Първоначално изпратено от mirodimit
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиции в чуждестранни акции
Collapse
X
-
Уинстън Чърчил е казал „Ако минаваш през ада, продължавай да вървиш“, и това важи в пълна сила за всички изброени по-долу компании, които никога не са се предали пред трудностите и са постигнали мега-успехи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение2. РМ - по някаква причина данъкът, който ми удържат е 0,2 цента на акция при дивидент от 1$. Как се получава, не съм задълбавал.
.
В нейния случай 98%
Американските граждани трябва да плащат 30% на 2% от 1 долар демек 0,6 цента
Не американците явно плащат 10% на 2% от 1 долар - демек 0,2 цента
Човек се учи, докато е жив
http://seekingalpha.com/article/3069...rs-perspective
http://investors.pmi.com/phoenix.zht...&p=irol-faq_pf
Коментар
-
Здравейте, бих искал да попитам ако инвестирам във взаимен фонд като този
примерно:
http://www.schroders.com/bg/bg/priva...715804&sc=1040
трябва ли да плащам някакви данъци или пък да го обявявам в ГДД?
БлагодаряМнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеДанък дивидент се удържа при източника, т.е. според мен посредника въобще не го получава (кой точно е източникът е сложен философски въпрос, на който от НАП не можаха да ми отговорят).
Дивидентите се декларират веднъж всяко тримесечие и после накуп в ГДД. След изтичане на тримесечието се попълва декларация за целта (забравих по кой член).
Принципно е възможно дивидентът да не е обложен с данък при източника, но се случва рядко. Примери:
1. HLSS - АДСИЦ (вече ликвидиран), регистриран на Кайманите - плащаха редовно, но не удържаха данък.
2. РМ - по някаква причина данъкът, който ми удържат е 0,2 цента на акция при дивидент от 1$. Как се получава, не съм задълбавал.
3. ABBN.VX - за тази година измислиха някакви финтове (например намаляване на номиналната стойност на акцията), за да не дължат данък по швейцарските закони.
Англичаните са малко по-особен случай. Освен дето акциите се котират в пенита, като правило дивидентите се обявяват нето (т.е. с приспаднат 10% данък). Това води до смут при някои посредници и в резултат подават на клиента погрешна информация.
Специално за GSK.L последният дивидент е бруто 21р, нето 19р.
Коментар
-
Данък дивидент се удържа при източника, т.е. според мен посредника въобще не го получава (кой точно е източникът е сложен философски въпрос, на който от НАП не можаха да ми отговорят).
Дивидентите се декларират веднъж всяко тримесечие и после накуп в ГДД. След изтичане на тримесечието се попълва декларация за целта (забравих по кой член).
Принципно е възможно дивидентът да не е обложен с данък при източника, но се случва рядко. Примери:
1. HLSS - АДСИЦ (вече ликвидиран), регистриран на Кайманите - плащаха редовно, но не удържаха данък.
2. РМ - по някаква причина данъкът, който ми удържат е 0,2 цента на акция при дивидент от 1$. Как се получава, не съм задълбавал.
3. ABBN.VX - за тази година измислиха някакви финтове (например намаляване на номиналната стойност на акцията), за да не дължат данък по швейцарските закони.
Англичаните са малко по-особен случай. Освен дето акциите се котират в пенита, като правило дивидентите се обявяват нето (т.е. с приспаднат 10% данък). Това води до смут при някои посредници и в резултат подават на клиента погрешна информация.
Специално за GSK.L последният дивидент е бруто 21р, нето 19р.
Коментар
-
аз също забелязах че от rig (пак адр) получавам дивидента без да пише сума - колко са ми удържали - питах брокера и той каза, че това се водело лихвено плащане ( не си спомням точния термин, но беше нещо такова)
вероятно ако е така трябва да се декларира в друг дял на гдд“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеИ аз ги мразя. Тези акции са ADR и се търгуват на американските борси и комисионни.
Това е custody bank на GSK
http://www.adrbnymellon.com/dr_profi...usip=37733W105
дивидента от 8 Aug 2014 им е 0.2111 GBP. Но банката в сметките си ползва 0.19 GBP
http://www.adrbnymellon.com/dr_dsf_p...0500&fmtCd=PDF
и дава:
Interim Dividend: Tax exempt GBP0.19
Gross Dividend Total: GBP0.19
Dividend Fee: USD0.00
Withholding Rate: 0.00%
Т.е. няма никакви такси пък 0.0211 GBP липсват
Всъщност това са 10% и прилича да е данък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеА сигурен ли си, че не е нетен дивидент?
Не знам, аз мразя други освен УС борси, Мразя им комисионните
Това е custody bank на GSK
http://www.adrbnymellon.com/dr_profi...usip=37733W105
дивидента от 8 Aug 2014 им е 0.2111 GBP. Но банката в сметките си ползва 0.19 GBP
http://www.adrbnymellon.com/dr_dsf_p...0500&fmtCd=PDF
и дава:
Interim Dividend: Tax exempt GBP0.19
Gross Dividend Total: GBP0.19
Dividend Fee: USD0.00
Withholding Rate: 0.00%
Т.е. няма никакви такси пък 0.0211 GBP липсват
Всъщност това са 10% и прилича да е данък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеЕто няколко компании на които не ми е удържан данък от дивидентите:
AZN GB
DCIX MH
GSK GB
TEF ES
RDS B NL
PNR GB
ETN IE
Изглежда Interactive Brokers не удържат от европейски компании. Най интересното е че европейските клиенти на IB са към IB UK и пак не удържат. Може би е защото англичаните са с някакъв особен статут в ЕС.
Обяснението е че американците си гледат да си приберат данъка от дивидентите на техните си компании и техните си граждани.Но да полагат усилия да събират данък от една държава за да го дадат на друга - не се занимават.
Не знам, аз мразя други освен УС борси, Мразя им комисионните
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеНяма как да получиш необложен дивидент от чужбина. В общия случай ще са двойно и тройно обложени. Декларираш ги чисто информативно в гдд
AZN GB
DCIX MH
GSK GB
TEF ES
RDS B NL
PNR GB
ETN IE
Изглежда Interactive Brokers не удържат от европейски компании. Най интересното е че европейските клиенти на IB са към IB UK и пак не удържат. Може би е защото англичаните са с някакъв особен статут в ЕС.
Обяснението е че американците си гледат да си приберат данъка от дивидентите на техните си компании и техните си граждани.Но да полагат усилия да събират данък от една държава за да го дадат на друга - не се занимават.
Коментар
-
Първоначално изпратено от XY Разгледай мнениеДА ви питам, вие как си декларирате дивидентите от чуждестранни акции? Доколкото знам, трябва да се декларират в първия месец след тримесечието, в което са получени, тоест това не става с данъчната декларация... Как точно се прави това?
Коментар
-
Първоначално изпратено от XY Разгледай мнениеДА ви питам, вие как си декларирате дивидентите от чуждестранни акции? Доколкото знам, трябва да се декларират в първия месец след тримесечието, в което са получени, тоест това не става с данъчната декларация... Как точно се прави това?
Неприятно е че трябва да си го смяташ в левове. Компаниите понякога разпределят пари, които не са точно дивидент (авторски права, връщане на средства) и те могат да се облагат с различна, вкл нулева ставка. Също типът на разпределението може да се промени и след като си го декларирал - вероятно трябва пак да сметнеш всичко след края на годината.
Друго неприятно нещо е че например моя брокер показва удържания данък в една справка в dividend accrual където дивидентите и данъците ги има и като приход и като разход, а данъчното счетоводство не знам дали ще ти признае дивидент като разход.
Можеш да отидеш на консултация при данъчен методолог на НАП, на Аксаков 21, четвъртъците от 14:00. Те може да те пренасочат към НАП на Дондуков. И да кажеш какво са те посъветвалиLast edited by jori; 11.08.2015, 18:08.
Коментар
Коментар