Първоначално изпратено от supertrader
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
-
Матеев потърсих в интернет за да съм сигурен спецификация за Panasonic NCR21700A батерията на Тесла за модел 3, нищо не се споменава за вградена защита. Най вероятно няма такава. Има клипове в които се вижда как започва структурно пакета на отделен модул, група батерии са свързани успоредно за да се получи голям ток какъвто отделната батерия - клетка не може да подаде, това е началната градивна единица в конструкцията. Може да ги погледнеш и ще се изненадаш - само защита от късо съединение има за всяка клетка и то е връзката и към шината, ако някоя батерия окъси другите в групата с тока си към нея ще прегорят връзката си с нея. Когато го видях на клипа и си помислих - това е правено от Хитър Петър електротехник. Има цели модули се продават втора ръка в интернет на нищожни цени, по долар сигурно ако не и по 50 цента ще е цената на батерия от такъв. За БМS модула какво прави според мен е ясно какво може да управлява, сигурно излъчва данни по интернет когато някой модул се отклони в параметрите си спрямо другите и нормалните неща да следи разряда по напрежение, съответно заряда нещо такова..и температурата.
- Преди години мой познат който работи на кораби автовози и понеже работата му е да организира разтоварването и товаренето сподели че са карали Тесли до Китай и е имал неприятности. Когато започват да ги разтоварват половината нямали ток да си извадят навън дръжките на вратите понеже те са така като посегнеш и дръжката с електромор се задвижва и изкача да я хванеш. Батериите са били на 70 процента заредени и натоварването на кораба е било безпроблемно. Смятай какво изравняване на батериите в тази батерия става та чак тока се свършва БМS те изключват модулите поради паднало напрежение предполагам. Той каза там корабите са един до друг и имаш точно време за операцията в пристанището защото като изтече друг трябва да влезе на мястото ти. Да не досаждам с тази история да я преразказвам... В заключение според мен Хитър Петър ги е конструирал а Елан Мъск като интернет човек му е повярвал защото толкова е наясно сигурно, може да си мисли че всичко е ОК ! вървят, имат ускорение на болид от Формула 1.
Хитър Петър обаче ги е направил на модули, сложил ги е в едно корито и охлаждане си имат с нещо като антифриз. Та така е направено - появи ли се лоша батерийка бива елеминирана от добрите малко силово BMS - Battery Management Systems на ниво отделна батерийка.
Благодаря ти за обстойния отговор. Искренно.
Според мен този казус с батерията на Тесла е много интересен и любопитен, определено е шедьовър освен че е бестселър.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Нямам представа какво представляват батериите на Тесла, защото не съм се докопвал до поне една клетка, за да я изследвам, но по пътя на логиката мога да кажа какво най-вероятно са направили инженерите на Тесла - най-вероятно във всяка единична клетка има вградена електроника, иначе схемата на батерията на Тесла просто няма как да работи коректно. За да го разберете ще дам малко повече разяснения:
Две клетки не могат да се свързват в паралел при нито един от типовете батерии по простата причина, че ще текат изравнителни токове, които ще предизвикат загряване и влошено КПД, а при повреда на едната клетка от типа на късо съединение ще се повредят и всички останали. Този проблем обаче може да се разреши посредством развързващи идеални диоди с нищожно вътрешно съпротивление и пад на напрежение върху тях. Най-вероятно големите блокове в батерията на Тесла са свързани в паралел именно по този начин, като развързващи диоди има и в двете посоки - при заряд и при разряд. Вероятно има и измерителна електроника, както и комутационна електроника, която да включва/изключва цели блокове по време на заряд/разряд.
Тука при това паралелно свързване е важно да се отбележи, че различните блокове се натоварват по различен начин. Първи поемат товара най-силните блокове, и те са подложени на най-големи натоварвания, което пък води до по-интензивна деградация спрямо останалите по-слаби блокове. Това пък от своя страна води до изравняване на блоковете като качества, което е положителен ефект.
По-зле стоят нещата с последователно свързаните клетки в рамките на един единствен блок. Тези клетки няма как да са с еднакви параметри, което автоматично означава, че ще се зареждат или разреждат по различен начин, и винаги в тази верига ще има черна овца (най-лошата клетка), която ще мъти водата на всички останали.
Проблеми в режим заряд при последователно свързване:
Различните клетки се зареждат различно и в един момент от време някои клетки са достигнали до 4.2V, а други все още са на по-ниски напрежения. Ако заряда продължи, тези клетки с 4.2 волта ще им се вдигне напрежението и така драстично ще им се намали броя на циклите. Следователно някаква електроника трябва да спре заряда на тези клетки, но да продължи заряда на останалите. Най-лесно това става с ценеров диод паралелно на батерията, който няма да допусне повишаване на напрежението над 4.2V и ще отклони зарядния ток през себе си, предизвиквайки обаче собственото си нагряване и загуба на енергия, водеща до влошено КПД на тази клетка.
Такива диоди не се виждат на снимките в интернет, което ме навежда на мисълта, че са вградени вътре в единичните клетки. Може да не е точно ценеров диод, а по-сложна електроника, но това не променя факта, че презареждането на единичната клетка се спасява по един единствен начин - превръщане на излишната енергия в топлина, която загрява и околните клетки.
Проблеми в режим разряд при последователно свързване:
Различните клетки се разреждат различно, което означава, че все някоя от тях първа ще се разреди до 3.3V, но измерителната електроника на целия стринг няма да го разбере това и ще продължи да разрежда целия блок. Това ще доведе до падане на напрежението на най-лошата клетка под 3V, под 2V, под 1V или дори обръщане на клетката в обратна посока, което е еквивалентно на нейното зареждане с обратно напрежение. Сами разбирате, че това ще доведе до почти светкавична повреда на клетката, включително може да доведе и до нейното взривяване.
Да, ама това не се случва в колите на Тесла, което ме навежда на мисълта, че вътре във всяка една клетка има не само електроника за контрол на заряда, но и електроника за контрол на разряда, която просто изключва клетката от веригата когато нейното напрежение падне под 3.3V.
Та това според мене е най-голямата тайна на Тесла - използването на специални клетки с вградена електроника във всяка една от тях. Това в наше време е лесно реализуемо, само където прави клетките по-скъпи от тези, които използвате например в домашните фенерчета. Наличието на такава персонална електроника обезопасява клетките, защото в електрониката освен всичко друго могат да се вградят и термодатчици, които да изключват клетката от веригата, ако тя по някаква причина започне да прегрява.
Между другото такива единични батерийки с вградена електроника вече масово се продават, и аз масово ги използвам в дома. В тези батерийки дори има и вграден DC/DC преобразувател, който поддържа на клемите на батерийката константно напрежение по време на целия цикъл на разряд.
Специално за Тесла - тя или използва батерийки с вградена в тях електроника, или функционирането на цялата голяма батерия е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Наличието на персонална електроника премахва всички недостатъци на литиевата химия, така че можете да бъдете спокойни. Ако все пак от време на време нещо се обърква, то е защото електрониката на някои батерийки е отказала. Тогава дадената батерийка ще се повреди или дори ще се запали, но понеже е единична, това може да мине незабелязано - просто временно ще загреят околните клетки и после ще се охладят, и ако изгорялата батерийка даде на късо, което е сигурно в 99.9% от случаите, то тогава целия блок ще остане работоспособен. В тези батерийки също така има и клапи, които изпускат навън газовете при прегряване и при повреда, така че опасноста от взрив на батрийката е сведена почти до 0%.
Следователно във всеки един голям блок от последователни батерии може да има една или повече повредени клетки, които са се самоизолирали, и така блока е останал работоспособен още дълго време.
Между другото същото се случва и със соларните централи, при които схемата на свързване е същата паралелно-последователна както и в колите на Тесла. И при соларните централи също някакъв малък процент от клетките изгаря и дава на късо, но това не променя функционалноста на централата. Изгорелите обаче клетки могат да се видят с инфрачервена камера, защото тяхната температура е различна от тази на останалите клетки.
В заключение:
Ако във всяка една малка батерийка на колите на Тесла има вградена електроника, което е почти сигурно, то тогава цялата голяма батерия е безопасна, надеждна, и нивото на риск от запалване на колата е сведено до някакъв нищожен и приемлив процент. Опасност има само при физическо унищожаване на батерийки по време на катастрофа например или по време на външен пожар, в който е попаднала и самата кола.
Фолиото, от което, са полюсите, се нарязва от рула. ВЕЧЕ ТАМ, В ТЯХ, то си има токеранси по дебелина, плътност, хим.състав и т.н. Има разределени параметри, като съпротивление, капацитет, индуктивност и т.н. Колкото по-дълго, толкова по-грее. Колкото по-дълго, толкова по-висока нееднородност на напрегнатостта на полето между електридите, скорост на нарастване на дендритите (при литиевите) ѝ т.н. Съответно, толкова по-труднопредвидимо индивидуално поведение на елемента. А масата на корпуса - над 25% от тази на елемента. Охлаждане по центъра на елемента ли? Ами няма, не е предвидено, дори в новите, мощни 4680.
...Различно нагряване по дължина на електрода. Загуба на капацитет по дължина, тенденция към все по-лошо терморегулиране...КАПАНЪТ НА БЪРЗАНЕТО. Вече е щракнал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеТи ли си ми „помогнал”? Ох. С такива „приятели”, на човек, врагове не му трябват. А, за запалителната система, и ти да почетеш, не е малко. Да видиш осцилограми на токовете, на напреженията...
...Ама знам, какво следва: Отново словесни диарии. Познавам те.
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнениеЗначи, ти, наглецът твърдиш, че аз съм се заял с теб? Не - ти се заяде с мен, след като ти помогнах. Ето защо - и аз имам адекватно на твоето отношение.
Вземи да прочетеш елементарни неща за това, как работи запалителната система на двигателя. А не да пишеш тъпотии след твоята трейдърка...
!
...Ама знам, какво следва: Отново словесни диарии. Познавам те.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеMateev, би ли дал коректно и искренно мнение за батерията на електромобилите на Тесла, чисто професионално на човек който не е на вие с електротехниката. Има видеа в интернет какво представаляват тези батерии като устройство, начин на свързване на отделните клетки и система за управление на батерията BMS. И по конкретно какво според теб се случва с отделните клетки в тази батерия когато дефектират - увеличено вътрешно съпротивление или случай на късо съединение, добре ли е изпълнено охлаждането. Как мислиш ако една батерия се охлажда по външната и повърхност предвид това че тя загрява доста бързо в случай на рязко увеличена консумация успява ли да се охлади в ядрото си или при края на зареждането или разреждането? Просто мнение искам, електрониката и електротехниката не са нещо което съм изучавал специално и по скоро механиката би трябвало да ми е силата както се казва, с електроника съм се занимавал както има една приказка в която викат "НЕВОЛЯТА" на помощ..не че не се справям но все пак да си кажа защо искам помощ. Предварително ти благодаря.
Две клетки не могат да се свързват в паралел при нито един от типовете батерии по простата причина, че ще текат изравнителни токове, които ще предизвикат загряване и влошено КПД, а при повреда на едната клетка от типа на късо съединение ще се повредят и всички останали. Този проблем обаче може да се разреши посредством развързващи идеални диоди с нищожно вътрешно съпротивление и пад на напрежение върху тях. Най-вероятно големите блокове в батерията на Тесла са свързани в паралел именно по този начин, като развързващи диоди има и в двете посоки - при заряд и при разряд. Вероятно има и измерителна електроника, както и комутационна електроника, която да включва/изключва цели блокове по време на заряд/разряд.
Тука при това паралелно свързване е важно да се отбележи, че различните блокове се натоварват по различен начин. Първи поемат товара най-силните блокове, и те са подложени на най-големи натоварвания, което пък води до по-интензивна деградация спрямо останалите по-слаби блокове. Това пък от своя страна води до изравняване на блоковете като качества, което е положителен ефект.
По-зле стоят нещата с последователно свързаните клетки в рамките на един единствен блок. Тези клетки няма как да са с еднакви параметри, което автоматично означава, че ще се зареждат или разреждат по различен начин, и винаги в тази верига ще има черна овца (най-лошата клетка), която ще мъти водата на всички останали.
Проблеми в режим заряд при последователно свързване:
Различните клетки се зареждат различно и в един момент от време някои клетки са достигнали до 4.2V, а други все още са на по-ниски напрежения. Ако заряда продължи, тези клетки с 4.2 волта ще им се вдигне напрежението и така драстично ще им се намали броя на циклите. Следователно някаква електроника трябва да спре заряда на тези клетки, но да продължи заряда на останалите. Най-лесно това става с ценеров диод паралелно на батерията, който няма да допусне повишаване на напрежението над 4.2V и ще отклони зарядния ток през себе си, предизвиквайки обаче собственото си нагряване и загуба на енергия, водеща до влошено КПД на тази клетка.
Такива диоди не се виждат на снимките в интернет, което ме навежда на мисълта, че са вградени вътре в единичните клетки. Може да не е точно ценеров диод, а по-сложна електроника, но това не променя факта, че презареждането на единичната клетка се спасява по един единствен начин - превръщане на излишната енергия в топлина, която загрява и околните клетки.
Проблеми в режим разряд при последователно свързване:
Различните клетки се разреждат различно, което означава, че все някоя от тях първа ще се разреди до 3.3V, но измерителната електроника на целия стринг няма да го разбере това и ще продължи да разрежда целия блок. Това ще доведе до падане на напрежението на най-лошата клетка под 3V, под 2V, под 1V или дори обръщане на клетката в обратна посока, което е еквивалентно на нейното зареждане с обратно напрежение. Сами разбирате, че това ще доведе до почти светкавична повреда на клетката, включително може да доведе и до нейното взривяване.
Да, ама това не се случва в колите на Тесла, което ме навежда на мисълта, че вътре във всяка една клетка има не само електроника за контрол на заряда, но и електроника за контрол на разряда, която просто изключва клетката от веригата когато нейното напрежение падне под 3.3V.
Та това според мене е най-голямата тайна на Тесла - използването на специални клетки с вградена електроника във всяка една от тях. Това в наше време е лесно реализуемо, само където прави клетките по-скъпи от тези, които използвате например в домашните фенерчета. Наличието на такава персонална електроника обезопасява клетките, защото в електрониката освен всичко друго могат да се вградят и термодатчици, които да изключват клетката от веригата, ако тя по някаква причина започне да прегрява.
Между другото такива единични батерийки с вградена електроника вече масово се продават, и аз масово ги използвам в дома. В тези батерийки дори има и вграден DC/DC преобразувател, който поддържа на клемите на батерийката константно напрежение по време на целия цикъл на разряд.
Специално за Тесла - тя или използва батерийки с вградена в тях електроника, или функционирането на цялата голяма батерия е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Наличието на персонална електроника премахва всички недостатъци на литиевата химия, така че можете да бъдете спокойни. Ако все пак от време на време нещо се обърква, то е защото електрониката на някои батерийки е отказала. Тогава дадената батерийка ще се повреди или дори ще се запали, но понеже е единична, това може да мине незабелязано - просто временно ще загреят околните клетки и после ще се охладят, и ако изгорялата батерийка даде на късо, което е сигурно в 99.9% от случаите, то тогава целия блок ще остане работоспособен. В тези батерийки също така има и клапи, които изпускат навън газовете при прегряване и при повреда, така че опасноста от взрив на батрийката е сведена почти до 0%.
Следователно във всеки един голям блок от последователни батерии може да има една или повече повредени клетки, които са се самоизолирали, и така блока е останал работоспособен още дълго време.
Между другото същото се случва и със соларните централи, при които схемата на свързване е същата паралелно-последователна както и в колите на Тесла. И при соларните централи също някакъв малък процент от клетките изгаря и дава на късо, но това не променя функционалноста на централата. Изгорелите обаче клетки могат да се видят с инфрачервена камера, защото тяхната температура е различна от тази на останалите клетки.
В заключение:
Ако във всяка една малка батерийка на колите на Тесла има вградена електроника, което е почти сигурно, то тогава цялата голяма батерия е безопасна, надеждна, и нивото на риск от запалване на колата е сведено до някакъв нищожен и приемлив процент. Опасност има само при физическо унищожаване на батерийки по време на катастрофа например или по време на външен пожар, в който е попаднала и самата кола.Last edited by Mateev; 13.03.2021, 23:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
С мен си се заял - ясно. Трейдърко какво ти пречи? Не си даваш сметка, колко глупаво изглеждаш, нали? Вдетинил се старец. Хубаво се виж.
Значи, ти, наглецът твърдиш, че аз съм се заял с теб? Не - ти се заяде с мен, след като ти помогнах. Ето защо - и аз имам адекватно на твоето отношение.
Вземи да прочетеш елементарни неща за това, как работи запалителната система на двигателя. А не да пишеш тъпотии след твоята трейдърка...
!
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
Голяма грешка ще направиш, ако "скъсиш" подобен проводник от високото напрежение!
Ей, ама вие защо не си пишете на лични, а правите достояние на всички вашите тъпотии и, когато човек ви чете - може да ви повярва и да направи голямата беля!
Няма да убедите никого за пари, с "умните" ви приказки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеPyramid, да кажа все пак за казуса с правия ток за пренос на електричество останах впечатлен от това което написа и въпреки оптимизма му да ми се видя прекален не спорих с него, той вярва в новите технологии и развитието им. Виждал съм проводници за високо напрежение към запалителни свещи на ДВГ по които напрежението е 35 - 40 киловолта и свеща е направила както казват поправачите на коли косъм. Може да се каже че това е импулс на прав ток който се случва при прескачане на искрата, проводника в кабела изчезва при такова късо съединение по 5 см. го няма понякога. Ровил съм такъв дефектирал кабел да търся проводника защото може да се скъси и да се използва пак стига да остане такава дължина че да е използваем. Та такава ми е мисълта за преноса на прав ток, ако наистина не се случват аварии неговите очаквания като параметри и ниски загуби знам че са основателни, той много добре ги разясни. Батерията ако я разгледа и ще лъснат едни неща които правят впечатление, мисля че се досещам как се е случила такава конструкция.
Коментар
-
безимeн, пемперси, гинкота..вземи се успокой, няма да загубиш и никой няма да загуби спокойно. Ако се чуе че Мъск се занимава с койни ти го одобряваш защото не застрашава ДВГ-тата, ти така и не разбра че той няма никакъв шанс дори да ги застраши. Чисто електрическа кола не може да ги измести въобще, заплаха ще са ако се появят коли с атомни реакторчета или батерии ама ти как го виждаш да се подхвърля по колите такова нещо..Виж точно за големите кораби, те могат да станат с ток и отдавна ги има такива и дори подводни има с реактори.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеPyramid, да кажа все пак за казуса с правия ток за пренос на електричество останах впечатлен от това което написа и въпреки оптимизма му да ми се видя прекален не спорих с него, той вярва в новите технологии и развитието им. Виждал съм проводници за високо напрежение към запалителни свещи на ДВГ по които напрежението е 35 - 40 киловолта и свеща е направила както казват поправачите на коли косъм. Може да се каже че това е импулс на прав ток който се случва при прескачане на искрата, проводника в кабела изчезва при такова късо съединение по 5 см. го няма понякога. Ровил съм такъв дефектирал кабел да търся проводника защото може да се скъси и да се използва пак стига да остане такава дължина че да е използваем. Та такава ми е мисълта за преноса на прав ток, ако наистина не се случват аварии неговите очаквания като параметри и ниски загуби знам че са основателни, той много добре ги разясни. Батерията ако я разгледа и ще лъснат едни неща които правят впечатление, мисля че се досещам как се е случила такава конструкция.
Голяма грешка ще направиш, ако "скъсиш" подобен проводник от високото напрежение!
Ей, ама вие защо не си пишете на лични, а правите достояние на всички вашите тъпотии и, когато човек ви чете - може да ви повярва и да направи голямата беля!
Няма да убедите никого за пари, с "умните" ви приказки.
Коментар
-
Pyramid, да кажа все пак за казуса с правия ток за пренос на електричество останах впечатлен от това което написа и въпреки оптимизма му да ми се видя прекален не спорих с него, той вярва в новите технологии и развитието им. Виждал съм проводници за високо напрежение към запалителни свещи на ДВГ по които напрежението е 35 - 40 киловолта и свеща е направила както казват поправачите на коли косъм. Може да се каже че това е импулс на прав ток който се случва при прескачане на искрата, проводника в кабела изчезва при такова късо съединение по 5 см. го няма понякога. Ровил съм такъв дефектирал кабел да търся проводника защото може да се скъси и да се използва пак стига да остане такава дължина че да е използваем. Та такава ми е мисълта за преноса на прав ток, ако наистина не се случват аварии неговите очаквания като параметри и ниски загуби знам че са основателни, той много добре ги разясни. Батерията ако я разгледа и ще лъснат едни неща които правят впечатление, мисля че се досещам как се е случила такава конструкция.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
И на мен ще ми е любопитен отговорът му, а ти - ТИ, попадна в десетката. Само да вметна, че вътр.съпротивление на много добър елемент литий-йонен, около 2200 mAh, е около 33-35 милиома, като с увеличаване индивидуалния капацитет, съпр.расте , (т.к.фолиото изтънява, вдига се дължината му, има повече навивки и т.н.). Фолиото е дълго ок.метър-метър и половина ( много са навивките). Сега, за по-лесни сметки, нека са 40 милиома. Умножи ги по 96, и имаш това на един стринг в модула. Т.е., доста си е. И, понеже броят модули е малък (сравнявам с моята конструкция, стотици до над хиляда, щото са МИКРО В ПАРАЛЕЛ) то, и цялото вътр.съпротивление на батерията, е отн.високо. Да, интересен ще ми бъде отговорът на Матеев. Щото, когато говоря, някои си мислят, че приказвам...
Слушам с интерес и аз.
На теб БИ ТИ БИЛ интересен "отговорът" му, но това тук НЕ е отговори на въпроси, които сте си наумили...
На Матеев вероятно НЕ БИ МУ БИЛО интересно да ви отговаря..., а пари да ви дава - още повече НЕ БИ МУ БИЛО приятно да дава... Защо, ли? Ами така: защото ги има!
Когато ви ги даде - няма да ги има. А той, много по-добре знае КЪДЕ да ги вложи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеМитове и легенди. Идеята на Дизел е двигател със сравнително постоянно налягане по време на работния ход което, при ниските обороти на тогавашните машини, мнохомпо-лесно, се осъществява с бавно горящи горива.
Както и да е, вече изяснихме, че двг и електричка се изравняват по въглероден отпечатък някъде около 150 хил.км.. Дори сега, двг-тата навъртат по 300-400 хил.км., откъдето следва, че електричката, като транспорт, вече е по-екологична. Ако не помниш -беше преди около половин година - пий си гинкото. Оля се с брътвежи.
Та, да припомним, че не си наясно с това, що е направил Рудолф Дизел, който не е дочакал лекият автомобил с дизелов двигател (и горе - "отговорът" ти няма нищо общо с мнението ми, което цитираш.А, ама гинкото ти е останало? Забравил си да го изпиеш? Оля се с брътвежи!
Коментар
Коментар