IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Фортис, прекаляваш бе, пич! Остави Импето намира! Какво сте го награбили тоя човек??? Парите са си негови и може да прави каквото си иска с тях. Не мога да разбера на вас къв ви е проблема дали Импето печели или губи. Каквото и да прави го прави с НЕГОВИТЕ пари, а не с вашите.
    Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Не виждам причина да жертваш "Спиди", за да вложиш парите в "западни" акции. Първата е че нашия пазар на куриерски услуги, макар и добре развиващ се, още е далеч от този в Западна а защо не и в Централна Европа. Второ, нетолкова доброто управление на Български пощи и постоянно спадащия пазарен дял на същите. Трето, експанзията която правят в съседните страни и най-вече развитието в Румъния. Четвърто, присъствието на голям западен инвеститор, възпиращ развитието на евентуални лоши практики. Пето, това че компанията разпределя 50% от печалбата си за дивидент, а с останалата част реинвестира в бизнеса, което за мен е най-добрия вариант за разпределяне на печалбата. Не смятам че цената на акцията ще расте с много, но и не виждам причина да пада. Все пак можеш да си спокоен за парите си, и в същото време да получаваш приличен дивидент.
      Не е препоръка...
      същото щях да напиша и аз
      +1

Коментар

Не виждам причина да жертваш "Спиди", за да вложиш парите в "западни" акции. Първата е че нашия пазар на куриерски услуги, макар и добре развиващ се, още е далеч от този в Западна а защо не и в Централна Европа. Второ, нетолкова доброто управление на Български пощи и постоянно спадащия пазарен дял на същите. Трето, експанзията която правят в съседните страни и най-вече развитието в Румъния. Четвърто, присъствието на голям западен инвеститор, възпиращ развитието на евентуални лоши практики. Пето, това че компанията разпределя 50% от печалбата си за дивидент, а с останалата част реинвестира в бизнеса, което за мен е най-добрия вариант за разпределяне на печалбата. Не смятам че цената на акцията ще расте с много, но и не виждам причина да пада. Все пак можеш да си спокоен за парите си, и в същото време да получаваш приличен дивидент.
        Не е препоръка...
        Просто акцията поскъпна ного по-бръже, отколкото го заслужаваше, не че компанията е лоша. Неслучайно и акцията отмина своят пик (точно на 40 кинта продадох 1/3 от моите) и падна и се закотви на 10% под върхът. Разбира се - капиталово съм все така ного напред, защото пазарувах на 17 лева. Иначе за парите си спокоен мога да бъда на ного места, а дивидентът въобще не е приличен вече. Мога да получавам поне 50% по-добър къде ли не другаде - виж ми колченцата. Да подчертая, че нямам намерение да излизам напълно от Мишокът, ще си запазя някоя и друга акция. Въобще може и да не продам нищо, ако не ми падне тлъста сгода извън България.
        Last edited by Императорът; 02.01.2017, 14:34.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
          Импе, не си схванал правилно какво ти казах за индекса. Основната цел на всички участници на пазара би трябвало да бъде печалба, но реално в преобладаващата част от случаите не е. Някои колекционират акции, други търсят адреналин, трети изпитват удоволствие от процеса, четвърти поради някаква случайност са попаднали тук и са заседнали с години. В общи линии се предполага, че при избор на акции имаме основен критерий очаквана печалба. Индексите обаче се правят на различна база несвързана с очакваната възвращаемост. Тоест от гледна точка на нашият целенасочен избор критерият им е случаен. Тоест ако случайният критерий е по-добър от целенасочените ни усилия, то можем ли да говорим за умения и даване на добър пример на младежите? Демек нашият опит в каква светлина би бил ценен за другите? Как трябва или как не трябва да се правят нещата?
          По отношение на металите мога да дам обратният пример. Мой приятел си продаде златните дрънкулки и вкара парите си от тях на БФБ. От тогава златото е надолу с около 15 процента в лева а акциите му са се удвоили. Лично на мен ми е интересно как преценяваш успешността на врътката. Би ли споделил как се представя инвестицията в злато и как се представиха след това акциите които продаде? Алтернативната цена по-висока ли е от печалбата в ценни метали? Възможно ли е основната ти мотивация да е различна от печалба а да е колекциониране на златце, платина, еламзи и нищожно количество акции от голям брой могъщи компании? С какво мотивацията ти се различава от тази на един приятел, който колекционира сребърни монети на тема кучета. Има много красива колекция и и се наслаждава. Приежаването на два актива носещи една и съща доходност еднаква полезност ли имат за теб? Тоест световно неизвестна компания от Виетнам, Тайланд, България носеща същата или по-голяма доходност от могъщ гигант дали би могала да даде същото удовлетворение?
          Възхищавам се на спестовността ти и упоритостта. Малко хора са способни на 15 години систематични усилия в една посока. Просто ми се струва, че не познаваш достатъчно добре емоците си и мотивацията си. Затова другите леко се заяждат с теб защото виждат, обосновано или необосновано, разлика в самооценката ти и действителността. Част от тях са алчни душици стремящи се към пари и не могат да те разберат. Сякаш пак си позволих повече от колкото трябва, но понеже каза, че помагаш на новаците реших да се включа.
          А, не си си позволил повече, отколкото - нямам нищо против добронамерените ти коментари.

Разбира се - търся печалба от - за целта си избирам определен тип компании, съчетаващи дългосрочна стабилност + могъщество + добри дивиденти. Не мисля, че случайният избор може да бъде по-добър от - иначе щях да имам доста повече погрешни инвестиции във времето. По същия начин - от известно време издирвам качествени британски компании, някои проимах вече, други са ми в списъкът за покупки в скоро време... чак впоследствие открих, че в търсачката на Франкфуртската могат да бъдат селектирани компаниите по държава и дивидентна доходност - и установих, че всички подбрани от мен са в първата дузина на съвсем некраткият списък. Случайност?
          Аз не казвам на никого как ТРЯБВА да се правят нещата - тук няма "трябва". Казвам какво правя аз и какво се получава - всеки си преценява дали това е добро и правилно за него. Примерът с твоят приятел не е удачен - щом той е продавал "дънкулки", защото аз залагам на нумизматика, чиято стойност расте независимо от цената на металът. Инвестирал съм в нея основно дивиденти - разпродадох за целта само Албена - навремето имах немалко. Две от трите монети, които си харесах за парите поскъпнаха около тройно, акциите, които продадох, сега са с 40% по-ниско.
          Колекционерството (на акции или елмази или златце и сребърце) не значи отказ от доходност, напротив. Вярно е, че пазарувам малки бройки от сравнително немалък брой компании, но това също е обяснимо - защото изборът на отрасли е голям, а на компании - огромен: трудно е да се избере само едно нещо или две неща. Същевременно в бизнес- инвестиционната и политическа среда неизвестните са ного, така че широката диверсификация - мисля - е по-правилно решение от концентрацията. Така че - да: два актива с еднаква доходност - по-добре от един, осем - по-добре от два... разбира се в определени граници. Не бих влагал, разбирас е - средно по осем евро в позиция, дори и да можех.
          При еднаква доходност и перспективи на могъщата и неизвестната компания, бих избрал могъщата. Освен ако не вярвам, че неизвестната има по-голям потенциал. Според теб защо искам да си купя BYD, но не ща Теслички? Тесличката всеки я знае, китайският еквивалент никой не го е чувал... освен нас туканка.

Емоции и мотивация - надали по-различни от на нозина тука.

Коментар

Не смятам че цената на акцията ще расте с много, но и не виждам причина да пада.
            аз виждам - спадаща ебитда, печалба и маржове като цяло
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

На 27.07.2011 г. "Компас Дивелъпмънт" АД придоби 99,99% от акциите на "Сомони Асет Мениджмънт" АД
              Много благодаря Тони! ЧНГ от мен!
              “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
                Току що видях реклама на http://www.compass-invest.eu/ в инвестор.бг. Някой знае ли тези хубавци какви са и от кога съществуват? Виждам фамилиите на Ангарски и Пръмов в УС.
                На 27.07.2011 г. "Компас Дивелъпмънт" АД придоби 99,99% от акциите на "Сомони Асет Мениджмънт" АД

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Сравняваш царевици, пильоци и гувичници с Мерцедеси? Форти: едните неща са за ежедневна масова консумация от средностатистическия китайски човек, другото е ПРЕСТИЖ. Разсъждавай малко, моля ти се. Мерцедесчето и Беемвенцето винаги значат КЛАСА. Вносното винаги е класа, при автомобилите немското е класа. Китайските хора може да правят хубави коли (неслучайно съм се ориентирал към BYD), но богатите винаги ще си купуват немски коли. Ок, "винаги" намирисва на високопарство, но: поне още дълги години, вярвам.
                  А се хвърлям, защото човек се учи в практиката. Ти си реинвестирай само в Трейдингът, дори когато акциите станат по Грозник парчето, а дивидентът - 35 стинки... мен дивидентаджийска доходност под 5% вече не ме устройва. Тоест, ако съдим по колченцата, нищо освен Имотаджийското и отсъстващият Жабок, вече на нашата борса не ме устройва... освен ако не изригне някоя. Впрочем разчитам на Атерата за добър резултат, затова там си задържам бройката, Жабите си ги нагласих, Трейдингът също задържам засега (ще разпродам малко само при голяма сгода навън), Имотаджийското, естествено задържам. Жертва почти сигурно ще е Мишокът.
                  Не е препоръка...
                  Last edited by mancev; 02.01.2017, 13:25.

Коментар

• Току що видях реклама на http://www.compass-invest.eu/ в инвестор.бг. Някой знае ли тези хубавци какви са и от кога съществуват? Виждам фамилиите на Ангарски и Пръмов в УС.
                    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

Портфейлът ми не расте толкова бързо - защото осребрявам част от дивидентите, друга част прехвърлям към други инвестиции - например голяма част от инвестициите си в секси метали финансирах през портфейлът си на БФБ и нямам основания да съм недоволен... и все пак си расте. Не съм поставил за цел да изпреварвам индекси - във всеки индекс влизат и добри - и не толкова добри компании. Например в Софикс влизат компании, подбрани по... ОБОРОТ ??? И какво ме интересува оборотът - и то на кьопавата ни борса? Дори не се интересувам кои компании влизат в Софиксът.

Ти ако щеш сменяй акциите. Пак те питам, ще продължиш ли да РЕинвестираш в Трейдингът, ако дивидентът стане 35 стинки, но акцията - 10 лева? И каква ти е файдата? Или си решил да ставаш мажоритар? И преди сме коментирали проблемът на нашата борса - просто читавите компании са малко - и всички се бутат там, въпреки малкият свободен обем на акциите - което прави цялата ни борса все по-несгодна за инвестиране.... хубаво е да имаме добър капиталов ръст (от Трейдингът например няма как да не сме доволни), но това задълбочава проблемът с РЕинвестирането.
                      Но всеки си знае, де Ти купувай Трейдинги по Грозник парчето, аз - защото ценя бизнесът с хапчетата, ще купувам GSK и Pfizer, дето пред тях Трейдингът е микроскопически.
                      нека трейдингът стане 10лв, а дивидентът 35ст - тогава ще ти отговора на въпроса !!!! сега е рано....
                      признавам, че си неуморен в писането на празни неща, аз обаче се уморих ....

Коментар

Ти купувай Трейдинги по Грозник парчето, аз - защото ценя бизнесът с хапчетата, ще купувам GSK и Pfizer, дето пред тях Трейдингът е микроскопически.
                        Енрон ти трябва на теб

Коментар

• Импе, не си схванал правилно какво ти казах за индекса. Основната цел на всички участници на пазара би трябвало да бъде печалба, но реално в преобладаващата част от случаите не е. Някои колекционират акции, други търсят адреналин, трети изпитват удоволствие от процеса, четвърти поради някаква случайност са попаднали тук и са заседнали с години. В общи линии се предполага, че при избор на акции имаме основен критерий очаквана печалба. Индексите обаче се правят на различна база несвързана с очакваната възвращаемост. Тоест от гледна точка на нашият целенасочен избор критерият им е случаен. Тоест ако случайният критерий е по-добър от целенасочените ни усилия, то можем ли да говорим за умения и даване на добър пример на младежите? Демек нашият опит в каква светлина би бил ценен за другите? Как трябва или как не трябва да се правят нещата?
                          По отношение на металите мога да дам обратният пример. Мой приятел си продаде златните дрънкулки и вкара парите си от тях на БФБ. От тогава златото е надолу с около 15 процента в лева а акциите му са се удвоили. Лично на мен ми е интересно как преценяваш успешността на врътката. Би ли споделил как се представя инвестицията в злато и как се представиха след това акциите които продаде? Алтернативната цена по-висока ли е от печалбата в ценни метали? Възможно ли е основната ти мотивация да е различна от печалба а да е колекциониране на златце, платина, еламзи и нищожно количество акции от голям брой могъщи компании? С какво мотивацията ти се различава от тази на един приятел, който колекционира сребърни монети на тема кучета. Има много красива колекция и и се наслаждава. Приежаването на два актива носещи една и съща доходност еднаква полезност ли имат за теб? Тоест световно неизвестна компания от Виетнам, Тайланд, България носеща същата или по-голяма доходност от могъщ гигант дали би могала да даде същото удовлетворение?
                          Възхищавам се на спестовността ти и упоритостта. Малко хора са способни на 15 години систематични усилия в една посока. Просто ми се струва, че не познаваш достатъчно добре емоците си и мотивацията си. Затова другите леко се заяждат с теб защото виждат, обосновано или необосновано, разлика в самооценката ти и действителността. Част от тях са алчни душици стремящи се към пари и не могат да те разберат. Сякаш пак си позволих повече от колкото трябва, но понеже каза, че помагаш на новаците реших да се включа.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

Оставам с впечатление, че мислиш да изпревариш основните индекси в доходността. Значи ще си по-добър от пазара??? Защо го мислиш това, какви са основанията ти???
                            Понеже не го мисля това за себе си не сменям акциите и очаквам самите компании, където съм купувал да вървят добре през годините.
                            След толкова много инвестиции през годините, реинвестиране и др подобни, защо портфейлът остава малък - хронично малък???
                            Портфейлът ми не расте толкова бързо - защото осребрявам част от дивидентите, друга част прехвърлям към други инвестиции - например голяма част от инвестициите си в секси метали финансирах през портфейлът си на БФБ и нямам основания да съм недоволен... и все пак си расте. Не съм поставил за цел да изпреварвам индекси - във всеки индекс влизат и добри - и не толкова добри компании. Например в Софикс влизат компании, подбрани по... ОБОРОТ ??? И какво ме интересува оборотът - и то на кьопавата ни борса? Дори не се интересувам кои компании влизат в Софиксът.

Ти ако щеш сменяй акциите. Пак те питам, ще продължиш ли да РЕинвестираш в Трейдингът, ако дивидентът стане 35 стинки, но акцията - 10 лева? И каква ти е файдата? Или си решил да ставаш мажоритар? И преди сме коментирали проблемът на нашата борса - просто читавите компании са малко - и всички се бутат там, въпреки малкият свободен обем на акциите - което прави цялата ни борса все по-несгодна за инвестиране.... хубаво е да имаме добър капиталов ръст (от Трейдингът например няма как да не сме доволни), но това задълбочава проблемът с РЕинвестирането.
                            Но всеки си знае, де Ти купувай Трейдинги по Грозник парчето, аз - защото ценя бизнесът с хапчетата, ще купувам GSK и Pfizer, дето пред тях Трейдингът е микроскопически.

Коментар

ДДДД - знам, че не се заяждаш, ти си точен.

Но грешиш, ако мислиш, че гледам само и единствено дивидентите - да са колкото може по-сосни. Преди да погледна дивидентът дори, гледам по-важни работи - темпът на продажбите за последните години, преценявам доколкото мога значимостта на компанията в мащабът на своят сектор, конкуренцията, незаобиколимостта на самият сектор... такива неща. Въздържал съм се да инвестирам в компании с по-висок дивидент от тия, дето имам, защото не съм бил сигурен в дългосрочното им могъщество. Гледам и дали всичко хвърлят за дивиденти - или не, дали инвестират в развитието си или не, стратегическата им важност... опитвам се да преценя повече фактори. Не твърдя, че анализите ми са съвършени, но те далеч не се изчерпват само с гледането на дивидентът.
                              Не мога да дам оценка на портфейлът си за пет години, защото инвестирам навън от година и половина, дори по-малко, признах си, че някои от първите ми инвестиции навън бяха наивни и погрешни, но ги ликвидирах без загуби. Като капиталова доходност - не съм смятал с точност - но само по три позиции съм на съвсем малък капиталов минус, като по две от тях дивидентът само за година обръща минусът на плюс.
                              Относно могъществото на моите компании - ако имаш забележки към някои конкретно, сподели - аз обичам да слушам чуждото мнение. Една от най-могъщите бамки на света (работеща на перспективен пазар), един от най-могъщите застрахователи на света, газодобивното дружество с най-големи запаси на света, една от най-големите нефтодобивни компании на света (ще добавя към нея още поне една, може би и още две), която има високи печалби, въпреки че още плаща глоби за разливът в Мексиканският залив (но това няма да е вечно), три от най-мощните автомобилни производители на света ( поне две от тях инвестиращи здравата в нови технологии), производителят на най-порканите газирани напитки на света... ще добавя и един от най-големите измислители и производители на истински лекарства и ваксини на света, както и една от най-големите добивни компании на света... високите и сосни дивиденти не винаги означават вървящи надолулу компании и рискови бизнеси. Разбира се - трудно е да се анализират правилно всички взаимовръзки, затуй залагам на широка диверсификация - а и защото: избор голям.

Както казах - радвам се на градивна критика.

Никодимов: един е Жабокът и аз - неговият пророк Бръз мишок - тоже един... София комерс и Спиди, Уе...
                              Оставам с впечатление, че мислиш да изпревариш основните индекси в доходността. Значи ще си по-добър от пазара??? Защо го мислиш това, какви са основанията ти???
                              Понеже не го мисля това за себе си не сменям акциите и очаквам самите компании, където съм купувал да вървят добре през годините.
                              След толкова много инвестиции през годините, реинвестиране и др подобни, защо портфейлът остава малък - хронично малък???

Коментар

• Айде и аз да се изповядам

Доходност за последната година 20%

В момента портфейла ми е този:

Албена - 0,31 %
                                Свилоза - 4,97 %
                                Трейс Груп Холд - 6,62 %
                                Алтерко - 7,07 %
                                Химимпорт - 79,54 %

Кеш - 1,49 %

Коментар

Working...