If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пощенска е най-гнусната банка на пазара. Но не само тя. Всички банки се интересуват от промоции по кредити на нови клиенти. Старите кучета ги яли. Не им променят условията при никакъв случай. Ако се сещате добър пример в противното , покажете го.
аа не така колега. променят ги и още как, но само в ущърб на клиента
Пощенска е най-гнусната банка на пазара. Но не само тя. Всички банки се интересуват от промоции по кредити на нови клиенти. Старите кучета ги яли. Не им променят условията при никакъв случай. Ако се сещате добър пример в противното , покажете го.
Писна ми вече от т.нар. Юробанк И Еф Джи или по-накратко Пощенска!
Имам там стар ипотечен кредит, на който му остават само 17 месечни вноски. Лихвата е добра и е вързана към EURIBOR, така че кредитът се оказа изгоден. Но явно на някой много му бърка, че не могат да ми вдигнат лихвата и затова в последните две години ми въртят всякакви номера. Например въведоха някаква безумно висока такса за просрочие ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДЕН. За всичките тия години съм просрочил ЕДНА вноска с ДВА дни и то неволно - падежът се падаше в събота, а аз преведох пари в сметката на кредита в понеделник. Бях се подвел от практиката на нормалните банки, че когато падежът е в почивен ден, за дата на падежа се счита следващия работен ден. Да, ама не - в Пощенска за дата на падежа се счита ПРЕДИШНИЯ работен ден. Това "просрочие" ми струваше 10 лева за нововъведената тихомълком "такса обслужване на просрочен кредит", плюс лихвата за закъснението съгласно договора (което си е в реда на нещата).
А ето днес вече има ново, още по-нагло изпълнение. Пак тихомълком са въвели от 10 декември "такса обслужване разплащателна сметка на жилищен кредит" от 1.50 лв месечно. Сигурно са единствената банка, която събира такси за сметката по която си погасяваш кредита. Сега остава да въведат такси и на депозитните сметки!
А сега - върха на сладоледа:
Месечната такса е въведена от 10 декмври. На 13 декември (днес) ми е падежа. Вчера преведох пари сметката на кредита, при което салдото стана с около половин евро повече от вноската. Днес си отварям електронното банкиране и виждам, че в сметката има пари, а не би трябвало. Оказва се, че гяволите първо ми удържат 77 евроцента (1.50 лв "оная" такса) и изведнъж салдото по сметката става с около 30 евроцента по-малко от вноската по кредита. След което, забележете, не си удържат лихвата и колкото могат от главницата (така ще остана да дължа 30 евроцента просрочена главница), а казват "а-а-а няма я цялата сума по вноската, значи си в просрочие". Аз в момента съм в чужбина и е цяло чудо, че просто реших да си посетя сметката с електронното банкиране. Иначе в понеделник щах да осъмна с "такса просрочие" от 50 лева примерно.
С една дума, така правят нещата, че ако не следиш непрекъснато какво се случва, можеш много лесно да "изпаднеш в просрочие", което не си желал и допускал и да те одерат с разни дебели такси.
Сега се чудя какво да правя - да се разправям ли с тях или да си трая и да не се занимавам с глупости. Приемам съвети от юристи. Обръщам внимание, че най-вероятно в юридическо отношение са си изпипали нещата, както с таксата просрочие - там ми обясниха, че наистина в договора за кредит я няма, но тя била промяна в тарифата на банката и не касаела кредита ми (в договора си има съответните наказателни лихви), а касаела просто банкова такса за управление напросрочени кредити. Въпросът ми е по-скоро, мога ли да се оплача някъде от нелоялна търговска практика, т.е. по скоро да извъртя нещата към защита на потребителите от нелоялни практики, а не към юридически спор правилно ли са ми взели парите.
П.С. И забележете - обикновено всички месечни банкови такси от сорта "поддръжа на сметка" се събират около първо число на месеца или пък около края на месеца. Но нашата "нова такса" се събира в деня на падежа по кредита. За мен това е доказателство, че банката УМИШЛЕНО ПРАВИ ТАКА, ЩОТО КЛИЕНТИТЕ И ДА ИЗПАДНАТ В ПРОСРОЧИЕ. Сигурен съм, че много хора, които имат имат кредити там и редовно си превеждат вноските без да ходят в банката са изпаднали или ще изпаднат в моето положение! Дори подозирам, че и тези, които плащат на гише няма да бъдат уведомени! И след месец - хоп изненада-а-а!
Юробанк И Еф Джи или Пощенска банка - най-голямото недуразомение в банковия ни сектор. Изгониха им изп. директор Ягодин и борсата веднага го прибра.
Явно не си подписвал договор с финансова институция(банка,застраховател,ИП и др) или пък ако евентуално си го правил грам не си го чел... там(във всеки един договор) има една част наречена "общи условия";"тарифа" или по някакъв друг начин,в която ясно и точно си описват как точно ще те чукат (както и когато си поискат) и ти нямаш друг избор... освен ако откажеш да подпишеш договор с тях...
Един ден и това ще ти се случи ...
Много бързо и лесно даваш оценка какво съм правил и какво съм чел.... Без въобще да влизам в спор с "философи" като теб, ще ти кажа, че съм чел достатъчно договори, общи условия и тарифи.... и съм подписвал тези от тях, по които съм преценил, че имам достатъчно защита, за да не правят с мен каквото и както си поискат. Сигурно и затова преди няколко месеца осъдих банката, която се опита едностранно да си променя лихвите и се наложи да ми плати надвзетото заедно със законовата лихва върху него. По-долу писах какво трябва да се прави според мен за да се промени ситуацията, която е сега..... Но всеки сам носи глава на раменете си в крайна сметка....
.... Трябва да се водят масови съдебни дела срещу всякакви техни едностранни решения и действия във вреда на клиентите им, след като са подписали вече договор, в който има уговорени клаузи. Само така може да се стигне до промяна на отношението им..... евентуално.... след време.
Явно не си подписвал договор с финансова институция(банка,застраховател,ИП и др) или пък ако евентуално си го правил грам не си го чел... там(във всеки един договор) има една част наречена "общи условия";"тарифа" или по някакъв друг начин,в която ясно и точно си описват как точно ще те чукат (както и когато си поискат) и ти нямаш друг избор... освен ако откажеш да подпишеш договор с тях...
Един ден и това ще ти се случи ...
Тази сутрин гледах по БТВ адвокат Веска Волева и един от неините клиенти. http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/...vi_uslugi.html
Това не е реклама, но просто и аз имам кредит и на мен също ми вдигнаха лихвения процент, а от там и сумата за месечно плащане.
Какво да се прави от тук нататък- съд или плащане???
Абе вие луди ли сте - как ште мине това на втора инстанция?
Кой ще плаща лошите кредити - нали такива като Вас изрядните
Ще духате супата докрай още ще ви ги вдигат лихвите никой не ви е карал да теглите кредитите
"Надявам се, че ако казусът мине и през следващите инстанции, това ще доведе до коренна промяна в отношението между БГ банките и клиентите?"
Много се съмнявам, че само 1-2 съдебни решения, дори и потвърдени от всички инстанции, ще доведе до промяна на отношението на банките към техните клиенти.... За тях клиента трябва да си трае и търпи всичките им такси, комисионни, лихви и всякакви други изгъзици, които решат да му наложат абсолютно едностранно и когато решат, даже да им е благодарен, че го обслужват.... Трябва да се водят масови съдебни дела срещу всякакви техни едностранни решения и действия във вреда на клиентите им, след като са подписали вече договор, в който има уговорени клаузи. Само така може да се стигне до промяна на отношението им..... евентуално.... след време.
При подписването на договора ти си се разписал,че си съгласен с общите условия и тарифата на банката, като някъде с малки буквички би трябвало да е описано,че те могат да бъдат променяни едностранно с някакъв срок на предизвестие.
Договорът ти е направен така, че винаги банката да е права и си мисля,че не си заслужава нервите.
Оказва се, че твърденията на mussi, които очевидно са повлияни от ширещото се мнение, че с банка не се спори, са оборени точно от един български съд!
Впрочем, това ширещо се мнение се налага и подклажда нескрито и постоянно от недоказания банков картел в България.
Трета банка бе осъдена за високи лихви по кредит
...Съдът е установил, че банката едностранно и необосновано е вдигнала лихвата по кредита. Засега делото е спечелено само на първа инстанция, но то разбива мита, че ако веднъж си подписал договор капан, остава ти само безропотно да го изпълняваш.
Текстът на съдебното решение може да се види от блога на икономиста Любомир Христов, който от години води битка за равноправие между банките и техните клиенти.
С две думи, съдът е намерил за установено, че документът, наречен ДОГОВОР за кредит, не е възникнал в резултат на свободни преговори между две равнопоставени страни. Цитат: „Банката следва да докаже, че оспорените клаузи не са били предварително подготвени, респ. че ищците са имали възможност предварително да ги обсъдят с ответника.”
Доста нахално изглежда твърдението на банката – цитат: „изцяло в преценка на кредитополучателя е дали да сключи договор за банков кредит или не, ако счита че предложените му от Банката условия не са задоволителни.”
В случая няма значение коя е банката, защото вероятно почти всеки е чул нещо подобно, в смисъл: „Ами като не ти харесват нашите условия, иди в друга банка!” И това е напълно в съзвучие с „липсата” на банков картел в България.
Ето и части от решението на съда:
...Съдът реши:
Признава за нищожни като противоречащи на закона… следните клаузи от договор…, а именно:
Чл.3 (1)…
Чл.3 (5) „Действащият БЛП на …банк АД не подлежи на договаряне и промените в него стават незабавно задължителни за страните.
Чл.6 (3) „ В случай, че по време на действието на настоящия договор БАНКАТА промени Базовия лихвен процент… размерът на погасителните вноски, определени в чл. 1 се променят автоматично, в съответствие с промяната, за което КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ, с подписването на настоящия договор, дава своето неотменимо и безусловно съгласие.”
Чл. 12. „БАНКАТА запазва правото си по време на действие на настоящия договор да променя Тарифата за условията, лихвите, таксите и комисионните, които …банк АД прилага при операциите си. Измененията в тарифата влизат в сила от деня на приемането им от компетентните банкови органи и са задължителни за страните по настоящия договор...”
Осъжда …банк АД да заплати… солидарно сумата от 9457.12 евро
Осъжда …банк АД да заплати… съдебно деловодни разноски солидарно в размер на 800 евро за адв.възнаграждение и 813.33 лв. за държавна такса.
Надявам се, че ако казусът мине и през следващите инстанции, това ще доведе до коренна промяна в отношението между БГ банките и клиентите?
За съжаление не установяваме адекватна медийна реакция на това революционно съдебно решение. Медиите преекспонират всяка черна новина, но не дават ухо за тоталното своеволие на банките тук.
Дано не съм прав!
И забележете - обикновено всички месечни банкови такси от сорта "поддръжа на сметка" се събират около първо число на месеца или пък около края на месеца.
Отдавна съм казал, че таксата поддръжка на сметка е незаконна. Тази сметка в банката НЕ Е МОЯ. Тя е на банката. Моите сметки са си при мен. Ако банката може да ме обслужва по друг начин нека да го направи, аз нямам нужда от някакъв си номер в банката. Ако не могат да работят без такъв номер който са ми присвоили, нека да са така добри да не ме таксуват за това!
Все едно аз да плащам всеки месец такса ЕГН на държавата! Ами тя държавата има нужда от този номер, не аз!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
. Въпросът ми е по-скоро, мога ли да се оплача някъде от нелоялна търговска практика, т.е. по скоро да извъртя нещата към защита на потребителите от нелоялни практики, а не към юридически спор правилно ли са ми взели парите.
П.С. И забележете - обикновено всички месечни банкови такси от сорта "поддръжа на сметка" се събират около първо число на месеца или пък около края на месеца. Но нашата "нова такса" се събира в деня на падежа по кредита. За мен това е доказателство, че банката УМИШЛЕНО ПРАВИ ТАКА, ЩОТО КЛИЕНТИТЕ И ДА ИЗПАДНАТ В ПРОСРОЧИЕ. Сигурен съм, че много хора, които имат имат кредити там и редовно си превеждат вноските без да ходят в банката са изпаднали или ще изпаднат в моето положение! Дори подозирам, че и тези, които плащат на гише няма да бъдат уведомени! И след месец - хоп изненада-а-а!
Гръцка му работа !!!!
При подписването на договора ти си се разписал,че си съгласен с общите условия и тарифата на банката,като някъде с малки буквички би трябвало да е описано,че те могат да бъдат променяни едностранно с някакъв срок на предизвестие (най-често 2 месеца).
Предизвестието се слага(по закон) на видно място в банковия клон 2 месеца преди датата,от която влиза в сила промяната,така че ако не ходиш в офисите на банката няма как да занеш,освен ако са достатъчно коректни и пуснат обявлението в сайта си,но това е гръцка банка и всичко относно коректността остава без коментар.
Съвета ми е да оставиш един буфер от около 15ойро за теси сметки и да си захранваш сметката ден преди падежа.Догорорът ти е направен така,че винаги банката да е права и си мисля,че не си заслужава нервите.
Колкото до това да предпазиш другите от нелоялни практики... баба ми(Бог да я прости жената!) казваше - "Кьорав на карти не играе..." - всеки сам би трябвало да си следи да не го прецакат... времената са такива,че всеки гледа да "оправи" другия... лично мнение...
Гражданите постигнаха нова съдебна победа в битката с неравноправните клаузи, които някои банки залагат в договорите за заеми. Двама кредитополучатели са осъдили Пощенска банка за надвзети лихви и такси за близо 10 000 евро, научи в. Сега. Делото е заведено в Софийския районен съд, а решението на СРС е от края на 2011 г. Съдът е установил, че банката едностранно и необосновано е вдигнала лихвата по кредита. Засега делото е спечелено само на първа инстанция, но то разбива мита, че ако веднъж си подписал договор капан, остава ти само безропотно да го изпълняваш.
Хвала. Крайно време е да се разбере, че не сме роби на банките
Гражданите постигнаха нова съдебна победа в битката с неравноправните клаузи, които някои банки залагат в договорите за заеми. Двама кредитополучатели са осъдили Пощенска банка за надвзети лихви и такси за близо 10 000 евро, научи в. Сега. Делото е заведено в Софийския районен съд, а решението на СРС е от края на 2011 г. Съдът е установил, че банката едностранно и необосновано е вдигнала лихвата по кредита. Засега делото е спечелено само на първа инстанция, но то разбива мита, че ако веднъж си подписал договор капан, остава ти само безропотно да го изпълняваш.
Коментар