IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

На всеки един инвертор има такъв ключ, с който стринговете от панели се разкачат от него. Да, ама не ми е ясно какво може да помогне това по време на пожар.

Между другото ако в тебе имаше поне капка изобретателски способности, щеше да се досетиш, че не разкъсването на ниво панел ще помогне, а даването на късо на всеки един панел ...

Електронно устройство, което дава накъсо всеки един панел, ще е много по-евтино от устройство, което го разкъсва от веригата. Такова едно устройство ще е много евтино, защото може да се осъществяви с най-обикновен нисковолтов мощен полеви или биполярен транзистор, който заедно с Wi-Fi електрониката и с едночиповия компютър едва ли ще надхвърли себестойност от 2 долара ...

Защо не го правят масово е друг въпрос, но да, такова едно техническо решение е напълно реализуемо, и наистина ще бъде много много евтино. Нещо повече - това същото техническо решение с малко повече функционалност (софтуер) би могло да изпълнява и ролята на байпас диоди, предпазващи от частично засенчване.

Важна е базовата идея - късо съединение, а не прекъсване, защото при късо електрониката ще е много по-евтина поради ниското работно напрежение, а вероятността от дъга ще е практически нулева.
    ... може би защото панела се самоокъсява при изключване...
    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Ами защо не им сложите просто аварийни прекъсвачи, натискаш един бутон и всички връзки се прекъсват, докато ги домъкнете тези плоскости то всичко ще е изгоряло в случай на пожар. Един бутон Матеев, на таблото където е шалтера за прекъсване на двата кабела, натискаш го и връзките между панелите се прекъсват, не е изобретение.
      На всеки един инвертор има такъв ключ, с който стринговете от панели се разкачат от него. Да, ама не ми е ясно какво може да помогне това по време на пожар.

Между другото ако в тебе имаше поне капка изобретателски способности, щеше да се досетиш, че не разкъсването на ниво панел ще помогне, а даването на късо на всеки един панел ...

Електронно устройство, което дава накъсо всеки един панел, ще е много по-евтино от устройство, което го разкъсва от веригата. Такова едно устройство ще е много евтино, защото може да се осъществяви с най-обикновен нисковолтов мощен полеви или биполярен транзистор, който заедно с Wi-Fi електрониката и с едночиповия компютър едва ли ще надхвърли себестойност от 2 долара ...

Защо не го правят масово е друг въпрос, но да, такова едно техническо решение е напълно реализуемо, и наистина ще бъде много много евтино. Нещо повече - това същото техническо решение с малко повече функционалност (софтуер) би могло да изпълнява и ролята на байпас диоди, предпазващи от частично засенчване.

Важна е базовата идея - късо съединение, а не прекъсване, защото при късо електрониката ще е много по-евтина поради ниското работно напрежение, а вероятността от дъга ще е практически нулева.
      Last edited by Mateev; 09.10.2021, 18:53.

Коментар

• Ами защо не им сложите просто аварийни прекъсвачи, натискаш един бутон и всички връзки се прекъсват, докато ги домъкнете тези плоскости то всичко ще е изгоряло в случай на пожар. Един бутон Матеев, на таблото където е шалтера за прекъсване на двата кабела, натискаш го и връзките между панелите се прекъсват, не е изобретение.
        D.Y.F-091066

Коментар

1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са ИЗОБРЕТИЛИ да ги завиват с одеяла.
          2. Това което имам на ум е много по добро от всичките други решения на проблема, но трябва да се произвеждат специални прекъсвачи и няма как да се използва стандартна част.
          Ха-ха-ха .......
          Не ме развеселиха грешните ти разсъждения, които ги плещиш във всеки един твой постинг, а представата ти за това кое е изобретение и кое - не. Авно според тебе и аз съм изобретател с поне 1000 изобретения, едното от които са същите тези одеала или други тъмни плоскости, които ги бистрихме в соларния форум още преди 15 години, и за които се е сетил всеки, виждал някога соларен панел. Искам да кажа всеки, без тебе ...

Коментар

1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са изобретили да ги завиват с одеяла.
            2. Това което имам на ум е много по добро от всичките други решения на проблема, но трябва да се произвеждат специални прекъсвачи и няма как да се използва стандартна част.
            И специалните прекъсвачи за постоянен ток се стандартизират. Особено, масовите, за целите на ППЗ и т.н.

Коментар

• 1. Няма проблем и няма нужда връзката между последователно свързаните панели, между всичките да се прекъсне при пожар - НЕ Е ВЯРНО, защото ако беше така онези пожарникари нямаше да са изобретили да ги завиват с одеяла.
              D.Y.F-091066

Коментар

• http://www.solarsafetyshutoff.com/, ето на този сайт. Съжалявам много, но както се казва - ще работят и М не е прав. За да не тръгне дъга имат успоредно свързан кондензатор, като отвори релето то затваря контакти на верига през която кондензатора се разрежда през товарно съпротивление предполагам.
                Last edited by supertrader; 09.10.2021, 00:27.
                D.Y.F-091066

Коментар

• Solar Safety ShutOFF is the only true solar safety switch using electro-mechanical air gap technology ...релета, така са го написали на втория сайт.

D.Y.F-091066

Коментар

Да прав е. Как е направено според теб. Защото ако е с релета, както предположих дори да отварят много контактите пак не могат да сработят едновременно и контактите ще прегорят.
                    Ами, има и специални прекъсвачи за =ток но, едва ли са ценово подходящи. Абе, никак не е леко да се вдига тежко.

Коментар

Матеев, премам забележката, на втория линк са ги означили така че ми се привидя че са релета. Разгледай го. И въпрос - пробвал ли си колко мощна е дъгата между двата извода на стандартен панел, защо това касае прекъсвача дали ще сработва и разделя наистина панелите. Аз също нямам предвид електронно решение, знам че ще е неоправдано скъпо.
                      - Всъщност може и с релета, има релета които отварят контактите много, може да използват такива - ротационни са. Не си съвсем прав, със стандартни релeта със сигурност няма да може.
                      Да, експериментирал съм с DC дъги още преди 9-10 години. Гледай и се вади изводите. Интересното е от втория клип нататък:

1. https://www.youtube.com/watch?v=XfRlm_fVgBU
                      2. https://www.youtube.com/watch?v=WGTRRU1luQM
                      3. https://www.youtube.com/watch?v=LQpSMOW-8F0
                      4. https://www.youtube.com/watch?v=4oLf3YwWyoU
                      5. https://www.youtube.com/watch?v=diZ99goN8t0
                      6. https://www.youtube.com/watch?v=LwV1B_RyuTk
                      7. https://www.youtube.com/watch?v=oSXhEkM1Vqs

Last edited by Mateev; 08.10.2021, 17:53.

Коментар

• Да прав е. Как е направено според теб. Защото ако е с релета, както предположих дори да отварят много контактите пак не могат да сработят едновременно и контактите ще прегорят.
                        Last edited by supertrader; 08.10.2021, 17:34.
                        D.Y.F-091066

Коментар

Матеев, премам забележката, на втория линк са ги означили така че ми се привидя че са релета. Разгледай го. И въпрос - пробвал ли си колко мощна е дъгата между двата извода на стандартен панел, защо това касае прекъсвача дали ще сработва и разделя наистина панелите. Аз също нямам предвид електронно решение, знам че ще е неоправдано скъпо.
                          - Всъщност може и с релета, има релета които отварят контактите много, може да използват такива - ротационни са. Не си съвсем прав, със стандартни релeта със сигурност няма да може.
                          Съвсем прав е. Повярвай ми.

Коментар

• Матеев, премам забележката, на втория линк са ги означили така че ми се привидя че са релета. Разгледай го. И въпрос - пробвал ли си колко мощна е дъгата между двата извода на стандартен панел, защо това касае прекъсвача дали ще сработва и разделя наистина панелите. Аз също нямам предвид електронно решение, знам че ще е неоправдано скъпо.
                            Last edited by supertrader; 08.10.2021, 14:53.
                            D.Y.F-091066

Коментар

http://www.solarsafetyshutoff.com/ - този втория линк е на една австралийска фирма която предлага система за изключване на връзките между панелите аварийно. Правят го с релета, има допълнително опроводяване което не е малко и както Имп. правилно отбеляза това с релетата не е добра опция и според мен е усложнение, като самото то би могло да прави проблеми.....
                              DC дъга не може да се комутира или гаси с релета. Не знам откъде го измисли, но това е върха на невежеството. При променлив ток могат да се използват релета, защото дъгата угасва в момента, в който синусоидата премине през нулата. При постоянен ток това не се случва, и поради тази причина всяка една механична контактна система на реле или на автоматичен предпазител ще се запали от огромната дъга още при първото изключване.

За безопасно изключване на DC токове се използват само и единствено мощни полеви транзистори, но тука проблемът е, че те са много скъпи, ако едновременно трябва да издържат както на висок ток (над 10A) така и на високо напрежение (800-1000V).

Има механични предпазители за DC токове, но те не използват контакти, а дълга керамична ампула, запълнена с кварцов пясък, и вътре една оразмерена тънка жичка. Масово сме ги слагали по всички централи и това всъщност е единственото техническо решение, което е надеждно и евтино. Електронните решения на проблема са много скъпи.

Вероятно си се объркал при превода, защото на английски понякога използват термина RELAY дори и за електронни блокове, в които няма механични контакти. На български език обаче термина РЕЛЕ се използва само и единствено за устройство с превключващи контакти. То и на английски истинския термин е SSR (Solid State Relay), но някой некомпетентен може и да пропусне думичките Solid State, а друг некомпетентен да си помисли, че наистина става въпрос за реле с контакти..
                              Last edited by Mateev; 08.10.2021, 13:50.

Коментар

• https://www.youtube.com/watch?v=s8rsd3TIk4o , ето едно добро видео в което обясняват как се изключват соларните панели и го правят пожарникари специалисти в тази област, те също казват че и след прекъсването на двата проводника към инвертора връзката между панелите остава и затова са измислили да ги покриват с едни платнища. Сега в реална обстановка как ще го направят това, сигурно ще се мъчат и няма да е лесна процедурата.

http://www.solarsafetyshutoff.com/ - този втория линк е на една австралийска фирма която предлага система за изключване на връзките между панелите аварийно. Правят го с релета, има допълнително опроводяване което не е малко и както Имп. правилно отбеляза това с релетата не е добра опция и според мен е усложнение, като самото то би могло да прави проблеми.

- Това за което споменах е коренно различно, минимално усложняване и няма да направи проблем по време на експлоатация защото няма да има подвижни части. С уговорката че реално стопяемите прекъсвачи не са точно тези за които споменах, по различни трябва да бъдат и просто като цена ще са близки до цената на тези, при нужда да се изключат ще работи безотказно. Дори цената на системата за прекъсване и допълнителната част да струва и 5 лева на панел, това е нищо. Като говоря за част специално изработена за случая и с космическо качество, направена като нещата . частите за космическа апаратура, супер дълъг живот, произведена от висок бранд в която нормата на печалбата няма да е 2 ст. ..за бранд се плаща и хората го правят, защото бранда удвоява цената, но гаранцията за качектвото и неприятностите които си спестяват като купуват стоки с бранд им носят на тях самите много повече ползи и печалба.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X