IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Ако има неразбиране, аз мога да поясня всичко. Много ми е трудно да обясня на хора, че токът от НОВИ АЕЦ в света е безумно скъп. Първият аргумент, който много често срещам е, че съм либераст и соросоид и нататък как да споря? На приятел му викам "добре бе, защо считаш, че токът от АЕЦ е евтин?". Ами можело с една шепа уран да се захранва цяла България. По тази логика тока от вятър и слънце трябва да е още по-евтин, защото урана е все пак с пари, а слънцето и вятъра са безплатни. Ама има една начална инвестиция с която сметките са много различни. Изглежда също хората гледат атомни бомби и си викат "Е това е мощност". В АЕЦ не се взривяват бомби и усвояваната енергия е някакви мижави части от промила. Имало е едни говорения в края на 50-те години в САЩ и Канада, после и от президента Никсън които по някакъв начин са влезли в соц учебниците ни и са се впили в главите на много българи, че "ядрения ток е евтин". Да ама сега е 2019г, а не сме 1958-ма и онези прогнози хич не се сбъднаха. И Козлодуй ако дава евтин ток защото е изплатен (мога да ти го обясня и защо - при суперинфлацията се оказа в позицията на кредитните милионери и се изплати бързо), с Белене няма как да стане така. Какво не разбираш? Нещо тук да ти се вижда неясно и глупаво? Кажи да го доизясня.
    Аз ти казах за замърсяването в Токио, ти ма фърляш да правя сметка на Белене. Щом едно младо семейство може да вземе заем 100 000 евра за апартамент /и брокера и банката казват -няма проблем/, с какви парични сметки въобще се занимаваш.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
      Не можеш без гарантирана доставка от далеч.
      Не можеш. Но в мрежата е доста по-различно и там имаш много повече възможности за повече източници, дълги линии, много компютри и хора работещи по въпроса. Преди само 10 години се считаше, че една държава сама трудно ще достигне 20% ВЕИ. А ето колко е в Германия, най-голямата енергетика в Европа днес - 45%
      https://www.energy-charts.de/ren_sha...nnual&year=all

Дания, Испания, Португалия, Италия, Англия, Ирландия, Гърция ... отдавна минаха 20%. А по ТВ Алфа още повтарят на пенсиите, че ВЕИ нямали мощност.

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
        Развалили сте хубавата тема!
        Как сега да коментираме, коя ще бъде основната причина и какъв ще е характерът за намаляващите продажби на Тесла? Плавно, или скокообразно ще падат продажбите? Кога ще започнат да се освобождават от своите пакети основните акционери и докога Мъск - ако би започнал - ще си ги изкупува с идеята да се противопостави на естествените процеси? Ще осмислят ли най-после правителствата идеята за екологично-чистите превозни средства, които неправилно се отъждествяват с електромобила? Ще осмислят ли най-после "защитниците" на електромобила- идеята, че електромобилът НЕ МОЖЕ да замени топлинните двигатели!....
        Чакай бе. Имало някакъв спад за тримесечие на Тесла, някой извади съвсем непредставителни данни и от Швейцария и вече - коя била основната причина за електромобилите? Това се нарича волатилност, ако си виждал борса. И електромобилите с Тесла ли се изчерпват? Само погледни Фолксфаген - инвестира 30-40 милиарда в електромобили и всчиките други световни марки правят същото, фирми за батерии, зарядни, стартъпи, милиарди ако не са вече и трилион и дори няма защо да си тормозиш мозъка сам да решаваш въпроса дали електромобилите могат или не могат да заменят...

Коментар

Виждам, ше ги сглобиш накрая мощностите. Аз имам малка ел централа 6 панела с 4 акумулатора /все пак произвежда ток = ел. централа/. Не е за битови, за фирмени нужди е. Знам предимствата. Обърни внимание големи 4 акумулатора за да работи 48 часа след пълно зареждане. През зимата не могат да се заредят на 100%. През декември имаше 12 последователни дни без слънце. Не можеш без гарантирана доставка от далеч. Опитах се да пусна снимки, но са много големи и не ги прие.
          Е на този етап батериите не са опция. За фирмата ти може. Иначе има заместващи мощности и може да се допълват. Например перки, павец, вецове на газ... Все неща които бързо могат да се включват или изключват.

Батерията обаче е добра възможност за отделно домакинство.
          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Въобще не знам за какво говориш. С последното си изречение исках да покажа колко съм либерален. Но пък може и да не съм. Да, ама го написах. Няма само аз да се чудя какво си написал.
            Ако има неразбиране, аз мога да поясня всичко. Много ми е трудно да обясня на хора, че токът от НОВИ АЕЦ в света е безумно скъп. Първият аргумент, който много често срещам е, че съм либераст и соросоид и нататък как да споря? На приятел му викам "добре бе, защо считаш, че токът от АЕЦ е евтин?". Ами можело с една шепа уран да се захранва цяла България. По тази логика тока от вятър и слънце трябва да е още по-евтин, защото урана е все пак с пари, а слънцето и вятъра са безплатни. Ама има една начална инвестиция с която сметките са много различни. Изглежда също хората гледат атомни бомби и си викат "Е това е мощност". В АЕЦ не се взривяват бомби и усвояваната енергия е някакви мижави части от промила. Имало е едни говорения в края на 50-те години в САЩ и Канада, после и от президента Никсън които по някакъв начин са влезли в соц учебниците ни и са се впили в главите на много българи, че "ядрения ток е евтин". Да ама сега е 2019г, а не сме 1958-ма и онези прогнози хич не се сбъднаха. И Козлодуй ако дава евтин ток защото е изплатен (мога да ти го обясня и защо - при суперинфлацията се оказа в позицията на кредитните милионери и се изплати бързо), с Белене няма как да стане така. Какво не разбираш? Нещо тук да ти се вижда неясно и глупаво? Кажи да го доизясня.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Пренася се. Но същото важи и за тока от АЕЦ.
              В случая не става въпрос за допълнителни съоръжения, защото те трябват и при другите варианти.

Друго което е, че няма нужда от такава мощност на едно място. Много по-евтино е да се изградят на места малки мощности, което води и до поевтиняване на преноса.
              Виждам, ше ги сглобиш накрая мощностите. Аз имам малка ел централа 6 панела с 4 акумулатора /все пак произвежда ток = ел. централа/. Не е за битови, за фирмени нужди е. Знам предимствата. Обърни внимание големи 4 акумулатора за да работи 48 часа след пълно зареждане. През зимата не могат да се заредят на 100%. През декември имаше 12 последователни дни без слънце. Не можеш без гарантирана доставка от далеч. Опитах се да пусна снимки, но са много големи и не ги прие.

Коментар

• Развалили сте хубавата тема!
                Как сега да коментираме, коя ще бъде основната причина и какъв ще е характерът за намаляващите продажби на Тесла? Плавно, или скокообразно ще падат продажбите? Кога ще започнат да се освобождават от своите пакети основните акционери и докога Мъск - ако би започнал - ще си ги изкупува с идеята да се противопостави на естествените процеси? Ще осмислят ли най-после правителствата идеята за екологично-чистите превозни средства, които неправилно се отъждествяват с електромобила? Ще осмислят ли най-после "защитниците" на електромобила- идеята, че електромобилът НЕ МОЖЕ да замени топлинните двигатели!....

Коментар

Значи информацията ти за Белене е от някой който гледа Алфа или с приблизително подобен умствен капацитет. По-добре продължавай да си гледаш спорт или там от каквото разбираш, но недей да бистриш Белене и поемаш информация от защитниците му. Токът от Белене няма да е евтин, а ще е безумно скъп (над 220лв/МВч) и продаваем само на голяма загуба - особено нощем, пролет и есен може да се продава и на отрицателна цена. Ако го довършат изобщо. Ама загубата ще е толкова голяма в десетки милиарди, че може да разнебити и без това жалката ни икономика още два пъти. Токът от АЕЦ не е "неизчерпаем". Числото е 10% - произвеждан ток от АЕЦ в света след неуспешен световен експеримент 60 години АЕЦ да добият важно значение. Може да викаш на 10% либерастко, соросоидно и какво ли не, но то се изписва в математиката 10% и най-върлите и долни ядрени лобисти не го оспорват. Този ток не е "екологичен", не е "високотехнологичен", има огромни финансови и физически рискове ... Хайде да не ти завъртам главата с всичките му недъзи и развалям тениса, но само не подкрепяй този безумен корупционен проект. Ядреното лоби използва най-примитивното човеконаселение у нас за да получи подкрепа за него, не се вписвай там.
                  Въобще не знам за какво говориш. С последното си изречение исках да покажа колко съм либерален. Но пък може и да не съм. Да, ама го написах. Няма само аз да се чудя какво си написал.

Коментар

Добре, 20 000 дка нищо не са. Не съм специалист по ел, но не се ли пренася "тока" по 100 киливолтови далекопроводи, и няма ли да е трудно да се поддържа този волтаж постоянен, или един облак ще ги разстрои /изкара от строя/
                    Пренася се. Но същото важи и за тока от АЕЦ.
                    В случая не става въпрос за допълнителни съоръжения, защото те трябват и при другите варианти.

Друго което е, че няма нужда от такава мощност на едно място. Много по-евтино е да се изградят на места малки мощности, което води и до поевтиняване на преноса.

Коментар

Много си се развълнувал. Нищо не мога да ти разбера. Къде я гледаш тази телевизия АЛФА. Аз гледам SPORT+ гледам женски тенис Bencic срещу Martic. Изключително вълнуващо. Даже смятам, че на голям шлем наградния фонд за жените трябва да е по-висок от този на мъжете.
                      Значи информацията ти за Белене е от някой който гледа Алфа или с приблизително подобен умствен капацитет. По-добре продължавай да си гледаш спорт или там от каквото разбираш, но недей да бистриш Белене и поемаш информация от защитниците му. Токът от Белене няма да е евтин, а ще е безумно скъп (над 220лв/МВч) и продаваем само на голяма загуба - особено нощем, пролет и есен може да се продава и на отрицателна цена. Ако го довършат изобщо. Ама загубата ще е толкова голяма в десетки милиарди, че може да разнебити и без това жалката ни икономика още два пъти. Токът от АЕЦ не е "неизчерпаем". Числото е 10% - произвеждан ток от АЕЦ в света след неуспешен световен експеримент 60 години АЕЦ да добият важно значение. Може да викаш на 10% либерастко, соросоидно и какво ли не, но то се изписва в математиката 10% и най-върлите и долни ядрени лобисти не го оспорват. Този ток не е "екологичен", не е "високотехнологичен", има огромни финансови и физически рискове ... Хайде да не ти завъртам главата с всичките му недъзи и развалям тениса, но само не подкрепяй този безумен корупционен проект. Ядреното лоби използва най-примитивното човеконаселение у нас за да получи подкрепа за него, не се вписвай там.

Коментар

Тока от АЕЦ се пренася на километри. От ФЕЦ, ВяЕЦ и газови централи - не. А за тези загуби, които макар и малки за пренос никой не говори.
                        А я ми кажи как ще пренасяме ток от Белене до Черна гора? Щото чух и такова нещо и си викам - "сънувам ли?" Ами до Турция (която е вече нетен износител на ток) без пари ли ще е?

Слушах конспиратори според които ако разчитаме само на ФЕЦ (това е идиотска хипотеза, никога не се разчита на един източник) трябвало да опашем няколко пъти земята с панели. Истината е, и се смята лесно, че ни трябва към 0.5% от площа, като този процент по случайност е такъв и за Европа и за България. И то по покриви, по пущинаци и такива. Ама то какви ли не идиозми се разнасят от ТВ Алфа и Позитано 20. Обориш едно и те те затрупват с още пет такива.
                        Много си се развълнувал. Нищо не мога да ти разбера. Къде я гледаш тази телевизия АЛФА. Аз гледам SPORT+ гледам женски тенис Bencic срещу Martic. Изключително вълнуващо. Даже смятам, че на голям шлем наградния фонд за жените трябва да е по-висок от този на мъжете.
                        Last edited by X_Y; 11.04.2019, 10:12.

Коментар

Добре, 20 000 дка нищо не са. Не съм специалист по ел, но не се ли пренася "тока" по 100 киливолтови далекопроводи, и няма ли да е трудно да се поддържа този волтаж постоянен, или един облак ще ги разстрои /изкара от строя/
                          Тока от АЕЦ се пренася на километри. От ФЕЦ, ВяЕЦ и газови централи - не. А за тези загуби, които макар и малки за пренос никой не говори.
                          А я ми кажи как ще пренасяме ток от Белене до Черна гора? Щото чух и такова нещо и си викам - "сънувам ли?" Ами до Турция (която е вече нетен износител на ток) без пари ли ще е?

Слушах конспиратори според които ако разчитаме само на ФЕЦ (това е идиотска хипотеза, никога не се разчита на един източник) трябвало да опашем няколко пъти земята с панели. Истината е, и се смята лесно, че ни трябва към 0.5% от площа, като този процент по случайност е такъв и за Европа и за България. И то по покриви, по пущинаци и такива. Ама то какви ли не идиозми се разнасят от ТВ Алфа и Позитано 20. Обориш едно и те те затрупват с още пет такива.
                          Last edited by X_Y; 11.04.2019, 10:12.

Коментар

Сега понеже твърдиш че токът от АЕЦ е по-евтин, то знаеш и колко ще струва токът от да речем Белене?
                            Знае. Да не очакваш да ти отговори? На дядо му през 1970-та са му набили в главата, че ядрения ток е "евтин" и той му е казал сега това без да му казва цена. Кака Курнелия от Крушовица, оная с Тхеноимпекса пък знаеш ли как се обоснова за Белене като разбирачка по въпроса? Каза "Ядреният ток е най-евтин по дефиниция". Да се чудиш да се смееш ли или да плачеш.

Цената на ФЕЦ зависи от географското положение, мита, цена на земя, труд и т.н. и варира много. Но ето ти някои готови реални цени:
                            Саудитска Арабия - 1.79 цента/КВч https://www.bloomberg.com/news/artic...wer-in-auction
                            Чили 2.91 цента https://www.zmescience.com/ecology/c...t-solar-power/
                            Германия €0.0386/kWh and €0.0515/kWh per kWh https://www.pv-magazine.com/2018/10/...f-e0-0469-kwh/

На пенциите по ТВ Алфа им набиват цени в главите от преди 10-15 години и им викат "скъпо, скъпо". И те се вайкат и тръшкат каква далавера изпускаме с Белене от Русия

На вятърната енергия пък няма такива вариации и новите перки задължително навсякъде по света дават поне 2 пъти по-евтин ток от един нов АЕЦ. Ама то нови АЕЦ освен в тоталитарен Китай по света вече почти никой не строи, освен ако не иска като Турция да се сдобие с ядрено оръжие и е съгласен да плаща безумно скъп ядрен ток. Та е трудно да се даде примери с цената им.

Коментар

Това което говориш е в стил "една жена казала на бабата на жена ми".

Айде не се затруднявай чак толкова със сметки, аз ще ти кажа:
                              За 2000 МВ феи трябват 20000 декара площ, или квадрат около 4.5/4.5 километра. Цената на инсталирана мощност е около $2.5 на ват, но само ако го прави външна компания.
                              При такава инвестиция не се наема външна компания, а се създава собствена. Тогава цената става между $1 и $1.5.
                              Поддръжка: няколко чистачи, и няколко електричари, с не по-високо ниво от на пенсиониран въглищар в плевенски тец.

Сега понеже твърдиш че токът от АЕЦ е по-евтин, то знаеш и колко ще струва токът от да речем Белене?

Коментар

• Първоначално изпратено от Жан Бет Разгледай мнение

Що да правя тази сметка?
                                Ти виж просто колко струва тока на едните и на другите.

Отгоре на това ВЕИ са с ограничени възможности.

Още по-отгоре на това учени от Харвардския университет, и от други, показват, че прехвалените фотоволтаици и вятърни генератори в крупни мащаби са 10 до 100 пъти по-малко ефективни, отколкото се мислеше досега. И ефектът им за намаляване на "затоплянето" на Земята от човешка дейност (а той, ако въобще го има, е пренебрежимо малък, но това е друг въпрос) трябва да се чака най-рано след... 1000 (хиляда) години (години).

Цитирал съм го в темата за вятърна турбина с чупещо се крило - или нещо подобно беше.

Много слушате журналята и политюгите, а малко мислите, щот не ви е навик да мислите сами.
                                Това което говориш е в стил "една жена казала на бабата на жена ми".

Айде не се затруднявай чак толкова със сметки, аз ще ти кажа:
                                За 2000 МВ феи трябват 20000 декара площ, или квадрат около 4.5/4.5 километра. Цената на инсталирана мощност е около $2.5 на ват, но само ако го прави външна компания.
                                При такава инвестиция не се наема външна компания, а се създава собствена. Тогава цената става между $1 и $1.5.
                                Поддръжка: няколко чистачи, и няколко електричари, с не по-високо ниво от на пенсиониран въглищар в плевенски тец.

Last edited by Имхотеп; 10.04.2019, 23:02.

Коментар

Working...
                                X