Първоначално изпратено от bota156
Разгледай мнение
Имат си обаче и един голям плюс - могат да работят десетки години почти без никаква поддръжка и без никакъв персинал. У дома имам централи вече 15 години и по всичко изглежда, че ще ме надживеят. На практика не им отделям никакво време, дори и за косене на тревата, защото под тях съм излял бетонна плоча. Инвестицията отдавна се е изплатила, и сега каквото произведат си е чиста далавера.
Ако за в бъдеще се измисли евтин начин за съхраняване на енергията от ФЕЦ, те ще станат без конкуренция в сравнение с другите енергоизточници.
Ако някой иска да си направи по-подробни изчисления, ще ви дам малко начални данни:
1. За строежа на една централа на наклонен покрив са необходими 7-8 кв.м. за всеки един kWp
2. За строежа на централа на равна повърхност (покрив или земя) са необходими 18-22 кв.м. за всеки един kWp
3. Годишното електропроизводство на една ФЕЦ на територията на страната е 1200-1350 kWh/kWp в зависимост от засенчващите обекти и контура на хоризонта
4. Лятно време (май, юни, юли и август) в слънчевите дни дневното електропроизводство е около 6 пъти мощноста на централата
Ето специфичното електропроизводство по месеци в kWh/kWp средно за региона на България. Данните са в проценти от годишното електропроизводство, което при идеални условия може да достигне и дори надхвърли 1300 kWh/kWp:
Януари - 3.3%
Февруари - 5.2%
Март - 7.9%
Април - 10%
Май - 11.2%
Юни - 11.2%
Юли - 13.2%
Август - 13.6%
Септември - 10.2%
Октомври 7.1%
Ноември - 4.7%
Декември - 2.4%
Това са реални статистически данни, усреднени за период от 13 години на моята ФЕЦ. Тези данни включват в себе си влошените климатични условия за територията на гр. Габрово. Ако на някой му е любопитно, мога да дам данни и за други региони, защото имам достъп и натрупвам статистики от стотина различни централи в цялата страна.
Коментар