Първоначално изпратено от Иво Орозов
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Продават NN България
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от qnidopi Разгледай мнениеМоето УПФ е в Родина и затова си направих ДПФ в NN, с цел диверсификация. Бих предпочел да си останат NN, но и с KBC съм склонен да остана.
Няколко думи по повод цитираните в темата доходности на ПОД, като цяло:
Когато си избирах фонд за ДПФ на първо място беше т.н. "credibility". Забавни са ми хората, който мрънкат че фонда им поддържал средна доходност от 4% през последните 10 г. Ами прехвърлете си фонда в ЦКБ "Сила", които докарват по 6% годишно. Затова пък инвестират в кухи и свързани фирми, чиито цени ще се сринат в момента, в който се наложи продажба на активи с цел плащане на пенсии.
Присъствал съм на разговор: "Ще ти дам 9 млн. за фонда, но аз ще ти кажа в кои фирми да ги вкараш"
Имам пари, които инвестирам с по-виок риск, но тези в ДПФ са в другата крайност. От ДПФ искам малък риск, а не 9% средногодишна доходност. Ако някой очаква нещо такова, то просто няма никаква представа от финансовите пазари като цяло.
Ще ти кажа при мен как е лично - с пенсионна сметка в западна европейска държава, в която сам избирам алокацията на активи (пенсионният сектор е на светлинни години от у нас). В момента съм 100% equity + дял за компании с висок ESG рейтинг до 30% от общите аквити, защото имам голям хоризонт до пенсиониране. За миналата година са изкарали доходност +15%, за което съм доволен, но и си плащам таксите.
А ти, щом си избрал и ДПФ значи не разбираш толкова много, за да палащаш на 'портфолио мениджърчета' да изкарат alpha yield, а те даже и не изларват колкото пазара (говоря конкретно за моя пенсионен фонд, но същото е в NN и който и да се хванеш по света и у нас). В сравнение, инвстиционната ми сметка направи над 20%, инвестирана предимно в евтини индексни фондове с годишна такса 0,1-,02% и отново ESG сектор. Защо да плащам на някой да ми 'управлява' парите, като те купуват абсолютно същите инструменти, че и дори доста по-пасивни - етф, сини чипове, ютилити сектор + облигации. Абсолютно същата алокация постигам сам (разбира се по-агресивна), без те да ми взимат 1-2% на година за управление - риск апетита зависи изцяло от теб, fixed income/equity/commodity фонодве колкото щеш. Но за всеки влак си има пътници, щом ти се плаща - плащай за по-ниска доходност Успех!
ПС: за кредибитлити пойнта съм 100% съгласен за разликата м/у чуждите и местните.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от qnidopi Разгледай мнениеМоето УПФ е в Родина и затова си направих ДПФ в NN, с цел диверсификация. Бих предпочел да си останат NN, но и с KBC съм склонен да остана.
Когато си избирах фонд за ДПФ на първо място беше т.н. "credibility". Забавни са ми хората, който мрънкат че фонда им поддържал средна доходност от 4% през последните 10 г. Ами прехвърлете си фонда в ЦКБ "Сила", които докарват по 6% годишно. Затова пък инвестират в кухи и свързани фирми, чиито цени ще се сринат в момента, в който се наложи продажба на активи с цел плащане на пенсии.
Присъствал съм на разговор: "Ще ти дам 9 млн. за фонда, но аз ще ти кажа в кои фирми да ги вкараш"
Имам пари, които инвестирам с по-виок риск, но тези в ДПФ са в другата крайност. От ДПФ искам малък риск, а не 9% средногодишна доходност. Ако някой очаква нещо такова, то просто няма никаква представа от финансовите пазари като цяло.
По Темата :
КБЦ няма да са по- цвете от НН - същите разбойници ще са. ДСК толкова време не можа да стане нормална бака - там нивото на некомпетентност е уникално дори сред банковите среди.
За ДПФ:
Не е много много свързана с истината тезата че Сила ще се срине като почне да плаща пенсии. Може да се срине разбира се но по други причини.
Основание - публикуванта статистика, не ми се рови всеки може сам.
Само по спомен миналата година гледах периодичните публикации на КФН по отношение на прехвърляне на партиди и капитали от едно ДПФ в друго. УПФ бидейки измамническа разбойническа държаво инароду грабителска схема не ме интересува.
Та от тази статистика се виждаше че от Сила към други ДПФ излизат сериозни пари (може би най-много), т.е. еквивалент на плащания но доходността се запазва.
Не разбирам съвсем тезата "Имам по-високорискови инвестиции, а ДПФ ми е за сигурност". Каква сигурност когато по проспект ти казват че не гарантират доходност, като практика редуват една година на + с една година на - и инвестират в инструменти които сам можеш да си купиш при това с в пъти по-ниски такси и по-прозрачно (твое) управление.
Единстената полза е, че държвата ти дава 10 % данъчно облекчение (ДО) в случая че дочакаш пенсия с ДПО партида , но това се нивелира с годините и се изяжда в голяма часто още на входа от таксите им.
Неоспорим плюс за сега е че парите са защитени от принудително събиране, но пък ги таксувант на изход.
ДПФ има смисъл само 1-2 години преди пенсия, когато от ДО можеш да докараш 9%, а другото -берекет версин.
Само за сравнение ето входните такси + такса управление, а който иска нека ми покаже световен аналог на тези нива на таксуване.
Доколкото внасянто под 200-300 леа въобше няма смисъл избирам вноска от 499 лв.
Сила 1.00% + 9% от печалбата
Доверие 3.50% + 9% от печалбата - имат стъпаловидно намаляване на входа но средно приемам 3.5
Съгласие 3.50% + 7% от печалбата
Родина 3.00% + 4.5% от печалбата
Алианц 4.25% +10% от печалбата
НН 3.75% + 10% от печалбата
Бъдеще 4.00% + 10% от печалбата
Топлина 2.50% + 10% от печалбата
ПОИ 3.00% + 10% от печалбата
За сравнение можеш да търгуваш ЕТФи на облигации 50% и акции 50% при сумарни такси под 1%, да не кажа доста под 1%.
Ако ми кажеш че са по-рискови от ДПФ няма да повярвам.
Last edited by VNM; 11.02.2021, 11:52.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Моето УПФ е в Родина и затова си направих ДПФ в NN, с цел диверсификация. Бих предпочел да си останат NN, но и с KBC съм склонен да остана.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Свилен Колев Разгледай мнениеKBC, чрез ДЗИ Животозастраховане, придобива пенсионното дружество NN и управляваните от него 3 пенсионни фонда, както и животозастрахователния бизнес на NN в България.
https://www.investor.bg/biudjet-i-fi...n-evro-321771/
- 1 like
Коментар
-
KBC, чрез ДЗИ Животозастраховане, придобива пенсионното дружество NN и управляваните от него 3 пенсионни фонда, както и животозастрахователния бизнес на NN в България.
https://www.investor.bg/biudjet-i-fi...n-evro-321771/Last edited by Свилен Колев; 11.02.2021, 09:54.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от derk Разгледай мнениеПреди няколко дни поставих въпрос тук дали може да вярваме на източника на тази информация. Някой получил ли е потвърждение от друг източник.
Ако си спомняте имаше нещо подобно с ПОК Доверие, дори тогава имаше уведомление до Виенската фондова боса от Виена иншурънс груп.
Защото има едни подозрения, които според мен целят преди изборите да създадат напрежение и уплаха сред българския народ по всички линии. В случая подозренията ми са, че са се прицелили в малко по-интелигентната част, като крайната цел е сбор в чекмеджетата. Все още си мисля, че това е фейк новина. Засега ще се опитам да попитам НН в Нидерландия, ако ми отговорят ще пиша, защото ме касае пряко. При предходния случай, независимо от личните уверения на Даниела Петкова, прехвърлих фондовете на съпругата ми, които бяха в Доверие.наистина тогава нищо не се случи, но заподозрения беше същия. Не използвам имена, защото предишния ми пост беше изтрит. Според мен не трябва да се трием, а да стигаме до истината, независимо от езика, който използваме.
Коментар
-
[QUOTE=VNM;n3715900]Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Аз и с двете съм в Алианц и много се чудя дали да не се махна[/
Поздравления.
Ударил си най-високите такси и под средната доходност...
Само за ДПФ :
https://disk.yandex.ru/i/jaALLVpJFasuSA
https://disk.yandex.ru/i/lKyhRmtlGtnGgA
https://disk.yandex.ru/i/YZGQrO8Z-5tpRw
Коментар
Коментар