IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ...Т.е. няма да ти се налага да щракаш с контактори

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Серийно не може поради 2 причини:
      1. Сечението на проводника на реакторите с малка мощност е малко
      2. В кой кръг да ги включа, като вътрешната ми мрежа е сложна и е смесица от мой ток и ток за продан

Затова в паралел си е чиста работа - разпространява се по всички мрежи, частично се компенсира в някои от тях, и чак на изводите НН на трафопоста меря каква е останалата разлика, а къде в мрежата ще я компенсирам няма никакво значение.

А ти знаеш ли някъде някой, който произвежда готови индуктивни Cos Ф регулатори? Най-добре е да купя нещо готово, измислено и тествано.
      Онази кофти фирма, дето те измами (и аз се оказах между вас) ако добре си спомням, продаваше някакви. Мисля, немски бяха и сякаш не бяха лоши но... Като знам,.как надуваше КРАТНО цените... При това - честно - ако случайно вече не умирам, и да нямам друг изход, и аз бих се старал да НЕ купувам от нея. Най-малкото, заради некоректното отношение към мен, дето работех за тях и заради няколко клиента, с чието доверие, тя злоупотреби поне пред мен (НЕ СИ единственият подведен и НАДплатил.)
      Иначе, в Дряново, има един чичко, Сталян му е името, навива по поръчка.
      А сега се сетих, дали в паралелен кръг, реактор - кондензатор, СЕРИЙНО с кондензатора, ако вкараш ШИМ - комутатор, няма поне 1-вата хармоника да успяваш да КОМПЕНСИРАШ ПЛАВНО?
      Last edited by Pyramid; 17.02.2025, 15:41.

Коментар

• Най добре беше да не се смесват мрежите и тока от фотоволтаици да се преобразува и съхрани, а най добре съхранението да е дългосрочно. Това обаче с батерии - акумулатори няма как да стане. Кой обаче ще финансира такава разработка ? Много ясно че тя после ще се копира от индустрията, а който я направи ще е за негова сметка.
        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
          Мисля си, подвеждащо ти влияе работата ти с (все по-) сложни системи. И едно дяволите нашепва, че може и още. А, дале е необходимо - мълчи пролетното, нали да то вгорчи живота...
          Как бих постъпил аз (един от вариантите): Едно измерване на тока от/към мрежата и няколко стъпала серийно реактори. Колкото по-малък ток, толкова повече РАЗшунтирам реакторите. На.макс.ток настройвам така, щото да съм под 1 индуктивен, да речем, 1 киловар, ама да го има. Същото и на минимален ток. Сега, ако си решил да усложняваш до предела мисля си, такъв, дали изобщо има?
          Серийно не може поради 2 причини:
          1. Сечението на проводника на реакторите с малка мощност е малко
          2. В кой кръг да ги включа, като вътрешната ми мрежа е сложна и е смесица от мой ток и ток за продан

Затова в паралел си е чиста работа - разпространява се по всички мрежи, частично се компенсира в някои от тях, и чак на изводите НН на трафопоста меря каква е останалата разлика, а къде в мрежата ще я компенсирам няма никакво значение.

А ти знаеш ли някъде някой, който произвежда готови индуктивни Cos Ф регулатори? Най-добре е да купя нещо готово, измислено и тествано.

Коментар

• Проблемът е че, работиш практически с източници на ток, а не на напрежение.

Коментар

Електромера е 4-квадрантен и следи активна/реактивна във всеки един квадрант. Следи и токове и напрежения в първите 20-30 хармоника. Така че директно мога да го настроя за реактивна енергия в квадрант продава. Индуктивностите трябва да се включват в паралел на мрежата и да се изключват, което ще предполага големи дъги, но има специализирани контактори за тази цел.

Има и друго предизвикателство - електромера се намира физически в трафопоста, а реакторите и схемата за управление у дома в мазето, така че трехнически трябва да реша въпросът как импулсите от изхода на електромера трябва да се прехвърлят на 200 метра в мазето. Може би трябва второ Logo, и двете Logo-та да си приказват по IP (последните модели го могат това).

Целият проблем е в това, че Cos Ф трябва да го меря директно на жиците на трансформатора в трафопоста, защото зад него има няколко електромера, от някои от които купувам енергия за имота, а от други продавам енергия от двете фотоволтаични централи. Денем обаче работещите инвертори на централите се месят на Cos Ф и се смесва тяхната реактивна с моята реактивна и това се променя много бързо с всяко преминаване на облак над панелите. Тъпа история, но точно това ме принуждава често да щракам контактори за компенсация.
              Мисля си, подвеждащо ти влияе работата ти с (все по-) сложни системи. И едно дяволите нашепва, че може и още. А, дале е необходимо - мълчи пролетното, нали да то вгорчи живота...
              Как бих постъпил аз (един от вариантите): Едно измерване на тока от/към мрежата и няколко стъпала серийно реактори. Колкото по-малък ток, толкова повече РАЗшунтирам реакторите. На.макс.ток настройвам така, щото да съм под 1 индуктивен, да речем, 1 киловар, ама да го има. Същото и на минимален ток. Сега, ако си решил да усложняваш до предела мисля си, такъв, дали изобщо има?
              Last edited by Pyramid; 17.02.2025, 08:56.

Коментар

Тези дросели... Тези РЕАКТОРИ, ще ти бъдат на страна АС и ще трябва да ги не точно включваш и изключваш (послегователно един на друг) ами да ги закъсняваш, ако правилно съм разбрал. Следиш косинуса и гледаш да НЕ се вдига много над 0,9
                Електромера е 4-квадрантен и следи активна/реактивна във всеки един квадрант. Следи и токове и напрежения в първите 20-30 хармоника. Така че директно мога да го настроя за реактивна енергия в квадрант продава. Индуктивностите трябва да се включват в паралел на мрежата и да се изключват, което ще предполага големи дъги, но има специализирани контактори за тази цел.

Има и друго предизвикателство - електромера се намира физически в трафопоста, а реакторите и схемата за управление у дома в мазето, така че трехнически трябва да реша въпросът как импулсите от изхода на електромера трябва да се прехвърлят на 200 метра в мазето. Може би трябва второ Logo, и двете Logo-та да си приказват по IP (последните модели го могат това).

Целият проблем е в това, че Cos Ф трябва да го меря директно на жиците на трансформатора в трафопоста, защото зад него има няколко електромера, от някои от които купувам енергия за имота, а от други продавам енергия от двете фотоволтаични централи. Денем обаче работещите инвертори на централите се месят на Cos Ф и се смесва тяхната реактивна с моята реактивна и това се променя много бързо с всяко преминаване на облак над панелите. Тъпа история, но точно това ме принуждава често да щракам контактори за компенсация.
                Last edited by Mateev; 16.02.2025, 23:53.

Коментар

Измислил съм го и дори си купих частите, но така и не се наканих да го сглобя. Иначе идеята е да включвам дросели с различна мощност по степените на 2 (купени са 1,2,4 и 8 kW), да ги превключват специализирани контактори с искрогасящи групи (купени са), да ги управлява Siemens Logo последен модел (купено е), а информация за управляването да дава специализиран Siemens електромер със спектрален анализатор, който измерва стотина параметъра на електроенергията, и всеки един от тях мога да го настроя да излиза на импулсен изход, който да го подам като вход на Logo-то.

Проекта е сериозен, ще отмене 1-2 седмици работа, включително и в трафопоста, и аз така и не намерих време да го направя или човек, да го направи вместо мене. По-скоро съм готов да купя нещо фабрично, но все не мога да намеря из интернет.

ПП: Програмата на Logo-то сам ще си я направя, ако някой сглоби хардуера.
                  Иначе проблема не е с инверторите, които могат сами да си регулират Cos Fi, а с десетината сървъра и компютри, които работят у дома денонощно.
                  Тези дросели... Тези РЕАКТОРИ, ще ти бъдат на страна АС и ще трябва да ги не точно включваш и изключваш (послегователно един на друг) ами да ги закъсняваш, ако правилно съм разбрал. Следиш косинуса и гледаш да НЕ се вдига много над 0,9

Коментар

Ако искаш, дай да видим да измислим цяр за това. В смисъл за капацитивния товар от инверторите?
                    Измислил съм го и дори си купих частите, но така и не се наканих да го сглобя. Иначе идеята е да включвам дросели с различна мощност по степените на 2 (купени са 1,2,4 и 8 kW), да ги превключват специализирани контактори с искрогасящи групи (купени са), да ги управлява Siemens Logo последен модел (купено е), а информация за управляването да дава специализиран Siemens електромер със спектрален анализатор, който измерва стотина параметъра на електроенергията, и всеки един от тях мога да го настроя да излиза на импулсен изход, който да го подам като вход на Logo-то.

Проекта е сериозен, ще отмене 1-2 седмици работа, включително и в трафопоста, и аз така и не намерих време да го направя или човек, да го направи вместо мене. По-скоро съм готов да купя нещо фабрично, но все не мога да намеря из интернет.

ПП: Програмата на Logo-то сам ще си я направя, ако някой сглоби хардуера.
                    Иначе проблема не е с инверторите, които могат сами да си регулират Cos Fi, а с десетината сървъра и компютри, които работят у дома денонощно.
                    Last edited by Mateev; 16.02.2025, 21:00.

Коментар

За съжаление така го направиха и в България преди няколко години. И аз в момента имам собствен 160 KVA трафопост, а лимит мисля че 16 kW. Не че не мога да дърпам повече, но ще ми излезе доста солено.

То в България има и друг проблем - карат те да плащаш капацитивната енергия, върната в мрежата. А те всички съвременни електронни устройства с импулсни захранвания връщат капацитивна енергия. И в един момент при 1000 лв. ток плащам още 200-300 лв. глоби за върната капацитивна енергия.
                      Ако искаш, дай да видим да измислим цяр за това. В смисъл за капацитивния товар от инверторите?

Коментар

Какво намерих случайно, току-що: https://youtube.com/shorts/bkQ3ipooa...W6TMwKDGKXCvtv
                        За съжаление така го направиха и в България преди няколко години. И аз в момента имам собствен 160 KVA трафопост, а лимит мисля че 16 kW. Не че не мога да дърпам повече, но ще ми излезе доста солено.

То в България има и друг проблем - карат те да плащаш капацитивната енергия, върната в мрежата. А те всички съвременни електронни устройства с импулсни захранвания връщат капацитивна енергия. И в един момент при 1000 лв. ток плащам още 200-300 лв. глоби за върната капацитивна енергия.

Коментар

• Какво намерих случайно, току-що: https://youtube.com/shorts/bkQ3ipooa...W6TMwKDGKXCvtv

Коментар

• ЧНГ и от мен

Коментар

• Първоначално изпратено от Ани Василева Разгледай мнение

...
                              Най вярна статистическа информация може да се черпи от пазара на употребявани автомобили, цените им станаха тройни спрямо 22-ра година, причината е че хората не си купуват нови, карат си старите коли. Затова се предлагат като употребявани предимно такива, които са повредени или силно амортизирани. Та кой ги купува тези милиони тесли не знам, при положение че в Китай вече ги отбягват защото имат местни с много евтини акумулатори, за които се намират нови които не са от производителя после но са качественни и с по голям капацитет и по ниска цена. При теслите това нещо го няма и няма как да се направят такива батерии от трета страна, която не произвежда въобще коли. Или си купуваш батерия която струва повече от остатъчната стойност на колата - оригинална, или купуваш ремонтирана, а живота на батериите е 10 години. В момента има батерии с живот 10 години и такива с живот 4 години, има и търговци които го казват това нещо, батерия с живот 4 години е на под 50 долара за киловатчас - само елементите и - клетките, или 40 киловатчаса са 2000 долара, защото по толкова им слагат на старите Нисан Лийв. Предлагате се конверсии в някои страни на автомобили с ДВГ, тези след 2012 година масово са с двигатели които издържат 150 хиляди километра, махат двигателя и слагат електромотор, цената с батерия за 10 години е 7 хиляди долара.
                              Last edited by RUBLA; 02.01.2025, 17:02.
                              D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                How much is the battery for a Tesla 3?
                                The battery pack on the Model 3 is made up of 4 modules, so the estimated price for a pack replacement is a whopping $20,000-$28,000. Makes $13,500 sound pretty good, doesn't it? Aug 22, 2024
                                ....
                                Last edited by RUBLA; 02.01.2025, 17:02. Причина: Линк към конкурентна медия.
                                I dream

Коментар

Working...
                                X