Първоначално изпратено от Bailor
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наемите в София
Collapse
X
-
А, такааааа
Нивото на наемите на жилища в София изостава спрямо другите столици на страните от Европейския съюз и по всяка вероятност наемите ще нараснат през следващите години, коментират брокери на имоти.
В България преобладаващата част от хората живеят в собствен дом. Една от причините за това е, че българинът предпочита да живее в собствено жилище. Освен това в страната има много апартаменти, строени в периода
преди демократичните промени, които се предават по наследство между поколенията. В резултат голяма част от населението има собствен дом.
Но пазарът предстои да се промени, тъй като не всеки ще може да си позволи да купи имот. Все по-често младите, които искат да започнат да живеят сами, няма да могат да купят апартамент и ще живеят под наем. Хората все по-често се местят от един град в друг, което също води до ръст при търсенето на жилища под наем. Всичко това ще се отрази и на размера на наемите, категорични са брокери.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zeifod Разгледай мнение
А не е ли търсенето това, което определя до голяма степен предлагането?
Тогава на теория в рамките на определен период, кривата търсене предлагане ще намери своя баланс на по-ниска цена. Тази по-ниска цена трябва на свой ред да стимулира негативно предлагането, където то ще намалее и така системата постоянно се себерегулира. Не съм запознат, но навярно има теории за цикличност базирани на този основен модел на крива търсене/предлагане.
В случая предлагането бива определено от търсенето, но и според мен в не малка степен от фактори като:
- цени на жилища и място на пазара в общия цикъл (по само себе си зависещи от множество фактори)
- лихвени условия
- цени наеми и доходност (косвено свързано с търсенето и куп други фактори)
- регулации, местни данъци
Всеки един фактор е препратка към много други и системата има много взаимосвързани променливи. Въпросът е да се отсеят истинските "лостове", които трябва да гледаме: може би най-важните са лихви, демография в конкретния район/микрорайон и среден доход.
Много писах, ама не знам дали изобщо нещо казахLast edited by direkto4eto2; 19.03.2024, 13:49.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнениеПо принцип, ако няма съществено отклонение на равновесието предлагане/търсене в пазара на наеми, най-голямата корелация на наемите е с доходите (която се пренася с огромно забавяне поради рядкото индексиране на цените на съществуващи наеми, съответно е валидна главно за новите наеми).
Не изглежда да има увеличаване на търсенето, но изглежда ще има значително увеличение на предлагането на апартаменти под наем. Трудно да се оцени в какъв порядък.
Освен по фейсбук групи и говорейки с брокери работейки с наеми по райони, имаме ли някакъв друг начин да установим пазарните цени в район, в който отдаваме? Много малко прозрачен е пазара в това отношение и затруднява.
- 1 like
Коментар
-
По принцип, ако няма съществено отклонение на равновесието предлагане/търсене в пазара на наеми, най-голямата корелация на наемите е с доходите (която се пренася с огромно забавяне поради рядкото индексиране на цените на съществуващи наеми, съответно е валидна главно за новите наеми).
Не изглежда да има увеличаване на търсенето, но изглежда ще има значително увеличение на предлагането на апартаменти под наем. Трудно да се оцени в какъв порядък.
Освен по фейсбук групи и говорейки с брокери работейки с наеми по райони, имаме ли някакъв друг начин да установим пазарните цени в район, в който отдаваме? Много малко прозрачен е пазара в това отношение и затруднява.
- 1 like
Коментар
-
Цените на наемите все още са ниски спрямо други столици и по всяка вероятност предстои те да бъдат по-високи в следващите години. Те изоставаха и в стъпката на увеличение спрямо продажните нива, защото българинът предпочита да живее в собствено жилище. Пазарът на наеми е доста скромен, но предстои предстои да се промени, тъй като не всеки ще може да си позволи да си купи имот, заяви Илиев.
https://mobile.frognews.bg/article/291286/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zeifod Разгледай мнение
Не знам кой живее с мисълта, че не е нормално да му се вдига наемът никога
- 1 like
Коментар
-
Вдигат наемите в София
https://www.pariteni.bg/novini/imoti...-sofiia-248454
ХАХаххахахаха, пак преподадохме с Дюри и Два таралежа урок на фауната от перона, които си мислеха, че ще падат цени, вместо да се вдигат наеми, за да излезе сметката
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнение
Тук не съм съгласна с Вас, защото преди 3 седмици получих обаждане от моята хазяйн с уведомление за вдигане на наема. А, аз съм дългогодишна ползвателка на имота и честно да ви кажа- почнах да се оглеждам за покупка на малък апартамент. Самата вноска за 30 години ще ми бъде малко по- голяма в порядъка с около 150 лв от наема, който плащам в момента. Но, тази тендензия с увеличаване на наемите се забелязва и при колеги и познати, които живеят в квартири.
- 1 like
Коментар
-
Честно казано, последно време съм много разочарована от брокерите. Последния път дойде един младеж на 25, които не знаеше къде се намира.Загуби ни времето да обикаляме места, които са промишлени. При което ние му обяснявахме, че тук не се живее, а всяка негова дума беше- "тука, некаде беше, сигурен сам. тука некаде беше". Поиска да му платим таксито, след отказ от моя страна. каза че сме били несериозни клиенти,Повече от красива
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
това е някакъв кух профил.
аз отдавна съм го наместил в игнораНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
ти нали беше купила ?
аз отдавна съм го наместил в игнораLast edited by X_Y; 04.12.2023, 10:28.препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Тук не съм съгласна с Вас, защото преди 3 седмици получих обаждане от моята хазяйн с уведомление за вдигане на наема. А, аз съм дългогодишна ползвателка на имота и честно да ви кажа- почнах да се оглеждам за покупка на малък апартамент. Самата вноска за 30 години ще ми бъде малко по- голяма в порядъка с около 150 лв от наема, който плащам в момента. Но, тази тендензия с увеличаване на наемите се забелязва и при колеги и познати, които живеят в квартири.Last edited by X_Y; 04.12.2023, 10:28.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Тук не съм съгласна с Вас, защото преди 3 седмици получих обаждане от моята хазяйн с уведомление за вдигане на наема. А, аз съм дългогодишна ползвателка на имота и честно да ви кажа- почнах да се оглеждам за покупка на малък апартамент. Самата вноска за 30 години ще ми бъде малко по- голяма в порядъка с около 150 лв от наема, който плащам в момента. Но, тази тендензия с увеличаване на наемите се забелязва и при колеги и познати, които живеят в квартири.
п.п. Първоначалната вноска отделно ли е от аритметиката?
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеНаемите поемат надолу,за разлика от вноската по ипотеката
Тук не съм съгласна с Вас, защото преди 3 седмици получих обаждане от моята хазяйн с уведомление за вдигане на наема. А, аз съм дългогодишна ползвателка на имота и честно да ви кажа- почнах да се оглеждам за покупка на малък апартамент. Самата вноска за 30 години ще ми бъде малко по- голяма в порядъка с около 150 лв от наема, който плащам в момента. Но, тази тендензия с увеличаване на наемите се забелязва и при колеги и познати, които живеят в квартири.Last edited by X_Y; 30.11.2023, 13:40.Повече от красива
Коментар
Коментар