IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Започнах с теоретична физика, но дали не сгреших?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
    Някой се засегна
    Виж КОЛЕГА, човека е прав. ИТ специалиста е един занаятчия, който си продава труда. Това, че се изкарва добра заплатка, не дава качествена разлика, пак си на заплатка, пак чакаш шефа да ти плати.
    Друг е въпроса, че 80% от финансистите и икономистите и за това не стават та и заплатка не могат да изкарат. Тука се визират другите 20%
    Не си ме разбрал. Тука става дума единствено и само за занаятчи и офисни работници на заплатка. Единствената разлика е в цената. Ако някой вярно си мисли че с учене на финанси, мениджмънт или някаква подобна звучаща шефски дисциплина ще стане автоматически някакво шефче или предприемач, значи е по-зле и от занаятчиите които поне си търсят цената. Аз лично се съмнявам да са наистина 20% от тия дето са учили финанси и икономика и са станали предприемачи. Сигурен съм че процента не е различен от средното за страната, просто защото самото образование не ти гарантира нищо в тая насока.
    А тия модератори като вземат да редактират, да вложат малко мисъл че то се губи смисъла на изречението. А поантата е много проста - простия програмист е търсен и затова заплатките са високи, а ХР хиените си налягат парцалите, щото нямат думата. Докато костюмарите са принудени да се съобразяват с такива лелки, сложени специално за да мачкат самочувствието на кандидата и да свалят повече от и без това ниската заплатка.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
      Разликата е, че простия програмист , те нямат думата, единственото което се очаква от тях е да се опитат да примамят некой да дойде да работи, а не да се правят на недостъпни. Ако ще си прост бачкатор в БГ, по-добре програмист на 5 бона, който си драпа мъдете по цял ден, отколкото костюмар дето търчи като луд за да вземе нема и 2 бона заплатка.
      А ако ще е биг бос, не виждам как точно финансите или което и да е висше ще му го гарантира, за това си трябва яко дупе и дисциплина а не да се моткаш 5 години да слушаш някакви лекции от преди 20 години.
      Някой се засегна
      Виж КОЛЕГА, човека е прав. ИТ специалиста е един занаятчия, който си продава труда. Това, че се изкарва добра заплатка, не дава качествена разлика, пак си на заплатка, пак чакаш шефа да ти плати.
      Друг е въпроса, че 80% от финансистите и икономистите и за това не стават та и заплатка не могат да изкарат. Тука се визират другите 20%

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
        Физичните закони важат за цялата вселена и финансите не правят изключение. Те ще ти дадат един много интересен поглед върху финансовия свят. Самият аз се занимавам с финанси и математическото ми образование ми помага доста. Когато човек има желание да научи нещо нищо не може да го спре. Интернетът помага много в тази насока.

Успех!
        Е аз не съм математик и не се занимавам с финанси, но ми се струва пресилено да твърдим, че физичните закони важат във финансите. Все пак физиката описва реалния свят. Математиката е по-общата наука, която може да се приложи и върху финансовата материя., но..както казах, не съм математик нито физик, нито финансист

Коментар

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
          Интересна дилема.

Според мен трябва да мислиш 2 крачки напред - къде ще живееш и работиш.
          Ако в БГ - запиши финанси
          Ако извън БГ - физиката.

Да, в Щатите голяма част от quant хората са физици и математици. Но това са само в trading desk-овете. Извън тях имаш M&A, wealth management, retail, capital alocation и други звена, където математиката е по-проста и не наемат физици.

В БГ обаче, представи си как 45 годишна лелка от HR отдел гледа CV_то ти и се чуди защо физик кандидатства при тях. Няма да минеш бариерата наречена HR, за да се добереш до интервю. Усложняваш си пътя и ще свършиш като прост програмист (). По-добре по-класическа схема.
          Разликата е, че простия програмист , те нямат думата, единственото което се очаква от тях е да се опитат да примамят некой да дойде да работи, а не да се правят на недостъпни. Ако ще си прост бачкатор в БГ, по-добре програмист на 5 бона, който си драпа мъдете по цял ден, отколкото костюмар дето търчи като луд за да вземе нема и 2 бона заплатка.
          А ако ще е биг бос, не виждам как точно финансите или което и да е висше ще му го гарантира, за това си трябва яко дупе и дисциплина а не да се моткаш 5 години да слушаш някакви лекции от преди 20 години.
          Last edited by chronos; 02.09.2014, 17:07.

Коментар

• Физичните закони важат за цялата вселена и финансите не правят изключение. Те ще ти дадат един много интересен поглед върху финансовия свят. Самият аз се занимавам с финанси и математическото ми образование ми помага доста. Когато човек има желание да научи нещо нищо не може да го спре. Интернетът помага много в тази насока.

Успех!
            Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
              Това нямаше да го твърдиш, ако ги беше тествал практически
              То не е номера да познаеш какво ще стане, а да накараш някой да ти плати за прогнозата
              Ако чакаш да познаеш, хеле па да познаваш почти всеки път....

Коментар

• Интересна дилема.

Според мен трябва да мислиш 2 крачки напред - къде ще живееш и работиш.
                Ако в БГ - запиши финанси
                Ако извън БГ - физиката.

Да, в Щатите голяма част от quant хората са физици и математици. Но това са само в trading desk-овете. Извън тях имаш M&A, wealth management, retail, capital alocation и други звена, където математиката е по-проста и не наемат физици.

В БГ обаче, представи си как 45 годишна лелка от HR отдел гледа CV_то ти и се чуди защо физик кандидатства при тях. Няма да минеш бариерата наречена HR, за да се добереш до интервю. Усложняваш си пътя и ще свършиш като прост програмист (). По-добре по-класическа схема.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                  Математически модели, статистика, вероятности щяха да са ти по-полезни от теорията на относителността
                  Това нямаше да го твърдиш, ако ги беше тествал практически

Коментар

• Теоретично, не си сгрешил
                    Шегичка
                    Аз не съм някакъв човек с опит, не съм икономист и не съм излизал на 250%, разбирам те че не ти се е учила икономика, ама що не записа приложна математика ами физика?
                    Математически модели, статистика, вероятности щяха да са ти по-полезни от теорията на относителността

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
                      Е то 5 години "висше" са си загуба на време така или иначе, в тоя дух ето едно предимство на УНСС - можеш да "учиш" там без изобщо да си губиш времето с глупости, минаваш веднъж на месец два за някоя колежка през другото време работиш/развиваш нещо.
                      Всеки си избира колко сериозно да се занимава с нещо. Всяко висшо образование се основава на тезата, че дава основа, върху която човек сам да се развива. Това вече не са деца да им се налива акъл в главата и да се следи да си пишат домашните, а да се помогне на възрастни хора, които знаят какво искат да учат за него и да го прави по най-ефективен начин.

Разбирам хората които смятат че висшото образование е същата работа като средното и трябва да набута в главите на опърничави студенти - дори и против волята им - необходимите знания и умения. Ама това просто е невъзможно. Всяка една наука е много по-широка от това което е възможно да се научи в рамките на няколко учебни часа на ден за един семестър.

Ако човек не е мотивиран, не влага от себе си ще бъде винаги едно олицетворение на посредствеността. И тъй като всъщност масовия случай е точно тотална посредственост - все едно за какво образование става дума - е добре човек да взима решения за това какво да учи - не на база, че ще е капацитет от световен мащаб - а на база че ще е поредния посредствен, немотивиран и мрънкащ за качеството на образование лузър. Ако като такъв това образование, съчетано с пълната му липса на мотивация, може да му гарантира по-добър живот от друго образование, за което също така ще е посредствен и немотивиран, то по-добре да е първото.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovеsie Разгледай мнение
                        Не е подигравка, а си е чистата реалност. Какво работят по специалността си хора завършили физика в България според теб.

А е супер тъпо човек да отдели 5 години от живота си да учи нещо с ясната идея, че след това ще работи нещо друго - за което няма да има никакви конкурентни предимства и ще е реално на дъното на харнителната верига.
                        Е то 5 години "висше" са си загуба на време така или иначе, в тоя дух ето едно предимство на УНСС - можеш да "учиш" там без изобщо да си губиш времето с глупости, минаваш веднъж на месец два за някоя колежка през другото време работиш/развиваш нещо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Виж, това, дето уж било "кариерно развитие" да станеш даскал по физика, е подигравка на такъв, дето се мисли за тарикат.
                          Не е подигравка, а си е чистата реалност. Какво работят по специалността си хора завършили физика в България според теб.

А е супер тъпо човек да отдели 5 години от живота си да учи нещо с ясната идея, че след това ще работи нещо друго - за което няма да има никакви конкурентни предимства и ще е реално на дъното на харнителната верига.

Коментар

• Физика има и инженерна. И е страшно интересно. А, правиш ли нещо, което ти е интересно, по-приятно се достига до добри резултати. Виж, това, дето уж било "кариерно развитие" да станеш даскал по физика, е подигравка на такъв, дето се мисли за тарикат.
                            И безработни икономисти съм виждал. Достатъчно, при това при това. И, като инженер, ми се е налагало финансово да подпомагам такива. Светът е огромен, комуникациите-лесни и високият интелект - стига да го желае - занимание ще си намери. Особено, в област, дето не всички са разбирачи и не навсякъде всичко са удъвкали разни тайфи от казионни умници, дето ги влачат от една медия надруга да ин плакнат мозъците. Физиците много по-лесно проумяват нещата, докато финансистите често са "връх" на консерватизма. Който не е чувал за коне с капаци...
                            ...да се разтърси наоколо, В ТОЗИ сайт, ВЪВ ФОРУМА. Задочно, познавам не по-малко от 5-7 души. Ако ги питаш, барат се от тарикат нагоре...

Коментар

• Теоретичната физика ще ти даде максимум няколко процента годишно алфа, финансите няма да ти дадат и толкова, в общи линии живота не е лесен...

Коментар

• Първоначално изпратено от ratter Разгледай мнение
                                Да, ясно. Това го разбрах и се радвам, че го прочетох на няколко пъти. Значи най - вероятно ще залагам на CFA.
                                Ти ако имаш капацитет за теоретична физика, като завършиш можеш да се занимаваш и с друго, не е казано точно физика или финанси. Сам ще се ориентираш какво те влече и къде има кинти, щото аз във финансите не виждам да има кинти, офисната фауна има шанс за 4-5 бона само ако стане некакъв биг бос, пари дето кажи речи половината програмисти ги вземат.

Коментар

Working...
                                X