IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Това за покриването на 1% от територията на страната(около 1000 км2, или 1 милиард м2) със солари... Имам три въпроса само : )

    1. По едно панелче от 100W на квадратен метър да слагаме, всеки с цена да кажем грубо $100... Ако добавим и инфрастуктура, монтаж, поддръжка и "други" разходи, цената ще стане сигурно двойна. Т.е. грубо казано около $200 милиарда. Май нямаме толкова пари в държавата?... Това е цена като за 10 ядрени централи. По-добре май няколко нови ядрени централи, поне работят независимо от капризите на времето.

    2. Дори и да имаме тези пари, има ли кой да произвежда толкова панели да ни ги докара? Пък ако това е работещо решение, няма да сме само ние желаещи. И другите страни ще искат да направят същото.

    3. През деня добре. Солариде дават тока. За през нощта къде сме го складирали тока?
    Last edited by d333; 09.05.2021, 19:58.

    Коментар


    • Да се върнем на 1000-та години: ВСИЧКИ изследвания, цялата наука зад тези продукти, е след трудовете на Айнщайн от началото на миналия век и на база математически модели. И ТЕ СЪЩО, са след въпросните години. Т е , говорим по-скоро, за допускания и предсказания на научна база но, знаем ли всичко по темата? Боя се, не.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        Матеев, извинявай но за 1000 години..В твоя форум има едни снимки на олющили се клетки, не са успели да добутат до 10 години.
        Приказваш глупости на търкалета. Как така една клетка може да се олющи? Та тя е кристал, който почти не се променя с времето.

        Една фотоволтаична клетка не се износва от това, че произвежда ток. Единствената опасност за нея е дифузията, която продължава дори и при ниски температури и така намалява дебелината на PN прехода. Въпреки това средностатистически една клетка има средно време на живот над 1000 години. Дори и тук-там някоя клетка да даде на късо, това не пречи на нормалната работа на останалите клетки от модула, и те продължават да си работят.

        Всъщност единствената сериозна заплаха за един фотоволтаичен модул е неговата херметизация по периферията между стъклото, алуминия и PVC-то отзад на модула. Ако тази херметизация издържи 1000 години, и модула ще произвежда ток 1000 години.

        Засега практическия опит на човечеството са модули в космоса по старите сателити на възраст 60 години, както и модули на земята по старите централи на възраст 20 години. Ами работят си до ден днешен както едните, така и другите. У дома имам модули на 15 години, които ако се измият, са неотличими от нови модули.

        Иначе в света на соларните технологии има и фирми-ментета, които произвеждат некачествени модули с некачествени клетки и некачествена херметизация. Ако попаднете на такава фирма гонейки евтинията, ами ще духате супата.

        ПП: Виждал съм модули от паднал на земята тракер, в които острите камъни са пробили дупка в тях. Ами ремонтират се много лесно - отзад се разтопява PVC-то и се окъсяват (заобикалят) повредените клетки. След това се херметизира с прозрачна епоксидна смола, и модула продължава да си работи нормално..
        Last edited by Mateev; 09.05.2021, 10:45.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Матеев, извинявай но за 1000 години..В твоя форум има едни снимки на олющили се клетки, не са успели да добутат до 10 години.
          Той има предвид, АКО ВСИЧКО е наред.
          Обикновено, се намесват редица фактори - хора, природа и т.н. и, затова, нещата се объркват. Ала в допускането, което прави, е прав.

          Коментар


          • Матеев, извинявай но за 1000 години..В твоя форум има едни снимки на олющили се клетки, не са успели да добутат до 10 години.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Pyramid, , притеснява те кралицата която казала - като нямат хляб, да ядат пасти. Да се покрие 1 процент от територията със соларки си е притеснително, при лошо време ще има много пешеходци за на дълги растояния.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • И двамата сте прави, само трябва авансово да се случи финасирането а народа няма да има нищо против ако не му се сервират по високи сметки за ток. АЕЦ да се построи с пари на банката, цялата сума да е налична предварително - да не стане парите свършиха , стигнахме до някъде и няма пари да продължим и парите да не се връщат с данъци от народа или чрез по високи цени на тока. Още соларни панели щом има възможност, но платени пак по същия начин. От тази криза измъкване по друг начин няма.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                  Солари на само 1% от площта на България са достатъчни, за да задоволят енергйните ни нужди в следващите 1000 години. За сведение неизползваемите земи в България вероятно са някъде около 20-30%.
                  Ей ти нА. Процъфтявай

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    По добре е да се представи като квадратни метри покрити със соларни панели.
                    Солари на само 1% от площта на България са достатъчни, за да задоволят енергйните ни нужди в следващите 1000 години. За сведение неизползваемите земи в България вероятно са някъде около 20-30%.

                    Коментар


                    • По добре е да се представи като квадратни метри покрити със соларни панели.
                      - Със закръгляния, два квадратни метра соларен панел с пикова най висока мощност 250 вата, ако произвежда реално ток една трета от максималното по 8 часа на ден, ще даде 600-700 ватчаса. 20 квадратни метра 7 киловатчаса да кажем. За 10 дена ще зареди батерията и на ден ще трябва да се изминават 30 и нещо си километра, защото за толкова ще стига тока с уточнението че не е ясно за какъв ден говорим - ясен с добра слънчева радиация или в такъв с лоша. Направо - ЩЕ СЕ РАЗЧИТА на ток от МРЕЖАТА. Или трябват си ЦЕНТРАЛИ НОВИ.
                      Last edited by supertrader; 08.05.2021, 23:18.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Pyramid, това не е голям грях, хората са така устроени да искат да спечелят и по принцип идеята е светла , така е представена. Рибата е вмирисана откъм главата, тези пари които не са дадени като субсидия чрез банката на еврото са похарчени за облекчения на банки в част от държавите.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                          мНОГО МАЛКО дава това за да го ползуваш- за 2 седмици ще ти свършат тези киловати
                          По моите сметки, ми трябват поне 15 kWp.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Pyramid, за соларните електроцентрали винаги съм се питал - хубаво решиха че трябва да се развие като технология, нека да има повече технически решения за добив на електричество. За субсидирането ако кажем че е добро решение, макар че това също е много спорно и противоречиво ..ЗАЩО в Европа то трябваше да става с пари на потребителите на електричество ? Не можеше ли да се субсидира с пари от Банката на Европа, тя просто да емитира парите с които да се плати тази разлика в цената на тока и то авансово дори. Накрая така се получава че повярвалите в идеята всъщност са въвлечени в една пирамида, схема на Понци в която печалбите за някои са загуби за други и всичко това за да не се даде и едно евро от тези които са инициирали идеята по законен според мен път. Защото това нещо е на ръба на закона така както е дадено като задание и резултата е притискане на другата икономика с високи разходи.
                            И от това изнудване на икономиките, печелят субекти като Кокорко...
                            ЕГАТИ. Неморално но, "законно".
                            ​​​​​​

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              Прочее, по темата, АКО имахте собствена ФЕЦ, Която, би ви давала по 1300 kWh/год от всеки инсталиран kWp, знаейки всеки собствените си изминавани километри към днешна дата, бихте ли си купили EV до 75 kW, с пробег около 300km / заряд лете и 200km зиме?
                              мНОГО МАЛКО дава това за да го ползуваш- за 2 седмици ще ти свършат тези киловати

                              Коментар


                              • Pyramid, за соларните електроцентрали винаги съм се питал - хубаво решиха че трябва да се развие като технология, нека да има повече технически решения за добив на електричество. За субсидирането ако кажем че е добро решение, макар че това също е много спорно и противоречиво ..ЗАЩО в Европа то трябваше да става с пари на потребителите на електричество ? Не можеше ли да се субсидира с пари от Банката на Европа, тя просто да емитира парите с които да се плати тази разлика в цената на тока и то авансово дори. Накрая така се получава че повярвалите в идеята всъщност са въвлечени в една пирамида, схема на Понци в която печалбите за някои са загуби за други и всичко това за да не се даде и едно евро от тези които са инициирали идеята по законен според мен път. Защото това нещо е на ръба на закона така както е дадено като задание и резултата е притискане на другата икономика с високи разходи.
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X