IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

    Като си голям ербап, загуби 2-3 години от живота си, за да натрупаш експертни познания, и след това започни да правиш безплатни централи само заради сините очи на инвеститорите. Ще ти ръкопляскам - обещавам. Аз обаче съм пас. Съжалявам .....

    ПП: Между другото твоето мнение е ярко доказателство за това, че инвеститорите са си въобразили, че някой им е длъжен с нещо само заради сините им очи ...
    Харесах. Особено това, последното.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Имхотеп, зависи какво целиш и какви средства можеш да похарчиш за целта. Ако средствата не са ограничени си вземи покрив Тесла с стена за съхранение най доброто, поне е правено поначало от хора с визия че това да се прави ток от слънце и да се бута в мрежата не е никакво решение а признак за височайша неграмотност.
      То хубаво но погледни от другата страна. 1кв/ч струва $0.12, за двеста квадрата къща в която абсолютно всичко е на ток месечната сметка е около $150, и то когато е много жега.
      Не знам на колко го изкупуват тока, но ако е на $0.10 такава инсталация се избива за под пет години.
      Въпросът е, че сметката за ток е много малка, повечето хора въобще не се и замислят да инсталират подобно нещо, ми то няма смисъл.
      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Или -
        вариант 1, монтираш си от най реномираната марка стена за съхранение на енергия
        вариант 2, искаш да спестиш, но да не изгърмиш и да направиш по големичка нещо като централа - ползваш фирма която е направила такива локално където си и има опит.
        вариант 3, не си чак толкова бос техник и може да си направиш нещата като тези хора които използват отпаднали батерии от електромобили. Електромобила го бърка че 30 процента от капацитета на батерията го няма и тя се сменя, теб не те бърка батерия подарък със 70 процента капацитет защото я ползваш стационарно и капацитета си го докарваш.
        вариант 4, намираш си нещата от оборудване което е на космическо ниво, там нещата се правят и с 50 години живот, само че трябва да знаеш кое какво е понеже тези неща не приличат на нещата в магазина.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • redcretin, те на 8 са без пари, намират се по нови. Ако си мислиш че рециклирани оловни ще издържат повече цикли ще се разочароваш. Не искам да зачеквам една стара тема, защото да има мир но особенно оловните батерии направо си стоят 30 години в миналото. Те са най зле. Иначе съм виждал апаратура от фалирали разработчици на технологии в която има неща за съхранение на енергия, които струват четвърт милион и се продаваха по 5 хиляди, а това нещо има живот 30 години и повече и е доста мощно. Това са работещи неща, които не навлизат заради цената..но да ти ги подарят не е лошо.
          Last edited by supertrader; 02.07.2021, 17:44.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            redcretin, силно се заблуждаваш, ако аз си правя соларка ще я направя така както никъде не можеш да видиш такова нещо с друго съхранение на енергия и ще ми излезе на много добри пари. Ти гледаш че се правя на луд, но щом мога да поправям електроника която самите японци не могат да си я поправят така..сигурно не съм съвсем бос в тази област. Въобще няма да ползвам акумулатори, но понеже става въпрос какви могат да се купят и да се използват без риск да ти изгорят много пари може да провериш че грамотни хора си правят техни батерии като използват литиевойонни клетки от отпаднали модули от електромобили. Едно е Мъск да купува батерии от Панасоник с договор за милиарди и съвсем друго да си ги купиш от някой онлайн шоп. Тези които си правят сами електровелосипеди съм чел как си вземат такива батерии от модули и казват че с тях карат адски много сравнено с купувани "оригинални"панасоници от тези шопове при това скъпи. За оловни батерии въобще не коментирам, производителите на тези батерии с дълбок цикъл дори не са си направили труда да променят технологията за активната маса в плочите, бъркат едно тесто и го запресоват на валцови преси а вече има съвсем друга технология открита за такива неща. Дори са си пуснали видеа как произвеждат и на тях се вижда колко са архаични.
            Ако баба ми беше мъжка, щях да и викам дядо. Тия бракувани тесла батерии са на 8 години поне, като химия вече са на финала.

            Коментар


            • Имхотеп, зависи какво целиш и какви средства можеш да похарчиш за целта. Ако средствата не са ограничени си вземи покрив Тесла с стена за съхранение най доброто, поне е правено поначало от хора с визия че това да се прави ток от слънце и да се бута в мрежата не е никакво решение а признак за височайша неграмотност.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • redcretin, силно се заблуждаваш, ако аз си правя соларка ще я направя така както никъде не можеш да видиш такова нещо с друго съхранение на енергия и ще ми излезе на много добри пари. Ти гледаш че се правя на луд, но щом мога да поправям електроника която самите японци не могат да си я поправят така..сигурно не съм съвсем бос в тази област. Въобще няма да ползвам акумулатори, но понеже става въпрос какви могат да се купят и да се използват без риск да ти изгорят много пари може да провериш че грамотни хора си правят техни батерии като използват литиевойонни клетки от отпаднали модули от електромобили. Едно е Мъск да купува батерии от Панасоник с договор за милиарди и съвсем друго да си ги купиш от някой онлайн шоп. Тези които си правят сами електровелосипеди съм чел как си вземат такива батерии от модули и казват че с тях карат адски много сравнено с купувани "оригинални"панасоници от тези шопове при това скъпи. За оловни батерии въобще не коментирам, производителите на тези батерии с дълбок цикъл дори не са си направили труда да променят технологията за активната маса в плочите, бъркат едно тесто и го запресоват на валцови преси а вече има съвсем друга технология открита за такива неща. Дори са си пуснали видеа как произвеждат и на тях се вижда колко са архаични.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                  Как не те е срам бре? Оскъпявате над двойно проекта спрямо материалите по цени на дребно, без дори да ви гледаме печалбата от препродажба. И пак нищо налице. Че ако 4 човека за 4 дни не можете да вдигнете една централка до 30 киловата, какви професионалисти сте бре?!
                  Като си голям ербап, загуби 2-3 години от живота си, за да натрупаш експертни познания, и след това започни да правиш безплатни централи само заради сините очи на инвеститорите. Ще ти ръкопляскам - обещавам. Аз обаче съм пас. Съжалявам .....

                  ПП: Между другото твоето мнение е ярко доказателство за това, че инвеститорите са си въобразили, че някой им е длъжен с нещо само заради сините им очи ...
                  Last edited by Mateev; 02.07.2021, 15:24.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Не я връзвай въобще за енергото, но не е изгодна при тези цени на тока. Трябва да си направиш всичко от втора употреба материали че да ти е изгодно, за батерии трябва да купиш дефектирали модули от Тесла и да ги поправиш, хората така правят и се получава изгодно.
                    Супертрейдър кой прави така бе, ми който е стигнал до там че да планира соларка никога няма да тръгне по вторични суровини да търси модули на тесла. А и тези модули хич не са евтини.
                    Ако някой който може да си позволи да инсталира соларка, едва ли ще има време, а и желание да обикаля по кофите за боклук?
                    Last edited by Имхотеп; 02.07.2021, 15:12.
                    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                    Коментар


                    • Не я връзвай въобще за енергото, но не е изгодна при тези цени на тока. Трябва да си направиш всичко от втора употреба материали че да ти е изгодно, за батерии трябва да купиш дефектирали модули от Тесла и да ги поправиш, хората така правят и се получава изгодно.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                        redcretin, може да се обзаложим че тези надценки които слага Матеев са два пъти по ниски от на което и да било друго място по Света. Та от какво да се срамува точно. А и честно казано да си направи такава малка соларна централа би трябвало да може всеки българин който е ходил в училище, не ти трябва да си професор да свържеш едни инвертори и едни панели, в тази работа кой знае какви знания няма.
                        Губиш облога, горнооряхоски беше писал цифри тука за дрането наживо,

                        Аз мога да си я направя, ама ми трябва подпис после от квалифициран инсталатор - за моето енерго.
                        Last edited by Andi11; 02.07.2021, 12:59.

                        Коментар


                        • redcretin, може да се обзаложим че тези надценки които слага Матеев са два пъти по ниски от на което и да било друго място по Света. Та от какво да се срамува точно. А и честно казано да си направи такава малка соларна централа би трябвало да може всеки българин който е ходил в училище, не ти трябва да си професор да свържеш едни инвертори и едни панели, в тази работа кой знае какви знания няма.
                          Last edited by supertrader; 02.07.2021, 12:38.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • BobyB, трябва локално производство за много неща от тези които се използват в тази технология за да намери тя приложение, не става да се прави всичко на другия край на Света, да се мъкне, да е натоварено с 400 процента режийни или всичко да си го платиш 4 пъти и после да чакаш да стане ЧУДО - да ти е изгодно и да спечелиш. Това с вързването за мрежата не става, мрежата не е акумулатор и да се спират и пускат генериращите централи съобразно това дали има слънце днес или се заоблачило просто няма как да стане. Т.е. цялата работа е направена накриво от самото начало.
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Точно в това е основният проблем. Законодателството е шибано и процедурата по узаконяване е бавна и изнервяща. Може да отнеме и година време в разкарване по институции и трупане на нерви от мързеливи и корумпирани държавни служители и служители на ЕРП-тата. Навсякъде те посрещат като враг и се опитват да правят всякакви законни и незаконни тарикатлъци.

                              Вторият основен проблем е, че инвеститорите не оценяват труда на малкото на брой експерти и проектанти в този бизнес. Като им кажеш няколко хиляди лева само за проектиране и одит, и те се отказват. Мислят си, че един голям куфар с проектосметна документация струва само 20 лева ...

                              Третият основен проблем е доставката на оборудването. Там инвеститора те изцежда до дупка и не ти оставя дори и 2% надценка, за да си покриеш разходите по доставката.

                              И последно - като дойде време за монтажа, инвеститорите си мислят, че някой ще го направи пак за 20 лева, като за тези 20 лева ще дойдат на място 3-4 човека, ще спят 3-4 дена по хотели, и ще работят от 6 сутринта до 10 вечерта.

                              Ааааа забравих - инвеститора си мисли, че в следващите 5 години си му длъжен да се грижиш за централата му (гаранционния период), като за тази цел не е готов да заплати дори и прослувутите 20 лева.

                              Та това са проблемите със соларния "бизнес" в България към днешна дата:
                              1. Тъпо законодателство
                              2. Много трудна и бавна процедура по узаконяване
                              3. Инвеститори, които не са склонни да дават пари на експертите за консултации и проектиране
                              4. Инвеститори, които си мислят, че оборудването трябва да им бъде доставено по нулеви цени
                              5. Инвеститори, които си мислят че монтажа трябва да се извърши без пари
                              6. Инвеститори, които не са склонни да дават пари за поддръжка на централата

                              Всичко това води до две основни следствия:
                              1. Соларните фирми работят на загуба, в резултат на което отдавна са уволнили целия персонал от трудно намерени и обучени квалифицирани кадри
                              2. Малкото на брой истински експерти, които знаят и могат, са си намерили друг бизнес, защото иначе трябва да умрат от глад.
                              3. Тотална демотивация на тези знаещи и можещи, защото им е писнало да дават стотици безплатни консултации по 2-3 часа и след това оферти, труда по които също е 2-3 часа, и после инвеститора-тарикат се изпарява в небитието
                              Ясно...
                              Май ще се отложи за светлото бъдеще.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                                Точно в това е основният проблем. Законодателството е шибано и процедурата по узаконяване е бавна и изнервяща. Може да отнеме и година време в разкарване по институции и трупане на нерви от мързеливи и корумпирани държавни служители и служители на ЕРП-тата. Навсякъде те посрещат като враг и се опитват да правят всякакви законни и незаконни тарикатлъци.

                                Вторият основен проблем е, че инвеститорите не оценяват труда на малкото на брой експерти и проектанти в този бизнес. Като им кажеш няколко хиляди лева само за проектиране и одит, и те се отказват. Мислят си, че един голям куфар с проектосметна документация струва само 20 лева ...

                                Третият основен проблем е доставката на оборудването. Там инвеститора те изцежда до дупка и не ти оставя дори и 2% надценка, за да си покриеш разходите по доставката.

                                И последно - като дойде време за монтажа, инвеститорите си мислят, че някой ще го направи пак за 20 лева, като за тези 20 лева ще дойдат на място 3-4 човека, ще спят 3-4 дена по хотели, и ще работят от 6 сутринта до 10 вечерта.

                                Ааааа забравих - инвеститора си мисли, че в следващите 5 години си му длъжен да се грижиш за централата му (гаранционния период), като за тази цел не е готов да заплати дори и прослувутите 20 лева.

                                Та това са проблемите със соларния "бизнес" в България към днешна дата:
                                1. Тъпо законодателство
                                2. Много трудна и бавна процедура по узаконяване
                                3. Инвеститори, които не са склонни да дават пари на експертите за консултации и проектиране
                                4. Инвеститори, които си мислят, че оборудването трябва да им бъде доставено по нулеви цени
                                5. Инвеститори, които си мислят че монтажа трябва да се извърши без пари
                                6. Инвеститори, които не са склонни да дават пари за поддръжка на централата

                                Всичко това води до две основни следствия:
                                1. Соларните фирми работят на загуба, в резултат на което отдавна са уволнили целия персонал от трудно намерени и обучени квалифицирани кадри
                                2. Малкото на брой истински експерти, които знаят и могат, са си намерили друг бизнес, защото иначе трябва да умрат от глад.
                                3. Тотална демотивация на тези знаещи и можещи, защото им е писнало да дават стотици безплатни консултации по 2-3 часа и след това оферти, труда по които също е 2-3 часа, и после инвеститора-тарикат се изпарява в небитието
                                Как не те е срам бре? Оскъпявате над двойно проекта спрямо материалите по цени на дребно, без дори да ви гледаме печалбата от препродажба. И пак нищо налице. Че ако 4 човека за 4 дни не можете да вдигнете една централка до 30 киловата, какви професионалисти сте бре?!

                                Коментар

                                Working...
                                X