Първоначално изпратено от BONI
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Мдаа... лоша инвестиция са имотите https://nova.bg/news/view/2021/02/07...D%D0%B0%D1%81/
ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Изненадващо добра година за пазара на жилища у нас
Тенденцията всъщност е устойчива през последните 5 години. От 2015-а насам цените на апартаментите у нас са скочили с над 38 на сто.
38% за 5 години, още 25% от наеми. Със сигурност всички келеши дето инвестирахте на борсите пред последните 5 години сте направили два пъти повече. Само дето не стигат и за гараж в Младост, що тъй?
Платена статия във НОВА със "някакви" специалисти, ама не цитират от коя агенция са, що ли ?
Кажи за шефа на Явлена - Клисурска, защо е така негативно настроена за Бъдещето на цените, нали имаш повече опит от нея, както сама казваш ;
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от kot_dodi Разгледай мнение
Ама много сте ми интересни всички. Не е тук темата да пиша за инвестиционен анализ, диверсификация и друго. Само спонеавам колко лоша инвестиция са НИ, сравнявайки ги с най-тъпото поведение на фондовата борса. Също, каква в диверсификацията попадат НИ, като разглеждания от нас субект е човек, който е събрал пари за първа вноска и ще изплаща толкова много години. Той не може да си позволи 1 жилище, та в портфейла му ще има жилищни имоти . (освен някави земеделски малки парчета - ама това е друго).
Хора, не си мислете, че като сте на по 50 години, всичко ви е ясно.
П.П Наясно съм, че има някакви инструменти за споделено инвестиране, ETF-и и други в НИ - не говоря за тези неща
ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Изненадващо добра година за пазара на жилища у нас
Тенденцията всъщност е устойчива през последните 5 години. От 2015-а насам цените на апартаментите у нас са скочили с над 38 на сто.
38% за 5 години, още 25% от наеми. Със сигурност всички келеши дето инвестирахте на борсите пред последните 5 години сте направили два пъти повече. Само дето не стигат и за гараж в Младост, що тъй?Last edited by BONI; 07.02.2021, 21:54.
Коментар
-
Значи какво предлагаш? - Да се набият едни 350К лева за кутия в нова кооперация с 25 кв холокухня и 2 килера по 13 кв., които ще изплащаш 30 години? В по-голямата част това зависи от доходите на 2-ма човека. Ако се спъне единият, пада и другият. Надяваш се на мега инфлация и при заплатите, че ще го прекараш за 7-8 години? . Това няма да стане . Може да го постигнеш само ако си повишиш квалификацията и започнеш да изкарваш повече. Тук обаче говорим за пазара и този фактор не важи. Ще плащаш всеки месец едни хубави пари и постоянно ще се страхуваш, че може да се провалиш и колкото повече години минат, толкова повече боли.
Накрая, колкото да не го загубиш, може да сте принудени със семейството да ходите да берете ягоди в Англия, само и само да не ви го вземе банката . Е страшен живот, нали.
Ако така или иначе се замогнеш, ще си го купиш КЕШ (ако толкова много искаш да имаш).
П.П преди 5 години си карах бала и ме беше еня за имотите. . И сега е същото. Разглеждам ги само като инвестиционен обект. 3% доходност на година. Най-калпавата акция, метал, криптовалута, храна си избери - ще ти докара повече . След 20 г тези "нови кооперации" няма да приличат на нищо. Имам 4 строителни инженери сред семейството и роднините. Основни норми не са спазени . Заведи някой новозавършил ССС инженер от УАСГ в сграда ново строителство да ти ги обясни нещата . Само за стара тухла в Лозенец съм съгласен. Там няма да падне цената наистина, колкото и да им се иска на хората.
- 1 like
Коментар
-
Трябва да си на 50 за да разбереш за какво има фундамент, така ли? Викаш, да ти го на*ият едно хубавото... така е по-добре? Да свикнеш да си самостоятелен ? Еми ОК, спокойно - натам отиват нещата и тук.
Човече, ако са те възпитали добре, имаш ценностна система и малко достойство, ще знаеш, че никой не ти е длъжен и трябва да се издържаш сам. Казвам ти, че тук в момента е по-лесно, понеже тръгваш на 0, та дори и на плюс
Коментар
-
Първоначално изпратено от hazard
Добро попадение за реален поглед на пазара.
Крайно време е тролстата измет BONI, Dury, ledosvetlenie да бъдат баннати за заблуждаване на инвеститорите.
Само те "виждат" повишение в тяхните платени изсмукани драсканици.
Клисурска тактично споменава негативните ефекти - обилно строене, инвеститорското бягство, купени избори - наесен вероятно втори, постКовид икономическа рецесия.
Естествено, истината е и по-дълбока.
Пазарът бил станал на купувачите - Те купувачите явно са се наговорили и единодушно като пълни властелини на пазара са решили че трябва да платят по високи цени та цените миналата година в София скочиха с около 10%
Тая година очаквам че ще решат да платят с 20% по високи цени дет се вика в тях ножа в тях хляба с колкото си искат с толкова по скъпо ще платятLast edited by X_Y; 07.02.2021, 20:49.
Коментар
-
Абе защо никой не иска да покаже медианата на разпределението по депозити в банката. Да видим на 0.5 перцентил какво има . Споменават се само средни стойноси и общо количество . От там приказките за мусаката
- 1 like
Коментар
-
Ама много сте ми интересни всички. Не е тук темата да пиша за инвестиционен анализ, диверсификация и друго. Само спонеавам колко лоша инвестиция са НИ, сравнявайки ги с най-тъпото поведение на фондовата борса. Също, каква в диверсификацията попадат НИ, като разглеждания от нас субект е човек, който е събрал пари за първа вноска и ще изплаща толкова много години. Той не може да си позволи 1 жилище, та в портфейла му ще има жилищни имоти . (освен някави земеделски малки парчета - ама това е друго).
П.П Наясно съм, че има някакви инструменти за споделено инвестиране, ETF-и и други в НИ - не говоря за тези неща
Видял съм това онова
Коментар
-
Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
Именно, Клисурска толерантно говори за НЕГАТИВЕН ефект върху цените поради обилното ново строителство, занижен инвеститорски интерес, поне един брой избори и постКовид икономическа рецесия.
Спирам да се занимавам с теб, прави каквото искашLast edited by X_Y; 07.02.2021, 20:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеНикой от нас не е написал ,че няма да има намаление на цените, но пишем какво е очакването ни на база опит .Никой не заблуждава никого защото всеки има глава на раменете си с която да мисли !!! Нищо не превеждам защото очаквам всеки тук да се е научил да чете поне на български
Last edited by X_Y; 07.02.2021, 20:30.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение
Имаш много повърхностен поглед върху нещата, вероятно поради липсата на опит (може наистина да си на 24).
Инвестиционните анализи са много лесни в ретроспекция
Ако не можеш да си позволиш жилище без да се заробваш, живей под наем, няма нищо лошо в това.
Само не оставай при родителите си до късна зрялост, това вече е пагубно.
Иначе аз съм почитател на диверсификацията - имоти, акции, земеделска земя (с последното съм доста назад, признавам), имах дори крипто валути, но там е като да търкаш билетчета.
Сега мисли повече как да си увеличиш основните доходи и като натрупаш мазнинка, чети (с разбиране) и действай
П.П Наясно съм, че има някакви инструменти за споделено инвестиране, ETF-и и други в НИ - не говоря за тези нещаLast edited by kot_dodi; 07.02.2021, 20:14.
Коментар
-
Значи какво предлагаш? - Да се набият едни 350К лева за кутия в нова кооперация с 25 кв холокухня и 2 килера по 13 кв., които ще изплащаш 30 години? В по-голямата част това зависи от доходите на 2-ма човека. Ако се спъне единият, пада и другият. Надяваш се на мега инфлация и при заплатите, че ще го прекараш за 7-8 години? . Това няма да стане . Може да го постигнеш само ако си повишиш квалификацията и започнеш да изкарваш повече. Тук обаче говорим за пазара и този фактор не важи. Ще плащаш всеки месец едни хубави пари и постоянно ще се страхуваш, че може да се провалиш и колкото повече години минат, толкова повече боли.
Накрая, колкото да не го загубиш, може да сте принудени със семейството да ходите да берете ягоди в Англия, само и само да не ви го вземе банката . Е страшен живот, нали.
Ако така или иначе се замогнеш, ще си го купиш КЕШ (ако толкова много искаш да имаш).
П.П преди 5 години си карах бала и ме беше еня за имотите. . И сега е същото. Разглеждам ги само като инвестиционен обект. 3% доходност на година. Най-калпавата акция, метал, криптовалута, храна си избери - ще ти докара повече . След 20 г тези "нови кооперации" няма да приличат на нищо. Имам 4 строителни инженери сред семейството и роднините. Основни норми не са спазени . Заведи някой новозавършил ССС инженер от УАСГ в сграда ново строителство да ти ги обясни нещата . Само за стара тухла в Лозенец съм съгласен. Там няма да падне цената наистина, колкото и да им се иска на хората.
Бонка е радетел за благото на простолюдието. Твърди, че с 1900 лева заплата (и то брутна) можело да се изплати апартамент. Без да отчита как 1900 лева не стигат за най-елементарни човешки нужди, камо ли да изплащаш кредит, при това за абсурдните 30 години и то в абсолютни гета като Надежда, Толстой и Люлин примерно.
- 1 like
Коментар
-
Никой от нас не е написал ,че няма да има намаление на цените, но пишем какво е очакването ни на база опит .Никой не заблуждава никого защото всеки има глава на раменете си с която да мисли !!! Нищо не превеждам защото очаквам всеки тук да се е научил да чете поне на български
Last edited by X_Y; 07.02.2021, 20:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение
Имаш много повърхностен поглед върху нещата, вероятно поради липсата на опит (може наистина да си на 24).
Инвестиционните анализи са много лесни в ретроспекция
Ако не можеш да си позволиш жилище без да се заробваш, живей под наем, няма нищо лошо в това.
Само не оставай при родителите си до късна зрялост, това вече е пагубно.
Иначе аз съм почитател на диверсификацията - имоти, акции, земеделска земя (с последното съм доста назад, признавам), имах дори крипто валути, но там е като да търкаш билетчета.
Сега мисли повече как да си увеличиш основните доходи и като натрупаш мазнинка, чети (с разбиране) и действай
имам племенник младеж, вади $500 -колкото е един наем за гарониера в центъра, от Интернет, а и нивото му не е толкова високо.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнениеКакво мислите за промените в ЗУТ? Особено това за парцелите. В момента как е-парцелът е накъде в нивята, обаче уж има проект за път . Някога. И алчният собственик го продава, все едно има път и всичко е перфектно. Често няма даже улична регулация. Сега, ако разбирам правилно, инвеститорът, за да получи РС, трябва да :
-направи улична регулация, ако няма. Естесвтено всички около него ще почнат да жалят..
-да издири всички собственици на парцели, в които минава пътя, да откупи частите и да ги дари на общината!!Пътят трябва да е общински!
-да изгради пътя, за да получи Р. Ползване
Според мен, това ще доведе в крайна сметка до повишаване на цените на готовите коптори в нивите, които са заварено положение.
Повишаване на цените на читави и оправени парцели-те не че и сега са евтини.
Понижение на всички други парцели, в които се очаква инвеститорът да плати една торба пари и да си скъса нервите още 2 години поне.
Ама бил искал да е до летището, те и другите по перона искат да са в центъра ама да платят като за панелка в люлин
Ей магнит е тази тема магнит
- 1 like
Коментар
Коментар