IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нали знаете... В наш'та хубава държава "Всеки сам си преценява...!"

Между другото, не си спомням Груйчето да е "обещавало" цена х 6..., а по-скоро цена от поне 6,00 лв. (демек текущата х 3) до 2029 г. Мога само да кажа, че споделям подобен оптимизъм (с една идея по-умерен) и не бих се изненадал от подобно развитие, но... (с едно голямо "НО"...) ако до 2029 г. не се случи още нещо непредвидено и трагично. Вече минахме през истинска световна пандемия, случваща се веднъж на 100 г. Още не сме се справили съвсем с първото зло, а ето че на прага ни вече се озъби ново зло. За капак на всичко и за изненада на всички, през ХХІ век, в сърцето на Европа, съвсем близо до нашите граници, протичат събития, нямащи аналог (по мащаб на жертви и разрушения) с нищо от случилото се през последните близо 80 години. Събития, които поставят не само Европа, но и целия свят, на ръба на тотално самоунищожение. Война, след която (евентуално) ще е без значение кой от нас какви сметки си е правил "до вчера", просто защото няма да има "утре". Кой е предполагал подобно развитие на нещата? Войни е имало и ще продължи да има, но тази е много по-различна от другите, не само заради географията, но и заради мащаба на "залозите", които се направиха.

На този мрачен фон не можем да не отбележим и положителното. Хубавото е, че най-големият проект на фонда бе завършен успешно. Представяте ли си, ако трябваше сега да се стартира подобен проект? За щастие ние разполагаме с напълно готова, модерна, практична и екологична сграда, с офиси "клас А", с красива архитектура, на чудесна локация, която след 2-3 години (живот и здраве), когато метрото достигне до нея, ще стане още по-атрактивна. Сега остава само... да се запълни с наематели. "Само" това. Няма да е лесно, но не е и невъзможно. Казвам това специално за по-нетърпеливите от нас, които явно искат нещата да се случват като в компютърна игра, но уви в реалния живот винаги е малко по-иначе. Да, в момента има огромно предлагане на офиси. Да, в последните години в бранша се наляха много пари, но дали и до кога ще продължи този процес? Дали съвсем скоро няма да станем свидетели на обратната тенденция. Инфлация, несигурност, непоносими кредити, фалити на строители, фалити на собственици, на инвеститори, кредитори ставащи собственици по неволя. В тази връзка очаквам предлагането на качествени площи, като нашите, да се свие осезаемо през следващите няколко години. За търсенето не съм сигурен. Струва ми се, че в момента то е доста "натиснато" от пандемията и че там по-скоро може да се очаква някакво плахо възстановяване. Така, че таймингът до момента сякаш работи в наша полза? Рисковете и неизвестните продължават да са много, но и възможността за добра печалба при вход на сегашните нива не е за подценяване.

Така, че... Всеки сам си преценява...!
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение

С тази разлика, че тоя лаг май вече трае от 2009г. 12-14 евро на кв.м., офисите, имотен актив наемните нива не са поскъпнали, разхода им за строителство се увеличава. Много е вероятно нивата за по-лоши проекти да паднат, предвид незаетостта, особено в локациите на бреф. Дъщеря ти я викат в офиса, както и всички останали, но 3 пъти седмично означава, че за 2 дена няма да им трябва пространство, което води до намаляне на наетите площи като се разпределят работните станции. В 90% от случаите работата от вкъщи не е сравнима с тази в офиса ако работиш с клиенти на местно ниво, ако работиш в шерд сървис център за америка, не работиш с клиенти или си софтуерен инженер на нещо си, не си нужен в офиса.

Жилищата от 2009г. до сега са поскъпнали на повечето локации с 50-100%, ръста на наемите на клас А е 0%.
      Пишеш глупости, вероятно целенасочено. Ако вярваше в написаното, нямаше да се интересуваш от акцията. А колкото до пространствата - до миналия месец бяха 2 дни в офиса, а в най-големия пик на КОВИД въобще не ходеха. Това въобще не означава, че са намалили офисното пространство. Сега целта е да са по-малко хора едновременно в офисите, но с пълното отзвучаване на епидемията, всичко ще си дойде по старому. В никакъв случай не става въпрос за по-малко наети площи. Отливът от строеж на нови офиси, който е налице, също ще е благоприятен фактор за наемите.
      Last edited by penman; 09.04.2022, 23:03.

Коментар

• Имотите и в частност офисите в БГ нямат нито переспектива,нито някаква реална дългосрочна стойност.Това го пиша още когато Груйчето обещаваше цени х6 и преди онзи големия наемател да напусне.

На 200км от война в задаваща се криза в какво ли не,кой ще тръгне да наема някви кочини и някво ГЕТО ?

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

Тренда на наемите в общи линии следва този на имотите, но с времеви лаг. Освен това завръщането в офисите тепърва предстой. Световни фирми започнаха този процес - доброто старо (не за служителите, и дъщеря ми мрънка, че вече ги викат 3 пъти седмично в офиса на Кока Кола Виена) винаги се завръща. В поне 90% от случаите работата от къщи не е сравнима с тази в офиса.
          С тази разлика, че тоя лаг май вече трае от 2009г. 12-14 евро на кв.м., офисите, имотен актив наемните нива не са поскъпнали, разхода им за строителство се увеличава. Много е вероятно нивата за по-лоши проекти да паднат, предвид незаетостта, особено в локациите на бреф. Дъщеря ти я викат в офиса, както и всички останали, но 3 пъти седмично означава, че за 2 дена няма да им трябва пространство, което води до намаляне на наетите площи като се разпределят работните станции. В 90% от случаите работата от вкъщи не е сравнима с тази в офиса ако работиш с клиенти на местно ниво, ако работиш в шерд сървис център за америка, не работиш с клиенти или си софтуерен инженер на нещо си, не си нужен в офиса.

Жилищата от 2009г. до сега са поскъпнали на повечето локации с 50-100%, ръста на наемите на клас А е 0%.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

Тук според мен се купуват не цените на имотите а тренда на наемите които стагнира.
            Тренда на наемите в общи линии следва този на имотите, но с времеви лаг. Освен това завръщането в офисите тепърва предстой. Световни фирми започнаха този процес - доброто старо (не за служителите, и дъщеря ми мрънка, че вече ги викат 3 пъти седмично в офиса на Кока Кола Виена) винаги се завръща. В поне 90% от случаите работата от къщи не е сравнима с тази в офиса.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

Тук според мен се купуват не цените на имотите а тренда на наемите които стагнира.
              Ами нормално, основният бизнес модел на дружеството е не толкова търговия с имоти отколкото отдаването им под наем.

Коментар

• Аз лично купих акция, която смятам за подценена. Времето ще покаже дали съм се прецакал.
                Last edited by Агресивен бик; 09.04.2022, 17:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                  Оптимист съм, но ще има още търкаляне май. Нищо - при подходящи цени ще купувам. Елементарно казано - тук купуваме имоти на старите цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
                    Тръгнахме ли?
                    Тая риба където е налазила,все на обратно тръгва.
                    Даже и като шортва

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                      Оптимист съм, но ще има още търкаляне май. Нищо - при подходящи цени ще купувам. Елементарно казано - тук купуваме имоти на старите цени.

Браво за нотата! Абсолютно верно , че купуваме на старите цени имоти! Но да не забравяме къде се намираме?
                      Ние сме на пода на пазар предлагащ и много по атрактивни и переспективни активи в крак с времето!
                      Да , аз реших да върна 1/3 от пакета, който имах по "имотите" и атакувам аска именно защото е в дълбок
                      сън, но не забравям причините за това, а те не са за ден или два решими...
                      ПАЗАР,- в това му е маята, ...

Коментар

• Оптимист съм, но ще има още търкаляне май. Нищо - при подходящи цени ще купувам. Елементарно казано - тук купуваме имоти на старите цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение
                          Личните ми очаквания са да се достигнат нивата на пазара, и според мен няма никаква причина това да не се случи 80 % заети, 20 % свободни площи.
                          Или 40 хил. кв. м. наети + Бриколаж.
                          В края на месеца с отчета очаквам и 50-100 % ръст на тримесечната печалба.
                          Със забавяне на усвояването на кредита плащанията по главницата ще се забавят, мисля ще започнат юни, това би трябвало да значи добър дивидент за 2022 г.
                          Късмет и успех на всички!
                          80% заети, но кога? След 1,2,3,4,5 години? В момента сградите на БРЕФ са криви като локация. Докато изградят метрото, Синерджи ще е на 6 години и ще има по-нови и по-хубави проекти. Не забравяйте, че когато Синерджи има метро и сградите около Мегапарк ще имат метро, а в този район има доста бъдещи проекти и свободни парцели .
                          Сградата в бизнес парка за мен вече не е клас А, а другата в Камбаните да речем че е клас А, но с клас Б локация, ако ще влиза някой ще е на дискаунт от пазара и за двете локации.

Коментар

• Наем за 1270 кв м . А много хиляди други просто си стоят непотърсени и неотдадени. Хич не виждам повод за буйна радост...
                            5 ст. дивидент на 2 лв цена на акцията... Ми, не съм хепи!

имам акции на дружеството!

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
                              Жалко, очаквах едни добри постъпления другата седмица и бях решил да понапълня, но това "изстрелване" на цената може да ме откаже.

"изтреляла се била цената"???- купи се Агриа, Атера или БФБ , не е мръднала от 40дана

Коментар

• Жалко, очаквах едни добри постъпления другата седмица и бях решил да понапълня, но това "изстрелване" на цената може да ме откаже.

Коментар

Working...
                                X