Първоначално изпратено от lidmon
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеToва ми е достатъчно да разбера че абер си нямаш от нещата.Агресивното невежество не е довело никого до добро няма да доведе и теб.Не си ми на нивото и е безсмислено повече да ти отговарям на глупостите.Простотията която си написал дори не е за темата бисери и вицове.Много ми е интересно как ли би изглеждал предпазител 400 за 400киловолта напрежение и 20000 ампера ток.
Обясни им на АВВ-то че не могат да правят предпазители за 360-420 kV и kA 50
С това се слага край на темата кой какво знае! Тоест какво не знаеш!
Коментар
-
Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнениеБожееее, ела си прибери версиите! Пешо, ти конкретно виждал ли си поне веднъж прегорен далекопровод? Нещо за предпазител да си чувал? Натовариш ли даден далекпровод повече отколкото може, ще гръмнат предпазителите!
Влез в сайта на ЕСО и там някъде имаше структура на мрежата! Основната мрежа е с топология кръг, ринг, пръстен както искаш я наричай. Отпадане на дадена отсечка не може да срине мрежата! Губи се само даден участък от нея, като останалата част ще продължи да функционира нормално!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение....Тогава се оформят райони с недостиг на енергия там честотата пада и на такива с излишък там честотата се вдига.Най трудното за диспечерите да осъзнаят навреме мащаба на съответната авария защото освен електропроводи 400и 220KV има и 110.Когато големите изключат малките прегарят не са изчислени за пренос на такива мощности.Претоварват се трансформатори из цялата страна други са разтоварени.Ако говорим за класически случай на недостиг на производство тогава се налагат ограничения и ръчно се изключват товари....
Влез в сайта на ЕСО и там някъде имаше структура на мрежата! Основната мрежа е с топология кръг, ринг, пръстен както искаш я наричай. Отпадане на дадена отсечка не може да срине мрежата! Губи се само даден участък от нея, като останалата част ще продължи да функционира нормално!
Коментар
-
Моля, разпростанете сред вашите близки тази заключена тема http://www.investor.bg/forum/showthr...76#p1365609780
Нека се знае от човечеството, че Черкезов се е опитал да направи и нещо за енергетиката на страната ни!Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеИдеята е да не се концентрират само в един обект, комуто моят не се харесва, драги ми Дохтуре. И май нетрезвият си ти а, от тебе тук, досега, основно въздух под налягане и чекии в/у мокър пясък се ръсят. Съвсем рядко, по някой свестен, уравновесен коментар /аз затова ги и отбелязвам с почести / .
Ти можеше да узнаеш повече, когато те каних, ама, нА, нали си "велик" /въздухар/ и току се цепиш на публични места. ВЪЗ-ДУ-ХАР.
За разлика от мен, дето представям наистина, нещо читаво. Друг въпрос, че сериозна част от публиката тук също предпочита да прелива основно от пусто в празно и да копира без капка мисъл /някъде, при някого, някакси сработили/модели...за което, Господ ги наказва. През оная ми работа е твоята ирония, нея нито с ръка, нито с крак може да я пипне човек, нито да я продаде. Тя си съществува ей така, в пространството на чавките.
Минавай на бира че гроздовата ще ти скапе мозъка.
Дано станеш някой ден индустриалец!!!Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеНе ми обяснявай неща които не разбираш.И не ми говори от гледна точка работник в електрическа централа или даскал в ТМЕТ.Като много знаеш я вземи да ми кажеш колко е резерва за първично регулиране?И мени ли се?И от какво зависи?Щото то не е само на един блок.И изобщо целта на противоаварийната автоматика и регулирането на честотата е да запази устойчивата работата на ЕЕС и да предотврати разпада.Когато имаме недостиг на производство честотата пада а при свръх производство се вдига.При ниска честота има системна автоматика но при висока няма.Освен това вследствие на изключване на електропроводи или работещи централи могат да станат най различни аварии.А това с ЕСО как ме разсмива но ако реша ще ти кажа защо
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНе е точно така. Естествената циркулация се постига доста по-бавно, така че дизелите са необходими доста по-дълго време. А резервно захранване е необходимо и след постигане на естествена циркулация, защото има сума ти други системи, помпи и помпички по втори контур, които искат ток. Всъщност остатъчното топлоотделяне продължава безкрайно във времето, като спадането му се изчислява от сложни компютърни програми. Около 30 секунди до 1 минута след спирането на реактора остатъчното топлоотделяне е около 7 % от номиналната топлинна мощност, това прави около 210 топлинни мегавата за един 1000 мегаватов блок. На 10-тата минута е някъде около 2 %. Има една приблизителна и емпирична формула, казва се формула на Вигнер-Уей, чиято точност е около 50% и съгласно която топлоотделянето спада пропорционално на времето на степен минус 0.2. Остатъчното топлоотделяне от ЕДНА касета за ВВЕР-1000 при дълбочина на изгаряне 40 MWd/kgU е около 10.5 kW след 6 месеца, 2.8 kW след 2 години и 0.6 kW след 10 години. Така че резервно захранване за помпите и вода за тях си трябва винаги. Типичен пример за пренебрегване на тези въпроси е Фукушима, където улисани да се разправят с реакторите, забравиха за старото отработено гориво в басейните за отлежаване, осушиха го и го докараха до пароциркониева реакция и водороден взрив.
Та мисълта ми е, че проблемите не се изчерпват с някакви си 3 минути след спирането.
П.С. Мисля, че с това съм отговорил и на въпроса ти към колегата.
П.П.С. И да добавя, че ГЦП-тата на 5 и 6 блок имат и защита по честота, така че АЗ ще сработи още преди да са обезточени по сигнал за ниска честота в ЕЕС. Това за диспечерите е много важно да го знаят, защото при проблеми с ЕЕС, спадането на честотата под дадена стойност води до спиране на блока с АЗ, което при текущата ситуация в нашата ЕЕС на практика води до разпадане - отпадат ти 1000 мегавата от 2750 Нямам подръка регламента - 49 херца ли беше, 48.5 ли .... забравил съм.
Коментар
-
Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнениеДо netware5
Поздрави за точните думи:
"АЕЦ е ПОТРЕБИТЕЛ НОМЕР 1 като приоритет, именно от съображения за безопасност"
"сиреч, диспечерите да си знаят работата, че АЕЦ-а е No.1"
A сега с тази политика на ограничение за АЕЦ-а се измества горивният цикъл и кампанията за презареждане със СЯГ. Яд ме е само като помисля какви са вредите.....He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
До netware5
Поздрави за точните думи:
"АЕЦ е ПОТРЕБИТЕЛ НОМЕР 1 като приоритет, именно от съображения за безопасност"
"сиреч, диспечерите да си знаят работата, че АЕЦ-а е No.1"
A сега с тази политика на ограничение за АЕЦ-а се измества горивният цикъл и кампанията за презареждане със СЯГ. Яд ме е само като помисля какви са вредите.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеНе съм физик и нямам претенции по отношение физиката на реактора.С удоволствие ще науча нещо от теб.Да не се окаже само че се познаваме.Доколкото аз знам ако блока остане без електрозахранване критични са първите три минути докато спадне топлоотделянето.През това време главните циркулационни помпи трябва да се въртят за да осигурят топлообмена.После имаме естествена циркулация и трябва само подпитка на парогенераторите.Дизел генераторите са точно за това.
Та мисълта ми е, че проблемите не се изчерпват с някакви си 3 минути след спирането.
П.С. Мисля, че с това съм отговорил и на въпроса ти към колегата.
П.П.С. И да добавя, че ГЦП-тата на 5 и 6 блок имат и защита по честота, така че АЗ ще сработи още преди да са обезточени по сигнал за ниска честота в ЕЕС. Това за диспечерите е много важно да го знаят, защото при проблеми с ЕЕС, спадането на честотата под дадена стойност води до спиране на блока с АЗ, което при текущата ситуация в нашата ЕЕС на практика води до разпадане - отпадат ти 1000 мегавата от 2750 Нямам подръка регламента - 49 херца ли беше, 48.5 ли .... забравил съм.Last edited by netware5; 10.04.2013, 21:58.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнениеВ момента на настъпване на аварията (поради пълното обезточване на блока), поглъщащите групи на системата за управление и защита на реактора се въвеждат в активната зона с аварийна скорост в крайно долно положение за време от 1.2 s по сигнал „Обезточване на 3 от 4 главни циркулационни помпи
при мощност на реактора над 5% за време 1.2 s”. Поради действието на обратните връзки по реактивност в комбинация със сработване на аварийната
защита, се прекратява верижната реакция на делене на ядрата на горивото. Генерираната топлина от този момент нататък е в резултат на разпада на нестабилните продукти на делене, т. н. остатъчно топлоотделяне. С две думи : първо спираш верижната реакция, второ постоянно охлаждане на ядреното гориво ( т.е. трябва да се отнема генерираната топлинна енергия образувала се вследствие на разпада на продуктите на делене).Запомни ЯГ ( ядреното гориво ) в АЗ ( активната зона ) винаги трябва да е покрито ( разбирай потопено ) с топлоносител. Видя ли колко бързо спряхме реактора!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеНе съм физик и нямам претенции по отношение физиката на реактора.С удоволствие ще науча нещо от теб.Да не се окаже само че се познаваме.Доколкото аз знам ако блока остане без електрозахранване критични са първите три минути докато спадне топлоотделянето.През това време главните циркулационни помпи трябва да се въртят за да осигурят топлообмена.После имаме естествена циркулация и трябва само подпитка на парогенераторите.Дизел генераторите са точно за това.
при мощност на реактора над 5% за време 1.2 s”. Поради действието на обратните връзки по реактивност в комбинация със сработване на аварийната
защита, се прекратява верижната реакция на делене на ядрата на горивото. Генерираната топлина от този момент нататък е в резултат на разпада на нестабилните продукти на делене, т. н. остатъчно топлоотделяне. С две думи : първо спираш верижната реакция, второ постоянно охлаждане на ядреното гориво ( т.е. трябва да се отнема генерираната топлинна енергия образувала се вследствие на разпада на продуктите на делене).Запомни ЯГ ( ядреното гориво ) в АЗ ( активната зона ) винаги трябва да е покрито ( разбирай потопено ) с топлоносител. Видя ли колко бързо спряхме реактора!
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеБате Пешо,
Точно на мен няма нужда да ми обясняваш тия работи . Напротив, аз трябва да ти обяснявам какво става с реактора, когато остане без захранване. , май забрави какво и къде работя . Мисля, че не си прочел внимателно какво написах - а именно, че АЕЦ е ПОТРЕБИТЕЛ НОМЕР 1 като приоритет, именно от съображения за безопасност. И да, трябва да знаеш, че има "регулируеми" реактори, но нашите и въобще повечето, не са такива. Френските АЕЦ са такива - могат да следят товара в рамките на около 20%. Французите просто нямат друг изход при 70% ядрена компонента в производството. По-добре вземи обясни на пишман "специалистите" на форума как се управлява ЕЕС и какво се случва при разбалансиране на товарите. И как диспечерите се справят с такива проблеми, как се стига до разпадане на ЕЕС и как се възстановява след това. В тази област си специалист
Коментар
-
Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнениеДо Бате Пешо
Поздрави за добрите познания в енергетиката.Малко за АЕЦ:
За да се поддържа реакторът в критично състояние (под критично разбирай стабилно , т.е работа на реактора на определена мощност пр. 70 %, 80 % или 100% ) е необходимо да се компенсира изгарянето на горивото, тъй като при работа на реактора намалява количеството на делящите се елементи. При един ядрен разпад на уран-235 се отделя енергия около 200 МеV,която загрява топлоносителя в първи контур, през парогенератор, турбина, генератор и после в ЕС.
По време на работа на реактора при смяна на мощността се получават ксенонови колебания ( така наречените "отравяния" от 135Хе, 149Sm ). Те предизвикват неравномерно разпределение на неутронния поток в активната зона, което е много неблагоприятен ефект, затрудняващ стабилизирането на мощността и влошаващ режима на работа на вътрешнокорпусните устройства и на топлоотделящите елементи.
Мощността на ядрения реактор се контролира чрез промяна интензивността на ядрената реакция.
Коментар
Коментар