А на държавно ниво как стоят нещата - емисия на облигации (не печатане) или по високи ставки
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Привлечен или собствен капитал
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от irena Разгледай мнениеДа сподели риска с банката? Банката как ще го наиграе после, че ще си мечтае да е бил изгорял само с депозита
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеКолегите, хранейки се един друг, пообясниха нещата.
Имай предвид и друго - по-добре да споделиш риска с банката отколкото ти да носиш целия. Ако 100% си сигурен, че няма да глътнеш вода тогава давай със 100% собствени пари, но за такъв бизнес не съм чувал ... освен свързан с държава и корупция оплетени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от PIMP Разгледай мнениеНикоя фирма няма задължение към акционерите си да върне капитала, освен ако няма изрично гласуване за обратно изкупуване!
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеНормално застраховката да струва пари. Безплатен обяд няма ... освен ако не е държавната софра
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениесподеляйки го с банката това ти струва лихвата
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеКолегите, хранейки се един друг, пообясниха нещата.
Имай предвид и друго - по-добре да споделиш риска с банката отколкото ти да носиш целия. Ако 100% си сигурен, че няма да глътнеш вода тогава давай със 100% собствени пари, но за такъв бизнес не съм чувал ... освен свързан с държава и корупция оплетени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениезадачата трябва да се формулира така. имам 500К .има проект за 1000к . другите 500к на заем ли да ги взема или да си намеря съдружник.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениеXY ти го е написал доста добре. По принцип е въпрос на сметки, кое ще ти е по-изгодно. За мен на 100% е ясно, че ако нямаш алтернативна инвестиция за останалите 400к, която да надхвърля процентуално лихвите по заема, то ще си назад генерално погледнато и е по-добре да си ги вложиш.
Но има и други неща т.е. риска, зависи как е обезпечен този заем и с какви гаранции и т.н. Има върху какво да се помисли... дори и чисто юридически... така че има други нефинансови фактори които могат да се обмислят.
Принципно чисто финансово какъвто и левъридж (заеман капитал) да изпозваш ще повишиш възвъщаемостта на 100к, а от другите 400к ще имаш пропуснати ползи. Това в крайна сметка ще е по-неизгодния вариант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнениеЯвно не си ме разбрал... целия капитал за инвестицията го имам и е на влог, въпроса е да разваля ли влога или да ползвам банков кредит и влога да си ми седи.
Коментар
-
Колегите, хранейки се един друг, пообясниха нещата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнениеПри това положение може ли да разбирам, че при този пример който дадох най рационално е да участвам с максимално малко количество пари в инвестицията примерно 100к лв. от бманката да взема 400к за да допълня инвестицията. А остатъка от моя депозит, отново 400 да продължи да се олихвява в банката.
Но има и други неща т.е. риска, зависи как е обезпечен този заем и с какви гаранции и т.н. Има върху какво да се помисли... дори и чисто юридически... така че има други нефинансови фактори които могат да се обмислят.
Принципно чисто финансово какъвто и левъридж (заеман капитал) да изпозваш ще повишиш възвъщаемостта на 100к, а от другите 400к ще имаш пропуснати ползи. Това в крайна сметка ще е по-неизгодния вариант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениеами той твърди че собствения капитал е актив. щото учил недоучил. собствения капитал от гледна точка на фирмата е пасив защото фирмата го дължи на акционерите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениеами той твърди че собствения капитал е актив. щото учил недоучил. собствения капитал от гледна точка на фирмата е пасив защото фирмата го дължи на акционерите.Last edited by chronos; 17.08.2015, 15:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнениеЗа кое по-точно колегата греши ?
Коментар
Коментар