IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Започнах с теоретична физика, но дали не сгреших?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Хареса ми постът
    Иначе /да си продължа разговора с мизантропа/, Какво учиш, е от значение за това, как живееш. Щото да учиш нещо и да си докараш диплома са доста различни неща.
    Сори че малко късно, ама сега ми хрумна
    Ето ти нещо по въпроса
    http://www.snopes.com/quotes/ellison.asp

Коментар

• Благодаря много за мненията и препоръките! Най - вероятно ще продължа с физиката, ще се поровя за изпита за CFA и ще ги съчетая.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
        Ми това е проблема че не си физик и математик.Иначе за всички физици математици и инженери е ясно че свтът се управлява от закони такива за физическия и такива за духовния свят.Щото човека като Божие творение е дух и материя.Тези закони са неизменни и не се съобразяват с факта че не някой не ги харесва или не ги знае.Тяхното действие удря здраво всеки който си позволи да ги наруши.Всичко в света е живо и зад него има разум няма мъртва природа реките камъните звездите всичко е живо и с разум.Който не е осъзнал това си е загубил времето на земята.А финансите не са наука.Това са шмекерии от едни хора силни на деня които ограбват парите на разни смешници повярвали си че могат без труд да живеят от лихви и рентиерства.Голяма заблуда е това голяма.Така че тоя младеж да набляга на физиката желая му успех.Ако е упорит и любознателен пред него ще се разкрият всички закони известни на хората до сега.А парите извън това да обслужват живота на човека не са необходими.Многото пари създават големи проблеми и често водят до преждевременна смърт ако човек не може да им устоява....
        Хареса ми постът
        Иначе /да си продължа разговора с мизантропа/, Какво учиш, е от значение за това, как живееш. Щото да учиш нещо и да си докараш диплома са доста различни неща.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
          Това какво учиш няма никаква връзка с това колко пари ще имаш
          Ако искаш да работиш за някого или за голяма корпорация или за държавата и да растеш, ти трябват най-вече soft skills.
          Трябва да умееш да правиш контакти, да се показваш лоялен, да се харесваш на хората, да .. подливаш вода, когато трябва, да се измъкваш сух от калта.. е такива неща.
          Ето например, "гениалните" финансисти и ръководители, след като фалираха с вещото си управление огромни световни банки, си гласуваха и си получиха милиони бонуси.
          Ако искаш да си предприемач, е кажи речи същото. До размер "занаятчия" са ти важни уменията. Ако тръгнеш към размер среден или едър бизнес, ти трябва маркетинк, контакти, финансиране от някого, големи поръчки и така нататък
          Дет се вика, фирмите, опериращи във финансите печелят от такси, не от форекс
          Няма да споря. Виж, обаче, какво открих току-що: http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=117331

Коментар

Много яко си се объркал
            Щом казваш

Коментар

Продължаваш да знаеш всичко нали? Те повечето инженери всичко знаят
              За това ти казах, че не си математик или физик. Те не знаят всичко, за това са учени и изследват, а инженера знае и може
              Много яко си се объркал

Коментар

Преди да пишеш чети внимателно и мисли.Светът не е необятен и не се променя.Законите са си едни и същи нищо не се променя.
                И понеже твърдиш че си инженер тряжва да си учил три семестъра математика два семестъра физика електротехника полупроводникови елементи електротехнически материали машини и механизми алгоритми.....Или си бил от тия дето говорят това не ми трябва за да стана програмист
                Продължаваш да знаеш всичко нали? Те повечето инженери всичко знаят
                За това ти казах, че не си математик или физик. Те не знаят всичко, за това са учени и изследват, а инженера знае и може

Коментар

Винаги много се радвам на хора, които знаят всичко
                  Човек, който "знае всичко" единствено доказва, че е толкова закостенял и тесногръд (или ограничен) че не е в състояние да погледне отвъд насадените му догми и предразсъдъци, отвъд собственото си обкръжение и контекст. А свЯтът е необятен и се променя постоянно, както и законите, които го управляват и далеч не всички закони са физически. Дори голяма част от тях не могат да се опишат математически и се поддават на известно моделиране единствено чрез мъглявите статистики-стъкмистики и вероятности.
                  Хващам се на бас че не си физик или математик, а инженер.
                  За протокола, и аз съм инженер, ИТ
                  Преди да пишеш чети внимателно и мисли.Светът не е необятен и не се променя.Законите са си едни и същи нищо не се променя.
                  И понеже твърдиш че си инженер тряжва да си учил три семестъра математика два семестъра физика електротехника полупроводникови елементи електротехнически материали машини и механизми алгоритми.....Или си бил от тия дето говорят това не ми трябва за да стана програмист

Коментар

Ми това е проблема че не си физик и математик.Иначе за всички физици математици и инженери е ясно че свтът се управлява от закони такива за физическия и такива за духовния свят.Щото човека като Божие творение е дух и материя.Тези закони са неизменни и не се съобразяват с факта че не някой не ги харесва или не ги знае.Тяхното действие удря здраво всеки който си позволи да ги наруши.Всичко в света е живо и зад него има разум няма мъртва природа реките камъните звездите всичко е живо и с разум.Който не е осъзнал това си е загубил времето на земята.А финансите не са наука.Това са шмекерии от едни хора силни на деня които ограбват парите на разни смешници повярвали си че могат без труд да живеят от лихви и рентиерства.Голяма заблуда е това голяма.Така че тоя младеж да набляга на физиката желая му успех.Ако е упорит и любознателен пред него ще се разкрият всички закони известни на хората до сега.А парите извън това да обслужват живота на човека не са необходими.Многото пари създават големи проблеми и често водят до преждевременна смърт ако човек не може да им устоява....
                    Винаги много се радвам на хора, които знаят всичко
                    Човек, който "знае всичко" единствено доказва, че е толкова закостенял и тесногръд (или ограничен) че не е в състояние да погледне отвъд насадените му догми и предразсъдъци, отвъд собственото си обкръжение и контекст. А свЯтът е необятен и се променя постоянно, както и законите, които го управляват и далеч не всички закони са физически. Дори голяма част от тях не могат да се опишат математически и се поддават на известно моделиране единствено чрез мъглявите статистики-стъкмистики и вероятности.
                    Хващам се на бас че не си физик или математик, а инженер.
                    За протокола, и аз съм инженер, ИТ

Коментар

Е аз не съм математик и не се занимавам с финанси, но ми се струва пресилено да твърдим, че физичните закони важат във финансите. Все пак физиката описва реалния свят. Математиката е по-общата наука, която може да се приложи и върху финансовата материя., но..както казах, не съм математик нито физик, нито финансист

Коментар

• Първоначално изпратено от ratter Разгледай мнение
                        Здравейте! Накратко - от 16 годишен имам интерес към инвестициите, борсовите и извънборсовите спекулации. Сега съм на 19 и общо взето усвоих основните, а и не чак толко основните неща в този занаят. На реални сметки съм излизал 200 - 250 % печалба. Идеята ми е, че сега от октомври съм първа година студент. В крайна сметка трябваше да избера между финансите или теоретичната физика и избрах физиката. Най - вече защото 4 години не ми се учат общи икономически неща, марксистките теории и т.н. Разсъждавам така, че теоретичната физика (която от чиста теория ми е по интересна от блудкавата икономика) може да ми даде много задълбочени знания по математика специално и разбира се - физика. Но последните 2 седмици нещо започнах да се разколебавам и ми е интересно вие какво мислите като хора с доста опит в тази сфера. Дали не сбърках, че избрах да уча физика, а не финанси. Защото в крайна сметка искам да се занимавам със спекулациите и т.н.
                        ratter,

ще ти кажа браво за физиката! За финанси и борси можеш сам да придобиваш опит преждевременно като се интересуваш от книги и онлайн. Всики отговори лежат около нас. Ти просто трябва да направиш първата стъпка. Според мен е по-добре, че си избрал физиката, защото тя помага да мислиш по закони и разбира се да развиеш някоя друга теория. Свързваш 2 и 2.

Така че, не се притеснявай, а действай

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Искаш ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ И ДА РАЗПОЛАГАШ /С МНОГО/ пари, или ДА РАБОТИШ за някого с много пари? Ако е първото, по-добре, физика. ФизИкът по-добре разбира процесите и по-лесно намира /не стандартни, а работещи/ решения.
                          Ако е второто - УНСС.
                          Това какво учиш няма никаква връзка с това колко пари ще имаш
                          Ако искаш да работиш за някого или за голяма корпорация или за държавата и да растеш, ти трябват най-вече soft skills.
                          Трябва да умееш да правиш контакти, да се показваш лоялен, да се харесваш на хората, да .. подливаш вода, когато трябва, да се измъкваш сух от калта.. е такива неща.
                          Ето например, "гениалните" финансисти и ръководители, след като фалираха с вещото си управление огромни световни банки, си гласуваха и си получиха милиони бонуси.
                          Ако искаш да си предприемач, е кажи речи същото. До размер "занаятчия" са ти важни уменията. Ако тръгнеш към размер среден или едър бизнес, ти трябва маркетинк, контакти, финансиране от някого, големи поръчки и така нататък
                          Дет се вика, фирмите, опериращи във финансите печелят от такси, не от форекс

Коментар

• Първоначално изпратено от ratter Разгледай мнение
                            Плановете бяха да изкарам бакалавър физиката тук и после (най - вероятно Германия) магистъра. Първоначалната ми идея се въртеше в следното - зимам си физиката в бакалавъра и после магистратура във финансите. УНСС (това го давам само като пример) предлага например две магистърски програми - Финанси за икономисти и финанси за НЕикономиски. Т.е. второто е моя случай. Само че сега, докато се ровех по западните унита, за магистър финанси си искат икономически бакалавър. И това още толко ме уби. В най - лошия случай от догодина ще презапиша (Сигурно в УНСС)...
                            Искаш ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ И ДА РАЗПОЛАГАШ /С МНОГО/ пари, или ДА РАБОТИШ за някого с много пари? Ако е първото, по-добре, физика. ФизИкът по-добре разбира процесите и по-лесно намира /не стандартни, а работещи/ решения.
                            Ако е второто - УНСС.

Коментар

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
                              Интересна дилема.

Според мен трябва да мислиш 2 крачки напред - къде ще живееш и работиш.
                              Ако в БГ - запиши финанси
                              Ако извън БГ - физиката.
                              Плановете бяха да изкарам бакалавър физиката тук и после (най - вероятно Германия) магистъра. Първоначалната ми идея се въртеше в следното - зимам си физиката в бакалавъра и после магистратура във финансите. УНСС (това го давам само като пример) предлага например две магистърски програми - Финанси за икономисти и финанси за НЕикономиски. Т.е. второто е моя случай. Само че сега, докато се ровех по западните унита, за магистър финанси си искат икономически бакалавър. И това още толко ме уби. В най - лошия случай от догодина ще презапиша (Сигурно в УНСС)...

Коментар

• Това за простия програмист го казах на шега.

Исках да кажа, че с физика в БГ е по-вероятно да стане програмист, отколкото финансист, т.е. нито това, което иска, нито това, за което е учил.

Което не е задължително нещо лошо, защото, за разлика от много неща във физиката, парите не миришат.

Коментар

Working...
                                X