IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• копие на лична карта в банката

Това с тия лични карти е голяма тъпотия, като е законно всичко да си изискват данни за мен там от където трябва. Значи те не им дават от съответната институция моите данни ... и понеже не им дават инфо те си ги искат от клиентите и ти завързват очите с думите "не можеш да свършиш работа днес в нашия клон ако не ти снимаме личната карта" ... а навсякъде са плъзнали бай ганйовци и чакат да изкарат пари без да си надигат главата докато лежат под палмата

Коментар

• Писна ми вече от т.нар. Юробанк И Еф Джи или по-накратко Пощенска!

Имам там стар ипотечен кредит, на който му остават само 17 месечни вноски. Лихвата е добра и е вързана към EURIBOR, така че кредитът се оказа изгоден. Но явно на някой много му бърка, че не могат да ми вдигнат лихвата и затова в последните две години ми въртят всякакви номера. Например въведоха някаква безумно висока такса за просрочие ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДЕН. За всичките тия години съм просрочил ЕДНА вноска с ДВА дни и то неволно - падежът се падаше в събота, а аз преведох пари в сметката на кредита в понеделник. Бях се подвел от практиката на нормалните банки, че когато падежът е в почивен ден, за дата на падежа се счита следващия работен ден. Да, ама не - в Пощенска за дата на падежа се счита ПРЕДИШНИЯ работен ден. Това "просрочие" ми струваше 10 лева за нововъведената тихомълком "такса обслужване на просрочен кредит", плюс лихвата за закъснението съгласно договора (което си е в реда на нещата).

А ето днес вече има ново, още по-нагло изпълнение. Пак тихомълком са въвели от 10 декември "такса обслужване разплащателна сметка на жилищен кредит" от 1.50 лв месечно. Сигурно са единствената банка, която събира такси за сметката по която си погасяваш кредита. Сега остава да въведат такси и на депозитните сметки!

А сега - върха на сладоледа:

Месечната такса е въведена от 10 декмври. На 13 декември (днес) ми е падежа. Вчера преведох пари сметката на кредита, при което салдото стана с около половин евро повече от вноската. Днес си отварям електронното банкиране и виждам, че в сметката има пари, а не би трябвало. Оказва се, че гяволите първо ми удържат 77 евроцента (1.50 лв "оная" такса) и изведнъж салдото по сметката става с около 30 евроцента по-малко от вноската по кредита. След което, забележете, не си удържат лихвата и колкото могат от главницата (така ще остана да дължа 30 евроцента просрочена главница), а казват "а-а-а няма я цялата сума по вноската, значи си в просрочие". Аз в момента съм в чужбина и е цяло чудо, че просто реших да си посетя сметката с електронното банкиране. Иначе в понеделник щах да осъмна с "такса просрочие" от 50 лева примерно.

С една дума, така правят нещата, че ако не следиш непрекъснато какво се случва, можеш много лесно да "изпаднеш в просрочие", което не си желал и допускал и да те одерат с разни дебели такси.

Сега се чудя какво да правя - да се разправям ли с тях или да си трая и да не се занимавам с глупости. Приемам съвети от юристи. Обръщам внимание, че най-вероятно в юридическо отношение са си изпипали нещата, както с таксата просрочие - там ми обясниха, че наистина в договора за кредит я няма, но тя била промяна в тарифата на банката и не касаела кредита ми (в договора си има съответните наказателни лихви), а касаела просто банкова такса за управление напросрочени кредити. Въпросът ми е по-скоро, мога ли да се оплача някъде от нелоялна търговска практика, т.е. по скоро да извъртя нещата към защита на потребителите от нелоялни практики, а не към юридически спор правилно ли са ми взели парите.

П.С. И забележете - обикновено всички месечни банкови такси от сорта "поддръжа на сметка" се събират около първо число на месеца или пък около края на месеца. Но нашата "нова такса" се събира в деня на падежа по кредита. За мен това е доказателство, че банката УМИШЛЕНО ПРАВИ ТАКА, ЩОТО КЛИЕНТИТЕ И ДА ИЗПАДНАТ В ПРОСРОЧИЕ. Сигурен съм, че много хора, които имат имат кредити там и редовно си превеждат вноските без да ходят в банката са изпаднали или ще изпаднат в моето положение! Дори подозирам, че и тези, които плащат на гише няма да бъдат уведомени! И след месец - хоп изненада-а-а!
      Last edited by netware5; 13.12.2011, 22:13.
      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Що не купувате гречки бамки бря ? Акциите им са в момента на прИмоция >>>две акции на цената на баничка какво чакате да станат десет на цената на баничка ли ?
        цени за днес Пиреус 0,27 ойро >>>Юробанк 0,35 ойро >> Алфабанк 0,50 ойро
        Хората губят ума си на тълпи , а се връщат към здравия разум бавно и един по един .

Коментар

• Не знам дали банките продават на измамници списъци, не вярвам това да е практика, по-скоро ако се случва, то е от недобросъвестни служители. Но масова практика е във всички банки да искат да ти направят копие на личната карта, което е пълно безумие и въобще не си дават сметка какви могат да бъдат последствията от това, особено при състоянието, при което съхраняват информация и данни. А да ги питаш защо им е това копие, след като могат да ти проверят документа, да идентифицират ти ли си, не си ли ти и да ти го върнат. Въобще няма нужда от копия, това само създава допълнително рискове от фалшификации и всякакви далавери. Но ти обясняват точно обратното - че било за твоя сигурност и го изисквал закона... Не давайте да ви копират лични документи, за да намалите риска си от измами....

Коментар

• Мъж с открадната самоличност осъмна с десетки хиляди лева дългове. Неговите данни са изнесени от банков клон и с тях са извършени огромни злоупотреби. Като коректен платец се обърнал към БНБ с молба да му изпратят кредитното досие. От там обаче получава документ, в който вижда, че задълженията на престъпника висят на негов гръб. „БНБ тя не носи отговорност........."
            Междувременно Савов опитва да обясни ситуацията на бирниците, но не среща разбиране. Измамникът разполагал точна информация за банковите сметки, избирани са такива с големи депозити. http://www.btv.bg/story/922538569-Ma...a_dalgove.html

ПС: Пострадалия Матей Савов е архитект. Сега не само неговите пари ги няма, ами е натоварен и с дългове които ще се наложи да плати.

Тъй като не се изнася името на банката, то всички банки в България попадат под подозрение, че продават на измамници списъци с клиенти с големи депозити, което явно, не е чак толкова рядка практика, защото както се споменава и тук, това не е единичен случай, въпреки, че по БТВ явно за да не всяват паника силно са занижили с още една цифра пострадалите от тия измами, в които има намесени и банкови служители.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Последните 5 години имам сметка в Райфайзен и в Първа Инвестиционна, съответно мога да правя сравнение за тези две банки.
              За Райфайзен първо,че за 5 години веднъж не си получих извлечение по сметката, второ, че са много некомпетентни и нахални. Сега ще потвърдя твърдението си с факти и ще разберете какво имам предвид. Когато забременях реших да си организирам вноските по кредита през и-пей, обаче като ми изтече падежа и сумата изчезва. Отивам в клон на банката да платя, понеже последните 2 дни от падежа бяха почивни, аз бях извън града, като се върнах се усетих че кредита не ми е платен и отивам да си го платя съвестно в клон на каса. Първо, че чаках служителката да се взира в монитора поне 15 мин., след това си извика една по една 2 колежки и те гледаха, гледаха и накрая ме попита колко плащам обикновено - аз й казах колко плащам, дадох и сумата и всичко тип - топ. И след няколко дни ми звънят, да ми кажат че сумата е с 2 лв. по-малко и видиш ли ако не внеса тея 2 лв до края на седмицата ще влезна в графата нелоялни клинети! и не знам си още какви заплахи...за 2лв. направо откачих! Сега декември ми е последната вноска по кредита и не искам никога повече да чувам за Райфайзен, ама никога! Да не говорим, че за 5г. ми всигнаха лихвата безброй пъти и вноската ми се вдигна с 15лв., но хайде...криза е!
              От друга страна ПИБ работят и в почивните дни, и до 21ч. Не ми звънят, не ме занимават с глупости. Служителите им са винаги компетентни. Съгласна съм, че навсякъде има и подготвени и неподготвени служители, но за 5г. в тази банка веднъж не ми се случи някоя като тази в Райфайзен... Общо взето влизам в банката, върша си работата за максимум 10 мин. и си тръгвам. Подарък за рожденния ден на шефа пак от ПИБ взехме (юбилейна монета) и пак служителката беше осведомена, изобщо ПИБ за мен са абсолютни професионалисти.

Коментар

• http://parliament.bg/bills/41/154-01-63.pdf

Ей го оптимизма.

Препоръки нямам!

Коментар

• еееееее, всеки си има някакви истории с банковото обслужване ... на пък ми се наложи да обяснявам на служителка на ПроКредит Банк защо трябва да ми постави "печата на банката" върху някаква хартийка, която нося и на която пише "Заповед за командировка" ... е, след като упорито отказваше да завери посещението ми в банката се обади на шефката си по GSM-а, от там явно й обясниха, че всеки може да дойде, да каже "добър ден" и да поиска да му заверят командировъчно и тя разбира се го направи ... иначе като цяло съм доволен от банката ... но имайте впредвид че в която и да е банка си има и компетенти и некомпетентни служители ... иначе за какво щяхме да си чешаме езиците, а?
                  Унитех

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    леко допълнение
                    Не знам какво са загубили от стачките, но знам, че лихвите на гръцките банки по кредитите и на физически и ЮЛ в Гърция са почти ДВОЙНО по-ниски от лихвите, които СЪЩИТЕ имат в България...(вкл. и дъщерните им в Румъния са с по-ниски нива от тези в БГ)
                    Така е и с другите чужди банки у нас.

Явно...всичко е до ПРАГ на ТЪРПИМОСТ, а не до икономика ...
                    +++"Явно...всичко е до ПРАГ на ТЪРПИМОСТ, а не до икономика " А в медийния свят прага зависи от договорите за медийно партньорство,за съжаление...
                    Пъпка на хоризонта!

Коментар

• В малко договори за кредит е прецизирано правото за цесия.Полезен сайт: "
                      Договор за цесия http://www.lawsbg.com/articles/93-cesia.html

Коментар

• Добре ли е?

Фиксиран лихвен процент - 13,95% за кредити в евро и 15,45% - за кредити в лева, за целия срок на кредита, при превод на работна заплата по сметка в Банката

Коментар

• Заеми

Съжалавам, но не съм сведущ по въпроса.
                          Стана ми обаче интересно и направих справка в сайта на Алфа банк
                          Някой може ли ми каже подобен продукт в евро колко му е лихвата в БГ ?

============
                          Alpha 810 Loan for Business Premises

It is granted to cover your needs for business premises, so that you may be able to plan a more secure economic future.

Alpha 810 Loan finances:
                          the purchase of an existing commercial building or one under construction
                          the purchase of a plot
                          the construction, completion, addition, repairs or improvement of business premises
                          Amount:

With a minimum amount of Euro 15.000 and up to:
                          100% of the tax value of the commercial property
                          70% of the value of the purchase contract of the property
                          70% of the budget related to completion, addition, maintenance, repair of a self-owned or hired property, or
                          70% of the budget related to the construction of business premises, including the value of the plot.

Duration:
                          From 3 to 12 years

Interest Rate:
                          Fixed interest rate for the first three years of the loan, which today amounts to 6.50% (*) annually.

At the end of the three-year period, you may choose:
                          either the fixed interest rate of this loan category
                          or a variable interest rate linked to the Prime Rate plus spread of 1%
                          (*) plus the Contribution of Law 128/75, i.e. 0,6%.

Repayment Procedure:
                          Through monthly amortization installments
                          ============

Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                          леко допълнение
                          Не знам какво са загубили от стачките, но знам, че лихвите на гръцките банки по кредитите и на физически и ЮЛ в Гърция са почти ДВОЙНО по-ниски от лихвите, които СЪЩИТЕ имат в България...(вкл. и дъщерните им в Румъния са с по-ниски нива от тези в БГ)

Коментар

• Първоначално изпратено от Wizi Разгледай мнение
                            ...
                            За справка Гърция. Политиците малко или много трябва да се съобразяват докато в БГ не е така. Гърция разбира се не е добър пример, защото там е прекалено като че ли. Тези хора май загубиха повече от стачки отколкото са им лихвите по заемите тази година....
                            леко допълнение

Коментар

• Мда

Ами, да. И аз винаги съм казвал, че в БГ липса гражданско общество и това е най-големия ни проблем. Точно заради това и има толкова голяма търпимост към престъпността и корупцията.
                              За справка Гърция. Политиците малко или много трябва да се съобразяват докато в БГ не е така. Гърция разбира се не е добър пример, защото там е прекалено като че ли. Тези хора май загубиха повече от стачки отколкото са им лихвите по заемите тази година. А и имиджа на спокойна и проветлива страна пострада.
                              Но да не се отклоняваме от темата Това е за друг постинг.

Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение
                              Wizi - абсолютно прав си с последното - ние (клиентите) сами сме си виновни .......
                              За мен индикатор за поемането към правилния път на България ще е когато опашките на които СИ ДАВАМЕ ПАРИТЕ - почнат да намаляват и изчезват!!!
                              Но за това трябва да има Гражданско Общество - а при нас го няма ......
                              Лично за себе си съм си приел един принцип - ако има опашка на каса - се обръщам и си излизам!
                              Да - обикалям повечко докато намеря свободно место за плащане, може би като време ми е пак толкова - НО НЕ ВИСЯ НА ОПАШКИ КАТО СОПОЛ
                              А иначе Райфайзен - наистина са УНИКАТИ - но ВСИЧКО - РАНО ИЛИ КЪСНО - СЕ ЗАПЛАЩА
                              Днес сутринта прочетох че започват масово уволнение и затваряне на офиси .....
                              http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=186
                              може и партенка да е .....
                              а може и да не е

Коментар

• Първоначално изпратено от Wizi Разгледай мнение
                                Имам много лош опит с Райфайзен банк.
                                .............
                                Това, което мога да кажа е че сме МНОГО ДАЛЕЧ от нормална страна. И за това сме виновни ние клиентите. Ако си изнесем парите от една банка тя ще се промени. Понеже си траем и нищо не се променя. Това последното важи не само за банките...
                                Wizi - абсолютно прав си с последното - ние (клиентите) сами сме си виновни .......
                                За мен индикатор за поемането към правилния път на България ще е когато опашките на които СИ ДАВАМЕ ПАРИТЕ - почнат да намаляват и изчезват!!!
                                Но за това трябва да има Гражданско Общество - а при нас го няма ......
                                Лично за себе си съм си приел един принцип - ако има опашка на каса - се обръщам и си излизам!
                                Да - обикалям повечко докато намеря свободно место за плащане, може би като време ми е пак толкова - НО НЕ ВИСЯ НА ОПАШКИ КАТО СОПОЛ
                                А иначе Райфайзен - наистина са УНИКАТИ - но ВСИЧКО - РАНО ИЛИ КЪСНО - СЕ ЗАПЛАЩА
                                Днес сутринта прочетох че започват масово уволнение и затваряне на офиси .....
                                http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=186
                                може и партенка да е .....
                                а може и да не е
                                remember remember the fifth of november

Коментар

Working...
                                X