IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от lareman Разгледай мнение
    Някой беше сложил линк с изчисляване на доходност като има възможност за въвеждане на допълнително внесени суми във времето,но не го намирам,дали бихте помогнали?
    Ако не можеш да си го направиш сам това леко се притеснявам за парите ти тук, но все пак успех ти желая.
    Инак един лесен начин (при дпускането че от време на време внасяш или теглиш кеш от сметката, инак е елементарно) е да го смяташ какато го правят взаимните фондове и пенсионните дружества. Т.е. да въведеш понтието "дял"и "цена на дял" и при вноска да си "купваш" дялове а при теглене да си "продаваш" от портфейла си.

Пример

на 1.1.2016 си имал 60000 лв т,е.
    Дата Капиализация Брой Дялове Цена на дял вноска Коментар
    1.1.2016 60000 60000 1.00
    1.6.2016 65000 60000 1.083333333
    2.6.2016 75000 69230.77 1.083333333 10000.00 добавени 9230.7692 = 10000/ 1.0833
    12.6.2016 77000 69230.77 1.112222222
    18.12.2016 82000 69230.77 1.184444444
    19.12.2016 72000 60787.99 1.184444444 -10000.00 извадени 8442.776 дяла =10000/1.18444
    Като
    При вноска/теглене ползваш цената от предния ден и сумата на вноската за да изчислиш колко дяла да добавиш / извадш от сумата на дяловете.
    Забележи че така изчислените дялове запазват цената си при вноска/теглене. Т.е. на цената на дял (което е показател за доходността) вноските и тегленията не влиаят - само увеличаване/понижение на капитализацията, която е резултат от цените на активите.

Може да си въведеш корекция за таксите, която да се отразява например на капитализацията.

Примера от таблицата показва 18.44% доходност от 1.1.2016 до 19.12.2016.

По-лесен начин не се сещам. Поздрави.
    Last edited by VNM; 03.01.2017, 10:57.

Коментар

Някой беше сложил линк с изчисляване на доходност като има възможност за въвеждане на допълнително внесени суми във времето,но не го намирам,дали бихте помогнали?
      заповядай
      https://www.rateofreturnexpert.com/t...rn-calculator/
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        Ето ме и мен - нямам акции, но тези дни ще вляза в дълго злато. Единствената врътка беше с Чез миналата година, но не чаках до края и взех само 50% ъп - колкото-толкова.
        Удивлявам се на оптимизма ви тук, при положение че всичко се дължи само и единствено на едно нещо - Експат. Е, и ниските лихви на банките помагат доста, но не са чак толкова решаващи. Та, преполагам, сещате се какво би случило, когато Експат почнат да продават? Или не се сещате? А когато балонът навън гръмне, защото там се наду до гигантски размери - няма как Дау в момента да е 50% над пукането през 2008, просто няма никаква реална причина, освен хеликоптерните пари.
        Аз лично няма да купувам скоро тук, не и на тези балонни за моите представи нива, но всеки сам си преценява. Единствено някой адсиц, но и те са яко надути и неизгодни - просто рискът от спихване е прекалено голям, за да си заслужава една малка доходност от настоящите нива.
        Това го казвам от лична позиция, не целя да обидя никого и не желая загуби пак на никого. Пожелавам ви моята прогноза да е грешна и суфлекса да удари 1000 в края на сегашната година. Успех!
        За да не боравим с квалификации, а със сравними неща, са измислени пазарните показатели. Те са много, на най-популярните са Р/Е и Р/B. Тъй като с печалбата се играе повече счетоводно, пък и показателят измерва и бъдещи очаквания, аз предпочитам да се доверявам повече на Р/В. А бърз преглед на най-ликвидните български акции показва, че поне 10-ина са с Р/В под 1,00. Неуместно е да се говори за надценяване и балонизиране при това положение на нещата!

Коментар

• е аз кат секи месец вкарвам пари, а нерядко и продавам тук-там..... става много сложно да изчисляваш доходност, пък и комисионни, работи.... един ден ако ми е толкова важно мога да платя на някой за един анализ успехи на всички, почна борсата 2017та

Коментар

• Ето ме и мен - нямам акции, но тези дни ще вляза в дълго злато. Единствената врътка беше с Чез миналата година, но не чаках до края и взех само 50% ъп - колкото-толкова.
            Удивлявам се на оптимизма ви тук, при положение че всичко се дължи само и единствено на едно нещо - Експат. Е, и ниските лихви на банките помагат доста, но не са чак толкова решаващи. Та, преполагам, сещате се какво би случило, когато Експат почнат да продават? Или не се сещате? А когато балонът навън гръмне, защото там се наду до гигантски размери - няма как Дау в момента да е 50% над пукането през 2008, просто няма никаква реална причина, освен хеликоптерните пари.
            Аз лично няма да купувам скоро тук, не и на тези балонни за моите представи нива, но всеки сам си преценява. Единствено някой адсиц, но и те са яко надути и неизгодни - просто рискът от спихване е прекалено голям, за да си заслужава една малка доходност от настоящите нива.
            Това го казвам от лична позиция, не целя да обидя никого и не желая загуби пак на никого. Пожелавам ви моята прогноза да е грешна и суфлекса да удари 1000 в края на сегашната година. Успех!
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Платформата, която ползваш, би трябвало да ти дава такава информация, но аз предпочитам да контролирам сам нещата и съм си направил проста екселска табличка. Ако въвеждаш редовно коректни данни, получаваш коректни резултати.

Коментар

• ето ги и моите

HES 33.63%

ATERA 30.90%

SFARM 17.62%

SOFCOM2 15.18%

MCH 2.62%

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                  Много ми е странна тази мания за гледане на доходност. Можеш да изчисляваш доходност от непродадени акции? Това си чиста проба wishful thinking. Вярно - кеф е да гледаш портфейла на по-висока кота. Може би зависи от начина на инвестиране. Виж, ако си сметнал сумарния резултат от продадените акции и си на плюс - това разбирам. Свършил си си работата успешно. Или пък не съвсем? Не е ли имало по-добър вариант? И на-важното - за следващия път ще го отиграеш ли по-добре? Защото провечето от конкуренцията се учи(поне малко). Та такива объркани мисли са ми в главата
                  Ха наздраве!
                  Ами аз затуй гледам основно реално изцоцаното под формата на дивидент... а ако "външните" ми акции на около 18 януарий вместо да са ми на плюс (спрямо цена на пазаруване), са на 18% минус, ще съм доволен, защото ще мога да си напазарувам на сгода тия "външни" акции, които съм си набелязал.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Мерната единица е лв., а процентите се получават от съотношението между големината на портфейла в началото и края.

Коментар

• Някой беше сложил линк с изчисляване на доходност като има възможност за въвеждане на допълнително внесени суми във времето,но не го намирам,дали бихте помогнали?
                      мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

• Да, трябва да имаме еднакъв алгоритъм за сравняване на доходността, защото "баби и жаби не се сравняват", както казваше навремето учителят ми по математика
                        За да съм обективен и да има полза от изчисленията ми на доходност, аз го правя по най-универсалния начин. Включвам абсолютно всички параметри за срока, който анализирам: капиталова и дивидентна доходност, вноски и такси към ИП. Мерната единица е лв., а процентите се получават от съотношението между големината на портфейла в началото и края. Разбира се, тази доходност по цени на затваряне си остава потенциална дотогава, докато не кешираш в реални сделки.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                          Да се "отчета" и аз
                          Приключих 2016-та с доходност от 30%.
                          Много съм доволен, при положение че към края на Май светех в червено на -35%. Т.е. от тогава до края на годината последва удвояване
                          Дано 2017-та е поне толкова благодатна като изминалата!
                          И аз така я затворих 2016

Коментар

• Много ми е странна тази мания за гледане на доходност. Можеш да изчисляваш доходност от непродадени акции? Това си чиста проба wishful thinking. Вярно - кеф е да гледаш портфейла на по-висока кота. Може би зависи от начина на инвестиране. Виж, ако си сметнал сумарния резултат от продадените акции и си на плюс - това разбирам. Свършил си си работата успешно. Или пък не съвсем? Не е ли имало по-добър вариант? И на-важното - за следващия път ще го отиграеш ли по-добре? Защото провечето от конкуренцията се учи(поне малко). Та такива объркани мисли са ми в главата
                            Ха наздраве!

Коментар

• Седя и ви се чудя на акъла кви доходности смятате при положение, че всички си стискате хартиите и нищо не сте продали Тази доходност си е само във въображението ви.

И за да не разводнявам темата, ще си пльосна тука и моите позиции на БФБ:

BIOV 37.3
                              SFTRD 26.2
                              ATERA 12.5
                              CHIM 10.0
                              BREF 9.0
                              AGR 4.7
                              Позициите на чуждите пазари няма да слагам, че съм насъбрал много линии и не ми се смятат, ама основните са Technip, Total, къси на СиП500, Realty Income, Dream Global REIT; Engie; E.ON, EDF, MBT, Euronext, Unilever, Nestle, Teva, Mylan, Wirecard, EТФ евро REIT-ове, ЕТФ дълги амерекански бондове и др. дребни позиции. Като над 40% са концентрирани в 1вите 3 позиции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                                Ето го и моя почти изцяло дивидентен портфейл. За сега съм доволен и почти не предвиждам да правя промени. През 2016 влезнах активно и в чужбина, но инвестирайки през фондове. За сега и там съм доволен, и за годината съм на +9%. Пожелавам на всички 2017 да бъде поне толкова успешна като миналата.

ALB 6,58%
                                MCH 11,92%
                                FZLES 5,28%
                                HES 12,75%
                                LACH 10,31%
                                ATERA 10,62%
                                CHIM 7,99%
                                MONBAT 8,16%
                                FIB 7,18%
                                SOFCOM2 9,22%
                                SFTRD 9,98%
                                ...и колко ти е средната процентова дивидентна доходност от туй? Албени, монбатовици, бамчици, дори любовните послания са вече тотално несгодни дивидентно.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X