bota156, за батериите трябва да знаеш че тези за соларки нямат живота на тези за електромобили. Има в нета хора, които отдавна атакуват соларния ток да го набутват в батерия. Има един руснак, който гледа пилета и тока му трябва за лампи с които да ги топли. Живее в район в който тока е 2 стотинки наши пари, обаче при авария не идват да си оправят много бързо и може цял ден да няма ток. На пилетата им ставало студено и на него му е жал за тях, не че няма да издържат докато има авария и няма ток. Той е наслагал панели в количества достойни Матеев да го признае за соларен човек, целите покриви е покрил с панели да топли пилетата да не им е студено. Ами това му е живота на човека. Та той тъпче ток в батерии и издържат само че 4 години, същите батерии които от Китай са продават като маркови и са за тази цел - Еве имаше гледах, на Катл но кой знае от кой цех са.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
То пък един излишък - средно по-малко от 1 EUR на ден ....
Иначе съм впечатлен - 900 000 самоделки ....Голяма енергетика, няма що ...
Намират им хората приложения, слагат си външно осветление с малка батерия, която се зарежда през деня от малко панелче с фотоволтаични клетки. И това нещо е направено по добре от на Барби самоделката, не го обждам макар че веднага ще се обади защото е засегнат. Неговото е биззнес, с чам сакъз дявол да ловиш.Малките централки нямат шанс за изкарване на пари от тях.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaronПразнодумко, я помисли: зимното или лятното потребление да гледам, ?
Няма нужда да ми отговаряшD.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеАко си инсталираш с максимална мощност, колкото ти е постоянното потребление на уреди които не изключваш, няма да имаш излишък.
Моята начална система е годишно потребление в квч=толкова квп панели и инвертор. Батерия да покрива 24 часа. Ще видя след 1 година колко ще ми покрие - очаквам 80% от потреблението. После ще правя реални сметки 2-ра батерия дали има смисъл и за колко се избива. Всеки вика че трябва ама аз съм тома неверни. Правя си някакви тънки сметки да зареждам когато е ниска цената на борсата - по обед и нощемНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеАко си инсталираш с максимална мощност, колкото ти е постоянното потребление на уреди които не изключваш, няма да имаш излишък.
Иначе съм впечатлен - 900 000 самоделки ....Голяма енергетика, няма що ...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеD.Y.F-091066
Коментар
-
Вчера, 03.04., Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.
Измененията са насочени към опростяване и намаляване на срокове и административни процедури, като например, за издаване на разрешения за реализирането на инвестиционни проекти за изграждане на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми източници. С това се създават условия за повишаване на производството и потреблението на енергия от такива източници с оглед постигане на национална цел от най-малко 34,48% дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия през 2030 г.
Налице са нови европейски нормативни актове, с които се поставя нова по-висока цел от поне 42,5% дял на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия в Европейския съюз до 2030 г., като нейното изпълнение следва да бъде осигурено от всички държави членки чрез въвеждането на подходящи политики и мерки.
Коментар
-
barbaron, оправи твоята, има нужда. И направо те издава, така може да я монтира само чист българин, но разбиранията ти са от миналото и тук вече не е така. Съвсем сериозно, аз тези методи да се затиска найлона, да не го вдигне вятъра ги знам.D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Някой би ли ми обяснил следното:
Гледам данните за соларната инсталация на Матеев с мощност 60 000 kWp от 2013 г. до днес.
..Година Енергия MWh Ефективност 2007 2008 30,42 2009 31,48 2010 28,88 2011 32,47 2012 36,98 2013 75,04 100,0% 2014 64,52 86,0% 2015 67,89 90,5% 2016 58,88 78,5% 2017 66,42 88,5% 2018 69,92 93,2% 2019 73,12 97,4% 2020 60,77 81,0% 2021 60,06 80,0% 2022 63,31 84,4% 2023 47 62,6% 2024 61,53 82,0%
Знам, че има слънчеви и облачни години, но чак пък такъв спад на ефективността,
дали не се дължи на боклучивите панели
и на качеството на инсталацията 2007 - 2013 г ...
Last edited by barbaron; 06.04.2025, 09:11.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеНайлона е добре, отразява светлина и работи малко гърба на панела, добавя някой ват. Първо трябва да ги обърне и повдигне от земята, така не е добре да са подпряни, поне една педя ръба им над земята. После трябва да отлее някакви стъпки от бетон и към тях да монтира конструкцията. Кабелите трябва да влязат в профилите и да ги скрие от ултравиолетови лъчи, нищо че уж са устойчиви и никъде да няма висящи и подвижни.
Коментар
-
Найлона е добре, отразява светлина и работи малко гърба на панела, добавя някой ват. Първо трябва да ги обърне и повдигне от земята, така не е добре да са подпряни, поне една педя ръба им над земята. После трябва да отлее някакви стъпки от бетон и към тях да монтира конструкцията. Кабелите трябва да влязат в профилите и да ги скрие от ултравиолетови лъчи, нищо че уж са устойчиви и никъде да няма висящи и подвижни.D.Y.F-091066
Коментар
-
Ето така трябва да изглежда една правилно направена PV централа. Тази на Барби е селска мъка - самоделка, в която е сбъркано всичко, което може да се сбърка, включително и наклона на панелите. Централата на Барби със сигурност ще бъде потрошена при първия по силен вятър или при първия по-дълбок сняг.
Панелите са слаби, конструкцията е слаба, конструктивно двата алуминиево профила, носещи панелите, са сложени на грешните места от гледна точка на конструктивните изчисления за натоварване на греда.
А най-голямата му смешка е постлания отдолу армиран найлон, подпрян с клони да не го духа вятъра.
Ето какво ще наблюдава след първата буря:
Last edited by Mateev; 04.04.2025, 07:30.
- 1 like
Коментар
-
barbaron, има клипове със заглавие от сорта - как да си повиша производството на ток от соларната инсталация. Човека е с микроинвертори, които както казва производителя са със 101% ефективност или 97 което е същото. Открил е че като им сложи вентилатори да ги обдухват и производството на ток скача в много топло време си загряват леко. Как са направени да загряват леко обаче е интересно ? Имат си вътре един термистор, датчик за температура, който като каже че се стопля микроинвертора и намалява товара ем пи пи ти контролера към панела. По слаб ток преобразува и по малко загрява. Трик е, да ги направят без охлаждане. Има инвертори за лодки, които от 24 волта правят мрежово напрежение и с мощност 2-3 киловата са съответно по 2 или 3 хиляди, и са с 95% ефективност. Защо така ? И са и големи и тежки на всичко отгоре. Там има значение за колко време ще разреди акумулаторите и колко време ще осигурява ток за инсталацията на борда и колкото по ефективен е, толкова по дълго време има ток.. Може да постигне техния микроинвертор 97%, но това е в един рядко случващ се момент, иначе средната му ефективност сигурно е 80%.D.Y.F-091066
Коментар
Коментар