Транзистори за целта ще са много скъпи и има друго нещо, в огъня за в какъвто се предполага че ще се намират - биха могли не само да прекъснат веригата а самите те да дадат на късо, трябва да е сигурно че няма ток и хората могат да прилагат по широк набор от средства за гасене. Между другото идеята ти за полеваците като за нещо което на момента да сработи, максимално бързо не е никак лоша, вече аварийното изключване то да е друго.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеМатеев, това с полевите транзистори - полеваците е ок ! Да си имат някакъв режим за спиране на тока в панелите, идеята ти за уай фай ... добре. Но за аварийно спиране - само прекъсване на връзките. Както го написах - едно копче което е на кутията и като дойдат му счупват капачката и го натискат, и са сигурни че връзките между панелите са прекъснати. За шалтера за прекъсване на двата кабела, ами в момента това е аварийното прекъсване на веригата. Те от тази автралийска фирма не са се объркали да прекасват връзките, чисто по географски и метеорологични условия там пожарите не били рядкост мярнах някъде.
Казвам ги направо, рано или късно това за което пиша ще се направи, в момента като инсталация са недомислена все още фотоволтаиците.
- Виж аз не омалаважавам чуждите идеи, идеята ти не е лоша въобще и към момента както няма нищо ако ги има поставени ще е направо чудо.
Ако панела трябва да се разкъсва, ще трябва да се използват 2 транзистора 15А 1000V, които вероятно струват по 50$ единия.
Та ето в това е тънката разлика между двете идеи.
Коментар
-
Матеев, това с полевите транзистори - полеваците е ок ! Да си имат някакъв режим за спиране на тока в панелите, идеята ти за уай фай ... добре. Но за аварийно спиране - само прекъсване на връзките. Както го написах - едно копче което е на кутията и като дойдат му счупват капачката и го натискат, и са сигурни че връзките между панелите са прекъснати. За шалтера за прекъсване на двата кабела, ами в момента това е аварийното прекъсване на веригата. Те от тази автралийска фирма не са се объркали да прекасват връзките, чисто по географски и метеорологични условия там пожарите не били рядкост мярнах някъде.
Казвам ги направо, рано или късно това за което пиша ще се направи, в момента като инсталация са недомислена все още фотоволтаиците.
- Виж аз не омалаважавам чуждите идеи, идеята ти не е лоша въобще и към момента както няма нищо ако ги има поставени ще е направо чудо.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
На всеки един инвертор има такъв ключ, с който стринговете от панели се разкачат от него. Да, ама не ми е ясно какво може да помогне това по време на пожар.
Между другото ако в тебе имаше поне капка изобретателски способности, щеше да се досетиш, че не разкъсването на ниво панел ще помогне, а даването на късо на всеки един панел ...
Електронно устройство, което дава накъсо всеки един панел, ще е много по-евтино от устройство, което го разкъсва от веригата. Такова едно устройство ще е много евтино, защото може да се осъществяви с най-обикновен нисковолтов мощен полеви или биполярен транзистор, който заедно с Wi-Fi електрониката и с едночиповия компютър едва ли ще надхвърли себестойност от 2 долара ...
Защо не го правят масово е друг въпрос, но да, такова едно техническо решение е напълно реализуемо, и наистина ще бъде много много евтино. Нещо повече - това същото техническо решение с малко повече функционалност (софтуер) би могло да изпълнява и ролята на байпас диоди, предпазващи от частично засенчване.
Важна е базовата идея - късо съединение, а не прекъсване, защото при късо електрониката ще е много по-евтина поради ниското работно напрежение, а вероятността от дъга ще е практически нулева.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеАми защо не им сложите просто аварийни прекъсвачи, натискаш един бутон и всички връзки се прекъсват, докато ги домъкнете тези плоскости то всичко ще е изгоряло в случай на пожар. Един бутон Матеев, на таблото където е шалтера за прекъсване на двата кабела, натискаш го и връзките между панелите се прекъсват, не е изобретение.
Между другото ако в тебе имаше поне капка изобретателски способности, щеше да се досетиш, че не разкъсването на ниво панел ще помогне, а даването на късо на всеки един панел ...
Електронно устройство, което дава накъсо всеки един панел, ще е много по-евтино от устройство, което го разкъсва от веригата. Такова едно устройство ще е много евтино, защото може да се осъществяви с най-обикновен нисковолтов мощен полеви или биполярен транзистор, който заедно с Wi-Fi електрониката и с едночиповия компютър едва ли ще надхвърли себестойност от 2 долара ...
Защо не го правят масово е друг въпрос, но да, такова едно техническо решение е напълно реализуемо, и наистина ще бъде много много евтино. Нещо повече - това същото техническо решение с малко повече функционалност (софтуер) би могло да изпълнява и ролята на байпас диоди, предпазващи от частично засенчване.
Важна е базовата идея - късо съединение, а не прекъсване, защото при късо електрониката ще е много по-евтина поради ниското работно напрежение, а вероятността от дъга ще е практически нулева.Last edited by Mateev; 09.10.2021, 17:53.
Коментар
-
Ами защо не им сложите просто аварийни прекъсвачи, натискаш един бутон и всички връзки се прекъсват, докато ги домъкнете тези плоскости то всичко ще е изгоряло в случай на пожар. Един бутон Матеев, на таблото където е шалтера за прекъсване на двата кабела, натискаш го и връзките между панелите се прекъсват, не е изобретение.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са ИЗОБРЕТИЛИ да ги завиват с одеяла.
2. Това което имам на ум е много по добро от всичките други решения на проблема, но трябва да се произвеждат специални прекъсвачи и няма как да се използва стандартна част.
Не ме развеселиха грешните ти разсъждения, които ги плещиш във всеки един твой постинг, а представата ти за това кое е изобретение и кое - не. Авно според тебе и аз съм изобретател с поне 1000 изобретения, едното от които са същите тези одеала или други тъмни плоскости, които ги бистрихме в соларния форум още преди 15 години, и за които се е сетил всеки, виждал някога соларен панел. Искам да кажа всеки, без тебе ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са изобретили да ги завиват с одеяла.
2. Това което имам на ум е много по добро от всичките други решения на проблема, но трябва да се произвеждат специални прекъсвачи и няма как да се използва стандартна част.
Коментар
-
1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са изобретили да ги завиват с одеяла.
2. Това което имам на ум е много по добро от всичките други решения на проблема, но трябва да се произвеждат специални прекъсвачи и няма как да се използва стандартна част.D.Y.F-091066
Коментар
-
http://www.solarsafetyshutoff.com/, ето на този сайт. Съжалявам много, но както се казва - ще работят и М не е прав. За да не тръгне дъга имат успоредно свързан кондензатор, като отвори релето то затваря контакти на верига през която кондензатора се разрежда през товарно съпротивление предполагам.Last edited by supertrader; 08.10.2021, 23:27.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеДа прав е. Как е направено според теб. Защото ако е с релета, както предположих дори да отварят много контактите пак не могат да сработят едновременно и контактите ще прегорят.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеМатеев, премам забележката, на втория линк са ги означили така че ми се привидя че са релета. Разгледай го. И въпрос - пробвал ли си колко мощна е дъгата между двата извода на стандартен панел, защо това касае прекъсвача дали ще сработва и разделя наистина панелите. Аз също нямам предвид електронно решение, знам че ще е неоправдано скъпо.
- Всъщност може и с релета, има релета които отварят контактите много, може да използват такива - ротационни са. Не си съвсем прав, със стандартни релeта със сигурност няма да може.
1. https://www.youtube.com/watch?v=XfRlm_fVgBU
2. https://www.youtube.com/watch?v=WGTRRU1luQM
3. https://www.youtube.com/watch?v=LQpSMOW-8F0
4. https://www.youtube.com/watch?v=4oLf3YwWyoU
5. https://www.youtube.com/watch?v=diZ99goN8t0
6. https://www.youtube.com/watch?v=LwV1B_RyuTk
7. https://www.youtube.com/watch?v=oSXhEkM1Vqs
Last edited by Mateev; 08.10.2021, 16:53.
Коментар
-
Да прав е. Как е направено според теб. Защото ако е с релета, както предположих дори да отварят много контактите пак не могат да сработят едновременно и контактите ще прегорят.Last edited by supertrader; 08.10.2021, 16:34.D.Y.F-091066
Коментар
Коментар