Първоначално изпратено от segato
Разгледай мнение
Наемите в България обикновено са "сносни" сравнено с цената, която се плаща за покупка. Тия апартаменти в Люлин по 120к за да са на 0 трябва да са по 1100 лева наем, но едва ли са над 500. Единствения начин да излезнеш на малка печалба е да си купил 2014 на 50к и като са паднали лихвите да си рефинансирал на 2.5% и това е ако не правиш нишо по апартамента. Един водопроводчик да викнеш и си вътре. Ако човек си прави ремонтите сам и не си брои времето и материалите след 30 години може да каже , че наема му е изплатил имота, но всеки може да си вярва в каквото си иска. Верно е че ако се продаде апартамента ше вземеш едни пари, но това е класическа понзи схема , където следвашите плашат печалбата на предишните и не се знае колко време ше продължи. Ми ако никой не иска да ти плати дори и цената която ти си платил ? Провери пазара в Испания, хем там ходеха англичани с готови пари. Съшото стана и по нашите села но беше за кратко и нямаше големи драми. По едно време всички си мислеха , че ще продадат полусрутените си колиби с външни кенефи за 30-50к. Май това свърши. Ако някой тогава е купувал къши по 15к да ги чака да ги продаде по 30 сега може да сере в раличен двор всеки ден.
В нормалните държави наема на имота изплаща ипотеката с поне 20% отгоре така , че да останат за подръжка и малка печалба. Затова там има компании с цели апартаменти комплекси и това си е бизнес. Тая сметка дето си я правим в България, как ше плащаме 30 години апартамент на хредит ( в кеш е още по зле) , някой ше ми плаща на мен 50% от моята вноска, но накрая той и аз ше сме плашали по 50% , но той ше е без апартамент а на мен ше ми остане апартамент е булшит. Ако не подържаш едно жилище 30 години ше се срути. С апараментите не става често заради етажната собственост и хората се юркат един друг, но като отидеш по селата ше видиш една камара изоставени къши, защото е по-скъпо да ги подържаш отколкото носят. Та за тия 30 години ше си даваш средно по едни 2-3% за подръжка и ъпдейти (може да не разбереш но няма как да не се случи) и накрая жилишето ше си го платил 2-но а някой друг ще е живял в него, ще ти е помагал с 25% от сумата а с другите 75% е правил нешата които ти не си правил (ваканции, образование, коли и т.н.) зашото си плащал апартамента. Това е (пак казвам) зашото наемите са свързани с доходите. т.е. имат връзка с реалността, а цените на имотите в България зависят изключително от това дали банките дават кредити зашото каквито и да са условията винаги ше се намерят хора да изтеглят кредита и да си съсипят живота докато го изплащат след това. Най-чиста демонстрация на това е разцвета на бързите кредити. Та няма никакъв героизъм в това човек да се набълбука с кредити, които не връшат нишо, просто лоша математика. Просто казано, ако дохода на българина беше по-висок, имотите шяха да са добра инвестиция зашото щяха да се изплащат от наеми, но България е една от най-бедните страни в Европа ( а имотите ни не са от най-евтините) и схемата не работи.
П.С. Има и оше един вариант имота да има смисъл и той е да се перат пари. Политици, полицаи , митничари и прочие купуват жилиша зашото няма къде да си сложат парите. Нешо подобно се случваше е Колорадо след като легализираха марихуаната. Фирмите продаваха марихуана легално но не можеха да си внасят парите в банките зашото марихуаната беще легална в щата, но банките са регулирани на федерално ниво и тъй като марихуаната не беше легална на федерално ниво банките не приемаха пари от бизнес с марихуана. Резулатата беше че се натрупаха едни милиарди в кеш по складовете и това беше рисково та компаниите започнаха да купуват къщи в кеш зашото беше едно от малкото неша което можеха направят с дохода от бизнеса без да са въвлечени банки. Това вдигна цените на къшите в определени райони почти до нивата на цените по крайбрежието на Калифорния. Това пак е някаква форма на изпиране на пари, въпреки , че не е незаконна. Не знам какво стана после, но ако федералната забрана още не е отпаднала и отпадне , къщите ще отидат надолу и ако е имало "инвеститори" които са купували за да печелят а не да си перат парите, ше потънат. Ръста на цените на имотите в България подозрително съвпада с ръста на парите разпределяни от държавата. 2005-2008 за първи път се раздаваха едни пари свързани с влизането в ЕС, 2020 едни пари за Ковид, по средата си имаше що годе нормални флуктуации.
Коментар