...Т.е. няма да ти се налага да щракаш с контактори
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Серийно не може поради 2 причини:
1. Сечението на проводника на реакторите с малка мощност е малко
2. В кой кръг да ги включа, като вътрешната ми мрежа е сложна и е смесица от мой ток и ток за продан
Затова в паралел си е чиста работа - разпространява се по всички мрежи, частично се компенсира в някои от тях, и чак на изводите НН на трафопоста меря каква е останалата разлика, а къде в мрежата ще я компенсирам няма никакво значение.
А ти знаеш ли някъде някой, който произвежда готови индуктивни Cos Ф регулатори? Най-добре е да купя нещо готово, измислено и тествано.
Иначе, в Дряново, има един чичко, Сталян му е името, навива по поръчка.
А сега се сетих, дали в паралелен кръг, реактор - кондензатор, СЕРИЙНО с кондензатора, ако вкараш ШИМ - комутатор, няма поне 1-вата хармоника да успяваш да КОМПЕНСИРАШ ПЛАВНО?Last edited by Pyramid; 17.02.2025, 15:41.
Коментар
-
Най добре беше да не се смесват мрежите и тока от фотоволтаици да се преобразува и съхрани, а най добре съхранението да е дългосрочно. Това обаче с батерии - акумулатори няма как да стане. Кой обаче ще финансира такава разработка ? Много ясно че тя после ще се копира от индустрията, а който я направи ще е за негова сметка.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеМисля си, подвеждащо ти влияе работата ти с (все по-) сложни системи. И едно дяволите нашепва, че може и още. А, дале е необходимо - мълчи пролетното, нали да то вгорчи живота...
Как бих постъпил аз (един от вариантите): Едно измерване на тока от/към мрежата и няколко стъпала серийно реактори. Колкото по-малък ток, толкова повече РАЗшунтирам реакторите. На.макс.ток настройвам така, щото да съм под 1 индуктивен, да речем, 1 киловар, ама да го има. Същото и на минимален ток. Сега, ако си решил да усложняваш до предела мисля си, такъв, дали изобщо има?
1. Сечението на проводника на реакторите с малка мощност е малко
2. В кой кръг да ги включа, като вътрешната ми мрежа е сложна и е смесица от мой ток и ток за продан
Затова в паралел си е чиста работа - разпространява се по всички мрежи, частично се компенсира в някои от тях, и чак на изводите НН на трафопоста меря каква е останалата разлика, а къде в мрежата ще я компенсирам няма никакво значение.
А ти знаеш ли някъде някой, който произвежда готови индуктивни Cos Ф регулатори? Най-добре е да купя нещо готово, измислено и тествано.
Коментар
-
Електромера е 4-квадрантен и следи активна/реактивна във всеки един квадрант. Следи и токове и напрежения в първите 20-30 хармоника. Така че директно мога да го настроя за реактивна енергия в квадрант продава. Индуктивностите трябва да се включват в паралел на мрежата и да се изключват, което ще предполага големи дъги, но има специализирани контактори за тази цел.
Има и друго предизвикателство - електромера се намира физически в трафопоста, а реакторите и схемата за управление у дома в мазето, така че трехнически трябва да реша въпросът как импулсите от изхода на електромера трябва да се прехвърлят на 200 метра в мазето. Може би трябва второ Logo, и двете Logo-та да си приказват по IP (последните модели го могат това).
Целият проблем е в това, че Cos Ф трябва да го меря директно на жиците на трансформатора в трафопоста, защото зад него има няколко електромера, от някои от които купувам енергия за имота, а от други продавам енергия от двете фотоволтаични централи. Денем обаче работещите инвертори на централите се месят на Cos Ф и се смесва тяхната реактивна с моята реактивна и това се променя много бързо с всяко преминаване на облак над панелите. Тъпа история, но точно това ме принуждава често да щракам контактори за компенсация.
Как бих постъпил аз (един от вариантите): Едно измерване на тока от/към мрежата и няколко стъпала серийно реактори. Колкото по-малък ток, толкова повече РАЗшунтирам реакторите. На.макс.ток настройвам така, щото да съм под 1 индуктивен, да речем, 1 киловар, ама да го има. Същото и на минимален ток. Сега, ако си решил да усложняваш до предела мисля си, такъв, дали изобщо има?Last edited by Pyramid; 17.02.2025, 08:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Тези дросели... Тези РЕАКТОРИ, ще ти бъдат на страна АС и ще трябва да ги не точно включваш и изключваш (послегователно един на друг) ами да ги закъсняваш, ако правилно съм разбрал. Следиш косинуса и гледаш да НЕ се вдига много над 0,9
Има и друго предизвикателство - електромера се намира физически в трафопоста, а реакторите и схемата за управление у дома в мазето, така че трехнически трябва да реша въпросът как импулсите от изхода на електромера трябва да се прехвърлят на 200 метра в мазето. Може би трябва второ Logo, и двете Logo-та да си приказват по IP (последните модели го могат това).
Целият проблем е в това, че Cos Ф трябва да го меря директно на жиците на трансформатора в трафопоста, защото зад него има няколко електромера, от някои от които купувам енергия за имота, а от други продавам енергия от двете фотоволтаични централи. Денем обаче работещите инвертори на централите се месят на Cos Ф и се смесва тяхната реактивна с моята реактивна и това се променя много бързо с всяко преминаване на облак над панелите. Тъпа история, но точно това ме принуждава често да щракам контактори за компенсация.Last edited by Mateev; 16.02.2025, 23:53.
Коментар
-
Измислил съм го и дори си купих частите, но така и не се наканих да го сглобя. Иначе идеята е да включвам дросели с различна мощност по степените на 2 (купени са 1,2,4 и 8 kW), да ги превключват специализирани контактори с искрогасящи групи (купени са), да ги управлява Siemens Logo последен модел (купено е), а информация за управляването да дава специализиран Siemens електромер със спектрален анализатор, който измерва стотина параметъра на електроенергията, и всеки един от тях мога да го настроя да излиза на импулсен изход, който да го подам като вход на Logo-то.
Проекта е сериозен, ще отмене 1-2 седмици работа, включително и в трафопоста, и аз така и не намерих време да го направя или човек, да го направи вместо мене. По-скоро съм готов да купя нещо фабрично, но все не мога да намеря из интернет.
ПП: Програмата на Logo-то сам ще си я направя, ако някой сглоби хардуера.
Иначе проблема не е с инверторите, които могат сами да си регулират Cos Fi, а с десетината сървъра и компютри, които работят у дома денонощно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Ако искаш, дай да видим да измислим цяр за това. В смисъл за капацитивния товар от инверторите?
Проекта е сериозен, ще отмене 1-2 седмици работа, включително и в трафопоста, и аз така и не намерих време да го направя или човек, да го направи вместо мене. По-скоро съм готов да купя нещо фабрично, но все не мога да намеря из интернет.
ПП: Програмата на Logo-то сам ще си я направя, ако някой сглоби хардуера.
Иначе проблема не е с инверторите, които могат сами да си регулират Cos Fi, а с десетината сървъра и компютри, които работят у дома денонощно.Last edited by Mateev; 16.02.2025, 21:00.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеЗа съжаление така го направиха и в България преди няколко години. И аз в момента имам собствен 160 KVA трафопост, а лимит мисля че 16 kW. Не че не мога да дърпам повече, но ще ми излезе доста солено.
То в България има и друг проблем - карат те да плащаш капацитивната енергия, върната в мрежата. А те всички съвременни електронни устройства с импулсни захранвания връщат капацитивна енергия. И в един момент при 1000 лв. ток плащам още 200-300 лв. глоби за върната капацитивна енергия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеКакво намерих случайно, току-що: https://youtube.com/shorts/bkQ3ipooa...W6TMwKDGKXCvtv
То в България има и друг проблем - карат те да плащаш капацитивната енергия, върната в мрежата. А те всички съвременни електронни устройства с импулсни захранвания връщат капацитивна енергия. И в един момент при 1000 лв. ток плащам още 200-300 лв. глоби за върната капацитивна енергия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ани Василева Разгледай мнение
...Last edited by RUBLA; 02.01.2025, 17:02.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеHow much is the battery for a Tesla 3?
The battery pack on the Model 3 is made up of 4 modules, so the estimated price for a pack replacement is a whopping $20,000-$28,000. Makes $13,500 sound pretty good, doesn't it? Aug 22, 2024I dream
Коментар
Коментар