Първоначално изпратено от Чичо Манчо
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение
80% заети, но кога? След 1,2,3,4,5 години? В момента сградите на БРЕФ са криви като локация. Докато изградят метрото, Синерджи ще е на 6 години и ще има по-нови и по-хубави проекти. Не забравяйте, че когато Синерджи има метро и сградите около Мегапарк ще имат метро, а в този район има доста бъдещи проекти и свободни парцели.
Сградата в бизнес парка за мен вече не е клас А, а другата в Камбаните да речем че е клас А, но с клас Б локация, ако ще влиза някой ще е на дискаунт от пазара и за двете локации.Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение
С тази разлика, че тоя лаг май вече трае от 2009г. 12-14 евро на кв.м., офисите, имотен актив наемните нива не са поскъпнали, разхода им за строителство се увеличава. Много е вероятно нивата за по-лоши проекти да паднат, предвид незаетостта, особено в локациите на бреф...Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение
Това не са портокали, това че всичко друго поскъпва не означава, че тези имоти ще поскъпнат, поради 100 причини. Първо не са най-добрите активи, към момента Синерджи е хубава сграда, но без метро. Пак казвам офисите не са поскъпнали като стойност, само разходите за изграждане са поскъпнали. Сделка с имот се финансира с дълг, като се вдига разхода за обслужване на дълг търсенето за покупка на имот спада (особено силно важи за търговски имоти).
П.П. През есента на 2017 г. бях разкарал всичките си акции от БРЕФ, които по онова време не бяха много, а никога до тогава не са надхвърляли 5-10% като тегло в портфейла ми. Т.е. до преди да обявят проекта си в Тех Парка за мен те бяха една най-обикновена акция в периферията на вниманието ми. През декември мисля, че анонсираха намеренията си за Синерджи и от този момент отново привлякоха вниманието ми. През лятото, при увеличението на капитала направих плахо завръщане и след това, особено през 2020 и 2021 г. купувах със засилени темпове без да продам и 1 акция. Една от основните причини да се завърна по този начин тук бе именно локацията. Та затова питам така настоятелно.
Vanitas vanitatum...
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнение
Ето това е тънкият момент. Инфлацията ще вдигне цените и е сигурно, че 2029 всички ще запишат една хубава печалба. Обаче дали ще можем да купим същите стоки и услуги с тези пари? Ако Груьо е прав и тази акция скочи пет пъти обаче хляба скочи 10 пъти реално ще сме на загуба макар и на хартия да сме врътнали супер сделка. Не е препоръка. Имам акции.
Но ще видим.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнениеАко Груьо е прав и тази акция скочи пет пъти обаче хляба скочи 10 пъти реално ще сме на загуба макар и на хартия да сме врътнали супер сделка. Не е препоръка. Имам акции.
Недвижими имоти в БГ е бита карта и нямат никакво,ама абсолютно никакво бъдеще заради демографията .Офисите пък са още по- зле.А близоста с войната е още по-влошаваш фактор.
Просто тук извадиха късата клечка и нямаха късмет.Първо Ковид,после и война на 200км.
Технически обаче не е толкова зле артията,колкото горецитираните балони,но голям растеж не може да се очаква.Last edited by petrg5s; 11.04.2022, 15:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Ще видим по-високи цени. Най-малкото заради отвратителната инфлация, която ни организираха.
Коментар
-
Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
Пишеш глупости, вероятно целенасочено. Ако вярваше в написаното, нямаше да се интересуваш от акцията. И на мен ми се иска да падне цената поне на 2 лв., за да "напълня", ама надали ще има такива балъци да продадат.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Това не са портокали, това че всичко друго поскъпва не означава, че тези имоти ще поскъпнат, поради 100 причини. Първо не са най-добрите активи, към момента Синерджи е хубава сграда, но без метро. Пак казвам офисите не са поскъпнали като стойност, само разходите за изграждане са поскъпнали. Сделка с имот се финансира с дълг, като се вдига разхода за обслужване на дълг търсенето за покупка на имот спада (особено силно важи за търговски имоти).Last edited by penman; 11.04.2022, 15:08.
- 1 like
Коментар
-
Това не са портокали, това че всичко друго поскъпва не означава, че тези имоти ще поскъпнат, поради 100 причини. Първо не са най-добрите активи, към момента Синерджи е хубава сграда, но без метро. Пак казвам офисите не са поскъпнали като стойност, само разходите за изграждане са поскъпнали. Сделка с имот се финансира с дълг, като се вдига разхода за обслужване на дълг търсенето за покупка на имот спада (особено силно важи за търговски имоти).
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Ще видим по-високи цени. Най-малкото заради отвратителната инфлация, която ни организираха.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Ако зависеше от мен, бих продал всичко без Синерджито. Не мисля, че до 2029 г. ще видим по-високи цени от сегашните...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнениеПри 70 % наети площи и потенциал да бъдат наети и останалите до края на годината мисля, че е дошло времето да се търси продажба на сградата в Бизнес Парк.Пътека се прави камък по камък!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
Тук бе писано много за сградата на Бенча, за грешките които са допуснали и т.н. Приликите са 1-2, а разликите са много и огромни. Онези се надцениха малко. Стартираха с мега-проект, на отдалечена локация и с огромен кредит. За зла беда сградата се оказа нефункционална и те естествено се провалиха в опитите да й намерят наемател или да я продадат, а проекта съвсем логично катастрофира. За разлика от тях БРЕФ-а построиха първо една по-малка сграда, със скучна, но практична архитектура, с офиси клас А, бързо я напълниха с наематели и тя започна не само да се изплаща, но и да генерира приходи. Чак след това, след придобитият опит с Камбаните “отвориха уста” за своя “мега проект”, който и като локация и като функционалност превъзхожда Бенча. Ако си спомняш колега, тук бе подписан договор за наем на 2 етажа от сградата още “на картинка”, “на зелено”... Това е показателно. Пак казвам, тук има много и най-различни рискиве, които не са отпаднали, но поне строителният отпадна, кредитът е управляем, а здравният риск (надявам се) е на път да отшуми. Не препоръчвам нищо, всеки си решава сам...
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеАз купувам акцията от 2.20, точех лиги да слезе на до около 1.50, но явно не слезе. Ако не мине котка път, ще си ходи нагоре. Мен единствено ме притеснява да не стане като с БенчМарк фонд за недвижими имоти..., че още имам от тези дървета.. Ама да стискаме палци, че този път е различно и това е различно дружество.Last edited by Чичо Манчо; 10.04.2022, 08:32.Vanitas vanitatum...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Аз купувам акцията от 2.20, точех лиги да слезе на до около 1.50, но явно не слезе. Ако не мине котка път, ще си ходи нагоре. Мен единствено ме притеснява да не стане като с БенчМарк фонд за недвижими имоти..., че още имам от тези дървета.. Ама да стискаме палци, че този път е различно и това е различно дружество.Last edited by melon; 10.04.2022, 07:07.
Коментар
Коментар