If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
"Ако ... ако ... ако .... N пъти "ако" и започва да мирише !!!"
В целия пост на Груйчо има само един път употребена думата "ако", не N пъти! А дали започва да мирише е друг въпрос. Ако бях на ОС бих предложил друг модел на възнаграждение на УД - 0.5% от нетните активи + 15% от нетната печалба.
На пръв поглед повишението изглежда проблемно и това е факт, но според мен, четейки между редовете, виждаме една доста добра новина, а именно, че явно имат запитавне за някой от големите парцели или нещо от сорта. Например, и те си го казаха, за Бриколаж, както и за имотите в Младост, които са единствените незастроени в тази част и там рано или късно също ще има метро. Купен е за 6 милиона евро (парцелът на Бриколаж в София), ако сега го продадат по 2500 евро квадрата (а може и повече заради метрото), това са 14 000 квадрата, значи към 35 милиона евро или, като се приспаднат разни неща, към 50 милиона чиста печалба. 15% от 50 милиона е 7,5 милиона лева, т.е. по сегашната схема, при положение че разходите за ОД са ограничени до 8% от активите и нямат възможност за разсрочване на плащането, реално ще се получи, че няма да си вземат заслужената комисиона. И да, както и да го погледнеш, всъщност има прецакване на акционерите, но пък едва ли някой, точно по примера на вапите звезди в Атера, ще се разсърди на това, че ОД ще вземе едни 25 стинки на акция, да речем, като дадат предполагаем дивидент от 1,50 лева или изчистят изцяло заемите към Пощата само с продажбата на парцела на Бриколаж.
Това е моето преположение - дали съм прав, ще видим. Успех
Ако ... ако ... ако .... N пъти "ако" и започва да мирише !!!
А ако не, то тогава какво ?! - леш, акционерите са пак наакани!
И тук са навързани като свински черва, и се чудят какви счетоводни трикове да използват ,за да лапат още и още и още.
Крадлив народ и тва е. Пък матряла кучета го яли.... и да разчита на някъв фалшив фундамент...с най-мръсния въздух в ЕУ,дупки по-големи от на Луната,инфраструктура от 4-я свят ,ниско качествени,но затова на европейски цени кочини,корупция,безхаберие и още и още.
Един плюс няма !!! Кви фундаменти ,кви пет лева
На пръв поглед повишението изглежда проблемно и това е факт, но според мен, четейки между редовете, виждаме една доста добра новина, а именно, че явно имат запитавне за някой от големите парцели или нещо от сорта. Например, и те си го казаха, за Бриколаж, както и за имотите в Младост, които са единствените незастроени в тази част и там рано или късно също ще има метро. Купен е за 6 милиона евро (парцелът на Бриколаж в София), ако сега го продадат по 2500 евро квадрата (а може и повече заради метрото), това са 14 000 квадрата, значи към 35 милиона евро или, като се приспаднат разни неща, към 50 милиона чиста печалба. 15% от 50 милиона е 7,5 милиона лева, т.е. по сегашната схема, при положение че разходите за ОД са ограничени до 8% от активите и нямат възможност за разсрочване на плащането, реално ще се получи, че няма да си вземат заслужената комисиона. И да, както и да го погледнеш, всъщност има прецакване на акционерите, но пък едва ли някой, точно по примера на вапите звезди в Атера, ще се разсърди на това, че ОД ще вземе едни 25 стинки на акция, да речем, като дадат предполагаем дивидент от 1,50 лева или изчистят изцяло заемите към Пощата само с продажбата на парцела на Бриколаж.
Винаги съм твърдял, че всички ние-малкото търгуващи на БФБ, сме в една лодка и успехът на един е индиректно успех за всички, както и обратното.
И в този ред на мисли аз бих желал да греша в съмненията си, дружеството да се развива добре, да радва с резултатите си и г-н Груев, и вс останали акционери.
Поживем-увидем..
Успехи!
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Тук е за излизане, а не за влизане !
Факторът маджо с пълна сила в лицето на генчевците. Уж се бяха кротнали... но уви ...
Превърнали са брефа в бащиния. Яхта та дрънка
Кои са тези Генчевци, ако може да ме осветлите? Акционер съм сериозен пакет, а не съм с впечатление, че някой го е превърнал в бащиния, нито се сещам как би могло да стане това, имайки предвид акционерната структура.
Г-н Груев,
В следствие на искрената ти убеденост за безпроблемното и сигурно бъдеще на БРЕФ, поглеждам от време на време новините около држеството с идеята някой ден да се престраша да вляза и аз.
Та , в тази връзка хвърлих едно око и на предложените промени в Устава, които ще се гласуват на предстоящото ИОСА.
Направи ми впечатление търсената промяна в т.60 , касаеща размера на разходите за управление. Предложението е те да бъдат увеличени от 8 % на 10% от сумата на активите. Реално това увеличение ще е по-голямо, защото до сега там са включени и р-ди за оценители, одитори и депозитарната банка, а с предлаганите промени се изключват.
В създадената нова алинея 2 се уточнява точно какво се има в предвид в думата "Активи", която служи за изчисляване на годишното възнаграждение- под Активи се разбира сбора на Нетекущите и Текущите активи по баланс. Т.е. всички активи! Или иначе казано на ОД и СД годишно ще се полага и 10% от сумата, получена като заем и сега стои по сметките на дружеството, както и 10% от химикалите в чекмеджето на гл. счетоводител!
И за да може наглостта да е пълна-
предлага се нова алинея 3, в която се казва, че годишното възнаграждение може и да е повече от 10% на година. Без да е лимитирано!!! Т. е. може и да е 100% от активите на дружеството, като щяло да се връща следващите години.! / ами, ако вземе, че фалира това ОД кво правим?!/
Мдаа, явно ще ме откажат да мисля за влизане тук.....
Без да препоръчвам нищо, разбира се!
Тук е за излизане, а не за влизане !
Факторът маджо с пълна сила в лицето на генчевците. Уж се бяха кротнали... но уви ...
Превърнали са брефа в бащиния. Яхта та дрънка
Хехе, усмихна ме
Нека аз като неюрист те попитам теб като юрист-
Дали един проспект, който цитираш, за увеличение на капитала от 2018г задължава към днешна дата дружеството с нещо, или е бил само с прогностичен и пожелателен характер, целящ да прибере парите на бъдещи акционери/ лапни шарани/?
Дали задълженията за дружеството/ стига да не противоречат на закона/ не произтичат от Устава му, в който ясно е разписано , че се увеличават средствата за управлението му от 8 на 10 проц? Може би това е поради добре свършената работа през последната година?!
Понамирисва, та дрънка ....
Оф, значи, най-обичам неюрист да обсъжда юридически казуси - с най-добри чувства го казвам Почти всички промени са изисквания по закон, това, на което наблягаш в чл. 60 се дължи на очакването им да започнат да продават скоро в по-големи обеми и да си вземат полагаемото им възнаграждение. Нетекущите активи по последния отчет за 5 милиона лева. А таксата на облусжващото дружество вече я давахме от проспекта:
Възнаграждение на обслужващото дружество:
• Тримесечно възнаграждение – при размер на нетните активи под 30 млн.лв. - 0.5% от
общия размер на нетните активи; при размер на нетните активи между 30 млн.лв. и 60 млн.лв. -
0.438% от общия размер на нетните активи; при размер на нетните активи над 60 млн.лв. -
0.375% от общия размер на нетните активи. Размерът на нетните активи се изчислява на база
тримесечни отчети, като след приключване на финансовата година, възнаграждението за
обслужване се изравнява на база среднопретеглената стойност на активите съгласно
потвърдена от одитор оборотна ведомост. През последните 10 години, размерът на нетните
активи на Дружеството е бил над 60 млн.лв и съответно ставката на тримесечното
възнаграждение е била 0.375%;
• Допълнително възнаграждение за успех – 15% от разликата между продажната цена и:
покупната цена на продадения имот; таксите за брокера осъществил продажбата; директните
разходи за периода на собственост; общите административни и финансови разходи за периода
на собственост, разпределени на база процентното съотношение между балансовата стойност
на останалите инвестиционни имоти, имоти за търгуване и имоти, държани за продажба към
датата на продажба; себестойността на строителните работи; и директните разходи за лихви,
свързани с ползвани заеми, ако е приложимо.
Условия за прекратяване:
• По взаимно съгласие
• С предизвестие при неизпълнение на някое от задълженията
Съветът на Директорите на Дружеството възнамерява, в случай на успешно приключване на
увеличението на капитала, да започне преговори за намаление на възнаграждението на
обслужващото дружество. Намерението на Съвета на Директорите е възнаграждението на
обслужващото дружество да бъде както следва:
• Тримесечно възнаграждение – при р азмер н а н етните а ктиви п од 3 0 м лн.лв. - 0.5% от
общия размер на нетните активи; при размер на нетните активи между 30 млн.лв. и 60 млн.лв. -
0.375% от общия размер на нетните активи; при размер на нетните активи над 60 млн.лв. -
0.25% от общия размер на нетните активи.;
• Тримесечно възнаграждение за последните две години преди изтичането на срока на
съществуването на Дружеството – 0.125% от размера на паричните средства и еквиваленти и
0.25% от размера на нетните активи (нетно от паричните средства и еквиваленти);
• Допълнително възнаграждение за успех – 15% от разликата между продажната цена и:
покупната цена на продадения имот; таксите за брокера осъществил продажбата; директните
разходи за периода на собственост; общите административни и финансови разходи за периода
на собственост, разпределени на база процентното съотношение между балансовата стойност
на останалите инвестиционни имоти, имоти за търгуване и имоти, държани за продажба към
датата на продажба; себестойността на строителните работи; и директните разходи за лихви,
свързани с ползвани заеми, ако е приложимо.
В любимата ти Атера възнаграждението е 0,375% на тримесечие, тук е 0,25% - както искаш ме разбирай, реално там половината печалба в стандартна година отива за УД, тук отива около 1/4 за ОД. Хората тук са сред най-коректните на тази борса, а дали ще инвестираш някое левче тук, си е изцяло твое решение. Аз съм взел решението за себе си и днес добавих още 5К, с което станаха 10К от началото на годината. Имам да взема още малко за РД на децата в края на месеца - знаеш, винаги мисля за тях
Успех и на теб
П.С. И тъй като тук няма мажоритар, ако големите миноритари не ги кефи предложението на хората от ОД, то просто няма да се приеме - as simple as that
Г-н Груев,
В следствие на искрената ти убеденост за безпроблемното и сигурно бъдеще на БРЕФ, поглеждам от време на време новините около држеството с идеята някой ден да се престраша да вляза и аз.
Та , в тази връзка хвърлих едно око и на предложените промени в Устава, които ще се гласуват на предстоящото ИОСА.
Направи ми впечатление търсената промяна в т.60 , касаеща размера на разходите за управление. Предложението е те да бъдат увеличени от 8 % на 10% от сумата на активите. Реално това увеличение ще е по-голямо, защото до сега там са включени и р-ди за оценители, одитори и депозитарната банка, а с предлаганите промени се изключват.
В създадената нова алинея 2 се уточнява точно какво се има в предвид в думата "Активи", която служи за изчисляване на годишното възнаграждение- под Активи се разбира сбора на Нетекущите и Текущите активи по баланс. Т.е. всички активи! Или иначе казано на ОД и СД годишно ще се полага и 10% от сумата, получена като заем и сега стои по сметките на дружеството, както и 10% от химикалите в чекмеджето на гл. счетоводител!
И за да може наглостта да е пълна-
предлага се нова алинея 3, в която се казва, че годишното възнаграждение може и да е повече от 10% на година. Без да е лимитирано!!! Т. е. може и да е 100% от активите на дружеството, като щяло да се връща следващите години.! / ами, ако вземе, че фалира това ОД кво правим?!/
Мдаа, явно ще ме откажат да мисля за влизане тук.....
Учените са почти категорични, че Омикрон е последния опасен вариант. Четох, че поне 2 държави /май едната беше Англия, другите не ги помня/ от сега заявяват, че след Омикрон, следващите вариации няма да бъдат разглеждани като пандемия и отпадат ограниченията. По това което съм прочел, остават около 2 месеца зор...
има различни "учени" и те имат различни мнения, които се променят от ден на ден, а пък какво ще решат "щабовете" - вече е друга тема
Учените са почти категорични, че Омикрон е последния опасен вариант. Четох, че поне 2 държави /май едната беше Англия, другите не ги помня/ от сега заявяват, че след Омикрон, следващите вариации няма да бъдат разглеждани като пандемия и отпадат ограниченията. По това което съм прочел, остават около 2 месеца зор...
Ега си прав, да видим. Другата е Испания. Но имаш и обратните примери като Холандия и особено Китай
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Аз съм купил само 5К от нова година насам, не повече. С Модис нямам идея какво става - не съм особен оптимист, а за пандемията все още никой не знае какво ще стане. Според мен просто няма голям продавач, дето иска да излиза на всяка цена, а отделно и фундаментът е бетон, така че цената леко си пъпли нагоре
Коментар