Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наемите в София
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение
Няма да дълго времето, в което ще разбереш горе подчертаното. Инвестирай в тапети и наеми! Там е истината.
п.п. Що ли усещам, че си боровинката...?!? Типичен "ник" си избрал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнениеПросто помисли на колко от познатите ти хазяите им дават средно по 4 хиляди за ремонти в квартирата.
Сметките ти имат слаби места.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fl00dХаресва ми как ме разконспирира и ми направи профил веднага, поздравления. Нищо че си мнооого далеч от истината относно положението ми, щом да ме дискредитираш в главата си ти носи удоволствие, давай. Но знай, че личните нападки са низки и не са характерни за инвеститори с аргументи. Във всички случаи ще видим кой прав, кой крив.
п.п. Що ли усещам, че си боровинката...?!? Типичен "ник" си избрал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнениеПросто помисли на колко от познатите ти хазяите им дават средно по 4 хиляди за ремонти в квартирата.
Сметките ти имат слаби места.
така научавам интересни подробности за живота им при хазяйки и майки )))препоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от fl00d
Нали вече казах, че формулата в Ексела изчислява спрямо данните, които въведеш, по същия начин като банките.
Разбирам. Прогнозите ти са различни. За теб "най-ниския лихвен процент в историята" означава "така ще е завинаги", а 1000 лева на година за тристаен за обзавеждане, ремонти, бяла техника и данъци е постижимо. Сравнението на цените в София с тези в САЩ не мисля, че е удачно. Тотално различен пазар. Както и да е, жив и здрав.
П.П. Ако те познавах лично, щях да се обзаложа с теб за 100К (ако ти стиска), че сценарият наем + инвестиции ще бъде по-напред след 25 години. Все пак се надявам след 25 години да си спомниш за тази тема и, вече разполагайки с данните, да сравниш кой щеше да се окаже прав.
роуреди, дограма, плочки и сега пак са за смяна, щото 20 бона за пет години е това. На бас че си голЕм на борсата, ама ще си проличи след 25г, сега при хазяйката или при мама. Тия може да ги разправяш на разни ученички и то от по-крайните гета. Тук хората са правили ремонти, обзавеждали са, че и под наем дават.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Всъщност има голям смисъл да се живее под наем. Например ако животът ти е по-мобилен и не се задържаш на едно място повече от пет години. Или когато си с неустойчива кариера, първо наемаш каквото можеш и чакаш да се стабилизират доходите ти. Ако имаш желание за семейство, но по-нататък, също е неразумно да купиш. Или ще вземеш нещо малко за семейство, или пък дълго време ще се шириш безсмислено. Парадоксално, но ако имаш безумно високи доходи също е по-добре да си под наем, нямаш никакви разправии, местиш се когато и в какъвто имот ти скимне. Просто можеш да си позволиш това удобство. Кеф цена няма.
Но да спестяваш от жилище заради борсови инвестиции е доста тъпо.
Веднага се съгласявам, че има ситуации, в които наемът е по-добре. Има хора, които не са сигурни в кой квартал ще им бъде добре, други не са сигурни дали ще остават в страната и т.н. Изобщо не го убеждавам да купува.
Забележките ми са по отношение на сметките.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнениеТози диалог е обречен. Човекът е приел, че е прав, и нищо няма да го убеди да погледне малко по-критично на сметките си.
Малко като в другата тема - ще видите като паднат ядрените бомби, колко евтино ще купя ЕПКто.
Но да спестяваш от жилище заради борсови инвестиции е доста тъпо.
- 1 like
Коментар
-
1. Аз нищо не "давам". Вноската се изчислява от Ексел на база вкараната лихва, сума на кредита и 25-годишен срок. В момента вноската е около 850 при най-ниските лихви в историята. Колко ще стане, когато стане очакваното и лихвите се вдигнат? Толкова ли е нереалистично да се приеме среден ГПР от 5.5% лева при по-дългосрочен период като 25 години? Не мисля. Може да потърсиш предложенията за ипотечно кредитиране при фиксиран лихвен процент, тъй като те отразяват дългосрочните очаквания на банките за лихвените проценти и там ГПР е над 5.5%.
2. Разходите са 4 000, стават повече заради инфлацията, както и самата цена на имота. Това са разходите за ремонт, обзавеждане, данъци и др. на собствения дом (а не на хазяин), които иначе биха били инвестирани. Това е тристаен апартамент - един основен ремонт струва доста, едно частично или пълно преобзавеждане - също. Мини ремонти през годините и купуване на бяла техника също има, както и данъци. Казваш 1000 лева на година - я дай да видим какво ще направиш с пок. способност на сегашни 25 000 за 25 години. С тези пари не можеш да обзаведеш тристаен, ако го купиш необзаведен или със старо обзавеждане. А ако е обзаведен и направен добре, тези 25К ще ти стигнат само за 1 основен ремонт през 25-те години (освен ако не си го правиш сам) и никога не трябва да сменяш мебелите и никога не трябва да пребоядисваш или да купуваш бяла техника, или да оправяш малките проблеми, които изникват, или да си плащаш данъците на имота.
3. Цените на жилищата в дългосрочен период поскъпват наравно с инфлацията, това е добре известен факт.
А черешката на тортата е, че няма нужда (и би било неразумно) да инвестираш в български, при това АКТИВНО управляван фонд. Правиш си акаунт в Interactive Brokers, купуваш си един или повече ETF-а с ниски разходи по поддръжка и си свиркаш - това е алтернативата.
Казваш, че при твоите (според мен нереалистични предвид дългия период) условия се получава с 200К по-малко, но пак инвестициите изпреварват имота с над 100К, нали така? Дори и така инвестиции + наем е по-добре от собствен имот.
2. Защо мислиш че разходите за обзавеждане и ремонт на собствен апартамент са повече от тези, които хазяинът прави за апартамента, който си наел? Дори мисля че при собствен са по-малко, защото имаш по-отговорно отношение. Или калкулираш регулярно обновяване на мебелите, баните, кухните, настилките? Тогава е редно да сравняваш с наем на наскоро ремонтирани и преобзаведени жилища, а той е доста повече.
3. Не знам за дългосрочен, ама хората са ти казали колко са поскъпнали в us за 25 години. Нека вземем истината при изчисленията.
И да, при сметки с истинските данни, накрая натрупаните с инвестиции пари ще са с почти 200 хиляди по-малко от стойността на апартамента.
- 1 like
Коментар
-
Скалъпих един екселски файл за сравняване на собствено жилище vs. наем + инвестиране на първоначалната вноска и всички разходи, които иначе биха отишли за собствения имот.
Взел съм реалистични според мен стойности - първоначална вноска от 20%, 5.5% ГПР, разходи по имота (ремонти, мебели, данъци и т.н.) от 2% на година, инфлация от 3%, нетна доходност от инвестиции 8% (S&P 500 е донесъл брутно 9.4% на година за последните 25 години), наем 750 лева при цена на имота 200К.
Както се вижда, в единия случай след 25 години имаме изплатен имот за 418К, а в другия - инвестиционен портфейл за 746К. И това е без да съм добавил разходите по придобиване и евентуално продаване на имота - тогава крайният резултат при имота става около 380К, а при инвестициите остава 746К, тъй като разходите по придобиване и продаване на акциите са калкулирани в нетната доходност (а дори и да не бяха, не са нещо чак толкова особено като сума).
Резултатът е 380К срещу 746К с примерния тристаен имот, който ти предложи. А аз казах, че ще съм минимум със 100К по-добре от човека с имота.
https://ndox.abv.bg/download?id=2a1c20c09d
1. Даваш месечна вноска на ипотека от 160к да бъде 980 лева. НЯМА ТАКАВА ОФЕРТА. Между 750 и 850 лева е, средно 800. На практика еднаква с наема. Дори да се вдигнат лихвите след години и да нарастне до 980, дотогава и наемът ще е толкова.
2. Разходи за ремонт и мебели между 4 и 8 хиляди на година!? Кой хазяин ти е купувал ВСЯКА година мебели или ремонтирал за толкова пари? Дори веднъж не ти се е случвало. Под хиляда лева годишно се инвестират в квартирите и то с електроуредите.
3. Според U.S. Federal Housing Finance Agency за последните 25 години жилищата са поскъпнали с 135%, значи крайната стойност на имота ще е с 50 хиляди повече от твоите сметки.
Какво излиза - ежегодно в портфейла ще внасяш разликата между ипотечните вноски и наема (около 600лева) + до 1000 лева спестени от ремонт и мебели. Ако заложиш пазарното Гпр, реалните разходи по имот и реалното поскъпване на имота, излиза че при наем си мноооого назад, почти 200 хиляди.
И сега черешката на тортата - кой български фонд с многогодишна история е дал посочената от теб средногодишна доходност и то след приспадане на такса управление? Тогава каква е твоята "алтернатива"?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Скалъпих един екселски файл за сравняване на собствено жилище vs. наем + инвестиране на първоначалната вноска и всички разходи, които иначе биха отишли за собствения имот.
Взел съм реалистични според мен стойности - първоначална вноска от 20%, 5.5% ГПР, разходи по имота (ремонти, мебели, данъци и т.н.) от 2% на година, инфлация от 3%, нетна доходност от инвестиции 8% (S&P 500 е донесъл брутно 9.4% на година за последните 25 години), наем 750 лева при цена на имота 200К.
Както се вижда, в единия случай след 25 години имаме изплатен имот за 418К, а в другия - инвестиционен портфейл за 746К. И това е без да съм добавил разходите по придобиване и евентуално продаване на имота - тогава крайният резултат при имота става около 380К, а при инвестициите остава 746К, тъй като разходите по придобиване и продаване на акциите са калкулирани в нетната доходност (а дори и да не бяха, не са нещо чак толкова особено като сума).
Резултатът е 380К срещу 746К с примерния тристаен имот, който ти предложи. А аз казах, че ще съм минимум със 100К по-добре от човека с имота.
https://ndox.abv.bg/download?id=2a1c20c09d
Коментар
-
Нали се сещаш какво трябва да стане, за да падне стойността на S&P 500 до 0 и колко е вероятно да стане това нещо? Жокер: вероятността е по-ниска, отколкото имот в София да падне до 0.
Коментар
Коментар