувам по 50 акции на всеки 0,25 спад.

Продължавам да не виждам вариант за голям сур. Вероятността от голямо рипане обаче е значителна.

... иначе забравих да си призная, че продадох loma преди голямото катерене от последните дни.
        Last edited by terziеv; 25.10.2024, 23:47.

Коментар

• Късно. Вече взех на 14.4. Въобразавям си, че фините са една идея по-подценени, а ОМВто го разкарах от наблюдаваните след мозалото с потока.

...Ама като разгледах цифрите, не изглежда да е така.

​​​​А пък в България имаме предимството да играем еврогейските компании около дивидентите без никакъв данък. Създателят на тази вратичка трябва да бъде публично обесен, ама засега се възползваме.

Коментар

• Ники мисля че говорите за различни фирми - Терзиев се точи на финландските рафинерии на Несте а ти се облизваш на шоколадите.

За мен правилното време за влизане в Нестле е никога - това е един безумен конгломерат на който трудно може да му хванеш спатийте. На милка пазара има по интересни заглавия - поне лично мнение.

Терзиев скандинавците са тежко промити с пропаганда - ако ти се скача на рафинерия не е ли по добре ОМВ

Коментар

Аве, то вярно 10%, ама в тоя баш пазар си е жива минавка.

Иначе сега пак следя neste и се чудя дали да скачам. Много ми е трудно с еврошитните да им разбера индивидуалните проблеми. Май вече няма ръгане за екодизел.
              Нестлѐ и аз ги следя и май най-правилния момент за влизане беше скоро, когато бяха 82 франка. От друга страна и аз не знам защо ги гледам, при положение, че европейските акции супер много ме дразнят. Огромен данък дивидент, пълна липса на загриженост от страна на компаниите към цените на собствените им книжа и по тази причина - липса на интерес и от инвеститорите.

Айде, Нестлѐ са световен играч и за тях не важи в пълна сила горното, но пък швейцарците са още по-криви от европейците. Няма да се учудя, ако данък дивидент там е още по-голям.

Виждам ги само за дългосрочно стискане. Не са никак палави за спекула. А колко дълго - еми до следващия по-голям проблем, с който ще се сблъскат в годините.

П. П. Чукча днес повече писател, отколкото читател.
              Last edited by Никола20; 25.10.2024, 07:20.

Коментар

И гледам aes и все повече се чудя защо е толкова пренебрегнато. Поне като цифри си плаче за едно >20. За всеки случай микро игра правя - путове.
                Материалът е от The Motley Fool, със съкращения и е от 2020 година.

Продажбата на електроенергия по дългосрочни договори обикновено е доста последователен бизнес и повечето големи американски комунални услуги правят същото.

Тук има още една разлика. AES оперира в 17 държави, като само около една трета от бизнеса е свързан с нейното подразделение за САЩ и комунални услуги. Това дори е надценяване на вътрешната експозиция на компанията, тъй като отделът за САЩ и комунални услуги включва също комунални услуги в Ел Салвадор и Пуерто Рико.

С други думи, по-голямата част от бизнеса на AES е чуждестранен. Рисковете тук бяха подчертани от решението на Аржентина да изпадне в неплатежоспособност по някои от облигациите на страната (което не се случва за първи път). AES оперира в страната и беше принудена да вземе еднократни такси през 2018 г. и 2019 г., свързани с икономическите проблеми в страната.

Въз основа на решението за неизпълнение в началото на 2020 г. изглежда, че може да се наложи да вземе допълнителни такси и тази година. В крайна сметка това не е типът комунални услуги, които една вдовица или сираче трябва да притежава , но това не означава, че не е добра инвестиционна опция за правилния вид инвеститор в дивиденти.

Това, което е толкова интересно за AES е, че е настроена да се възползва от редица дългосрочни тенденции. Първият е глобализацията. Има експозиция към редица региони, които се развиват, най-вече Централна и Южна Америка. Заедно тези два региона съставляват около половината от бизнеса на компанията. Докато страните в тези региони се издигат нагоре по социално-икономическата стълбица, AES може да расте заедно с тях. Ще има неизбежни възходи и падения, но дългосрочната картина е за по-висок растеж от това, което вероятно ще откриете на разположение на зрели пазари като Съединените щати.

Следващата голяма тенденция, към която AES бързо се присъедини, е възобновяемата енергия. До 2024 г. компанията очаква приблизително половината от производствения й капацитет да бъде свързан с възобновяеми източници на енергия. Точно сега тя е подписала споразумения за изграждане на 5,3 гигавата мощности за възобновяема енергия, от които около една трета в момента са в процес на изграждане.

С други думи - баш като за нас акция.

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                  какво смятате за HAFN? имат 25% дивидент ийлд. гледам и не вярвам на ушите си. мъкнат петрол с танкери. Къде е уловката, Терзиев?
                  Няма уловка, много са си читави. Просто силно цикличен и сравнително раздробен сектор, с много голям дял на собствениците, който е неподходящ за големите мастодонти. Дивидентът се определя според резултатите. Не е фиксиран като при американците, дето го играят пенсионен фонд.

Ако нямаш опит с лодките, не се хвърляй през глава, че е доста специфично. И не купувай гърци. SFL е най-подходящо и нисковолатилно, защото е диверсифицирано с всякакви лодки. Иначе в момента от танкерите d'Amico в Милано повече ми харесва, но е много по-малка и специализирана компания от Хафниа - за преработени нефтопродукти.

Коментар

• какво смятате за HAFN? имат 25% дивидент ийлд. гледам и не вярвам на ушите си. мъкнат петрол с танкери. Къде е уловката, Терзиев?
                    Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• И гледам aes и все повече се чудя защо е толкова пренебрегнато. Поне като цифри си плаче за едно >20. За всеки случай микро игра правя - путове.

Коментар

• Аве, то вярно 10%, ама в тоя баш пазар си е жива минавка.

Иначе сега пак следя neste и се чудя дали да скачам. Много ми е трудно с еврошитните да им разбера индивидуалните проблеми. Май вече няма ръгане за екодизел.

Коментар

мини търговийка

Ritm x 2 - на тази цена ипотеките са за купуване според мене, но не е основна позиция

ecopetrol x1 - прекалено съм тежък с нафтата, но ще добавям, ако слезе много
                          Ritm и аз ги харесах и взех миналия октомври. Онзи ден добавих още половина, щото позицията беше малка. А на десет процента дивидент никой не се сърди.

Коментар

• мини търговийка

Ritm x 2 - на тази цена ипотеките са за купуване според мене, но не е основна позиция

ecopetrol x1 - прекалено съм тежък с нафтата, но ще добавям, ако слезе много

Коментар

• Айде, пак простотии. След нвидиотията кюмюро е най-голямата далавера на тоз бичи цикъл, при това не е балон, защото почти нямаш голямо банково финансиране. Хората разпродахме почти всичко с изключение нa пълна позиция в BTU, където бях затлъстял до преди месец. Е, изпуснах amr, но хванах почти всичко друго. Проблемът на кюмюродобивът е смешен - какво да правят компаниите с купчините пари.

Ако нямаш кюмюр - btu под 25 и Metc под 10. Второ е леко спекулативно.

Сега си седни на мястото и да се подготвиш по-добри за другата седмица. Ще изпитвам.

Коментар

Пич, не че нещо, ама на третата секунда от тоя клип разбрах що ти бега алфата - източниците на информация са ти грешни. Може би и лексиката. Защото това спихва е 19% ytd.

Иначе мнението ми е, че Гугле в тази среда е умерен буй. Друг е въпросът дали при тази композиция на СиП има смисъл да се купува директно. Оставам си на моето, че извън чистия хайп, от тех шитните Амазоня си заслужава най-много.
                                То между тоя в клипа и теб много разлика нема .

Гуглети загуби корелация с индексите , а до скоро беше обратното гуглети водеше парада и след тва го следваха индексите.

Мани технологиите , Я кажи за кюмюро

Коментар

Working...
                                X