IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
    Някой с наблюдения може ли да обобщи, колко процента са поскъпнали имотите вече за тази половин година почти?
    За Варна - около 10-15 процента. Никакво предлагане в момента, когато се пусне свестен имот, изчезва в рамките на 10 дни. Това означава,
    че се купува предимно в кеш.

    ЗАЩО не коментирате наемите във Варна? Има ръст между 10-20 процента от март насам?
    Или пак чакаме да падне бонба, та всички да се занулим.
    Ще го кажа отново, белки ви влезе в кратуните - хубав имот, с добра локация и параметри, винаги ще намери наемател и празен няма да остане.
    Един тука вчера обезлюди Св. Констанин и Елена, предполагам, че и варненци скоро всички, дружно ще изчезнем....

    Коментар


    • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
      Цените би трябвало да падат. В вдигането на лихвите доста хора ше трябва да плащат по-високи суми за кредити и като се има предвид , че живота поскъпна с 20-30% е много вероятно доста жилища да излезнат на пазара. Като се вземе предвид , че има доста нови имоти в строеж а пазара се храни главно от хора , който искат да спасят парите си от нфлацията картинката с продажбите не изглежда розова. При инфлация 10% можеш да си спасиш парите само ако имота расте с повече от 15% годишно, иначе защо ше поемаш риск, ше плащаш подръжка и т.н. 15% ръст е много малко вероятен, така , че "инвеститорите" вероятно ше се насочат другаде и цените ше тръгнат надолу. В съшото време материалите си поскъпват и това ше донесе сътесения сред строителните компании, така , че може да се стигне и до фалити, недоверие ....

      Имотите в София са силно надценени така или иначе. В момента около НДК цените бият цените в добри квартали на Ница. Ница е доста по-малък град, но стандарта на живот е 2-3 пъти по-висок от София и няма място за сравнение. Като се вземе предвид , че във Франция лихвите по кредитите доскоро бяха 1% фксиран за 30 години а в София е 3% и май няма фиксирани лихви за повече от 5 години и ,че в Ница средната заплата е към 4000 евро а в София 1000 евро е трудно обяснимо как цените и на двете места може да гравитират около 3000-4000 евро м2.На всичкото отгоре Ница е магнит за заможни хора, идващи със спестявания докато София е привлекателна само за хора от провинцията за които 3000 лева заплата са мечтата на живота. Пазара в Ница лека-полека се успокоява и дори като , че ли тръгва надолу и София неминуемо ше го последва. В София обаче катаклизмите ше са много по-сериозни защото надценяването е по-голямо. Дори да се пренебрегнат дългосрочните наеми, там картинката е потресаваша, краткосрочните наеми са направо зашеметяваши. Тристаен апартамент в Ница и София със сходна квадратура се отдават под наем в AirBnb за 250-300 евро на нощ в Ница и 80-150 евро в София. Продажните цени и на 2-та апартамента са около 300 000 евро
      Къде видя апарт за 3000-4000 евра в Ница? Дай линк да видим?

      Коментар


      • Няма лошо всеки да се оправя както намери за добре и да взима каквито решения прецени. Лошото е, че после се започват едни протести, един плач, страшна работа. И накрая всички сме длъжни хем да им слушаме за проблемите, хем да им плащаме сметката през бюджета, ако се окажат по-гласовити. Взел решение да си вложи парите в КТБ - после гледаме протести и недоволство по всички информационни канали. Взел решение да изтегли кредит в швейцарски франкове - после гледаме плач как го били излъгали. Купил си обещание (имот на зелено) - хайде пост във фейсбук, че продавачът му извивал ръцете. Дошла пандемия/война/криза - всеки ден някои велики бизнесмени протестират за нещо и искат пари или друга помощ. Може да се напише дебела книга с примери как някой взима някакво решение, но после отказва да си носи последствията от решението.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

          Има някои имоти с потенциал и биха се отдавали и извън сезона. Такива за по 40 дни да си ги отдават брокерите.
          Има но едва ли са повече от 0,1%.

          Коментар


          • https://www.dnes.bg/stranata/2022/05...i-nujda.529413

            При висока инфлация: Кредити се теглят само при нужда
            Българинът иска да живее в по-голямо жилище, обясни кредитен консултант


            Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого – не е добър вариант", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.


            Коментар


            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              Хората свикват лесно на хубавото и забравят бързо. Ниските лихви по кредитите са като 'хап за щастие' с бързо действие, който прави много хора авансово преуспели. Много хора имат задължения, които ще станат непосилни при една офанзива с лихвените проценти. ЦБ не са балъци, банките също. Ще започнат от потребителски и ипотечни за масовката без да бутат стълбове(на глинени основи) на икономиката. Така беше 2008-ма така ще бъде и 2022-3-та. Определени бизнеси останаха със значително по-ниски лихви от 9-10-11-12+% с които брулиха малките риби.

              Второ жилище с 'хубава ипотека' (разбирайте голяма сума изтеглена на малка лихва), нова кола (една или две) на лизинг, добра почивка редовно, някой и друг потребителски за покриване на извънредни нужди като ремонтче или нещо лъскаво за душата. Това при добри и сигурни (в последните години) доходи + ниски лихви беше (и все още е) идеалната среда за формиране на това всеобщо усещане за благосъстояние и добруване. Ето дизела 3.20 - шосета и круроти фулл за празниците. Вечер около големите молове лудница не може да се мине и тн и тн.

              Сякаш първата шокова вълна на инфлацията попремина и със затоплянето на времето се успокоихме всички, че ето и така може. Въпросът е какво правим с втората и третата вълни, които се задават.

              Един пример какво се задава: Овърдрафт на хубава фирма с наложена марка и добри резултати в момента е около 2% (+/- 0.2%). При разговор с банката (след съвет от финансист) за фиксиране на въпросната лихва за период от 3-4 години - Отговорът на банката е ОК няма проблем 3.5+% лихва... това поне за мен е индикация какво очакват в сектора. Ако на въпросната фирма лихвата е 3.5 може да сте сигурни, че на потребителските или ипотечните за физически лица лихвата ще бъде вдигната с повече от 1,5% поне 2-3% според мен.

              едно такова повишение в комбинация с инфлация и повишени разходи за храна, енергия (особено енергия), мед. обслужване и тн и тн ще принуди много хора да преосмислят начина си на живот.
              Виж фючърсите за Eurobor -За 2023-та за момента са прайснати приблизително +2%

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                Левчо,дали са се махнали 700 човека,дали са били 500,или не ,важна е цялата картинка и тренда.
                За съжаление тренда е негативен,и като погледнеш числата виждаш отрицателен прираст.
                Това което ще напиша,и съм го писал пак,е че на нашата територия просто ще има други раси и други народи,такива които имат висока раждаемост,но не и българи.
                Българите са в процес на естествено претопяване.
                Добро утро,

                не е точно така, защото има доста двойки към 40г, които се решават да раждат.

                Има и двойки с трето дете. А за един мъж не е проблем да стане баща на 40+.


                Иначе мнението ми е, че днешните млади хора са мързеливи. Мислят за татуси, за лукс, за комерс, не са учили много и искат всичко на готово. Предпочитат на море в Гърция и по нощните клубове.

                Абсурд е да отидат на село и да обработват нивите и градините от баба и дядо. То и не е рентабилно предвид големия труд и разходите за гориво. Но не е лошо като идея, хем на чист въздух, хем произвеждаш екологично, хем не купуваш скъпи неща (плодове и зеленчуци) на надути цени. И бързо ще хванеш земеделски тен.


                Поздрави

                Коментар


                • Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                  Някой с наблюдения може ли да обобщи, колко процента са поскъпнали имотите вече за тази половин година почти?
                  Въпроса е от тук нататък с колко процента ще паднат .

                  Коментар


                  • Някой с наблюдения може ли да обобщи, колко процента са поскъпнали имотите вече за тази половин година почти?

                    Коментар


                    • Хората свикват лесно на хубавото и забравят бързо. Ниските лихви по кредитите са като 'хап за щастие' с бързо действие, който прави много хора авансово преуспели. Много хора имат задължения, които ще станат непосилни при една офанзива с лихвените проценти. ЦБ не са балъци, банките също. Ще започнат от потребителски и ипотечни за масовката без да бутат стълбове(на глинени основи) на икономиката. Така беше 2008-ма така ще бъде и 2022-3-та. Определени бизнеси останаха със значително по-ниски лихви от 9-10-11-12+% с които брулиха малките риби.

                      Второ жилище с 'хубава ипотека' (разбирайте голяма сума изтеглена на малка лихва), нова кола (една или две) на лизинг, добра почивка редовно, някой и друг потребителски за покриване на извънредни нужди като ремонтче или нещо лъскаво за душата. Това при добри и сигурни (в последните години) доходи + ниски лихви беше (и все още е) идеалната среда за формиране на това всеобщо усещане за благосъстояние и добруване. Ето дизела 3.20 - шосета и круроти фулл за празниците. Вечер около големите молове лудница не може да се мине и тн и тн.

                      Сякаш първата шокова вълна на инфлацията попремина и със затоплянето на времето се успокоихме всички, че ето и така може. Въпросът е какво правим с втората и третата вълни, които се задават.

                      Един пример какво се задава: Овърдрафт на хубава фирма с наложена марка и добри резултати в момента е около 2% (+/- 0.2%). При разговор с банката (след съвет от финансист) за фиксиране на въпросната лихва за период от 3-4 години - Отговорът на банката е ОК няма проблем 3.5+% лихва... това поне за мен е индикация какво очакват в сектора. Ако на въпросната фирма лихвата е 3.5 може да сте сигурни, че на потребителските или ипотечните за физически лица лихвата ще бъде вдигната с повече от 1,5% поне 2-3% според мен.

                      едно такова повишение в комбинация с инфлация и повишени разходи за храна, енергия (особено енергия), мед. обслужване и тн и тн ще принуди много хора да преосмислят начина си на живот.

                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

                        По принцип е тенденция това, но пък и преброяването беше такава пародия, че едва ли преброиха и 70% от населението. Пълна катастрофа и фалшиви числа.
                        Левчо,дали са се махнали 700 човека,дали са били 500,или не ,важна е цялата картинка и тренда.
                        За съжаление тренда е негативен,и като погледнеш числата виждаш отрицателен прираст.
                        Това което ще напиша,и съм го писал пак,е че на нашата територия просто ще има други раси и други народи,такива които имат висока раждаемост,но не и българи.
                        Българите са в процес на естествено претопяване.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
                          Като сме тръгнали да обсъждаме черноморието. Преди 1 месец един стар Украински (или Руски беше?) дрон прелетя половин европа и се заби в Хърватска, без никаква реакция от пво. Представете си нещо такова да падне някъде по черноморието ? Туризмът и сделките с имоти директно ще катастрофират.
                          Ти как си представяш ПВО по дрон по-точно? Особено композитен

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

                            То ще проличи скоро. Но се съмнявам, румънците са достатъчно тъпо решителни и ще изкупят повечето.
                            Май не осъзнаваш, че не е изгодно
                            Last edited by X_Y; 09.05.2022, 09:44.

                            Коментар


                            • Цените би трябвало да падат. В вдигането на лихвите доста хора ше трябва да плащат по-високи суми за кредити и като се има предвид , че живота поскъпна с 20-30% е много вероятно доста жилища да излезнат на пазара. Като се вземе предвид , че има доста нови имоти в строеж а пазара се храни главно от хора , който искат да спасят парите си от нфлацията картинката с продажбите не изглежда розова. При инфлация 10% можеш да си спасиш парите само ако имота расте с повече от 15% годишно, иначе защо ше поемаш риск, ше плащаш подръжка и т.н. 15% ръст е много малко вероятен, така , че "инвеститорите" вероятно ше се насочат другаде и цените ше тръгнат надолу. В съшото време материалите си поскъпват и това ше донесе сътесения сред строителните компании, така , че може да се стигне и до фалити, недоверие ....

                              Имотите в София са силно надценени така или иначе. В момента около НДК цените бият цените в добри квартали на Ница. Ница е доста по-малък град, но стандарта на живот е 2-3 пъти по-висок от София и няма място за сравнение. Като се вземе предвид , че във Франция лихвите по кредитите доскоро бяха 1% фксиран за 30 години а в София е 3% и май няма фиксирани лихви за повече от 5 години и ,че в Ница средната заплата е към 4000 евро а в София 1000 евро е трудно обяснимо как цените и на двете места може да гравитират около 3000-4000 евро м2.На всичкото отгоре Ница е магнит за заможни хора, идващи със спестявания докато София е привлекателна само за хора от провинцията за които 3000 лева заплата са мечтата на живота. Пазара в Ница лека-полека се успокоява и дори като , че ли тръгва надолу и София неминуемо ше го последва. В София обаче катаклизмите ше са много по-сериозни защото надценяването е по-голямо. Дори да се пренебрегнат дългосрочните наеми, там картинката е потресаваша, краткосрочните наеми са направо зашеметяваши. Тристаен апартамент в Ница и София със сходна квадратура се отдават под наем в AirBnb за 250-300 евро на нощ в Ница и 80-150 евро в София. Продажните цени и на 2-та апартамента са около 300 000 евро

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                                https://segabg.com/hot/category-bulg...lemite-gradove

                                Намаляват жителите на София и големите градове !
                                За 2021 година София е намаляла с близо 700 души !!!

                                От големите градове най-много жители през 2021 г. губят Добрич и Русе. В Добрич населението е намаляло с 1667 души и вече е под 80 000 – 79 269. В Русе намалението е с 1627 и жителите му са вече 133 813.
                                С повече от 1000 човека е намаляло населението в още 8 областни града: Плевен (с 1296), Перник (с 1219), Хасково (с 1212), Стара Загора (с 1133), Сливен (с 1120), Габрово (с 1042), Пазарджик (с 1019) и Враца (с 1008).

                                В София отливът е с 613 души, а има още градове, които намаляват с повече: Видин – с 899, Кюстендил – с 830, Ямбол - със 779, Ловеч - с 694, Силистра - с 671, Монтана - с 667, и Шумен - с 655.

                                От останалите областни центрове Бургас намалява с 558 човека, Смолян с 558, Разград с 468, Благоевград с 368, Търговище с 346 и Велико Търново с 310. Най-малък сред областните градове е отливът в Кърджали – само 52-ма души.
                                По принцип е тенденция това, но пък и преброяването беше такава пародия, че едва ли преброиха и 70% от населението. Пълна катастрофа и фалшиви числа.
                                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                                Коментар

                                Working...
                                X