IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Започнах с теоретична физика, но дали не сгреших?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ще изтъкна няколко довода, на базата на които можеш да направиш и своя избор.

Първо, и двете дисциплини са еднакво перспективни на световно ниво, и еднакво безперспективни в Б-я
    - теоретична физика - дори нямам идея какво можеш да работиш и да специализираш, но познавам изключително реализирани физици, както и такива които работят в Роженската обсерватория.
    - финанси - трябва да знаеш че конкуренцията е много по-голяма, както в Б-я, така и по света, защото куцо и сакато учи икономика и финанси, от което следва и че има много голяма безработица сред тези групи. Въпреки това, счетоводители винаги са се търсили и поле за развитие и изява има. Просто ще трябва да учиш и работш.... но това е така във всяка област.

Второ, трябва да вземеш предвид и къде ще учиш. Ако учиш в Б-я, то горещо ти препоръчвам да учиш физика, и да се стрмиш да направиш специализация или каквито и да било изява в чужбина. Английският е задължителен, но той си е задължителен каквото и да учиш.
    Причината е че б-ското образование е много добро в точните науки. Но в останалото е е гола вода, и дори личното ми мнение е че в момента състоянието е такова, че единствената реформа трабва да бъде в изписването на думата образование.... трябва да се пише образУвание. Това важи най-вече за областита на икономика и финанси. Ако искаш да ставаш счетоводител може би е ок, но ако си по-амбцициозен, и искаш да научиш нещо в тази област, те съветвам да бягаш от БГ образУвание като дявол от тамян.

И още нещо, най-изявените ни б-и са физици и математици, ще ти пиша и на ЛС по този въпрос.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
      Преди около век друг младеж имал подобни терзания - влечали го едновременно физиката и финансите. Последните обаче му се видели много сложни (прекалено много променливи) и в крайна сметка се захванал с физиката. За съжаление не се сещам за името - Планк ли беше, Нилс Бор ли, Шрьодингер ли ...
      С финансите проблемът е по-комплициран: там иде реч за...ВЯРВАНИЯТА на едни ирационални творения, наричащи себе си "Върхът на Природата". Прав е бил човекът, с такова се работи много и много трудно и, каквото и да кажеш, пак може крив да излезеш.

Коментар

• Не се терзай, давай смело с физиката, финансите са елементарна математика спрямо това, което ще видиш във физиката. И както някой писа по-долу винаги можеш да запишеш една магистратура после или да изкараш един CFA или и двете...

Коментар

• Първоначално изпратено от ratter Разгледай мнение
          Здравейте! Накратко - от 16 годишен имам интерес към инвестициите, борсовите и извънборсовите спекулации. Сега съм на 19 и общо взето усвоих основните, а и не чак толко основните неща в този занаят. На реални сметки съм излизал 200 - 250 % печалба. Идеята ми е, че сега от октомври съм първа година студент. В крайна сметка трябваше да избера между финансите или теоретичната физика и избрах физиката. Най - вече защото 4 години не ми се учат общи икономически неща, марксистките теории и т.н. Разсъждавам така, че теоретичната физика (която от чиста теория ми е по интересна от блудкавата икономика) може да ми даде много задълбочени знания по математика специално и разбира се - физика. Но последните 2 седмици нещо започнах да се разколебавам и ми е интересно вие какво мислите като хора с доста опит в тази сфера. Дали не сбърках, че избрах да уча физика, а не финанси. Защото в крайна сметка искам да се занимавам със спекулациите и т.н.

Евала за самочувствието....

При положение, че във ФФ са кандидатствали и приети 18 студенти, а в икономиките 1800 и нагоре е по-добре да си учиш физиката......
          Ще бъдеш най-добрият икономист сред физиците и най-добрият физик сред икономистите ( ти вече си ......)

пп Не е важно дали си излизал на 300 % печалба, важното е на колко си финализирал....

Коментар

• Аз лично смятам че човек трябва да учи това, което му е интересно.

Но определено не споделям оптимизма на част от пишещи тук че финансите видиш ли са нещо елементарно и едно курсче или CFA може да свърши работа. Ами ще свърши, ако човек иска да бъде на елементарно равнище. Но то на това равнище единственото което ще се научи е как да не губи пари с бясна скорост. Нещо което все пак е недостижимо за много от смятащите финансите за елементарни, да ги пита човек що продължават да губят тогава

Коментар

• Преди около век друг младеж имал подобни терзания - влечали го едновременно физиката и финансите. Последните обаче му се видели много сложни (прекалено много променливи) и в крайна сметка се захванал с физиката. За съжаление не се сещам за името - Планк ли беше, Нилс Бор ли, Шрьодингер ли ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                Не си сбъркал... не ги слушай какво приказват тук. По икономика и финанси се учат абсолютни глупости... Примерно за безкрайния икономически растеж... според икономистите и финансистите той не само е възможен... а и необходим. Заради това икономиката трябва да се стимулира, на всяка цена и да расте до безкрайност. Всички знаем как завършва това... и те го знаят, но продължават да настояват, че е възможно и ще бъде постигнато.
                - И реалността, периодично, доказва, че не е така - справка - икономически кризи, войни - но, омагьосани с финансови главомътеници, много "умници" не го разбират. работата е там че, дори Космосът да е безкраен, нашият свят и ресурсите му са ограничени та, за да расте един, други трябва да погинат /ако следваме тяхната "логика"/. Никой не иска да е от губещата страна но, нали винаги идва ново поколение, със свои си лидери...
                Дерзай с физиката а парите, ако ти е писано, ще те намерят. Не е ли писано, десет докторантури по пари да си завършил, все тая.

Коментар

Здравейте! Накратко - от 16 годишен имам интерес към инвестициите, борсовите и извънборсовите спекулации. Сега съм на 19 и общо взето усвоих основните, а и не чак толко основните неща в този занаят. На реални сметки съм излизал 200 - 250 % печалба. Идеята ми е, че сега от октомври съм първа година студент. В крайна сметка трябваше да избера между финансите или теоретичната физика и избрах физиката. Най - вече защото 4 години не ми се учат общи икономически неща, марксистките теории и т.н. Разсъждавам така, че теоретичната физика (която от чиста теория ми е по интересна от блудкавата икономика) може да ми даде много задълбочени знания по математика специално и разбира се - физика. Но последните 2 седмици нещо започнах да се разколебавам и ми е интересно вие какво мислите като хора с доста опит в тази сфера. Дали не сбърках, че избрах да уча физика, а не финанси. Защото в крайна сметка искам да се занимавам със спекулациите и т.н.
                  Като искаш да учиш математика, що не записа математика???
                  "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Не си сбъркал... не ги слушай какво приказват тук. По икономика и финанси се учат абсолютни глупости... Примерно за безкрайния икономически растеж... според икономистите и финансистите той не само е възможен... а и необходим. Заради това икономиката трябва да се стимулира, на всяка цена и да расте до безкрайност. Всички знаем как завършва това... и те го знаят, но продължават да настояват, че е възможно и ще бъде постигнато.

Коментар

• Въобще не си сгрешил. Ако се поогледаш малко ще видиш, че голяма част от хората, които работят в хедж фондове са завършили quant предмети. Както и ти сам си се досетил физиката ще ти даде много силна математическа основа, но най-важното е, че ще развие начин на мислене, който е много ценен във финансовата индустрия. Изкарай си един CFA след като завършиш теоритичната физика и си 6.

Коментар

Познанията по физика са много по-задълбочени и всеобхватни от онези по икономика. Те ще ти помогнат да разбереш /и да се възползваш/ от законите на света такъв, какъвто е, докато тясно "икономическите", по-скоро, ще ти попречат да развиеш способностите си за реализация.
                        Категорично, физиката е в пъти по-полезна.
                        А спекулациите, ако са ти в кръвта... никакво обучение във ВУЗ и/или и/ дипломи няма да ти помогнат да развиеш толкова, колкото живият опит.
                        НЕ СИ СГРЕШИЛ

Коментар

хич не си сбъркал. голяма част от топ финансистите са математици и физици

Коментар

Не знам, но помислете какво каза бате ви Бойко - само преди няколко дни, изрази характерната си проницателност и философски талант, като съвсем простичко го обобщи: "Финансите са проста работа, 1+1 прави 2..."
                            Е щом е толкова просто, защо да се занимава човек с ...простотии...
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Чети си физиката и няма да сбъркаш! Финанси винаги може да научиш, а физиката може да ти е по-полезна от общите глупости, които би учил ако бе записал икономка или финанси, а после в мига в който излезеш да видиш, че нямаш никакви реални познания. Изкарай физика, а после мисля, че ако е толкова зор може да вземеш една магистратура и по финанси, но с много по-малко губене на време в университета.
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

... Защото в крайна сметка искам да се занимавам със спекулациите и т.н.
                                Е ква физика, кви 5 лв. тогава!?
                                Учи си финанси и прави кинти на пазарите, а физиката като хоби

Коментар

Working...
                                X